Pytania do Podcastu - Pozne powroty kobiet noca - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Pytania do Podcastu - Pozne powroty kobiet noca

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Pytania do Podcastu - Pozne powroty kobiet noca

Dzien dobry drogie kobietki,

Mam na imie Natalia, jestem tutaj nowa, chcialabym tylko napisac, ze bardzo milo mi zostac czescia tej spolecznosci. smile)

Slowem wstepu - zalozylam ten temat, dlatego, ze razem z moja przyjaciolka tworzymy podcast, ktorego glowna tematyka beda problemy kobiet w dzisiejszych czasach.
Chcialybysmy zachecac kobiety do dyskusji na trudne dla nich tematy, oraz normalizowac kobiece problemy, ktore czesto wplywaja na nasze zycie, samoocene, czy postrzeganie swiata. Podcast bedzie nosil nazwe ''Masz Babo Polske'' i juz niedlugo mamy nadzieje ruszyc z materialem.

I wlasnie dlatego zwracam sie dzisiaj do was - jeden z tematow, ktory obieramy na poczatek, to pozne powroty kobiet do domow.
Bylabym bardzo wdzieczna wszystkim osobom, ktore chcialyby poswiecic kilka minut, zeby odpowiedziec na jedno/kilka/lub wszystkie z ponizszych pytan :

Na poczatek chcialabym sie was, drogie panie, zapytac : co czujecie wracajac pozno pora do domu ? Czy czujecie sie bezpiecznie, czy moze jest to dla was stresujaca sytuacja?

Chcialabym sie rowniez dowiedziec, czy zabeczpieczacie sie jakos, wracajac do domu pozna pora? Czy moze korzystacie z taksowek? Lub czy nosicie przy sobie gaz pieprzowy, gwizdek lub cos, co pozwala wam sie czuc bezpieczniej ?

I Ostatnie pytanie to: Czy przydarzyla wam sie kiedys jakas przykra sytuacja zwiazana z poznym powrotem do domu ?

Oczywiscie jesli ktos chcialby rozwinac temat i dodac cos od siebie, to goraco zapraszam do dyskusji smile

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow - domyslam sie, ze to troche kluje w oczy, niestety moj laptop dzis sie kompletnie zbuntowal.

Milego dnia wszystkim paniom! smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pytania do Podcastu - Pozne powroty kobiet noca
natfoltyn napisał/a:

co czujecie wracajac pozno pora do domu ? Czy czujecie sie bezpiecznie, czy moze jest to dla was stresujaca sytuacja?
Chcialabym sie rowniez dowiedziec, czy zabeczpieczacie sie jakos, wracajac do domu pozna pora? Czy moze korzystacie z taksowek? Lub czy nosicie przy sobie gaz pieprzowy, gwizdek lub cos, co pozwala wam sie czuc bezpieczniej ?

I Ostatnie pytanie to: Czy przydarzyla wam sie kiedys jakas przykra sytuacja zwiazana z poznym powrotem do domu ?

co czujecie wracajac pozno pora do domu ? Czy czujecie sie bezpiecznie, czy moze jest to dla was stresujaca sytuacja?

Nie czuję się bezpiecznie i jest to dla mnie stresująca sytuacja.

Zawsze miałam przy sobie gaz pieprzowy. Zazwyczaj jak wracałam w nocy sama to rozmawiałam z kimś przez telefon by czuć się bezpieczniej. Jak miałam 18 lat to wracają nocnym autobusem byłam zaczepiana i bardzo się bałam, od tamtej pory korzystałam tylko z taksówek lub podwózek kolegów. Przez ostatni rok jak gdzieś wychodziłam to zawsze byłam odbierana przez faceta, z którym się spotykałam.

Czy przydarzyla wam sie kiedys jakas przykra sytuacja zwiazana z poznym powrotem do domu ?

Tak jak już napisałam, jak miałam 18 lat byłam zaczepiana w nocnym autobusie, facet wysiadł na tym samym przystanku co ja i dalej mnie zaczepiał. Ale miałam szczęście, bo zauważył to inny facet i go przegonił.

3

Nie czuje się bezpiecznie,  więc wracam taxi tylko i nie sama.  Nie noszę nic przy sobie by się bronić. Jak już miałam  dziwne sytuację,  to nie nocą,  a za dnia smile

4

Dziekuje Ci bardzo za Twoja odpowiedz. Rozmawialam juz z wieloma kobietami na ten temat i niestety duza wiekszosc ma za soba juz jakas tego typu sytuacje, przykro mi, ze Ciebie to rowniez spotkalo. Patrzac na Twoja wypowiedz mysle, ze zachowujesz sie bardzo odpowiedzialnie, zachowujesz wlasciwie tyle bezpieczenstwa na ile to mozliwe w tej sytuacji. Jak tylko wystartujemy z pierwszym odcinkiem, to wrzuce tutaj linka, bedzie nam bardzo milo, jesli bedziesz miala ochote przesluchac podcastu. smile Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje, i zycze Ci samych bezpiecznych i bezstresowych powrotow do domu!

R_ita napisał/a:
natfoltyn napisał/a:

Nie czuję się bezpiecznie i jest to dla mnie stresująca sytuacja.

Zawsze miałam przy sobie gaz pieprzowy. Zazwyczaj jak wracałam w nocy sama to rozmawiałam z kimś przez telefon by czuć się bezpieczniej. Jak miałam 18 lat to wracają nocnym autobusem byłam zaczepiana i bardzo się bałam, od tamtej pory korzystałam tylko z taksówek lub podwózek kolegów. Przez ostatni rok jak gdzieś wychodziłam to zawsze byłam odbierana przez faceta, z którym się spotykałam.

Czy przydarzyla wam sie kiedys jakas przykra sytuacja zwiazana z poznym powrotem do domu ?

Tak jak już napisałam, jak miałam 18 lat byłam zaczepiana w nocnym autobusie, facet wysiadł na tym samym przystanku co ja i dalej mnie zaczepiał. Ale miałam szczęście, bo zauważył to inny facet i go przegonił.

5

Bardzo madrze z Twojej strony, ze korzystasz z taksowek i nie wracasz sama do domu - bezpieczenstwo jest najwazniejsze.
Czy mialabys ochote podac jakis przyklad sytuacji, ktora spotkala Cie za dnia ?

Ja sama osobiscie mialam kiedys taka sytuacje - mialo to miejsce na przystanku we Wroclawiu, wlasciwie w srodku dnia.
Przysiadl sie do mnie starszy pan, nagabujac roznymi pytaniami, po kilku minutach byl juz na tyle odwazny, zeby polozyc mi reke na kolanie.
Pamietam, ze zmrozilo mnie wtedy kompletnie, nie mialam pojecia co robic - pan zaniechal swoich zalotow w momencie, w ktorym dowiedzial sie, ze nie jestem w wieku licealnym, lecz duzo starsza. Przyznam sie bez bicia, ze nigdzie tego wtedy nie zglosilam i do dzis bardzo zaluje.

Istotka6 napisał/a:

Nie czuje się bezpiecznie,  więc wracam taxi tylko i nie sama.  Nie noszę nic przy sobie by się bronić. Jak już miałam  dziwne sytuację,  to nie nocą,  a za dnia smile

6

natfoltyn napisał/a:

Bardzo madrze z Twojej strony, ze korzystasz z taksowek i nie wracasz sama do domu - bezpieczenstwo jest najwazniejsze.
Czy mialabys ochote podac jakis przyklad sytuacji, ktora spotkala Cie za dnia ?

Ja sama osobiscie mialam kiedys taka sytuacje - mialo to miejsce na przystanku we Wroclawiu, wlasciwie w srodku dnia.
Przysiadl sie do mnie starszy pan, nagabujac roznymi pytaniami, po kilku minutach byl juz na tyle odwazny, zeby polozyc mi reke na kolanie.
Pamietam, ze zmrozilo mnie wtedy kompletnie, nie mialam pojecia co robic - pan zaniechal swoich zalotow w momencie, w ktorym dowiedzial sie, ze nie jestem w wieku licealnym, lecz duzo starsza. Przyznam sie bez bicia, ze nigdzie tego wtedy nie zglosilam i do dzis bardzo zaluje.

Istotka6 napisał/a:

Ojej współczuję,  ale niestety,  strach  nas wówczas  paraliżuje,  jesteśmy  w takim szoku,  że nie myślimy  racjonalnie... 

Pierwsza sytuacja,  czekam rano na koleżankę z pracy  by podejść  razem.  Przygląda mi się pewien Pan,  w pewnym momencie podchodzi do mnie i mówi jak to mu stoi  na mój widok,  odchodzę  a on dalej za mną i chyba nawet chciał mi pokazać,  czy nawet pokazał,  nie jestem pewna...  W tym momencie  nadeszła  koleżanka i odpedzila  go. 

Druga sytuacja.  Jako 19 latka  dojeżdżalam  PKSem do dużego miasta do pracy,  autobus  się popsuł  w drodze i musieliśmy  przejść do następnego,  był ścisk.  Pewien chłopak specjalnie przepuścil kilka chłopaków by stać przy mnie.  Ocieral  się o mnie,  zwróciłam  uwagę.  Wysiadł za mną i mam wrażenie  że do pewnego miejsca mnie śledził.  Weszłam do salonu  fryzjerskiego  i poczekalam  aż sobie pójdzie,  fryzjerka  o wszystkim  wiedziała i mówiła że jeśli zauważy Go  idącego za mną to zadzwoni do mnie by spytać czy wezwać  policję.

A tak poza tym,  to tylko delikatne  zaczepki  słowne,  nic groźnego.  A taksówką  wracając późno z imprez wracam jednak zawsze z kimś,  ponieważ  wolę mieć pewność by nikt nie wykorzystał sytuacji,  mimo,  że trzymam poziom to wiadono co znaczy sama w nocy  kobieta pod wpływem alkoholu siedząca  w samochodzie  i zdająca się na uczciwość  kierowcy

Pozdrawiam i czekam na link smile

7

Zawsze jestem dosyc niespokojna jak wracam noca do domu, staram sie caly czas w glowie ukladac najlepsza trase i omijac mezczyz, i grupki nastolatkow (np przechodzac na druga strone ulicy). Jak nie mam mozliwosci zejscia z drogi, to zazwyczaj wyciagam telefon i albo dzwonie do kogos, albo udaje, ze z kims rozmawiam.
Zdarzalo sie, ze bylam zaczepiana na ulicy w chamski sposob i wole dmuchac na zimne.

8

1. co czujecie wracajac pozno pora do domu ? Czy czujecie sie bezpiecznie, czy moze jest to dla was stresujaca sytuacja?

To zalezy. Moje rodzinne miasto jest na tyle male i spokojne (a noca puste tongue) ze wracam bez strachu nawet z osiedli za miastem. W miejscu gdzie mieszkam raczej odczuwam niepokoj z racji mieszkania w blokowiskach gdzie mieszkaja rozne elementy.

2. czy zabeczpieczacie sie jakos, wracajac do domu pozna pora? Czy moze korzystacie z taksowek? Lub czy nosicie przy sobie gaz pieprzowy, gwizdek lub cos, co pozwala wam sie czuc bezpieczniej ?

Od jakiegos czasu nosze gaz pieprzowy, z taksowek korzystam tylko na dalszych dystansach.

3. Czy przydarzyla wam sie kiedys jakas przykra sytuacja zwiazana z poznym powrotem do domu ?

Raczej standardowo: jakies chamskie uwagi podpitych facetow i oglądanie jakiś awantur w komunikacji miejskiej

1. co czujecie wracajac pozno pora do domu ? Czy czujecie sie bezpiecznie, czy moze jest to dla was stresujaca sytuacja?

Czuje się bezpiecznie

2. czy zabeczpieczacie sie jakos, wracajac do domu pozna pora? Czy moze korzystacie z taksowek? Lub czy nosicie przy sobie gaz pieprzowy, gwizdek lub cos, co pozwala wam sie czuc bezpieczniej ?

Wszędzie jeżdżę autem, omijam bezludne miejsca i mi to wystarczy aby czuć się bezpiecznie.

3. Czy przydarzyla wam sie kiedys jakas przykra sytuacja zwiazana z poznym powrotem do domu ?

Nigdy. Zdarzyła się za to w ciągu dnia i to na moim rodzinnym zadupiu także ja np dużo bezpieczniej czuję się w centrum miasta w środku nocy niż na peryferiach po zmroku.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Pytania do Podcastu - Pozne powroty kobiet noca

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023