Tragiczny finał WOŚP 2019 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tragiczny finał WOŚP 2019

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 196 do 260 z 328 ]

196

Odp: Tragiczny finał WOŚP 2019
santapietruszka napisał/a:

[..]Owsiak, Owsiak, Owsiak...[…]

Z prostego powodu, że:
- lokalne finały WOŚP są organizowane z okazji finału zbiórki WOŚP, której Owsiak prezesuje.
- przystanek Woodstock jest organizowany przez Owsiaka jako podziękowanie dla wolontariuszy.

Lokalne finały zbiórki odbywają się pod patronatem WOŚP, mają wspólne elementy scenariusza, łączenie się ze studiem centralnym i takie tam. Chcesz powiedzieć, że odbywają bez zgody WOŚP i podszywają się pod tą akcję? Oczywiście, że organizatorzy są lokalni ale jeśli impreza ma być częścią ogólnopolskiej akcji pod jednym patronatem czy to tak trudno wymóc na tych organizatorach, że jeśli chcą zrobić finał, to ma być on zabezpieczony tak i tak? Że nie ma "po taniości"? Przecież to zarzucała Owsiakowi policja analizując materiały jakie jej przesyłał do zaopiniowania na temat organizacji przystanku Woodstock, że zaniża liczbę potencjalnych uczestników żeby musieć zapewnić mniejszą liczbę służb porządkowych. Ile trzeba takich nauczek żeby organizatorzy zaczęli na poważnie traktować sprawy bezpieczeństwa na takich imprezach? Kuźwa wydajesz kupę pieniędzy na organizację imprezy i naprawdę targujesz się, że potrzeba nie 300 ochroniarzy ale 250? W Gdańsku facet wchodzi na scenę, która na każdej imprezie jakiej byłem była niedostępna dla osób postronnych. Morduje człowieka i biega, gada przez mikrofon przez minutę aż obezwładniają go pracownicy techniczni sceny. Jedyne co potrafią ochroniarze, to połamać na zapleczu nos sprawcy. Firma ochroniarska krzak jakich wiele w Polsce do realizacji takiej właśnie ochrony "po taniości". Mam w rodzinie pracownika takiej firmy, która "ochrania" ważne urzędy. Firma to właściciel i dziesiątki zatrudnianych na śmieciowe umowy inwalidów, którzy nie mają nawet zmienników. Jak idą na L4, to na gwałt trzeba organizować zmiennika, gdzieś z Polski. Co rok przetarg na ochronę wygrywa inna firma, tak samo zorganizowana ale dające 10 zł mniej w ofercie. Zmienia się nazwa ochraniającej firmy tylko na miejscu siedzi ten sam inwalida, który przechodzi z rąk do rąk. Tupolewizm i ma być tanio!

Zobacz podobne tematy :

197 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 12:28:53)

Snake napisał/a:

[..]Owsiak, Owsiak, Owsiak...[…]

Z prostego powodu, że:
- lokalne finały WOŚP są organizowane z okazji finału zbiórki WOŚP, której Owsiak prezesuje.
- przystanek Woodstock jest organizowany przez Owsiaka jako podziękowanie dla wolontariuszy.

Lokalne finały zbiórki odbywają się pod patronatem WOŚP, mają wspólne elementy scenariusza, łączenie się ze studiem centralnym i takie tam. Chcesz powiedzieć, że odbywają bez zgody WOŚP i podszywają się pod tą akcję? Oczywiście, że organizatorzy są lokalni ale jeśli impreza ma być częścią ogólnopolskiej akcji pod jednym patronatem czy to tak trudno wymóc na tych organizatorach, że jeśli chcą zrobić finał, to ma być on zabezpieczony tak i tak? Że nie ma "po taniości"? Przecież to zarzucała Owsiakowi policja analizując materiały jakie jej przesyłał do zaopiniowania na temat organizacji przystanku Woodstock, że zaniża liczbę potencjalnych uczestników żeby musieć zapewnić mniejszą liczbę służb porządkowych. Ile trzeba takich nauczek żeby organizatorzy zaczęli na poważnie traktować sprawy bezpieczeństwa na takich imprezach? Kuźwa wydajesz kupę pieniędzy na organizację imprezy i naprawdę targujesz się, że potrzeba nie 300 ochroniarzy ale 250? W Gdańsku facet wchodzi na scenę, która na każdej imprezie jakiej byłem była niedostępna dla osób postronnych. Morduje człowieka i biega, gada przez mikrofon przez minutę aż obezwładniają go pracownicy techniczni sceny. Jedyne co potrafią ochroniarze, to połamać na zapleczu nos sprawcy. Firma ochroniarska krzak jakich wiele w Polsce do realizacji takiej właśnie ochrony "po taniości". Mam w rodzinie pracownika takiej firmy, która "ochrania" ważne urzędy. Firma to właściciel i dziesiątki zatrudnianych na śmieciowe umowy inwalidów, którzy nie mają nawet zmienników. Jak idą na L4, to na gwałt trzeba organizować zmiennika, gdzieś z Polski. Co rok przetarg na ochronę wygrywa inna firma, tak samo zorganizowana ale dające 10 zł mniej w ofercie. Zmienia się nazwa ochraniającej firmy tylko na miejscu siedzi ten sam inwalida, który przechodzi z rąk do rąk. Tupolewizm i ma być tanio!

A zapewne, jakby większą kasę wydali na ochronę, to byłby lament, że zebrane pieniądze nie idą na dzieci smile Tak źle i tak niedobrze.

Firmami ochroniarskimi może zająć się ten świetny rząd, który nagle tak dba o nasze bezpieczeństwo, w zależności od wiatrów. Niech wprowadzi jakieś przepisy, które one powinny spełniać. Nie wiem tylko, czy to potrafi, bo ma przecież problemy z własną ochroną tongue To nie Owsiak jest winien, że te firmy działają, jak działają.

198

No nie do końca.
Jeżeli po zjedzeniu w restauracji będziesz miała problemy żołądkowe to będziesz winić kucharza, czy dostawcę produktów?

W takiej sytuacji sprawa nigdy nie jest prosta. Powiem tak. Sam raz musiałem organizować ochronę to pamietam burzę mózgów, jaką mieliśmy, żeby wybrać, jak najlepszą.

Fakt, że prawo tutaj jest kiepskie i temu nie zaprzeczam.

199

Lucyfer666 napisał/a:

No nie do końca.
Jeżeli po zjedzeniu w restauracji będziesz miała problemy żołądkowe to będziesz winić kucharza, czy dostawcę produktów?

Oczywiście, że kucharza, a nie autora przepisu... smile Widzisz różnicę?

200

A zapewne, jakby większą kasę wydali na ochronę, to byłby lament, że zebrane pieniądze nie idą na dzieci smile Tak źle i tak niedobrze.

Wolałabyś żeby cię hejtowali za wydawanie za dużo pieniędzy na ochronę czy za to, ze przez oszczędności zginął człowiek?

Firmami ochroniarskimi może zająć się ten świetny rząd, który nagle tak dba o nasze bezpieczeństwo, w zależności od wiatrów. Niech wprowadzi jakieś przepisy, które one powinny spełniać. Nie wiem tylko, czy to potrafi, bo ma przecież problemy z własną ochroną tongue

Przepisy są i nie są trudne do ogarnięcia, a że wszyscy nauczyli się je omijać lub naciągać? Przecież to Polska! Zagadka - powiedz mi jak jednocześnie zdobyć licencję pracownika ochrony przechodząc odpowiednie badania lekarskie potwierdzające pełnię zdrowia i posiadać grupę inwalidzką bez której nie znajdziesz pracy w ochronie? lol

To nie Owsiak jest winien, że te firmy działają, jak działają.

Ma prawo wyboru firmy. Są złe i są dobre. Jak robi przetargi na zakup sprzętu medycznego, to ponoć byle jakiego sprzętu nie kupuje. Da się?

201

Snake napisał/a:

To nie Owsiak jest winien, że te firmy działają, jak działają.

Ma prawo wyboru firmy. Są złe i są dobre. Jak robi przetargi na zakup sprzętu medycznego, to ponoć byle jakiego sprzętu nie kupuje. Da się?

Ale to nie on wybierał firmę na finał WOŚP w Gdańsku. On swojej roboty - jak sam zauważyłeś - pilnuje. Nie za dużo wymagasz od jednego człowieka? Finały WOŚP są organizowane na całym świecie, wszędzie ma Owsiak pilnować? I to jeszcze najlepiej, żeby robił to za darmo, bo jak bierze wynagrodzenie, to jest be?

202

Santapietruszka dokładnie.
Już nie przesadzajmy. Ogólnie rzecz biorąc poszło ponad 20 razy bez problemów i to uśpiło czujność - żadne nowe zjawisko.

203

Olinka napisał/a:
Snake napisał/a:

Szef ochrony finału WOŚP w Gdańsku zatrzymany, bo wprowadził śledczych w błąd w kwestii posiadania przez zabójcę plakietki "media".

Jak zatem wytłumaczyć fakt, że rzecznik KGP potwierdził, że zabójca posługiwał się plakietką "media"? Ba, rzecznik prokuratury gdańskiej podobno stwierdziła nawet, że ta plakietka została zabezpieczona na miejscu zdarzenia. Kto więc kłamie, bo ktoś na pewno?
Moim zdaniem teraz już chodzi o odwrócenie uwagi od istoty tragedii, a i winni muszą się przecież znaleźć.

Właśnie podają, że rzeczoną plakietkę przekazał policji szef ochrony ale nie potwierdziło się, że zabójca ją miał.

Ale to nie on wybierał firmę na finał WOŚP w Gdańsku. On swojej roboty - jak sam zauważyłeś - pilnuje. Nie za dużo wymagasz od jednego człowieka? Finały WOŚP są organizowane na całym świecie, wszędzie ma Owsiak pilnować? I to jeszcze najlepiej, żeby robił to za darmo, bo jak bierze wynagrodzenie, to jest be?

Napisałem o kontekście, że Owsiak narzeka od czasu jak rządzi PiS, że za dużo się od niego wymaga w kwestiach zabezpieczenia przystanku Woodstock. Może to tylko takie właśnie działanie na przekór, że ktoś mu chce do jego imprezy przykleić łatkę "podwyższonego ryzyka". W końcu może ileś tam rodziców wtedy nie puści swoich dzieci na taką imprezę?

204 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 13:16:43)

Snake napisał/a:

Napisałem o kontekście, że Owsiak narzeka od czasu jak rządzi PiS, że za dużo się od niego wymaga w kwestiach zabezpieczenia przystanku Woodstock. Może to tylko takie właśnie działanie na przekór, że ktoś mu chce do jego imprezy przykleić łatkę "podwyższonego ryzyka". W końcu może ileś tam rodziców wtedy nie puści swoich dzieci na taką imprezę?

Szkoda więc, że tylko od Przystanku Woodstock się wymaga, nie sądzisz? tongue
Ja latem weszłam na koncert dość popularnej wykonawczyni tak po prostu, na piękny uśmiech. Miałam torebkę, ale nikt mi do niej nie zajrzał - ani nawet nie obczaił wykrywaczem. Mogłam w niej mieć wszystko, nawet granat. Panowie po prostu się uśmiechnęli i odsunęli z przejścia. Może i wyglądam sympatycznie, ale najwyraźniej też działania ochrony nie były takie, jak być powinny... Bo chyba nie będziesz mi wmawiał, że jestem tak urocza, że akurat mnie jedyną mogli puścić bez sprawdzania? tongue

205

Szkoda więc, że tylko od Przystanku Woodstock się wymaga, nie sądzisz? tongue

Nie sądzę. Sądzę, że po prostu organizatorzy setek imprez masowych jakie w roku odbywają w Polsce nie latają z mordą do mediów, że państwo ich prześladuje za każdym razem jak policja im zaneguje plan zabezpieczenia imprezy.

Ja latem weszłam na koncert dość popularnej wykonawczyni tak po prostu, na piękny uśmiech. Miałam torebkę, ale nikt mi do niej nie zajrzał - ani nawet nie obczaił wykrywaczem. Mogłam w niej mieć wszystko, nawet granat. Panowie po prostu się uśmiechnęli i odsunęli z przejścia. Może i wyglądam sympatycznie, ale najwyraźniej też działania ochrony nie były takie, jak być powinny... Bo chyba nie będziesz mi wmawiał, że jestem tak urocza, że akurat mnie jedyną mogli puścić bez sprawdzania? tongue

A zapytałaś jaki charakter wg przepisów ma ten koncert? smile Bo na przykład zabawę sylwestrową w moim mieście miasto organizowało jako imprezę masową. Z wydzieleniem strefy zabawy, kontrolowanymi wejściami z zakazem wnoszenia alkoholu, szklanych opakowań, materiałów pirotechnicznych i niebezpiecznych narzędzi. Taka tam imprezka na góra 2 tysiące osób. Natomiast jestem pewien, że niejeden wódeczkę co najmniej tam wniósł.

206 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 13:51:02)

Snake napisał/a:

A zapytałaś jaki charakter wg przepisów ma ten koncert? smile Bo na przykład zabawę sylwestrową w moim mieście miasto organizowało jako imprezę masową. Z wydzieleniem strefy zabawy, kontrolowanymi wejściami z zakazem wnoszenia alkoholu, szklanych opakowań, materiałów pirotechnicznych i niebezpiecznych narzędzi. Taka tam imprezka na góra 2 tysiące osób. Natomiast jestem pewien, że niejeden wódeczkę co najmniej tam wniósł.

Impreza masowa organizowana przez miasto w ramach dni miasta wink Ochraniały nie tylko firmy ochroniarskie, ale i straż miejska, i radiowóz policyjny też mi gdzieś tam mignął... Weszłam pod scenę smile W sumie potem wyszłam poza strefę, też nikogo to nie obeszło, mogłam ten granat czy bombę tam zostawić w tym tłumie i tyle by było...
O ile pamiętam, było znacznie więcej niż 2 tysiące ludzi, musiałabym poszukać. Jak znajdę, to powiem big_smile

207

No widzisz, mieli szczęście, że nie miałaś granatu w torebce... Wszystko w tym kraju działa dobrze póki jest dobrze. Przy okazji śmierci 5 dziewczynek cytowałem powiedzenie strażaków - wszystko może się spalić, byle zgodnie z przepisami. Wtedy strata jest ale nikt nie jest winny. Zdarza się. Tylko jeśli przy okazji wyjdzie, że ktoś, gdzieś, kiedyś coś zabałaganił, nie dopełnił, to jest dupa zbita. Więc na drugi raz jak komuś policja każe wydać więcej pieniędzy na ochronę lepiej zagryźć zęby i bulić pieniądze, a nie latać po mediach, że się go szykanuje. Taka życiowa nauka...

208

Wreszcie jakieś nie od czapy wnioski.
Wiele wskazuje na to, że do tragedii doszło, bo zadania ochrony imprezy podjęła się firmia ochroniarska, która nie była do jej ochrony odpowiednio przygotowana i wykazała się dyletanctwem. Jeszcze się teraz okazuje, że próbowali zatuszować swój brak profesjonalizmu.
I tyle w temacie.
Niepotrzebnie tylko niektórzy tutaj wycierają sobie usta WOŚPem i Owsiakiem oraz zaciemniją rzeczywistość myląc organizatorów imprezy z ideodawcą do jej zorganizowania, albo w ogóle mieszając inne wydarzenia, albo udając, że nie odróżniają imprezy masowej od imprezy masowej o podwyższonym ryzyku,

209 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 14:18:55)

Snake napisał/a:

Więc na drugi raz jak komuś policja każe wydać więcej pieniędzy na ochronę lepiej zagryźć zęby i bulić pieniądze, a nie latać po mediach, że się go szykanuje. Taka życiowa nauka...

Tylko nadal Przystanek Woodstock i finał WOŚP to są dwie różne sprawy, dwie różne imprezy o różnym stopniu ryzyka. Jeśli się nie mylę, to do tej pory zastrzeżeń do finałów WOŚP nie było i nikt nie nakazywał wydawać więcej kasy na ochronę? A Ty ciągle piszesz tak, jakbyś tylko kamyczek do ogródka Owsiakowi chciał pocisnąć... nieważne, że od czapy, ale byle było, może ktoś przeczyta i też po nim pojedzie...

210

MagdaLena1111 napisał/a:

Niepotrzebnie tylko niektórzy tutaj wycierają sobie usta WOŚPem i Owsiakiem oraz zaciemniją rzeczywistość myląc organizatorów imprezy z ideodawcą do jej zorganizowania, albo w ogóle mieszając inne wydarzenia, albo udając, że nie odróżniają imprezy masowej od imprezy masowej o podwyższonym ryzyku,

To posłuchaj co właśnie mówi Jurek Owsiak:

To wydarzyło się podczas finału Orkiestry i my od tego nie uciekamy

A ten akurat lokalny finał przez organizatora nie był w ogóle zgłoszony jako impreza masowa, a tym bardziej masowa o podwyższonym ryzyku tylko jako szczególne zajęcie pasa drogowego. Taki chytry manewr żeby nie uzgadniać z policją szczegółów zabezpieczenia imprezy, ilości zapewnionych ludzi do ochrony. Taki wniosek złożono do prezydenta miasta, taki podpisał i tak się to skończyło...

Tylko nadal Przystanek Woodstock i finał WOŚP to są dwie różne sprawy, dwie różne imprezy o różnym stopniu ryzyka. Jeśli się nie mylę, to do tej pory zastrzeżeń do finałów WOŚP nie było i nikt nie nakazywał wydawać więcej kasy na ochronę? A Ty ciągle piszesz tak, jakbyś tylko kamyczek do ogródka Owsiakowi chciał pocisnąć... nieważne, że od czapy, ale byle było, może ktoś przeczyta i też po nim pojedzie...

W ogóle każdy lokalny finał, to inna impreza i od lokalnych organizatorów zależy w jakim charakterze ją zgłaszają. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - wszystko dobrze jak jest dobrze... Natomiast wrzucam do Kamyczka Owsiaka, bo ten organizując Woodstock ciągle przez obecną władzę był prześladowany, że za słabą ochronę planuje i się na to skarżył. Jak myślisz wyniesie się z tego jakąś naukę na przyszłość? Przy okazji Woodstocku wyliczy się ilość uczestników nawet z dużym zapasem i zapewni stosowne środki, takie że policja tylko przyklaśnie? WOŚP da wytyczne wszystkim chętnym do organizacji lokalnych finałów, że jeśli chcą występować pod patronatem WOŚP, to mają finały zgłaszać do stosownych władz jako imprezy masowe i wykazywać, że zatrudniają do ochrony rzetelne firmy z odpowiednim potencjałem i doświadczeniem?

211 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-21 14:49:15)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

To posłuchaj co właśnie mówi Jurek Owsiak:

To wydarzyło się podczas finału Orkiestry i my od tego nie uciekamy

I co z tego za morał?
Przecież jasne, że to wydarzyło się podczas finału WOŚP.
Wiele wskazuje na to, że ktoś o słabej konstrukcji psychicznej, kto w więzieniu mógł oglądać tylko kanały TVP nasłuchaj się mowy nienawiści skierowanej przeciwko WOŚP i Owsiakowi oraz opozycji, w swoim chorym umyśle stworzył plan jak samemu zaistnieć i dać upust swojemu poczuciu krzywdy. A słaba ochrona mu w tym nie przeszkodziła.

212

MagdaLena1111 napisał/a:

Wiele wskazuje na to, że ktoś o słabej konstrukcji psychicznej, kto w więzieniu mógł oglądać tylko kanały TVP nasłuchaj się mowy nienawiści skierowanej przeciwko WOŚP i Owsiakowi oraz opozycji, w swoim chorym umyśle stworzył plan jak samemu zaistnieć i dać upust swojemu poczuciu krzywdy. A słaba ochrona mu w tym nie przeszkodziła.

Mniej propagandy i mowy nienawiści, a więcej samodzielnego myślenia. Stałaś nad Stefanem przez 5 lat i pilnowałaś co oglądał czy wyczytałaś bzdety rozgłaszane przez siewców nienawiści? Więzienie opublikowało listę kanałów do jakich mają dostęp więźniowie i akurat TVP info tam chyba tam nie było. Może to efekt TVN-u bo ten tam był albo Mini-Mini czy jak temu kanałowi dla dzieci?

213 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 15:27:00)

Snake napisał/a:

Natomiast wrzucam do Kamyczka Owsiaka, bo ten organizując Woodstock ciągle przez obecną władzę był prześladowany, że za słabą ochronę planuje i się na to skarżył. Jak myślisz wyniesie się z tego jakąś naukę na przyszłość? Przy okazji Woodstocku wyliczy się ilość uczestników nawet z dużym zapasem i zapewni stosowne środki, takie że policja tylko przyklaśnie? WOŚP da wytyczne wszystkim chętnym do organizacji lokalnych finałów, że jeśli chcą występować pod patronatem WOŚP, to mają finały zgłaszać do stosownych władz jako imprezy masowe i wykazywać, że zatrudniają do ochrony rzetelne firmy z odpowiednim potencjałem i doświadczeniem?

A Ty jak myślisz i dlaczego masz pewność, że nie? Może poczekaj do następnego Woodstocku czy finału z ocenami smile

Swoją drogą, ja też akurat uważam, że wymagania co do Woodstocku były ostatnio złośliwe i nieprzystające do rzeczywistości. A i tak zostały spełnione, żeby impreza mogła się odbyć... więc? W czym masz problem? Co Ci ten Owsiak zrobił (oprócz tego, że skoro masz 8-letnie dziecko, to dzięki niemu zaraz po urodzeniu przebadano mu słuch), że od rana żalisz się, że on się kiedyś tam na coś pożalił?

214 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-21 15:26:42)

Snake napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Mniej propagandy i mowy nienawiści, a więcej samodzielnego myślenia. Stałaś nad Stefanem przez 5 lat i pilnowałaś co oglądał czy wyczytałaś bzdety rozgłaszane przez siewców nienawiści? Więzienie opublikowało listę kanałów do jakich mają dostęp więźniowie i akurat TVP info tam chyba tam nie było. Może to efekt TVN-u bo ten tam był albo Mini-Mini czy jak temu kanałowi dla dzieci?

Zaczyna się Twoja zwyczajowa gadka, Snake, czyli wyśmiewanie i wyszydzanie cudzego punktu widzenia. Widać zbrakło Tobie merytorycznych argumentów i już się pojawiły „bzdety”, wzmianki o braku samodzielnego myślenia. Takie niby żartowanie, niby obrażanie.
Zaraz z kolei wjadą do Twoich postów porównania do Twojej rozchwianej emocjonalnie i nie myślącej logicznie żony a wraz za tym i uogólnienie tego na wszystkie baby, brak racjonalności itd itp.
Któraś dyskusja z Tobą, która kończy się tak samo. Na pocieszenie widzę, że większość swoich oponentek i interlokutorek traktujesz w taki sam sposób.

215

Snake napisał/a:

Więzienie opublikowało listę kanałów do jakich mają dostęp więźniowie i akurat TVP info tam chyba tam nie było. Może to efekt TVN-u bo ten tam był albo Mini-Mini czy jak temu kanałowi dla dzieci?

Pewnie nie zwróciłeś uwagi, ale opublikowano listę kanałów dostępnych w ZK Malbork, a on siedział w ZK Gdańsk-Przeróbka... wink

216 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-21 16:03:13)

Snake napisał/a:

Więzienie opublikowało listę kanałów do jakich mają dostęp więźniowie i akurat TVP info tam chyba tam nie było. Może to efekt TVN-u bo ten tam był albo Mini-Mini czy jak temu kanałowi dla dzieci?

Pewnie nie zwróciłeś uwagi, ale opublikowano listę kanałów dostępnych w ZK Malbork, a on siedział w ZK Gdańsk-Przeróbka... wink

Powiem wprost - to manipulacja, bo sprawca zamachu był także więźniem w ZK w Malborku.
Już abstrahując, że na tej liście jak byk na pierwszych pozycjach kanały tv publicznej.

217

Mam nadzieję, że wośp urośnie w siłę. Czarny PR czasem się przydaje jeśli tylko odbiorcy są świadomi i nie dadzą się zmanipulować.

218 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 15:35:09)

A propos - MSWiA w osobie Joachima Brudzińskiego właśnie podało, że finał WOŚP w Gdańsku nie był imprezą masową.

interia.pl:
"Została dzisiaj podjęta przez mnie decyzja o wszczęciu procedury odebrania koncesji firmie ochroniarskiej, która zabezpieczała to niedzielne 'Światełko do nieba', firmie ochroniarskiej wynajętej przez organizatora tej imprezy, imprezy - co trzeba podkreślić - która nie była imprezą masową" - powiedział Brudziński.

Jak podkreślił, była to "jedyna decyzja", jaką mógł podjąć po zapoznaniu się z raportem przygotowanym przez Departament Zezwoleń i Koncesji MSWiA. "Bo skala naruszeń, skala niefrasobliwości, nieodpowiedzialności, skala błędów, patologii jest naprawdę porażająca" - powiedział.

Zapowiedział jednocześnie, że na stronie resortu wkrótce pojawi się komunikat w tej sprawie.

Argument Ci uciekł, Snake smile

219

Wolę dać pół pensji Owsiakowi niż złotówkę Plebanowi.

220

A o czym ja ciągle piszę? Czego Santa nie zrozumiałaś w tym, że organizator nie wystąpił o organizację imprezy masowej co wiąże się z większymi wymogami tylko o szczególne zajęcie pasa drogowego?

221

Snake napisał/a:

A o czym ja ciągle piszę? Czego Santa nie zrozumiałaś w tym, że organizator nie wystąpił o organizację imprezy masowej co wiąże się z większymi wymogami tylko o szczególne zajęcie pasa drogowego?

Taki duży chłopczyk jak Ty powinien rozumieć różnicę między "nie była imprezą masową", a "nie została zgłoszona jako impreza masowa, choć powinna". Dla mnie koniec tematu.

222

Ech wy kobietki... jedna wie lepiej co ja myślę, druga co chciał powiedzieć minister Brudziński. Sorki ale tu jest istotny stan formalny, a ten jest taki, że formalnie ten finał nie był imprezą masową. Koniec kropka. Natomiast jeśli będzie do tego wola tzn. minister będzie miał jaja, to powinno się ustalić:
- czy impreza zgłoszona jako zajęcie pasa drogowego jak postawienie na jeden dzień ogródka piwnego wypełniała cechy imprezy masowej?
- jeśli tak, to czy było to celowe wprowadzenie urzędu w błąd przez organizatora czyli to regionalne coś tam, coś tam?
- jeśli tak, to czy było zaniedbaniem urzędu, że tego nie zweryfikował, bo urząd nie jest tylko od tego żeby klepać pieczątki?
Bez wyjaśnienia tego i ewentualnego pociągnięcia do odpowiedzialności winnych dalej nikt się nie będzie bał odstawiać takich manian. Co do firmy ochroniarskiej, to bardzo dobrze ale powinni jeszcze przelecieć się po wszystkich takich firmach w Polsce. Niech zaczną od tych co ochraniają instytucje państwowe tongue Bardzo ciekawe będą mieli wnioski...

223 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 18:13:53)

Snake napisał/a:

Ech wy kobietki... jedna wie lepiej co ja myślę, druga co chciał powiedzieć minister Brudziński. Sorki ale tu jest istotny stan formalny, a ten jest taki, że formalnie ten finał nie był imprezą masową. Koniec kropka. Natomiast jeśli będzie do tego wola tzn. minister będzie miał jaja, to powinno się ustalić:
- czy impreza zgłoszona jako zajęcie pasa drogowego jak postawienie na jeden dzień ogródka piwnego wypełniała cechy imprezy masowej?
- jeśli tak, to czy było to celowe wprowadzenie urzędu w błąd przez organizatora czyli to regionalne coś tam, coś tam?
- jeśli tak, to czy było zaniedbaniem urzędu, że tego nie zweryfikował, bo urząd nie jest tylko od tego żeby klepać pieczątki?
Bez wyjaśnienia tego i ewentualnego pociągnięcia do odpowiedzialności winnych dalej nikt się nie będzie bał odstawiać takich manian.

Myślę, że to zostało już ustalone, skoro potwierdzono, że impreza masową nie była i nic Twoje zacietrzewienie nie da... W ustawie masz wyraźnie napisane, co jest masową imprezą, a co nie jest. I nie chodzi o zgłoszenie tego, tylko o stan faktyczny. Nie musisz się martwić, gdyby to była niezgłoszona impreza masowa, to byłoby to już wiadome pewnie co najmniej od zeszłego wtorku smile Może ogólnie zaczniesz od przeczytania ustawy? tongue
Jak dla mnie minister wyraził się jasno i konkretnie, nie muszę się domyślać, co chciał powiedzieć. Ty za to usiłujesz mi wmówić, że miał co innego na myśli big_smile Rozumiem, że ta "druga co chciał powiedzieć minister Brudziński" to Ty? big_smile

224

Santa, поживём – увидим… wink Ja ci mówię, że psy zwietrzyły już krew, rwą się z łańcucha tylko myśliwy siedzi, głaska kota i waży wszystkie za i przeciw. Co się będzie bardziej kalkulować. Problem w tym, że w polityce, a zwłaszcza polskiej polityce zaniechanie w takiej sprawie najpewniej będzie odczytane jako akt słabości, a nie dobroci. A w polityce jak w stadzie kiedy młode samce wyczują słabość alfy, to przy pierwszej okazji rozerwą mu gardło. Więc ten siedzi i kalkuluje, a jak już sobie wszystko rozważy, to zapewne spuści psy i będzie:

Połowa ochroniarzy firmy Tajfun zajmujących się ochroną finału WOŚP w Gdańsku była nieletnia i ponoć była to standardowa praktyka tej firmy. Firma Tajfun realizuje zlecenia głównie na rzecz Miasta Gdańsk. Zapewne taki tam układzik jakich wiele. Jak się śmieją ludzie w internetach róbta co chceta w praktycznym wykonaniu. Zacznie się grzebanie w tym szambie, nie za szybko, żeby smród za szybko nie zwietrzał ale utrzymywał się wystarczająco długo to jest do wyborów. Poczekaj...

225 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 21:46:12)

Snake napisał/a:

Połowa ochroniarzy firmy Tajfun zajmujących się ochroną finału WOŚP w Gdańsku była nieletnia i ponoć była to standardowa praktyka tej firmy. Firma Tajfun realizuje zlecenia głównie na rzecz Miasta Gdańsk. Zapewne taki tam układzik jakich wiele. Jak się śmieją ludzie w internetach róbta co chceta w praktycznym wykonaniu. Zacznie się grzebanie w tym szambie, nie za szybko, żeby smród za szybko nie zwietrzał ale utrzymywał się wystarczająco długo to jest do wyborów. Poczekaj...

Tym bardziej organizator miał prawo uważać ją za wiarygodną i sprawdzoną, a nie że się nie przyłożył i wybrał najtańszą, jak to sugerowałeś wcześniej. A co jest w firmie w środku - to mogą sprawdzić jedynie organy państwowe (skarbówka, prokuratura, urzędy nadzoru itp.). Bo samorząd miejski nie ma takich uprawnień. A że szefem firmy jest były (dokładniej - zawieszony w obowiązkach) policjant z aktem oskarżenia - to przecież koledzy mu nie będą robić pod górkę, jak nie trzeba... Szkoda, że musiało dojść do tragedii.

226

Oj Santa na jakim ty świecie żyjesz... Przecież takie rzeczy, to wiedzą wszyscy zainteresowani tylko w odpowiednim momencie patrzy się w drugą stronę. Chcesz to dalej wyobrażaj sobie, że świat jest różowy i słodki jak świnka Peppa tongue Co ja ci tu będę przykładami sypał, kręci się, to niech się kręci nie moja broszka. Też umiem patrzeć w odpowiednim momencie w inną stronę tongue

227 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 22:18:20)

Snake napisał/a:

Oj Santa na jakim ty świecie żyjesz... Przecież takie rzeczy, to wiedzą wszyscy zainteresowani tylko w odpowiednim momencie patrzy się w drugą stronę. Chcesz to dalej wyobrażaj sobie, że świat jest różowy i słodki jak świnka Peppa tongue Co ja ci tu będę przykładami sypał, kręci się, to niech się kręci nie moja broszka. Też umiem patrzeć w odpowiednim momencie w inną stronę tongue

Widzę, że brakło argumentów kolejny raz tongue Jak się ktoś z Tobą nie zgadza, to głupiutka blondynka żyjąca w różowym świecie tongue
Ty myślisz chyba, że można ludziom wkręcić wszystko, naginając fakty, żeby pasowały do Twojej tezy tongue

228

Nie nadinterpretuj wink A zleceniodawca jak chce może sprawdzić wiele rzeczy i nie musi nic kontrolować, może po prostu zażądać przedstawienia odpowiednich dokumentów. Na przykład okazało się kiedyś, że można wyegzekwować wykazanie, że firma zatrudnia określony procent ludzi na umowę o pracę. Tylko po co jak to najczęściej podraża koszty, a nie o to w tej zabawie chodzi? Jeśli zleceniodawca widzi, że wiek ochroniarza może budzić wątpliwości, to może to w bardzo prosty sposób zweryfikować i nie musi w tym celu siłą wydzierać ochroniarzowi legitymację szkolną. Tylko po co jeśli nie o to w tej zabawie chodzi?
A tu znalazłem wypowiedź pełnomocnika firmy Tajfun, którą słyszałem tydzień temu w tv. No nie przemyślał chłop sprawy wink

- Działaliśmy tak, jakby to była impreza masowa - mówi Łukasz Isenko, pełnomocnik firmy ochroniarskiej Tajfun, która zabezpieczała niedzielny finał WOŚP w Gdańsku. Łukasz Isenko spotkał się z dziennikarzami przed Komendą Miejską Policji w Gdańsku, gdzie trwały czynności związane z wyjaśnieniem zabezpieczenia niedzielnej imprezy. - Po pierwsze, firma ochroniarska dopełniła wszelkich formalności, jeśli chodzi o wymogi bezpieczeństwa, które nakładają na firmę ochroniarską ustawy, w tym ustawa o ochronie imprez masowych, bo taki właśnie charakter miało to wczorajsze spotkanie - mówił Isenko. - Nie tylko w sensie formalnym, ale i faktycznym firma ochroniarska dopełniła wszelkich wymogów.

229 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2019-01-21 22:45:09)

Snake napisał/a:

A tu znalazłem wypowiedź pełnomocnika firmy Tajfun, którą słyszałem tydzień temu w tv. No nie przemyślał chłop sprawy wink

- Działaliśmy tak, jakby to była impreza masowa - mówi Łukasz Isenko, pełnomocnik firmy ochroniarskiej Tajfun, która zabezpieczała niedzielny finał WOŚP w Gdańsku. Łukasz Isenko spotkał się z dziennikarzami przed Komendą Miejską Policji w Gdańsku, gdzie trwały czynności związane z wyjaśnieniem zabezpieczenia niedzielnej imprezy. - Po pierwsze, firma ochroniarska dopełniła wszelkich formalności, jeśli chodzi o wymogi bezpieczeństwa, które nakładają na firmę ochroniarską ustawy, w tym ustawa o ochronie imprez masowych, bo taki właśnie charakter miało to wczorajsze spotkanie - mówił Isenko. - Nie tylko w sensie formalnym, ale i faktycznym firma ochroniarska dopełniła wszelkich wymogów.

Czyli też nawet ustawy o imprezach masowych nie przeczytał tongue

Cóż, w każdym takim przypadku wychodzą zawsze tzw. trupy z szafy (nieładnie to brzmi w akurat tej sytuacji, ale jednak pasuje...).

230

Może po prostu wie ile osób było na tej imprezie. Ja 21 dni temu pojechałem obejrzeć ostatnie przygotowania do miejskiego sylwestra na niewielkim obszarze w obrębie jednej ulicy. Pouczająco to wszystko wyglądało kiedy nie było jeszcze ludzi, widać było system zabezpieczeń, przygotowującą się ochronę, która na pierwszy rzut oka wyglądała na pełnoletnią. No ale ta impreza przez samo miasto było zorganizowana jako masowa. Organizował i decyzje podpisywał rozsądny człowiek, a przyszło mu potem nieść trumnę mniej rozsądnego kolegi...

231

Dobra - mam jedno pytanie. Czy jest na sali prawnik, który mógłby to wszystko tutaj w miarę ładnie wyjaśnić od strony prawnej?
Bo obecna kłótnia jest typowo na poziomie fb i twittera - nawet 100 stron nie wystarczy na nią

232 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-21 23:20:23)

Wszyscy mądrzy po szkodzie.
Trzeba było to, trzeba było tamto, trzeba było tak a nie inaczej. Jak już jest po fakcie.

Lucyfer666 napisał/a:

Dobra - mam jedno pytanie. Czy jest na sali prawnik, który mógłby to wszystko tutaj w miarę ładnie wyjaśnić od strony prawnej?
Bo obecna kłótnia jest typowo na poziomie fb i twittera - nawet 100 stron nie wystarczy na nią

A co chciałbyś żeby Ci wyjaśnić?

233

SonyXperia napisał/a:

Trzeba było to, trzeba było tamto, trzeba było tak a nie inaczej. Jak już jest po fakcie.

Bo tak jest po polskiemu tongue Dawaj śmiało, zmieścisz się! Jak działają escape roomy też wszyscy mieli w nosie dopóki nie spaliło się 5 dziewczyn. Po fakcie to wiele osób poświadczało, że byli, było obskurnie i śmierdziało gazem ale może to taki urok?

234 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-21 23:32:35)

Snake napisał/a:
SonyXperia napisał/a:

Bo tak jest po polskiemu tongue Dawaj śmiało, zmieścisz się! Jak działają escape roomy też wszyscy mieli w nosie dopóki nie spaliło się 5 dziewczyn. Po fakcie to wiele osób poświadczało, że byli, było obskurnie i śmierdziało gazem ale może to taki urok?

Może to jej urok, może to Maybelline. Nie podpuszczaj mnie. Nie mam dziś ochoty na poważną pogawędkę. tongue
Wypadki chodzą po ludziach. Nie wiedziałeś o tym? Wypadki zdarzają się. I zawsze coś jest ich przyczyną.
Ujmę to tak, ten psychiczny szaleniec mógł tam zranić  kogokolwiek.

235

SonyXperia napisał/a:

Ujmę to tak, ten psychiczny szaleniec mógł tam zranić  kogokolwiek.

Uuu, jedno zdanie, a tyle niezgodności z oficjalnym przekazem totalnej opozycji wink

A z tym dawaj śmiało, to nie podpuszczanie tylko fragment tupolewizmu. No i jasne, że wypadki chodzą po ludziach ale zawsze się uważa, że po innych ludziach. Dlatego tak łatwo przychodzi bylejakość.

236

Z oficjalnej facebookowej strony WOŚP:

Ludzieeeeee!!!!!
To jest najpiękniejsze, obywatelskie szaleństwo na świecie!!!!
To było coś nieprawdopodobnego! Patrycjo, całujemy, ściskamy, jesteśmy wniebowzięci!
Paweł!!! Twoja dzisiejsza skarbonka będzie z nami do końca świata i jeden dzień dłużej!
Kochani! Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy!

Dla tych, którzy są nie w temacie, a wierzę, że tak może być, wpis dotyczy spontanicznej inicjatywy internautki Patrycji Krzemińskiej, która po śmierci Pawła Adamowicza chciała wesprzeć Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Cel ustawiła na zebranie tysiąca złotych, ale Polacy nie zawiedli - ponad 264 tysięcy osób wpłaciło do "ostatniej puszki Pawła Adamowicza" 16 milionów złotych!

237

Olinka napisał/a:

Z oficjalnej facebookowej strony WOŚP:

Ludzieeeeee!!!!!
To jest najpiękniejsze, obywatelskie szaleństwo na świecie!!!!
To było coś nieprawdopodobnego! Patrycjo, całujemy, ściskamy, jesteśmy wniebowzięci!
Paweł!!! Twoja dzisiejsza skarbonka będzie z nami do końca świata i jeden dzień dłużej!
Kochani! Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy!

Dla tych, którzy są nie w temacie, a wierzę, że tak może być, wpis dotyczy spontanicznej inicjatywy internautki Patrycji Krzemińskiej, która po śmierci Pawła Adamowicza chciała wesprzeć Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Cel ustawiła na zebranie tysiąca złotych, ale Polacy nie zawiedli - ponad 264 tysięcy osób wpłaciło do "ostatniej puszki Pawła Adamowicza" 16 milionów złotych!

Znam inicjatywę, sama dorzuciłam co nieco od siebie i kibicowałam do końca, śledząc wczoraj wieczorem na FB w jakim tempie zapełniała się puszka.
Niesamowita sprawa, która pokazuje, jak ludzie łakną pozytywnych emocji, dobrej inicjatywy, szlachetnych celów.

238

MagdaLena1111 napisał/a:

Znam inicjatywę, sama dorzuciłam co nieco od siebie i kibicowałam do końca, śledząc wczoraj wieczorem na FB w jakim tempie zapełniała się puszka.
Niesamowita sprawa, która pokazuje, jak ludzie łakną pozytywnych emocji, dobrej inicjatywy, szlachetnych celów.

Ja również, zresztą jakże by inaczej wink, dorzuciłam swoją cegiełkę. I masz rację - niesamowita sprawa, zwłaszcza kiedy od pewnego momentu kwota niemal co godzinę wzrastała o okrągły milion. Serce rośnie, że potrafimy się tak pięknie dzielić i wspierać.

239

Obejrzałem wczoraj wywiad z wdową santo subito, bo takie określenie zatacza coraz szersze kręgi. Nie przytoczyłbym go ale wdowa widać ma presję na zwarcie. Obejrzałem to zresztą za dużo powiedziane. Po dwóch jej zdaniach warknąłem do małżonki - k... wyłącz to, przecież już wszystko wiemy co trzeba! Chodziło o jej słowa, że ona nie ma żalu do zabójcy, bo jest przecież tylko wytresowanym przez reżim narzędziem. Niestety nie przełączyła więc wpadał mi do uch dalszy ciąg. Jak to byli biedni, grillowani przez reżim i jego media. Kurna, myślę sobie - o który reżim jej chodzi? Przecież śledztwo i pierwsze zarzuty wobec śp. zostały postawione przez wymiar sprawiedliwości w 2013 r. kiedy rządziła Platforma. Przez te kilka lat wszystkie czołowe media krajowe i lokalne z lubością rozpisywały się o tych zarzutach, ile mają w końcu tych mieszkań, które wykazał, które nagle poprzepisywał po rodzinie, o walizce z połową bańki od dziadka. Wyborcza, TVN, Nesweek i cały szereg innych gazet, telewizji, portali internetowych. Znaczy, że one są jakieś reżimowe? Któreś z tych mediów publikowało rozmowę z anonimowym działaczem PO, który powiedział, że to nie pieniądze pociągną na dno P.A. ale jego żona. Bo to ona wiedzie w ich małżeństwie biznesowy prym i to są głównie jej biznesiki, a na dodatek jest bałaganiarą i w końcu jakieś brudy wyjdą. To z tego powodu Platforma nie chciała go wystawić jako swojego kandydata, Katarzyna Lubnauer ogłosiła, że Nowoczesna nie poprze aferzysty. Jak się zbuntował, to go wykopali z Platformy. Wyrzucali z Platformy radnych, którzy popierali P.A. Po jego śmierci czołowi obłudnicy przepchnęli się w pierwsze szeregi żałobników. Grześ obłudnik właśnie był w telewizji. Dziennikarz na koniec rzucił mu pytanie o to, że przecież go się wyparli i na chwilę dobre samopoczucie Grzesia opuściło i taśma mu się zacięła. No ale przecież my go w ten sposób chcieliśmy chronić! Tak Grzesio wybrnął...

240 Ostatnio edytowany przez SonyXperia (2019-01-23 22:01:42)

On już nie żyje.W kontekście całej imprezy WOŚP szkoda po prostu człowieka.

241

Człowieka szkoda, a teraz po śmierci będzie targany jak krucyfiks na piersiach krzyżowców. Widzisz jak skończył Lech Kaczyński? Zimny Lech, kaczka po smoleńsku, zadzwoń do brata! I tak dalej. Z uwagi na sezon wyborczy nawet nie będzie się długo czekać i za parę tygodni zacznie się wysyp. A im więcej takich wywiadów wdowy, tym szybciej.

242

Pewnie będzie. I nie ma się czemu dziwić. Polityka to przecież bagno.

243

Liczyłem na jakąś zmianę. Naiwny jestem, a ponoć cynik wink

244

Jak już wcześniej wspomniano, każda czołowa partia ma teraz męczennika na którego zwłokach może grać politykę. Do końca świata i o jeden dziej dłużej. Dobijające to w sumie jak się o tym pomyśli...

245

Snake, weż już daj na luz z tym hejtem. Teraz widzę, że wziąłeś sobie na celownik wdowę. Uszanuj jej żałobę.

246 Ostatnio edytowany przez Snake (2019-01-23 23:59:34)

MagdaLena1111 napisał/a:

Snake, weż już daj na luz z tym hejtem.

Dopasowuje się do klimatu.

MagdaLena1111 napisał/a:

Teraz widzę, że wziąłeś sobie na celownik wdowę. Uszanuj jej żałobę.

Ona sama nie szanuje swojej żałoby. Jak słusznie zauważyła jedna czytelniczka - ja jak mi umarł mąż, przez miesiąc nie mogłam sklecić logicznie jednego zdania, a tu proszę trzeci dzień od pogrzebu i pani przychodzi do telewizji wygłosić manifest polityczny podparty dla dodatkowego wzruszenia odbiorcy jak byli ciemiężeni (Jarosław po śmierci brata, to ileś tygodni chodził na prochach).  Ja to bym jeszcze uwierzył w to, gdyby ona przyszła i pojechała po tych wszystkich co się od jej męża odwrócili ale to ewidentnie nie w tą stronę ma iść. W końcu na śp. Gosiewskim dwie żony do parlamentu weszły. Tak że nie pisz mi o jej żałobie, bo ona ją wczoraj zakończyła, a rozpoczęła kampanię wyborczą. Trzeba przyznać bystra kobieta i umie szybko się zebrać w sobie żeby nie stracić najlepszego momentu.

247 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-24 00:07:20)

Nie przyszło Ci do głowy, że są w niej emocje jeszcze świeże i na do nich prawo?
Może szuka prostych rozwiązań, łatwych wyjaśnień, albo może mówi szczerze, co myśli i co czuje. Opowiada przecież o swoim żalu do tych, którzy ją i jej męża prześladowali oraz tych, którzy ich szkalowali.
A Ty tu wylewasz na nią wiadro pomyj i tworzysz kolejne teorie spiskowe o tworzonym przez nią biznesie rodzinnym.
Co jest z Tobą, człowieku?

248

Hm, dość wybiórcze ma te żale jak na szczerość. Prześladowania przez CBA i prokuraturę za rządów Platformy jej nie ubodły? Ataki Gazety Wyborczej, Newsweeka, TVN24 i innych jej nie ubodły ale ubodły ją te ze strony TVP Info? Daruj ale przyszła wygłosić jedyną właściwą wersję totalnej opozycji. Tak właśnie umiera nadzieja na jakąkolwiek szansę powrotu normalności między Polakami. W ten sposób zostajemy skazywani na życie wśród mord zdradzieckich i reżimu szkolącego zamachowców.

249

Snake napisał/a:

Hm, dość wybiórcze ma te żale jak na szczerość. Prześladowania przez CBA i prokuraturę za rządów Platformy jej nie ubodły? Ataki Gazety Wyborczej, Newsweeka, TVN24 i innych jej nie ubodły ale ubodły ją te ze strony TVP Info?

Nie przyszło Ci do głowy, że tamten żal zatarł czas, a to co działo się w ostatnim okresie jest bardzo świeże? Zdrowy emocjonalnie człowiek musi pewne tematy, w tym właśnie zadry i żale, pozamykać, żeby móc iść dalej. Być może za jakiś czas swoje poglądy zweryfikuje i spojrzy na sprawę z szerszej perspektywy, ale absolutnie nie dziwi mnie, że na ten moment opowiada o tym, co miało miejsce w ostatnich miesiącach.

Aczkolwiek muszę przyznać, że wystąpienie w mediach i mnie ogromnie zadziwiło. Sama, kiedy traciłam kogoś bliskiego, pozornie byłam spokojna, ale mówić o tym z równym spokojem już nie potrafiłam.
Mam zresztą w swoim otoczeniu kilka bliskich mi kobiet, które przedwcześnie straciły mężów. Ledwie trzy miesiące temu taki dramat dotknął moją najbliższą przyjaciółkę - przez pierwsze dni nie była w stanie wyjść z domu, na każde wspomnienie imienia męża wpadała w taką rozpacz, że trudno było jej się uspokoić, kiedy musiała podpisać jakieś dokumenty, to ręce tak się trzęsły, że czasem trwało to kilka, kilkanaście minut. Naprawdę nie wyobrażam sobie, by na tym etapie żałoby tak spójnie i logicznie, a przede wszystkim w takiej dobrej formie, wypowiadać się publicznie. Jeśli ta tragedia nie ścięła jej z nóg, to musi być bardzo, bardzo silną osobą.

250

Olinka napisał/a:

Naprawdę nie wyobrażam sobie, by na tym etapie żałoby tak spójnie i logicznie, a przede wszystkim w takiej dobrej formie, wypowiadać się publicznie. Jeśli ta tragedia nie ścięła jej z nóg, to musi być bardzo, bardzo silną osobą.

A ja jak najbardziej wyobrażam, jeśli miała swojego męża w rzyci... ot tak po prostu.

Zaś co do wystąpienia rzeczonej, kolejna maska spadła i tyle. Zawsze w sytuacjach kryzysowych maski z twarzy spadają.

251 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-24 10:19:12)

assassin napisał/a:
Olinka napisał/a:

Naprawdę nie wyobrażam sobie, by na tym etapie żałoby tak spójnie i logicznie, a przede wszystkim w takiej dobrej formie, wypowiadać się publicznie. Jeśli ta tragedia nie ścięła jej z nóg, to musi być bardzo, bardzo silną osobą.

A ja jak najbardziej wyobrażam, jeśli miała swojego męża w rzyci... ot tak po prostu.

Też zwróciłam uwagę na ton wypowiedzi. Nawet wcześniej, podczas wieców jeszcze przed pogrzebem.
Tylko założyłam, że ona bierze jakieś leki, bo pamiętam, jak moja ciocia, gdy tragicznie zginął jej mąż, to właśnie długo faszerowała się lekami, żeby się znieczulić.

Albo może Magda Adamowicz przeszła już tyle napięć emocjonalnych, skoro przez lata jej rodzina i mąż byli szkalowani i nękani, że stworzyła sobie rodzaj pancerza.

252

Snake napisał/a:

Obejrzałem wczoraj wywiad z wdową santo subito, bo takie określenie zatacza coraz szersze kręgi. Nie przytoczyłbym go ale wdowa widać ma presję na zwarcie. Obejrzałem to zresztą za dużo powiedziane. Po dwóch jej zdaniach warknąłem do małżonki - k... wyłącz to, przecież już wszystko wiemy co trzeba! Chodziło o jej słowa, że ona nie ma żalu do zabójcy, bo jest przecież tylko wytresowanym przez reżim narzędziem. Niestety nie przełączyła więc wpadał mi do uch dalszy ciąg. Jak to byli biedni, grillowani przez reżim i jego media. Kurna, myślę sobie - o który reżim jej chodzi? Przecież śledztwo i pierwsze zarzuty wobec śp. zostały postawione przez wymiar sprawiedliwości w 2013 r. kiedy rządziła Platforma. Przez te kilka lat wszystkie czołowe media krajowe i lokalne z lubością rozpisywały się o tych zarzutach, ile mają w końcu tych mieszkań, które wykazał, które nagle poprzepisywał po rodzinie, o walizce z połową bańki od dziadka. Wyborcza, TVN, Nesweek i cały szereg innych gazet, telewizji, portali internetowych. Znaczy, że one są jakieś reżimowe? Któreś z tych mediów publikowało rozmowę z anonimowym działaczem PO, który powiedział, że to nie pieniądze pociągną na dno P.A. ale jego żona. Bo to ona wiedzie w ich małżeństwie biznesowy prym i to są głównie jej biznesiki, a na dodatek jest bałaganiarą i w końcu jakieś brudy wyjdą. To z tego powodu Platforma nie chciała go wystawić jako swojego kandydata, Katarzyna Lubnauer ogłosiła, że Nowoczesna nie poprze aferzysty. Jak się zbuntował, to go wykopali z Platformy. Wyrzucali z Platformy radnych, którzy popierali P.A. Po jego śmierci czołowi obłudnicy przepchnęli się w pierwsze szeregi żałobników. Grześ obłudnik właśnie był w telewizji. Dziennikarz na koniec rzucił mu pytanie o to, że przecież go się wyparli i na chwilę dobre samopoczucie Grzesia opuściło i taśma mu się zacięła. No ale przecież my go w ten sposób chcieliśmy chronić! Tak Grzesio wybrnął...

nic dodać, nic ująć.

253 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2019-01-24 12:16:54)

Tak jak mówiłem. Szambo wybiło. Polityka i propaganda na całego. Już na samej mszy było można odczuć te insynuacje. Wystarczy zginąć, umrzeć. Wtedy w Polsce zostajesz bohaterem. Ostatni tydzień przypominał mi trochę sceny z Korei Północnej po śmierci dyktatora Kim Dzong Ila. I pomyśleć, że nie tak dawno zginęło pięć dziewczyn. Wtedy żałoby narodowej nie było. A tragedia większa niż śmierć jednego człowieka. Media i służby przeprowadziły fenomenalną inżynierię socjotechniczną.

Mentalność społeczeństwa pięknie oddaje oto ten wierszyk :

"A jak umarł Pan bogaty
To mu nieśli wieńce, kwiaty
Order dali mu po śmierci
By mu złocił się na piersi

A jak umarł chłop z fabryki
Nie płakali, bo był nikim
Odszkodowań nie ma wtedy
Trumnę trzeba brać na kredyt

A jak padło dziecko z głodu
Nie ruszyło to narodu
Dalej po bogaczu kwilił
Taki to był nastrój chwili"

254 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-24 12:47:49)

Mordimer napisał/a:

Tak jak mówiłem. Szambo wybiło. Polityka i propaganda na całego. Już na samej mszy było można odczuć te insynuacje. Wystarczy zginąć, umrzeć. Wtedy w Polsce zostajesz bohaterem.

Przecież my się lubujemy w męczennictwie i narodowej martyrologii. Czyjeś zasługi doceniamy dopiero po śmierci, a czasmi nawet gdy tych zasług nie ma, to wystarczy tragiczna smierć, żeby sztucznie wykreować nieprawdziwy obraz - patrz słowa Snaka, o „miernym prezydencie bez żadnych szans na reelekcję”, a wznoszonym pod niebiosa przez propagandystów, fałszujących historię.

255

MagdaLena1111 napisał/a:
Mordimer napisał/a:

Tak jak mówiłem. Szambo wybiło. Polityka i propaganda na całego. Już na samej mszy było można odczuć te insynuacje. Wystarczy zginąć, umrzeć. Wtedy w Polsce zostajesz bohaterem.

Przecież my się lubujemy w męczennictwie i narodowej martyrologii. Czyjeś zasługi doceniamy dopiero po śmierci, a czasmi nawet gdy tych zasług nie ma, to wystarczy tragiczna smierć, żeby sztucznie wykreować nieprawdziwy obraz - patrz słowa Snaka, o „miernym prezydencie bez żadnych szans na reelekcję”, a wznoszonym pod niebiosa przez propagandystów, fałszujących historię.

W pełni się z tobą zgadzam MagdaLena1111. Był Lesio i pisowska martyrologia. A teraz jest Paweł i martyrologia liberałów pomimo, że strasznie były tarcia między nimi w PO przed wyborami. A teraz krokodyle łzy. Szkoda, że w to wszystko wmieszano ideę WOŚP. W tym kraju to już wszystko jest upolitycznione.

256 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-24 13:06:32)

Mordimer napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Mordimer napisał/a:

W pełni się z tobą zgadzam MagdaLena1111. Był Lesio i pisowska martyrologia. A teraz jest Paweł i martyrologia liberałów pomimo, że strasznie były tarcia między nimi w PO przed wyborami. A teraz krokodyle łzy. Szkoda, że w to wszystko wmieszano ideę WOŚP. W tym kraju to już wszystko jest upolitycznione.

Już słyszałam gdzieś propozycję obchodzenia miesięcznic zamachu na Adamowicza. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. W sumie w inny elektorat celują, to powinni to uwzględnić, że drama nie jest potrzebna a wystarczy dobry program.

257 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2019-01-24 13:13:44)

MagdaLena1111 napisał/a:
Mordimer napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:

Już słyszałam gdzieś propozycję obchodzenia miesięcznic zamachu na Adamowicza. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. W sumie w inny elektorat celują, to powinni to uwzględnić, że drama nie jest potrzebna a wystarczy dobry program.

He he to byłaby niezła beka. Pamiętam ten festiwal pogardy liberalnej strony do ludzi spod krzyża czy miesięcznic. Niezła hipokryzja. Ponoć ma być ulica Adamowicza w Gdańsku. Pomnik też mu pewnie postawią. Może stanie tam gdzie teraz stoi pomnik tego pedofila w sutannie. Słyszałem też o honorowym obywatelu Warszawy i o nadaniu WOŚP im. Pawła Adamowicza. Ludzie już zwariowali. Jak łatwo można manipulować i sterować Polakami. Wystarczą do tego tylko emocje. Duże dawki emocji. A wtedy programowanie ludzi staje się łatwiejsze niż programowanie komputerów, robotów.

258

MagdaLena1111 napisał/a:

W sumie w inny elektorat celują, to powinni to uwzględnić, że drama nie jest potrzebna a wystarczy dobry program.

Serio znasz program totalnej opozycji? To znaczy ja podejrzewam, że oczywiście jakiś powiesili na stronach swoich partii ale tam są ogólnikowe frazesy jakie mają od lat. Pisałem o programie Morozowskiego, gdzie gościem był ktoś z PO i Zandberg i ataku na niego, że nie chce przystąpić do wspólnej antypisowskiej listy. On się pyta - ale z jakim programem ta wspólna lista wystartuje? Usiądźmy porozmawiajmy o naszych programach, co możemy ustalić wspólnego kompromisem. Na to pan z PO - Nie! Najpierw trzeba obalić PiS, wtedy będziemy rozmawiać o programach!
Dziękuję postoję... Dzięki temu wywiadowi i wydarzeniom z ostatnich dni już wiem na kogo zagłosuję w zbliżających się wyborach. To znaczy zagłosowałbym na mój PSL ale oni pewnie przystąpią do tej wspólnej listy więc mojego głosu tym razem nie dostaną.

259 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2019-01-24 13:52:47)

Mordimer napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Mordimer napisał/a:

He he to byłaby niezła beka. Pamiętam ten festiwal pogardy liberalnej strony do ludzi spod krzyża czy miesięcznic. Niezła hipokryzja. Ponoć ma być ulica Adamowicza w Gdańsku. Pomnik też mu pewnie postawią. Może stanie tam gdzie teraz stoi pomnik tego pedofila w sutannie. Słyszałem też o honorowym obywatelu Warszawy i o nadaniu WOŚP im. Pawła Adamowicza. Ludzie już zwariowali. Jak łatwo można manipulować i sterować Polakami. Wystarczą do tego tylko emocje. Duże dawki emocji. A wtedy programowanie ludzi staje się łatwiejsze niż programowanie komputerów, robotów.

Mordimer Ogólnie, ludźmi, nie ograniczając się do Polaków, można łatwo manipulować. Sama często się łapię na tym, jak poddaję się manipulacjom. Sama też pewnie manipuluję innymi częściej niż mi się wydaje.
Jesteśmy w temacie o tragicznym finale tegorocznego WOŚP, więc nawiązując do niego i do potrzeby emocji, o której piszesz, to rzeczywiście żywimy się emocjami. Sęk w tym, że WOŚP to sponton, radość, dzielenie się, wdzięczność - czyli uśmiechnięte emocje, a przeciwników WOŚP  to kole w oczy, bo oni karmią się innego rodzaju emocjami i to, co mogą dać WOŚP to właśnie ich stały repertuar emocjonalny.

Snake, marzy mi się, żeby jakakolwiek partia przedstawiła dobry program, którym mnie kupią zamiast grać na emocjach i rzucać populistycznymi hasłami.

260 Ostatnio edytowany przez Lucyfer666 (2019-01-24 14:24:24)

Mordimer napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Mordimer napisał/a:

To jest element tresury o którym napisałem. Etos romantyczny jeszcze wspomaga tego typu zachowania.

MagdaLena1111 - profesor Gwiazdowski wyskoczył niczym Filip z konopi z ciekawym programem ekonomicznym. Już zjeżdżają go media, kiedy przychodzi pytać o najbardziej palące problemy Polaków, czyli … aborcję i stosunek do kościoła.

Posty [ 196 do 260 z 328 ]

Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Tragiczny finał WOŚP 2019

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024