Komitet Obrony Demokracji - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony Poprzednia 1 21 22 23

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1,431 do 1,482 z 1,482 ]

1,431

Odp: Komitet Obrony Demokracji
Mussuka napisał/a:

Za to ja widze, ze pewna kafejka tradycyjnie lubi czworkami klasowymi spotykac sie na tych watkach i nie w zadnym innym celu jak podogryzanie jednemu forumowiczowi. Zalosne, bo nawet juz nie dziecinne. Dorosle osoby z podobno jakims wyksztalceniem.

Jesteś w błędzie Mussuka.
Nie chodzi o "podgryzanie jednemu forumowiczowi". Przecież sama w tym podgryzaniu zupełnie nieźle sobie radzisz na forum. Wystarczy przeczytać twoje posty. Pełno w nich złośliwości, przytyków, ataków personalnych wobec twoich interlokutorów.

Nikt nie ma do Paweło pretensji o to jakie ma poglądy polityczne. Mamy przecież różne. I bardzo dobrze.
Sprzeciw budzi jego stosunek do Polaków. Nazywanie nas "polaczkami" chociażby.Jego życzenia pod adresem naszego narodu. Zadziwia dobór słownictwa. Groźby. Czy rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji o użytkownikach forum.

Nie wiem Mussuka jakie masz wykształcenie i przyznam mało mnie to interesuje. Wiem w jakiej kafejce lubisz przebywać ale co to ma do rozmów w wątkach na forum. Mogłabym ocenić ciebie ale po co? Przecież każdy wystawia sobie własną wizytówkę na forum. To takie proste smile

Zobacz podobne tematy :

1,432

majkaszpilka napisał/a:

Nie chce mi się cytować Twoich postów Mussuka,z których jad się wylewa zawsze.
Wiec zważ,bo może się okazać,że najbardziej to jednak Ty podgryzasz innym.

A Forum chyba jest dla wszystkich,o ile się nie mylę?
Ustanowiłaś nowe zasady?

to ciekawa jestem co w takim razie wylewa sie z postow: Twoich, emde, inki i luc - to ta czworka kawiarniana, jak do brydza? Sama slodycz, prawda? O merytoryce to nawet nie wspomne, bo jej zwyczajnie brak.

Na gwizdek sie zlatujecie zeby sobie po jednej osobie pojezdzic? A to nie tylko ja juz tu wczesniej zauwazylam, ze ta sama gwardia tu i w terrarium cafe. Najpierw nalot tu, potem ploty tam. Dziwny "zbieg okolicznosci". Ciekawe pod czyja wodza.

No to udanej zabawy dalej.

1,433 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-18 10:40:34)

Czarna Kotka napisał/a:

Inko, pan Jakub Iwaniuk pracował w GW, przez DWA MIESIĄCE, dziewięć lat temu. To oznacza, że wciąż jest "dziennikarzem GW"?

Kotko czy chcesz mi powiedzieć, że ten artykuł jest obiektywny, a pan Iwaniuk autonomicznym dziennikarzem nie powiązanym z GW?

1,434 Ostatnio edytowany przez Czarna Kotka (2016-05-18 10:49:35)

majkaszpilka napisał/a:

Ale gwoli wyjaśnienia,to tej,którą zacytowałaś,odniosłabym się podobnie.

Temat jest świeży. Wciąż możesz się odnieść, nic nie stoi na przeszkodzie.

Inko, Od 9 lat dla nich nie pracuje, a pracował przez całe 2 miesiące. To wystarczy, żebyś w nim widziała agenta GW.

1,435

Polecam ostatnie wywiady Biedronia z Lisem i Olejnik w kontekście tego co mówi o 500+ oraz wyborcach z pipidów. Dziś za to artykuł o tym jak ZUS, PIP i rząd debatują nad umowami śmieciowymi. W 2010 r było na nich zatrudnionych 0,5 mln osób, dziś 1,5 mln. To są ludzie dla których śmieciówka jest jedynym źródłem dochodu. W tej liczbie przez długi czas byłem i ja ale takich jak ja, świadomie wybierających taką formę zatrudnienia to jest może w skali kraju kilkadziesiąt tysięcy. Gros to dzieci z callcenter, sprzedawczynie i inni wyrobnicy. Był tam jeden celny komentarz: to biznes wepchnął nas w łapy PiS, tak docisnął ludzi do ściany, że 500+ jest dla nich wybawieniem. Częściowo się z tym zgadzam ale taka prawda, że biznes zawsze będzie cisnął. Pytanie, gdzie w tej sytuacji jest państwo? Czy aby jest to kolejny przejaw państwa teoretycznego? Dlaczego dopiero teraz PiS chce wprowadzić nowe uprawnienia dla PIP aby jego inspektorzy mogli od ręki zmienić pracownikowi śmieciówkę na etat jeśli charakter pracy wypełnia wszystkie przejawy pracy na etat? Dlaczego przez kilka lat słyszałem z ust urzędników PO tylko słowa o tym jak to trzeba poluzować prawo pracy żeby pracodawcom było lżej? A pracownicy, to kto? Nie obywatele? W ostatnich wyborach pokazali, że jednak obywatele i skorzystali z jednego z przywilejów obywatelskich oddając swój głos.

1,436

Czarna Kotka napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

Ale gwoli wyjaśnienia,to tej,którą zacytowałaś,odniosłabym się podobnie.

Temat jest świeży. Wciąż możesz się odnieść, nic nie stoi na przeszkodzie.

Swoje zdanie w tej kwestii,wyraziłam chyba wystarczająco jasno?

Jeżeli potrzebujesz,lepiej się poczujesz,osiągniesz pełną satysfakcję...to mogę to ponownie...w miarę posiadanego czasu...przeliterować.

1,437

Mussuka napisał/a:

to ciekawa jestem co w takim razie wylewa sie z postow: Twoich, emde, inki i luc - to ta czworka kawiarniana, jak do brydza? Sama slodycz, prawda? O merytoryce to nawet nie wspomne, bo jej zwyczajnie brak.

Na gwizdek sie zlatujecie zeby sobie po jednej osobie pojezdzic? A to nie tylko ja juz tu wczesniej zauwazylam, ze ta sama gwardia tu i w terrarium cafe. Najpierw nalot tu, potem ploty tam. Dziwny "zbieg okolicznosci". Ciekawe pod czyja wodza.

A przecież możesz spróbować przeczytać te posty ze zrozumieniem.
Czy ciebie Mussuka boli, że sama "jeździsz" po innych. Nie masz wsparcia ze swojej kafejki i dlatego atakujesz ?

1,438

Mussuka napisał/a:
majkaszpilka napisał/a:

Nie chce mi się cytować Twoich postów Mussuka,z których jad się wylewa zawsze.
Wiec zważ,bo może się okazać,że najbardziej to jednak Ty podgryzasz innym.

A Forum chyba jest dla wszystkich,o ile się nie mylę?
Ustanowiłaś nowe zasady?

Ale Ty dziecinna jesteś.

1,439

Spoko, możesz przeliterować (sarkazm niet)? smile
Jasno i prosto.
Śmierć wrogom ojczyzny, piosenka o zawiśnięciu na drzewach i ostatni transparent kibiców - to wszystko to jest nawoływanie do zbrodni. Zgadzasz się?

1,440 Ostatnio edytowany przez majkaszpilka (2016-05-18 10:57:58)

Czarna Kotka napisał/a:

Spoko, możesz przeliterować (sarkazm niet)? smile
Jasno i prosto.
Śmierć wrogom ojczyzny, piosenka o zawiśnięciu na drzewach i ostatni transparent kibiców - to wszystko to jest nawoływanie do zbrodni. Zgadzasz się?

W stu procentach.

Według mnie,to nawoływanie do zbrodni.

To jak ja teraz będę sklasyfikowana...lewo,prawo...czy jak?

1,441

Mussuka napisał/a:

Wiedziałem. To spisek pod wodzą.
Zróbmy coś z tym.
Ratujmy Paweło.

Dzielnie ich wytropiłaś.
Zuch towarzyszka. big_smile

1,442 Ostatnio edytowany przez Czarna Kotka (2016-05-18 10:59:56)

Dziękuję za jasną odpowiedź, Majko.
Nie zdarza się to często.

1,443

Czarna Kotka napisał/a:

No i do tego w Ameryce Murzynów biją. sad

1,444

Czarna Kotka napisał/a:

Dziękuję za jasną odpowiedź, Majko.
Nie zdarza się to często.

A ja myślę,że jednak często.

Tylko mniej zacietrzewienia,jadu,wycieczek personalnych...a więcej szacunku dla kogoś,kto ma prawo do innych,własnych poglądów.
Nawet,jeżeli są skrajnie różne.

1,445

Post nr 1444 i post nr 1443.

1,446

Czarna Kotka napisał/a:

Inko, Od 9 lat dla nich nie pracuje, a pracował przez całe 2 miesiące. To wystarczy, żebyś w nim widziała agenta GW.

Dlaczego używasz słowa "agenta" ?
No chyba, że masz w tym swój cel.
Zadałam pytanie. Czy uważasz, że ten artykuł jest obiektywny a pan Iwaniuk nie jest powiązany z GW?

1,447 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-18 11:29:40)

Mam propozycję.
Czy możemy zakończyć już poboczny temat Paweło ?
Wrócić do rozmów dotyczących tematu KOD, polityki, mediów. itp.?
Już wiemy kto kogo nie lubi wink Może wystarczy.
Spróbujemy?

Snake napisał/a:

(...) to biznes wepchnął nas w łapy PiS, tak docisnął ludzi do ściany, że 500+ jest dla nich wybawieniem. Częściowo się z tym zgadzam ale taka prawda, że biznes zawsze będzie cisnął. Pytanie, gdzie w tej sytuacji jest państwo? Czy aby jest to kolejny przejaw państwa teoretycznego? Dlaczego dopiero teraz PiS chce wprowadzić nowe uprawnienia dla PIP aby jego inspektorzy mogli od ręki zmienić pracownikowi śmieciówkę na etat jeśli charakter pracy wypełnia wszystkie przejawy pracy na etat? Dlaczego przez kilka lat słyszałem z ust urzędników PO tylko słowa o tym jak to trzeba poluzować prawo pracy żeby pracodawcom było lżej? A pracownicy, to kto? Nie obywatele? W ostatnich wyborach pokazali, że jednak obywatele i skorzystali z jednego z przywilejów obywatelskich oddając swój głos.

Tego państwa właśnie brak.
Wczoraj oglądając pewien program publicystyczny taki nasunął mi się komentarz.
Potrzebujemy silnego państwa. Nie grupy "kolesi" dzielących miedzy siebie wpływy i zyski. To obywatele są najważniejsi.
Tak właśnie ma być.

1,448

Tu nie chodzi o sentymenty Inko.

Zwyczajnie krew zalewa,jak jest stosowane prawo Kalego.

Jak w celu zabrania grabek i postawienia na swoim,wchodzi się w ton braku czyjejś merytoryki,nie bacząc,że cały post jest napisany w jedynym celu,aby było moje na wierzchu....oczywiście własnych braków nie widząc.

Jak doszukuje się teorii spiskowej dziejów...czwórki z Kafejki.

Tak ma wyglądać ta merytoryka?

Czy merytoryczne i w temacie są posty rzeczonego Paweło,który zachowuje się czasami (w większości raczej) jakby był w ogromnej niedyspozycji intelektualnej?
Czy może Mussuki,która ma dziką radochę,że komuś dowali, wyciągając prywatne sprawy drugiej osoby na Forum,bądź nadinterpretację rozmów,czy pochopne wyciąganie(bądź celowe) wniosków, z rozmów tam prowadzonych?

A może  to,że wyraziłam wczoraj swoje zdanie...wg.mnie zdrowe i normalne,jest czymś złym tylko dlatego,że zrobiłam to w stosunku do Paweło?
Tu jakoś,nie widać aby,clue sprawy zostało dostrzeżone...natomiast bezpodstawny zarzut i owszem.

No i wisienka na torcie...nie waż się,mieć innych poglądów,bo wtedy będziesz........odpowiednie wstaw.

Czy to nie trąci infantylizmem według Was?

1,449 Ostatnio edytowany przez Czarna Kotka (2016-05-18 11:50:41)

Artykuł jest dość ogólnikowy (na podstawie tego, co przeczytałam w translatorze tłumaczącym z francuskiego na angielski [na angielski z jakiegokolwiek języka tłumaczy dużo lepiej niż na polski]) i nie podaje źródła szacunków liczebności osób. Oprócz tego wszystko się zgadza.
Czy pan Iwaniuk "jest powiązany" z GW, nie wiem. Ty wiesz?

Majko, Nie "tylko dlatego", że zrobiłaś to w stosunku do Paweło, ale dlatego, ze zrobiłaś to "tylko w stosunku" do Paweło. W sytuacji, kiedy jeszcze kilka stron temu była identyczna praktycznie dyskusja w drugą stronę. (Wtedy jakoś Emde artykułami z KK nie straszył). Ja założyłam, że chociaż dołączyłaś do dyskusji dopiero teraz, to w jakimś tam stopniu ją śledzisz, dlatego wytknęłam Ci to.

1,450

Czarna Kotka napisał/a:

Jest tzw freelancerem co w skrócie oznacza, że dostaje zamówienie na konkretną "usługę" wg wymagań i oczekiwań zamawiającego.

1,451

No to teraz trzeba byłoby udowodnić, że zlecenie było ze strony Wyborczej, a nie TVNu, albo rosyjskich trolli wink

1,452

Czarna Kotka napisał/a:

Artykuł jest dość ogólnikowy (na podstawie tego, co przeczytałam w translatorze tłumaczącym z francuskiego na angielski [na angielski z jakiegokolwiek języka tłumaczy dużo lepiej niż na polski]) i nie podaje źródła szacunków liczebności osób. Oprócz tego wszystko się zgadza.

Majko, Nie "tylko dlatego", że zrobiłaś to w stosunku do Paweło, ale dlatego, ze zrobiłaś to "tylko w stosunku" do Paweło. W sytuacji, kiedy jeszcze kilka stron temu była identyczna praktycznie dyskusja w drugą stronę. (Wtedy jakoś Emde artykułami z KK nie straszył). Ja założyłam, że chociaż dołączyłaś do dyskusji dopiero teraz, to w jakimś tam stopniu ją śledzisz, dlatego wytknęłam Ci to.

Kotko,ja w przeciwieństwie do Moderacji...nie "siedzę" na tym wątku z zapartym stolcem.

Tym bardziej,że nie było mnie na Forum kilka ładnych dni.

Czy śledzę?

Nie spędza mi snu z powiek,tak to ujmę.
Często gęsto,pomijam bzdury,które są tu wypisywane.
Zwyczajnie się nie udzielam,bo nie mam w zwyczaju nawracać kijem Wisły.

1,453 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-18 12:08:00)

Czarna Kotka napisał/a:

No to teraz trzeba byłoby udowodnić, że zlecenie było ze strony Wyborczej, a nie TVNu, albo rosyjskich trolli wink

Kotko raczej nie będziemy/nie będę zajmowała się udowodnianiem czy poszukiwaniem rosyjskich trolli. Jak chcesz proszę bardzo, ty możesz wink
Wnioski, każdy niech wyciąga sam.
Dla mnie jest dość oczywiste jaką politykę informacyjną prowadzi GW. Jakie środowiska czy idee wspiera/popiera.
Nie mam również wątpliwości w jakim celu przekazano poza granicę Polski informacje, o tak bardzo zawyżonej liczbie uczestników ostatniego marszu KODu.

majkaszpilka napisał/a:

Tu nie chodzi o sentymenty (...)

majka smile reszta telepatycznie wink

1,454

Czarna Kotka napisał/a:

Na FV jest to napisane.

1,455 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-18 15:27:06)

A w Wyborczej wieczny student p. Adam powracający ze stypendium w USA rozmawia z własną gazetą.
To jest dopiero powalający poziom dziennikarstwa wink
I co tam ten p.Clinton o nas powiedział ostatnio? Czyżby powstałe pisma w czasie seminarium były wystarczająco treściwe. No erazmusowiec z GW raczej zadbał.

1,456 Ostatnio edytowany przez Paweło (2016-05-18 15:38:22)

Co do ratingu przykład z Biedroniem to własnie ta stabilność przepisów. Już kilka razy oszukaliśmy inwestorów przykład LG., delaval itd.. Np Podatek od gruntów uległ zmianie a infrastruktura nie powstała an czas. Jest tak zwana ciągłość władzy jeden odchodzi drugi przychodzi. Jak inwestor pod określonymi warunkami zgodził się na coś w przypadku Biedronia to samorząd to nalezy dotrzymać umowy. Tak samo czepialiśmy się amerykanów maiła być tarczy Obama nie chciał ale wymusiliśmy tarczę. Biedroń i generalnie cały Słupsk zgodził się pod warunkiem rekompensat. Serwis internetowy Natemat pokazał 7 grzechów KOD jak widać nie jest to serwis dla twardogłowych.

1. Tylko sprzeciw
Ruchy, które odnosiły w historii największe sukcesy zwykle oparte były na dążeniu do określonego celu. Wiedziały, czego chcą. W "Solidarności" z czasów PRL od początku chodziło o poprawę bytu klasy robotniczej i choćby minimalny szacunek władzy wobec obywateli. Kolejne lata skutecznej walki o ten cel sprawiły, że przy okazji wywalczyć udało się uzyskać o wiele więcej. W tym całkowity upadek komunizmu, nie tylko w Polsce, lecz także innych krajach.

Tymczasem KOD wie jedynie, czego nie chce. Energia tysięcy Polaków, którzy dali się porwać inicjatywie stworzonej przez Mateusza Kijowskiego idzie dziś tylko i wyłącznie w sprzeciw. Nie walczą o coś, tylko przeciw czemuś. Choć lider KOD szybko zdystansował się od działań Andrzeja Miszka, który zaproponował nazwę "Komitet Obrony Demokracji przed PiS", to ona oddawała charakter ruchu znacznie lepiej. Jeszcze lepszy byłby tylko szyld "Komitet Przeciw PiS".
2. Brak programu
KOD zorganizował wiele manifestacji, ale już manifestu z prawdziwego zdarzenia wciąż się nie doczekał. Teoretycznie powstał on już 22 listopada 2015 roku, ale w dokumencie z tą datą nie ma właściwie żadnego konkretu. Nie dziwi oparcie wszystkiego na sprzeciwie, skoro w "konstytucji" KOD dominują zdania rozpoczynające się od słów "nie chcemy", "nie godzimy się", czy – dla odmiany - "nie ma też naszej zgody".

MANIFEST KOD
z 22 listopada 2015 r.
Demokracja w Polsce jest zagrożona. Działania władzy, jej lekceważenie prawa oraz demokratycznego obyczaju zmuszają nas do wyrażenia stanowczego sprzeciwu. Nie chcemy Polski totalitarnej, zamkniętej dla myślących inaczej niż każe władza, nie chcemy Polski pełnej frustracji i żądzy rewanżu. Chcemy, żeby w Polsce było miejsce dla wszystkich Polaków, równych wobec prawa,z ich przekonaniami, opiniami, etyką i estetyką. Nie godzimy się na zawłaszczanie państwa, dzielenie Polaków na lepszych i gorszych, pogardę dla „innego”. Nie ma też naszej zgody na poglądy godzące w zasady demokracji i prawa człowieka. Czytaj więcej
Porównania do pierwszej "Solidarności" łechcą ego każdego członka KOD, więc posłużmy się nimi jeszcze raz... W sierpniu 1980 roku "S" dopiero kiełkowała podczas strajku w Stoczni Gdańskiej, ale zaczynała nie od okrągłych słów, a 21 postulatów. Bardzo konkretnych. Takich, których każdy zwolennik ówczesnej opozycji mógł ze zrozumieniem bronić.

Polacy angażujący się w KOD nie mają takiej szansy. Jaki pomysł na Polskę ma KOD? Trudno znaleźć o tym jakiekolwiek informacje. Można się domyślić, że chcą Polski bez Jarosława Kaczyńskiego i PiS, ale na dłuższą metę to może być dla Polaków za mało.

– KOD nie jest bliski zwykłym ludziom – celnie punktował Robert Biedroń w poniedziałkowym programie "Tomasz Lis.". I przypominał, że ruch Mateusza Kijowskiego właściwie nie ma nic do zaoferowania tej części społeczeństwa, która bardziej niż o stan demokracji martwi się, by godnie przetrwać od wypłaty do wypłaty.

KOD stał się siłą zdolną do wykreowania wielkich zmian w państwie i przyszedł najwyższy czas na to, by zajął się także takimi problemami. I przedstawił Polakom plan, który obronioną już demokrację uchroni przed tym, by za kilka lat znowu nie zrezygnowano z niej za 500 zł od autorytarnej władzy.
3. Wodzostwo
Kto pretenduje do miana obrońcy danej wartości, ten sam powinien świecić przykładem. Tymczasem Komitet Obrony Demokracji od samego początku działa wodzowsko. Przez co w walce o demokratyczne standardy wypada równie wiarygodnie, jak liczni rozwodnicy z Prawa i Sprawiedliwości broniący chrześcijańskich wartości rodzinnych.

KOD, czyli kto? Na to pytanie większość Polaków odpowie nazwiskiem Mateusza Kijowskiego. W rzeczywistości od kilku miesięcy na czele Komitetu stoi jeszcze kilka osób, ale można odnieść wrażenie, że zostały dopuszczone do "władzy" tylko dlatego, że nie są tak przebojowe, jak lider.

W polskiej polityce to nic nowego. Co więcej, Polacy bardzo lubią, gdy dane poglądy można identyfikować z twarzą silnego lidera. Przed Mateuszem Kijowskim swój sukces budowali w ten sposób Jarosław Kaczyński i Donald Tusk. Przez wszystkie te lata zarzucano im jednak, że taką strategią osłabiają polską demokrację. I nie były to zarzuty bezpodstawne, bo sposób zarządzania PO i PiS przypominał raczej monarchię (czasem ocierającą się o tyranię) niż zdrową demokrację.

KOD poszedł niestety tą samą drogą. Światełkiem nadziei jest zapowiedź, iż więcej wpływu na funkcjonowanie organizacji zwykli ludzie będą mieli, gdy na dobre ruszy stowarzyszenie KOD. Oby na obietnicach się nie skończyło.
4. Kompromitacje wizerunkowe
Grzech trzeci Mateuszowi Kijowskiemu można jednak spróbować odpuścić... Od początku stawiał on na to, by zostać najbardziej rozpoznawalną twarzą KOD, bo widział, jakie oblicze pokazywali inni sympatycy powołanej przez niego inicjatywy. Kiedy Komitet dopiero raczkował, hitem sieci szybko stały się wpisy na jego facebookowej stronie. Gdzie niektórzy pisali na przykład, że "oddychają lepiej, od kiedy jest KOD". Jednak takie komentarze wywołujące głównie uśmiech politowania nadal można usłyszeć wszędzie, gdzie pojawiają się KOD-erzy.

Bywa też, że takie sytuacje przestają być śmieszne. Przypomnijmy choćby stawiającą KOD w kiepskim świetle sprawę wykorzystania wizerunku 2-letniego dziecka, które w Biuletynie "DEKODER" zostało przedstawione jako "koordynator sekcji dwulatków". Obronie demokracji kiepsko służą też rozpowszechniane przez sympatyków KOD memy i dowcipy o politykach PiS, hołdujące najprostszemu poczuciu humoru.

Tak samo szkodzą KOD kuriozalnej, albo i wulgarnej treści transparenty coraz częściej pojawiające się na manifestacjach. Organizatorzy ostatnio skrupulatnie pilnowali, by takie materiały schowano, ale warto zastanowić się dlaczego w ogóle je stworzono. Odzwierciedlają po prostu nastroje, którym pozwolono się w KOD rozprzestrzeniać.
5. Hejt
I te nastroje to osobny temat. Komitet Obrony Demokracji wziął od partii nie tylko wzorce wodzowskiego zarządzania. W podobny sposób generuje też język nienawiści. Pół biedy, gdy hejt skierowany jest w stronę rządzących, którzy nieźle zaleźli sympatykom KOD za skórę. Staje się jednak także najlepszą odpowiedzią dla każdego, kto śmie skrytykować organizację lub jej lidera. Świetnie przekonaliśmy się o tym w naTemat, gdy kilkukrotnie pozwoliliśmy sobie negatywnie ocenić KOD. Odpowiedzi KOD-erów wyglądały m.in. tak:

Gdy napisaliśmy, że Ewa Kopacz dopiero teraz dowiedziała się o kłopotach alimentacyjnych Mateusza Kijowskiego, zdarzyło się, że ktoś stwierdził nawet, iż nasza redakcja krytykuje KOD, bo obawia się konsekwencji przejęcia władzy przez to środowisko. Znajoma retoryka...? Niestety sympatyków KOD trudno czasem odróżnić od członków klubów "Gazety Polskiej" i Rodziny Radia Maryja. Równie mocno impregnowali się na wszelką krytykę i uwierzyli, że kto nie zawsze jest z nimi, na zawsze będzie przeciw nim.
6. Zamknięcie na inne poglądy
Większość powyższych problemów bierze się z tego, że w KOD szybko zamknięto się na wszelkie inne poglądy, niż te łączące wszystkich sympatyków. To podstawowy problem. Nie pozwala on na stworzenie ciekawego programu i jest katalizatorem wspomnianego hejtu. Bo jedynymi tematami, które na 100 proc. nie wywołają w KOD żadnego sporu są obrona demokracji i krytyka poczynań PiS. Tyle i tylko tyle...
7. Przekonanie o wielkości
Nie chodzi tu tylko o to, czy na ostatniej demonstracji w Warszawie było 240 tys. osób czy dużo mniej, jak oceniły policja, TVP i portal Gazeta.pl. KOD to bezapelacyjnie ruch masowy i cieszący się ogromnym poparciem społecznym. Ale jednocześnie to poparcie jest bardziej wątłe niż się działaczom KOD wydaje.

Potwierdzają to dwa niedawne badania, które są dla ruchu Mateusza Kijowskiego zarazem dobrą, jak i złą wiadomością. Dobre wieści są takie, że z sondażu przeprowadzonego przez SW Research dla "Newsweeka" wynika, iż KOD popiera 46 proc. Polaków, a według badania Ariadna ten odsetek to nawet 53 proc.

Przekonanie, że na świecie istnieją już tylko KOD-erzy i PiS-owcy obalają jednak szczegółowe dane. W przypadku badania dla "Newsweeka" bardzo złą wiadomością dla KOD jest to, że zaledwie 11 proc. Polaków odpowiedziało, iż popiera ten ruch i angażuje się w jego działania. Istotny jest też fakt, że aż 27 proc. respondentów uznało, że w ogóle nie ma na temat KOD zdania. W badaniu dr. Norberta Maliszewskiego pytano natomiast, czy KOD popieramy "raczej" czy "zdecydowanie". Tę drugą odpowiedź wskazało jedynie 19 proc.

Ergo? Komitet Obrony Demokracji bardzo szybko może stracić społeczne poparcie. Wystarczy, że ciężar popełnianych przez ten ruch grzechów zacznie zniechęcać Polaków. A gdy zostanie tylko "najtwardszy elektorat", KOD z głównego gracza na polskiej scenie politycznej stanie się jednym z kolejnych stowarzyszeń, które nie stanowią niczego więcej niż koła wzajemnej adoracji.

1,457 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-18 15:53:39)

Serwis internetowy na Temat - to jest dopiero autorytet, lisek chytrusek, wow.
GW, natemat.pl, Gazeta.pl, Newsweek i wierni jej czytelnicy wink

1,458

Czyli rozumiem popierasz KOD smile

1,459

Paweło napisał/a:

Czyli rozumiem popierasz KOD smile

No ty właśnie tak rozumiesz - na wspak wink

1,460 Ostatnio edytowany przez Paweło (2016-05-19 19:36:07)

Aha bo tobie zależy na marginalizowaniu ruchu podkopywaniu go a nie na tym by ruch się dopasowywał do nowej rzeczywistości. Na temat bardzo celnie punktuje słabe strony KOD by pan jego członkowie wzięli się do roboty. Obecnie myśli się o programie który musza opracować jego członkowie a nie pan Kijowski. To będzie droga przez mękę porównywalna do drogi chrystusowej ponieważ w KOD jest mnóstwo ludzi często też o różnych poglądach gospodarczych ( państwo opiekuńcze, liberalizm gospodarczy) społecznych np patriotyzm bardziej hołd bohaterom vs patriotyzm gospodarczy itd
Dla mnie to jedyny ruch po 1989 roku. A co do PIS tak na chłopski rozum wystarczyło słuchać debaty senatu vs in vitro także posłów PO (ale mniej) by zrozumieć o co chodzi. Np argument z seri nowe odkrycia   iż niepłodność wynika z niedopasowania charakterów big_smile
Teraz popis dała pewna posłanka PIS tym razem z cyklu sumienia miłosierdzia jako że nie lubię się powtarzać dam link do tematu z klauzulą sumienia.
http://www.netkobiety.pl/p2829150.html#p2829150

1,461

To straszne ale naród jest odporny na hasła KOD i opozycji. Poparcie PiS sięga 39 %, a trzech kolejnych partii, które przekraczają próg wyborczy razem 35 %. Jak żyć?

1,462 Ostatnio edytowany przez Yerba (2016-05-23 15:08:57)

Snake napisał/a:

To straszne ale naród jest odporny na hasła KOD i opozycji. Poparcie PiS sięga 39 %, a trzech kolejnych partii, które przekraczają próg wyborczy razem 35 %. Jak żyć?

A gdzie takie bajki opowiadaja?W TVP czy przeczytales w gazecie polskiej?

Z kim bym nie rozmawiala to 95% jest przeciwko Pis i marzy o powrocie poprzedniej partii bo tamci przynajmniej jesli chodzi o standardy demokratyczne to rownali sie z zachodnia Europa a Pis zdecydowanie ciagnie w kierunku wschodu czyli dyktatury takiej jak na Bialorusi czy putinowskiej Rosji.Przeciez Jaroslaw jest chory na wladze,ma zadatki na dyktatora jak nikt inny.

Pis jak dotrwa przy wladzy do konca roku to bedzie dobrze.Ludzie maja ich juz dosyc.

1,463

Yerba napisał/a:

Z kim bym nie rozmawiala to 95% jest przeciwko Pis.

Z moich badań wynika, że 96,14%.
Więc nie rozpowszechniaj nieprawdziwych informacji. smile

1,464 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-23 15:33:50)

Yerba napisał/a:

A gdzie takie bajki opowiadaja?W TVP czy przeczytales w gazecie polskiej?

A nie znasz innych źródeł tylko te dwa, to kiepsko z wiedzą u ciebie yerba.

Yerba napisał/a:

Z kim bym nie rozmawiala to 95% jest przeciwko Pis i marzy o powrocie poprzedniej partii bo tamci przynajmniej jesli chodzi o standardy demokratyczne to rownali sie z zachodnia Europa a Pis zdecydowanie ciagnie w kierunku wschodu czyli dyktatury takiej jak na Bialorusi czy putinowskiej Rosji.Przeciez Jaroslaw jest chory na wladze,ma zadatki na dyktatora jak nikt inny.

A z kim ty rozmawiasz ? Tylko z opozycją wink

Yerba napisał/a:

Pis jak dotrwa przy wladzy do konca roku to bedzie dobrze.Ludzie maja ich juz dosyc.

Ach te marzenia, no i ci ludzie - oczywiście lol

1,465

Ludzie widzac co sie dzieje przechodza na strone opozycji.

1,466

Yerba napisał/a:

A co się dzieje yerba?
Bo ja nic nie dostrzegam. Dzień, jak co dzień sobie upływa

1,467

in_ka napisał/a:
Yerba napisał/a:

A co się dzieje yerba?

Nie widzisz bo nie chcesz widziec albo udajesz.Podeptana demokracja i w tej sprawie wyszlo ponad 200 tysiecy osob na ulice ostatnio no ale Pis ma dalej 40%.Zyjcie dalej w tym klamstwie.

1,468

emde napisał/a:
Yerba napisał/a:

Ponad 80% Polakom nie podoba sie to co pis zrobil z TK.Gdzie wy macie te 40% poparcie dla pisiorow?Ksiadz wam tak w niedziele z ambony mowil czy rydzyk wyglosil oredzie do narodu?

1,469 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-23 15:39:59)

Yerba napisał/a:
in_ka napisał/a:
Yerba napisał/a:

A co się dzieje yerba?

Nie widzisz bo nie chcesz widziec albo udajesz.Podeptana demokracja i w tej sprawie wyszlo ponad 200 tysiecy osob na ulice ostatnio no ale Pis ma dalej 40%.Zyjcie dalej w tym klamstwie.

Podeptana ? Demokracja?
Ponad 200 tys. ludzi wyszło na ulice ?
A, to rzeczywiście tego nie widzę. To widocznie nie w Polsce. Kraje pomyliłaś yerba.

1,470

Najwieksza manifestacja od 89 w Polsce.Bez powodu by ludzie nie wyszli na ulice.

1,471 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-23 15:46:44)

Yerba napisał/a:

Najwieksza manifestacja od 89 w Polsce.Bez powodu by ludzie nie wyszli na ulice.

A, gdzie to wyczytałaś yerba?
No istnieje też prawdopodobieństwo info znalezionego w szklanej kuli wink

1,472

Yerba napisał/a:
emde napisał/a:
Yerba napisał/a:

Ponad 80% Polakom nie podoba sie to co pis zrobil z TK.Gdzie wy macie te 40% poparcie dla pisiorow?Ksiadz wam tak w niedziele z ambony mowil czy rydzyk wyglosil oredzie do narodu?

I zaczyna się standardowy język...pisiory,ksiądz na ambonie,Rydzyk?
Yerba...Ty masz jakąś logiczną argumentację swoich wniosków?
Czy tylko wyżyć się przyszłaś kolejny raz?

1,473 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-23 15:53:37)

majkaszpilka napisał/a:

I zaczyna się standardowy język...pisiory,ksiądz na ambonie,Rydzyk?
Yerba...Ty masz jakąś logiczną argumentację swoich wniosków?
Czy tylko wyżyć się przyszłaś kolejny raz?

No pewno, że wyżyć. Powyzywać. Popluć trochę. Potrollować jak to zwykle u yerby.

1,474

Yerba napisał/a:
emde napisał/a:
Yerba napisał/a:

Nie wiem. Nie chodzę do kościoła. Ale chyba raczej ksiądz tak nie mówił. O Rydzyku wiem bardzo niewiele.
Czego jeszcze cię nauczył tatuś ubek? Wyrywania paznokci?
Jesteś chora psychicznie, wiesz?

1,475 Ostatnio edytowany przez in_ka (2016-05-23 16:25:45)

Po dzisiejszym sondażu nadal opozycja chce nowych wyborów ?

https://pbs.twimg.com/media/CjI9jqfUoAAPVv6.jpg

A na dodatek rzecznik KE dementuje doniesienia Gazety Wyborczej - nie ma ultimatum. Tragedia opozycji i KOD. A taka para poszła w gwizdek lol

1,476 Ostatnio edytowany przez Yerba (2016-05-23 16:37:18)

emde napisał/a:
Yerba napisał/a:
emde napisał/a:

Nie wiem. Nie chodzę do kościoła. Ale chyba raczej ksiądz tak nie mówił. O Rydzyku wiem bardzo niewiele.
Czego jeszcze cię nauczył tatuś ubek? Wyrywania paznokci?
Jesteś chora psychicznie, wiesz?

To ze dziadek czy ojciec pracowali na stanowisku za komuny to juz musza byc ubekami?Ja wiem ze zyciorysy byscie chcieli przeswietlac i wszedzie weszycie wrogow ale to tylko o was swiadczy.Ani dziadek ani ojciec nie robili nikomu krzywdy.

1,477

Yerba napisał/a:

(...) Ani dziadek ani ojciec nie robili nikomu krzywdy.

A kto to wie yerba jak tam było w przeszłości wink

1,478

Yerba napisał/a:

Ani dziadek ani ojciec nie robili nikomu krzywdy.

Pozwól, że użyję twojego sposobu argumentowania:
Robili robili. Bardzo źle robili. Przecież wiadomo.
To bardzo źli ludzie byli.
Po nich to masz.

big_smile

1,479

emde napisał/a:
Yerba napisał/a:

Ani dziadek ani ojciec nie robili nikomu krzywdy.

Pozwól, że użyję twojego sposobu argumentowania:
Robili robili. Bardzo źle robili. Przecież wiadomo.
To bardzo źli ludzie byli.
Po nich to masz.

big_smile

Co po nich mam?Nie pomawiaj chlopczyku zakompleksiony.

1,480

Yerba napisał/a:

Podeptana demokracja i w tej sprawie wyszlo ponad 200 tysiecy osob na ulice ostatnio.

Oj, coś mnie ominęło? Jakiś zlot młodzieży z całego świata, koncert mega gwiazdy czy cuś?

1,481

Yerba napisał/a:

Co po nich mam?Nie pomawiaj chlopczyku zakompleksiony.

Schorzenia umysłowe.
Usiłujesz mnie obrazić korzystając z pozornej anonimowości?
Musisz się bardziej starać. smile

1,482

Z uwagi na fakt, że dyskusja w wątku już dawno nie przypomina merytorycznej wymiany zdań, za to sprzyja nagminnemu naruszaniu regulaminu, w tym zasad współżycia społecznego i dobrych obyczajów, a przy tym jest skupiskiem negatywnych emocji, jak również biorąc pod uwagę, że uparcie zmierza w kierunku, który nie rokuje, aby sytuacja miała szansę się zmienić - wspólną, jednogłośną decyzją moderacji wątek zostaje zamknięty.

Dodam do powyższego, że sytuacja w naszym kraju jest wystarczająco trudna i napięta, aby te emocje, łącznie z agresją, przenosić na forum o tematyce kobiecej, czyli w miejsce, które z założenia ma być azylem i przystanią dla osób znajdujących się w trudnej, życiowej sytuacji. Nie chcemy tu żadnych politycznych rozgrywek, wzajemnego obrażania się ze względu na odmienne poglądy, demonstrowania sympatii i antypatii politycznych, a tym bardziej awantur powstałych na tym tle. Jeśli ktoś odczuwa taką potrzebę, to w sieci jest naprawdę sporo znacznie lepszych, z założenia przeznaczonych temu celowi, miejsc.
Uprzedzamy, że próby przeniesienia dyskusji z niniejszego wątku, będą skutkowały zamykaniem kolejnych.

Aby nikt nie był poźniej zdziwiony, biorąc pod uwagę wyczerpany limit mailowych próśb, upomnień, oficjalnych ostrzeżeń, a w przypadku niektórych osób banów tymczasowych lub reaktywowanych, oficjalnie uprzedzamy, że osoby, które w powyższej wymianie zdań brały czynny, naruszający zasady udział, przy kolejnej dyskusji na podobnym poziomie będziemy zmuszone pożegnać. Jednocześnie uprzedzając wszelkie dywagacje, a te - jak pokazuje doświadczenie - zapewne się pojawią, zaznaczam, że osoby, których temat dotyczy, już dawno przekroczyły przewidziany regulaminem próg tolerancji, z czego zapewne zdają sobie sprawę. Z tego samego powodu jakiekolowiek insynuacje na temat niesprawiedliwości czy stronniczości po niniejszym sygnale będą ignorowane.

Posty [ 1,431 do 1,482 z 1,482 ]

Strony Poprzednia 1 21 22 23

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024