Roznica charakteru miedzy dzieckiem a doroslym? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Roznica charakteru miedzy dzieckiem a doroslym?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2022-10-24 15:12:55)

Temat: Roznica charakteru miedzy dzieckiem a doroslym?

Komentarze, ze 30-40 letni autor zachowuje sie jakby mial 13 lub 18 lat sa na tym forum powszechne.

Jakie - waszym zdaniem - cechy charakteru odrozniaja dzieci od doroslych i dlaczego zmieniaja sie one z wiekiem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Roznica charakteru miedzy dzieckiem a doroslym?
JohnyBravo777 napisał/a:

Komentarze, ze 30-40 letni autor zachowuje sie jakby mial 13 lub 18 lat sa na tym forum powszechne.

Jakie - waszym zdaniem - cechy charakteru odrozniaja dzieci od doroslych i dlaczego zmieniaja sie one z wiekiem?

Pierwsze co mi przyszło do głowy to to, że dorosły potrafi przewidzieć konsekwencje swoich działań i w efekcie powstrzymać się od działań, które konsekwencje będą miały nieprzyjemne.
Dorosły nie kieruje się swoją aktualną chcicą, tylko wie, że czasami trzeba sobie dać na wstrzymanie (bo np. partnerka chora albo w ciężkiej ciąży czy coś). Dorosły potrafi podejmować odpowiedzialność za siebie i za rodzinę, którą chce utworzyć.

3

JohnyBravo777 napisał/a:

Dzieci patrza jednotorowo. Ugryzie je pies imają zakodowane, że wszystkie psy gryzą, co jest oczywiście nieprawdą.
A dorosły wie, że to, ze jeden pies ugryzł nie oznacza, że każdy ugryzie.

4

Fajny wątek, podoba mi się!

1) Tak jak Rossanka zauważyła, jednotorowe widzenie - ktoś mnie skrzywdził, wszyscy mnie skrzywdzą. Generalnie jest to też związane z niepogodzeniem się że wszyscy popełniamy błędy i krzywdzimy mniej lub bardziej
2) Zakładanie, że druga strona się domyśli i wie co my od niej chcemy bez jasnej komunikacji. Za dzieciaka to działa bo matka wyczuwa potrzebę niemowlaka (czy chce cycka czy właśnie zrobił kupę), ale nie ma opcji żeby w dorosłym życiu ludzie się domyślali co nam chodzi po głowie
3) Zakodowane hasła typu "powinno się, trzeba, należy" bez głębszej refleksji czemu tak myślę i czy jest to w ogóle moje myślenie, czy głos mojej matki/ojca w głowie?
4) Szeroko rozumiana naiwność i nieumiejętność zbalansowania jej przeciwieństwem, czyli z totalną kontrolą.
5) Brak umiejętności odraczania nagrody, dzieci chcą tu i teraz, a dorośli dla swojego dobra powinni czasami zaczekać z rezultatem
6) Obrażanie się na świat/rzeczywistość za to, że są jakie są i zaniechanie prób pracy nad sobą.
7) U dzieci przejawia się wierzenie że ich dobre uczynki prowadzą do dobrych rezultatów, ale nie zawsze tak musi być w dorosłym życiu. Dlatego często samo staranie się jest ważniejsze od efektu jak jesteśmy duzi.

5

JohnyBravo777 napisał/a:

Takie posty mają na celu jedynie atak na adwersarza, bo ośmiela się mieć odmienne zdanie lub podjął inne decyzje w życiu.

W tym sensie ta “dorosłość” przejawia się zgorzknieniem, cynizmem, żalem świadomym, bądź nie, z powodu zmarnowanego życia, wsadzenia w formę ukutą przez społeczeństwo, w kołowrotek praca-dom-praca-dom, niemożnością przeżywania czystych i głębokich emocji, lub brak zgody na nie, bo “co ludzie powiedzą”.

6

JohnyBravo777 napisał/a:

Jak dla mnie, chodzi o egocentryzm - osoby niedojrzałe sa egocentryczne, oczekują, ze cały swiat bedzie kręcił sie wokół nich, widza tylko swoje problemy, swoją niedolę, i tak naprawde inni ludziei ich problemy ich nie obchodzą. U dzieci to jedynie etap rozwoju, ale niektorzy ludzie sie na tym etapie zatrzymują. Idzie za tym postawa roszczeniowa, wszystko mi sie nalezy.
I jeszcze postawa typu "chcę zjeść ciastko, i jednocześnie chcę je mieć" - czyli nie uznawanie, ze wybor niesie za sobą konsekwencje.

7

Alika_ napisał/a:

Jak dla mnie, chodzi o egocentryzm - osoby niedojrzałe sa egocentryczne, oczekują, ze cały swiat bedzie kręcił sie wokół nich, widza tylko swoje problemy, swoją niedolę, i tak naprawde inni ludziei ich problemy ich nie obchodzą. U dzieci to jedynie etap rozwoju, ale niektorzy ludzie sie na tym etapie zatrzymują. Idzie za tym postawa roszczeniowa, wszystko mi sie nalezy.

Ja czesto rozmawiam z ludzmi w branzach uslugowych o tym jak sie dzisiaj zyje.
Niemal kazdy na pytanie o to jak sie pracuje dzis w porownaniu do 6-10 lat temu odpowiada, ze:

• Coraz trudniej zarobic na rodzine

• Ludzie stali sie duzo bardziej roszczeniowi

8 Ostatnio edytowany przez Farmer (2022-11-05 09:25:30)

JohnyBravo777 napisał/a:

Niemal kazdy na pytanie o to jak sie pracuje dzis w porownaniu do 6-10 lat temu odpowiada, ze:

Ja tu widzę, że:

• członkowie rodziny nie dają się już wykorzystywać

• klienci poznali swoje prawa i nie akceptują wyłącznie minimum

9 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-11-05 13:59:20)

JohnyBravo777 napisał/a:

Przychylam się do tego, co już napisała Loka, czyli umiejętność antycypowania i zapobiegania negatywnym zdarzeniom jest tym, co odróżnia osoby mniej dojrzałe od bardziej dojrzałych.
Jeszcze dodałabym zdolność do widzenia drugiego człowieka całościowo i/lub bez idealizowania, czyli nie patrzysz na drugą osobę tylko z ważnej dla Ciebie perspektywy, ale jesteś w stanie dostrzec całą osobę z jej sprawami, problemami, marzeniami, pragnieniami, wadami i tym wszystkim, z czym niekoniecznie jest Ci po drodze ;-)

10

Dodam jeszcze samodzielność. Dorosły sam idzie do urzędu, sam dzwoni do fachowca. niedojrzały dorosły powie żonie, mamie, ojcu, siostrze, bratu, partnerce, mężowi: ty zadzwoń, bo to bie lepiej idzie rozmowa przez telefon, ty załatw w urzędzie, bo jesteś bardziej komunikatywna, ty to załatw, czemu nie chcesz mi pomóc?

11 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2022-11-05 14:46:09)

JohnyBravo777 napisał/a:

Zacznijmy od tego, że 13 - 18 latek nie jest już dzieckiem a w każdym razie małym dzieckiem, któremu z natury rzeczy czyli wieku przypisuje się niedojrzałość, infantylności i nieporadność życiową. Porównywanie osoby dorosłej do osoby w wieku nastoletnim zazwyczaj następuje w sytuacji kiedy dorosły przejawia cechy charakterystyczne dla przeciętnego nastolatka, to jest upór, brak rozwagi, brak wyciągania odpowiednich wniosków ze zdarzeń, obstawanie przy swoim zdaniu, brak otwartości na odmienne poglądy, brak samokrytycyzmu.
Nie ma to na celu "dowalenie" adwersarzowi a jedynie wskazanie, że postępuje lub zachowuje się irracjonalnie. Takie porównanie służy bardziej ocenie zachowania a nie ocenie osoby jako takiej. To czyste porównanie, którego celem jest zobrazowanie bardzo często nonsensownego, niedorzecznego zachowania się lub postawy.

12

rossanka napisał/a:

Dodam jeszcze samodzielność. Dorosły sam idzie do urzędu, sam dzwoni do fachowca.

No już bez jaj.
Jakich i gdzie wy facetów spotykacie?!?

13

Farmer napisał/a:
rossanka napisał/a:

Dodam jeszcze samodzielność. Dorosły sam idzie do urzędu, sam dzwoni do fachowca.

No już bez jaj.
Jakich i gdzie wy facetów spotykacie?!?

Normalnie, czasem się zdarzają.

14

JohnyBravo777 napisał/a:
Alika_ napisał/a:

Ja czesto rozmawiam z ludzmi w branzach uslugowych o tym jak sie dzisiaj zyje.

Fajnie, ale co to ma wspólnego z tematem wątku? xD

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Roznica charakteru miedzy dzieckiem a doroslym?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024