Czy też doświadczacie lub doświadczaliście zaburzeń funkcji poznawczych (kojarzenie, koncentracja, pamięć) anhedonii oraz uczucia że wszystko wokół staje się zbyt wyraźne (przez co trudno się skupić)? Jak sobie radzicie lub poradziliście z tymi objawami?
Nie miałam nigdy, a tobie, autorko radzę się udać do lekarza albo odstawić jeśli coś brałaś.
Nie miałam nigdy, a tobie, autorko radzę się udać do lekarza albo odstawić jeśli coś brałaś.
Bardzo krzywdzący, ignorancki komentarz. Z całym szacunkiem, ale po co wchodzisz do działu "nerwica, lęk", jeśli tak arogancko podchodzisz i nie masz pojęcia?
Autorko, objawy są typowe przy nerwicy czy stanach lękowych. Ja przeszłam zaburzenie lękowe jakieś 8 lat temu, doświadczałam derealizacji i depersonalizacji, oczywiście także zaburzeń koncentracji i pamięci. Mój kolega, który także miał zaburzenie lękowe, doświadczał anhedonii.
A radzenie sobie z tym to temat rzeka, choć mi przeszło w sumie dość szybko (kilka miesięcy).
Masz nerwicę, czy chwilowe zaburzenie? Co je wywołało?
Tamiraa napisał/a:Nie miałam nigdy, a tobie, autorko radzę się udać do lekarza albo odstawić jeśli coś brałaś.
Bardzo krzywdzący, ignorancki komentarz. Z całym szacunkiem, ale po co wchodzisz do działu "nerwica, lęk", jeśli tak arogancko podchodzisz i nie masz pojęcia?
Autorko, objawy są typowe przy nerwicy czy stanach lękowych. Ja przeszłam zaburzenie lękowe jakieś 8 lat temu, doświadczałam derealizacji i depersonalizacji, oczywiście także zaburzeń koncentracji i pamięci. Mój kolega, który także miał zaburzenie lękowe, doświadczał anhedonii.
A radzenie sobie z tym to temat rzeka, choć mi przeszło w sumie dość szybko (kilka miesięcy).
Popatrz na pozostałe tematy Autorki, tam masz odpowiedzi na wszystko.
doświadczałam derealizacji i depersonalizacji,
Co to jest derealizacja i depersonalizacja?
Samo ci przeszło?
Mam zespół lęku uogólnionego, depresję oraz fobię społeczną
6 2023-01-14 15:59:16 Ostatnio edytowany przez madoja (2023-01-14 16:00:22)
madoja napisał/a:doświadczałam derealizacji i depersonalizacji,
Co to jest derealizacja i depersonalizacja?
Samo ci przeszło?
Mam zespół lęku uogólnionego, depresję oraz fobię społeczną
Sprawdź moje odpowiedzi tutaj. Podałam dużo sposobów, linków, filmów itd.
https://www.netkobiety.pl/t129270.html
akurat koncentracje czy pamiec mozna wycwiczyc. dobra jest do tego chociazby nauka jezyka obcego. jesli cie nie stac na kurs mozesz sama w domu,za pomoca internetu, kuc slowka,..
ale do lekarza i tak sie przejdz. przyczyna moze byc za duzo rzeczy, nawet problemy z tarczyca. czasem nawet blahosta, moze dostaniesz leki is ie ureguluje. sa tez specjalne terapie na koncetracje.