WPROWADZENIE DO SCENY :
Jakiś czas temu w Polsce stało się głośno o Pani Joannie Parniewskiej która to została zmuszona przez patrol policji do robienia gimnastyki po tym jak dokonała aborcji farmakologicznej .
Pani Joasia wykorzystała swoje 5 minut promując sprawę nieogranczonego dostępu do przerywania ciąży .
PRZEDSCENIE :
Grudzień 2023 .
Po korytarzu uczelni na której doktoryzuje się Pani Joasia spaceruje Puszek z bukietem kwiatów w dłoni .
Czeka na nią .
Kiedy ją widzi podchodzi do niej .
- ,, Przepraszam czy Pani Joasia Parniewska ? ''
- ,, Tak , w czym mogę pomóć ? ''
- ,, Joasiu , Kocham Cię . Chce mieć z Tobą dzieci . ''
Oświadcza Puszkin po czym wrecza Joasii Kwiaty , całuję ją namiętnie w usta i ucieka .
SCENA WŁASCIWA :
Policja rozpoczyna poszukiwania Puszkina . Zatrzymuje go po kilku dniach . Jest oskarżony o napaść seksualną . Jego adwokatka Pani mecenas Kowalska organizuje konferencję prasową podczas której próbuje go wybielić .
- ,, Proszę Panstwa , mój klient niestety ale jest chory . On w ten sposób okazuje uczucia . On się zakochał w Pani Joannie i w ten sposób chciał się jej oświadczyć . Nie miał zamiaru jej zgwałcić . On się zakochuje czesto . Kiedy prowadziłam jego poprzednią sprawę to mi też się oświadczył . Co prawda w nieco inny sposób . Wierszem . Pocztą elektroniczną . No on po prostu ..... ''
Z miejsca wstaje diennikarka TVN :
- ,, Panie Marcinie . Ja mam do Pana pytanie . Panska adwokatka twierdzi że Pan się w ten sposób oświadczył Pani Joannie . A odwrócmy trochę sytuację . Wyobrażmy sobie że to do Pana podchodzi jakaś dziewczyna i całuje Pana w usta . Co by Pan wtedy zrobił ? ''
- ,, Jak to co ? Postawiłbym jej piwo za odwagę . ''
- ,, No tak ale czy ożeniłby się Pan z nią ? ''
- ,, No wie Pani . Pod wpływem alkocholu to ludzie robią różne rzeczy . ''