Pytanie do osób które były kursie metody Silvy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pytanie do osób które były kursie metody Silvy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Pytanie do osób które były kursie metody Silvy

Witam.
Mam pytanko do tych, którzy ukończyli kurs Silvy lub w inny sposób się z nią zetknęli.
Silva w swojej książce radzi, by zaczynać naukę wchodzenia w stan alfa od wprowadzania się w niego RANO po przebudzeniu, licząc od stu do jednego i skupiając na tym całą uwagę.
Ja natomiast mam dziwny problem. Mam bardzo wyraźne sny, pamiętam je zawsze bardzo dobrze i kiedy rano się przebudzam, niejako je, hmm, kontynuuję świadomie (tak jakby mózg podsuwał mi dalszą fabułę:) aż do momentu całkowitego rozbudzenia, choć szczerze mimo różnych porannych zajęć zdarza mi się często kontynuować je też w ciągu dnia. Tzn. wracać do nich mimowolnie myślami.
I właśnie z powodu tego bardzo, bardzo silnego pragnienia kontynuacji snu kiedy jestem w stanie przebudzania (alfa) nie pozwala mi absolutnie skupić się na liczeniu wstecz.
Starałam się bardzo, ale pomimo zapewnień samego Silvy nie jest to dla mnie wcale łatwy i skuteczny sposób.
Natomiast z dość dużą łatwością wchodzę w dosyć głębokie alfa w ciągu dnia, np.po południu.
Pytanie brzmi: czy mogę naukę wprowadzania się w alfa poprowadzić w ten sposób?
Czy koniecznie muszę wykorzystywać do tego poranne zwolnione częstotliwości?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!

Zobacz podobne tematy :
Odp: Pytanie do osób które były kursie metody Silvy

Nie mam pojęcia kto to jest Silva, ale wygląda na to, że masz zaburzone fazy snu.

Sen człowieka dzieli się na dwie fazy: głęboką (NREM) i płytką (REM), które występują naprzemiennie. Faza głęboka trwa 90 minut, a płytka zaledwie 15 minut. NREM i REM razem tworzą tzw. cykl snu, który trwa około 105 minut. Szacuje się, że w ciągu nocy człowiek przesypia 4–6 takich właśnie cykli.
Etapem kończącym fazy snu jest REM (“rapid eye movement”, czyli szybki ruch gałek ocznych). To w tym czasie mózg jest najbardziej aktywny (a jednocześnie najbardziej intensywnie się regeneruje), dzięki czemu mamy szansę przeżyć marzenia senne.
Jeśli przejdziesz prawidłowo cykle snu to po obudzeniu nie pamiętasz snów.

Pamiętasz, jeśli faza REM jest gwałtownie przerwana. Z reguły marzenia senne ulatują w niepamięc po minucie od obudzenia.
Zadbaj o prawidłowe warunki snu....regularny czas zasypiają, odpowiednią dla Ciebie długość snu czy komfort miejsca snu itp.

3

zwyczajny gość napisał/a:

Nie mam pojęcia kto to jest Silva, ale wygląda na to, że masz zaburzone fazy snu.

Sen człowieka dzieli się na dwie fazy: głęboką (NREM) i płytką (REM), które występują naprzemiennie. Faza głęboka trwa 90 minut, a płytka zaledwie 15 minut. NREM i REM razem tworzą tzw. cykl snu, który trwa około 105 minut. Szacuje się, że w ciągu nocy człowiek przesypia 4–6 takich właśnie cykli.
Etapem kończącym fazy snu jest REM (“rapid eye movement”, czyli szybki ruch gałek ocznych). To w tym czasie mózg jest najbardziej aktywny (a jednocześnie najbardziej intensywnie się regeneruje), dzięki czemu mamy szansę przeżyć marzenia senne.

Pamiętasz, jeśli faza REM jest gwałtownie przerwana. Z reguły marzenia senne ulatują w niepamięc po minucie od obudzenia.
Zadbaj o prawidłowe warunki snu....regularny czas zasypiają, odpowiednią dla Ciebie długość snu czy komfort miejsca snu itp.

Skad Ty to wszystko wiesz?

4

+ kontynuacja marzeń na jawie, to wcale nie oznacza, że się pobudza fale alfa. Zasadniczo, w metodzie Silvy (ale i nie tylko u  niego, bo szereg metod polega na tej zasadzie) to właśnie fakt liczenia i skupienie na tym odpowiada za pobudzanie fal afla.

5

JuliaUK33 napisał/a:

Skad Ty to wszystko wiesz?

To nie jest wiedza tajemna.

6

Nie wiem czy zostałam dobrze zrozumiana.
Chodzi mi raczej o to, czy w związku z tym że z powodu narzucających mi się rano snów ciężko mi medytować RANO (czyli wg zaleceń Silvy i nie tylko), mogę robic to w późniejszej porze dnia(wtedy łatwiej mi się skupić).
Zastanawiam się ponieważ Silva właśnie mocno naciska na medytację rano,"korzystamy wtedy z naturalnie wolniejszych po śnie fal (częstotliwości) mózgowych".
I ogólnie według niego rano lepiej i łatwiej się wprowadzić w alfa.
A mi rano ciężko, bo się rozpraszam.
Pytanie jest kierowane do tych którzy co nieco wiedzą na temat albo samej metody Silvy, albo ogólnie wiedzą co w trawie piszczy z medytacją i podobnymi rzeczami. 
A tak w dużym uproszczeniu, pytanie brzmi: Czy dziura się w niebie zrobi (czytaj: czy wpłynie to na jakość i głębokość osiąganego przeze mnie stanu relaksacji (alfa) w trakcie medytacji) jeśli ją zamiast rano, praktykować popołudniami lub wieczorami będę:)
Za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi dziękuję, i proszę o dalsze sensowne.
Pzdr

7

Zadbaj najpierw o odpowiednią higienę snu.

Nie, nic się nie stanie, jak medytować będziesz o innej porze dnia.

8

Jestem po Silvie i Hemi Sync. Powiem Ci, że metoda jaką wchodzisz w stan, który w Silva nazywa Alfa nie ma znaczenia. Liczenie ma tylko pomóc i zająć mózg aby myśli nie odpływały. Pora dnia też nie ma znaczenia. Rano łatwiej większości ludzi to robić bo po przebudzeniu naturalnie jesteś jeszcze jakiś czas w tym stanie. Jak masz własny sposób, który Ci odpowiada to go stosuj. Liczy się efekt a nie sposób jego osiągnięcia. U Monroe'a osiągasz stan Focus 10, najpierw programujesz sposób wchodzenia a potem wchodzisz od razu jak tylko pomyślisz o Focus 10. Rozpoznasz stan Alfa po ruchach gałek ocznych albo po kolorowch plamach jakie będziesz widzieć w tym stanie. Jedna zasada - ćwiczenie czyni mistrza, próbuj a w końcu się uda. Albo już umiesz ale nie wiesz o tym.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pytanie do osób które były kursie metody Silvy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024