tranxene 5mg - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: tranxene 5mg

Witam ,dostałem od psychiatry taki własnie lekarstw ,brał moze ktos ,co ono spowoduje ,jakie ma byc jego działanie i ewentualnie skutki uboczne.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez nokiaaa (2016-02-26 21:30:12)

Odp: tranxene 5mg

Rozkojarzenie i brak uwagi.
W przedawkowaniu gorączka i senność.
Przedawkowanie to od dwóch tabletek juz może być.
Nie lubię tego leku.lepiej go nie brać.

3

Na każdego tabletki mogą działać inaczej. Nie sugeruj się tym, że komuś pomogły mniej, albo wcale. Skoro lekarz przepisał je Tobie, najwyraźniej uznał, że mogą Ci pomóc. Daj sobie trochę czasu, zanim lek zacznie działać może minąć 3-4tyg.

p.s. Kilka lat temu gdy chorowałam lekarz przepisał mi pewien lek, który miał rewelacyjne opinie. A ja prawie wylądowałam w szpitalu.

4

nokiaaa napisał/a:

Nie lubię tego leku.lepiej go nie brać.

Zdajesz sobie sprawę, że takie wypowiedzi są nie na miejscu?
Podważasz opinię specjalisty.

5

Klorazepam (bo taki jest czynny składnik tego leku) to benzodiazepina, czyli lek uspokajający i nasenny. Jako skutki uboczne może powodować brak koordynacji (nie należy przy przyjmowaniu go prowadzic pojazdow ani operować maszyn), senność, problemy z pamiecia. Najwazniejsze jednak jest to, ze jest silnie uzalezniajacy i dlatego nie należy go przyjmować dluzej niż jakies dwa tygodnie. To nie jest rozwiązanie na przewlekle stany lekowe.

6 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-02-28 23:22:10)

Beyondblackie napisał/a:

Najwazniejsze jednak jest to, ze jest silnie uzalezniajacy i dlatego nie należy go przyjmować dluzej niż jakies dwa tygodnie. To nie jest rozwiązanie na przewlekle stany lekowe

Witam, psychiatra mowi ze mam brac 15 dni ,ale zastanawiam sie jakie moga byc objawy uzależnienia ,co może sie dziac z psychika?

7

facet00 napisał/a:

Najwazniejsze jednak jest to, ze jest silnie uzalezniajacy i dlatego nie należy go przyjmować dluzej niż jakies dwa tygodnie. To nie jest rozwiązanie na przewlekle stany lekowe

Witam, psychiatra mowi ze mam brac 15 dni ,ale zastanawiam sie jakie moga byc objawy uzależnienia ,co może sie dziac z psychika?

Zapytaj o to psychiatry, on Ci udzieli najlepszej odpowiedzi.

P.S Nie uzależnisz się od leku przez 15 dni.

8

Cyngli napisał/a:
facet00 napisał/a:

Ni pisz takich PS-ow, bo nie wiesz. Ten lek jest silnie uzalezniajacy, co mozna znalezc w kazdym leksykonie czy nawet na ulotce, wiec to troche takie igranie z ogniem. Pewnie, jedna osoba moze potrzebowac dwoch miesiecy, ale komus innemu wystarczy jeden, dwa tygodnie- i po ptokach. A wychodzenie z tego jest BARDZO nieprzyjemne.

Zespol abstynencyjny objawia się zaburzeniami snu, często nieumiejetnoscia zasniecia, drazliwoscia, spotęgowanymi lekami. Jest to kilkudiowa masakra.

9 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-02-28 23:20:30)

Cyngli napisał/a:

Witam ,mam przyjsc do gabinetu za trzy tygodnie ,biore to 'swinstwo' rano i wieczorem ,jest dobrze przez małe 'd' pisane ,przynajmniej spię  ,natomiast nie sądze ,na prawde  nie sądzę aby psychiatra powiedział prawde i chyba nikt mnie do tego nie przekona że jestem w błędzie i tyle. Co jesli zaleci brac nadal , albo jak ktos tam poniżej pisze że sugerują komus leczenie w zamkniętym oddziale na 6 tygodni ...... nic tylko sie chlastac -żartuje ,choc jesli trzymają sie mnie żarty ,chyba idzie we własciwym kierunku,kto wie ,kto wie?

-----------------
Tym razem Twoje posty edytowałam, ale jeśli "wklejasz" czyjeś słowa, rób to, proszę, w sposób, który nie będzie budził wątpliwości, która część wypowiedzi jest Twojego autorstwa, a która stanowi cytat. W tym celu możesz skorzystać z funkcji "Cytuj" (znajdziesz ją po prawej stronie każdego posta), użyć tagów "quote" albo cudzysłowu.
Z pozdrowieniami, Olinka

10

Facet, masz absolutnie podstawy do kwestionowania brania tego leku przez dluzszy czas. Poradzilabym Ci porozmawiać o swoich wątpliwościach z psychiatra, ponieważ sa inne leki, które minimalizują stany napięcia i uspokajają, a nie prowadza do silnych uzaleznien.

11

Beyondblackie napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Ni pisz takich PS-ow, bo nie wiesz. Ten lek jest silnie uzalezniajacy, co mozna znalezc w kazdym leksykonie czy nawet na ulotce, wiec to troche takie igranie z ogniem. Pewnie, jedna osoba moze potrzebowac dwoch miesiecy, ale komus innemu wystarczy jeden, dwa tygodnie- i po ptokach. A wychodzenie z tego jest BARDZO nieprzyjemne.

Zespol abstynencyjny objawia się zaburzeniami snu, często nieumiejetnoscia zasniecia, drazliwoscia, spotęgowanymi lekami. Jest to kilkudiowa masakra.

Beyond, tak się składa, że przyjmowałam leki na bazie benzodiazepiny, więc mi nie pisz, że nie wiem, ok?

facet, jeśli się niepokoisz, to zadzwoń do lekarza i zapytaj go o to. Aczkolwiek jeśli nie ufasz swojemu psychiatrze, to całe leczenie jest bez sensu.
Może pomyśl o skontaktowaniu się z innym lekarzem.

12

Na każdego dany lek działa inaczej Jedni mogą źle się czuć i objawy te zauważą po dluzszym stosowaniu leku np.po tygodniu.Jeżeli zauważymy to u siebie to należy zmienić lek lub zmniejszyć dawkę leku  Nie ma takiego cudownego leku ,który nie powodowalby objawow ubocznych w mniejszym lub większym stopniu.

13

Tęczowa pani napisał/a:

Na każdego dany lek działa inaczej Jedni mogą źle się czuć i objawy te zauważą po dluzszym stosowaniu leku np.po tygodniu.Jeżeli zauważymy to u siebie to należy zmienić lek lub zmniejszyć dawkę leku  Nie ma takiego cudownego leku ,który nie powodowalby objawow ubocznych w mniejszym lub większym stopniu.

Zgadzam się.

14

Cyngli, tez brałam i to wlasnie ten lek, wiec nie pisze z księżyca. Po niecalych dwóch tygodniach bylam silnie uzalezniona i musiałam przestać, co było prawdziwym koszmarem. Wychodzenie z tego zajelo mi MIESIACE.

Ludzie sa rozni i roznie reagują na leki, wiec jeżeli istnieje nawet cien zagrozenia, lepiej być bezpiecznym.

15

Beyondblackie napisał/a:

Ludzie sa rozni i roznie reagują na leki, wiec jeżeli istnieje nawet cien zagrozenia, lepiej być bezpiecznym.

Tak, dlatego niech się porozumie ze swoim lekarzem, a jeśli nie ma do niego zaufania, niech znajdzie innego!
My na forum nie możemy dawać rad typu ''nie bierz tego leku'' - weźmiemy potem na siebie odpowiedzialność, jak się chłopakowi coś stanie? NIE!

16

Cyngli, ja Autorowi nie pisze: bierz, nie bierz. Nie jestem lekarzem. Napisalam mu, żeby skonsultowal się z psychiatra.

17

Beyondblackie napisał/a:

Cyngli, ja Autorowi nie pisze: bierz, nie bierz. Nie jestem lekarzem. Napisalam mu, żeby skonsultowal się z psychiatra.

Wprost może i nie, ale jak ktoś nie jest głupi, to w mig zrozumie.

18

Cyngli, niepotrzebnie się rzucasz. Luz, kobieto.

Autor się pyta czy ktoś bral i co myśli. No to napisałam: generalnie jest to lek uzalezniajacy i sama miałam z nim nieprzyjemna przygodę.

19

Pierwsza zasada. Nie pytać i nie czytać o lekach na forach. Lekarz wie co robi. Jeśli masz wątpliwości spytaj lekarza. Ja byłam na benzo przez 5 miesięcy i ściśle pod kontrolą lekarza, odstawiłam bez problemu.

20 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2016-02-29 08:52:37)

Beyondblackie napisał/a:

Cyngli, niepotrzebnie się rzucasz. Luz, kobieto.

Autor się pyta czy ktoś bral i co myśli. No to napisałam: generalnie jest to lek uzalezniajacy i sama miałam z nim nieprzyjemna przygodę.

Nie rzucam się, po prostu nieodpowiedzialne są tego typu sugestie.
A wiadomo, że takie osoby są bardzo na nie podatne.

21

----------
Tym razem Twoje posty edytowałam, ale jeśli "wklejasz" czyjeś słowa, rób to, proszę, w sposób, który nie będzie budził wątpliwości, która część wypowiedzi jest Twojego autorstwa, a która stanowi cytat. W tym celu możesz skorzystać z funkcji "Cytuj" (znajdziesz ją po prawej stronie każdego posta), użyć tagów "quote" albo cudzysłowu.
Z pozdrowieniami, Olinka
     Witam ,najpierw droga "Olinka' przepraszam za moją niedoskonałosc techniczną w zacytowaniu czyjejs wypowiedzi aby sie do niej odniesc ,komputer obsługuje tak jak umię i tyle . Dziekuje rownież wszystkim osobą ,kture wykazały sie troska ,i chciały w jakis sposob pomóc zgodnie ze swoją wiedzą i doswiadczeniem. Wierze lekarzowi ,no bo co innego mi zostało?  szukac innego? długo >biłem sie z myslami<  zanim poszedłem do gabinetu ,nie było latwo!
     Co będzie dalej , niewiem , zastanawia mnie , że ,może wystapic jakas  -niepamięc wsteczna-  nierozumię tego niewiem co to jest .
Pisze ktos ,że lepiej nie czytac ulotek , zgoda , ale kto nie przeczyta niech podniesie reke do gory  -nie widze  ,nie widze ,nie widze!  poza tym pisza te ulotki mało zrozumiałym językiem . 
     Piszecie  aby pytac lekarza ,zgoda ale  , siedząc w gabinecie nie czułem sie komfortowo ,własciwie o nic nie spytałem .

22

facet00 napisał/a:

Piszecie  aby pytac lekarza ,zgoda ale  , siedząc w gabinecie nie czułem sie komfortowo ,własciwie o nic nie spytałem .

Nic dziwnego więc, że lekarz nie wzbudził w Tobie zaufania, skoro czułeś się niekomfortowo.

23

Też brałam ten lek kiedyś, jest w miarę bezpieczny, nie miałam po nich skutków ubocznych ALE to benzodiazepiny i jak już dziewczyny wyżej napisały ten lek uzależnia po pewnym czasie.

Ja go miałam przepisanego DORAŹNIE, czyli żeby sobie go wziąć raz w stanach wzmożonego lęku, w wyjątkowych sytuacjach.

Z tego, co mówił mój  psychiatra nie można go stosować dłużej niż tam 6 tygodni w stałych dawkach. Po 2 tygodniach 1 tabletka, to było dla mnie już za mało i musiałam brać 2, żeby dały ten sam efekt, co wcześniej. A później nawet 3 na raz.

Ten lek nie leczy, jest zwykle przepisywany jako wspomagacz razem z lekami, które zaczynają działać dopiero po dłuższym czasie, np. przy zaburzeniach lękowych.
Twój lekarz na pewno o tym wie i nie przepisze Ci tego na dłuższy okres. A jeśli przepisze, to ja bym zmieniła lekarza tongue

24

Tranxene, najpierw 5mg, potem 10mg brałem na uspokojenie i na wywołanie snu.

Pracowałem swego czasu przy ciężko sparaliżowanym ojcu, przez 13 lat, do końca jego życia.

Tranxene pomagało mi przetrwać ten ciężki czas. Lek ten przepisywał mi lekarz POZu, ale pod jego kontrolą, i nie jestem od niego uzależniony.

Po zażyciu jego i wywołaniu stanu snu przez niego, dość dobrze spałem i wstawałem bardzo wypoczęty fizycznie i psychicznie.

Lek dla dorosłych nie jest niebezpieczny i myślę że nie uzależnia.

25

Fajfer, "sobie mysle", a "badania na reprezentatywnej grupie pokazuja", to zupełnie inne rzeczy. Może Ty sobie lykales Klorazepan jak mietowki i nic się nie stało, ale to nie znaczy, ze każdy tak ma. Wiesz, sa ludzie, którzy kilka razy wzięli here i nic im nie jest, co nie znaczy, ze opiaty sa fajnym bezpiecznym rekreacyjnym dragiem.

26

Beyondblackie napisał/a:

Fajfer, "sobie mysle", a "badania na reprezentatywnej grupie pokazuja", to zupełnie inne rzeczy. Może Ty sobie lykales Klorazepan jak mietowki i nic się nie stało, ale to nie znaczy, ze każdy tak ma. Wiesz, sa ludzie, którzy kilka razy wzięli here i nic im nie jest, co nie znaczy, ze opiaty sa fajnym bezpiecznym rekreacyjnym dragiem.

Wystarczy być pod stałą opieką lekarza i przyjmować leki rozważnie. I nie ma mowy o żadnym uzależnieniu.

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024