Przepraszam za pytanie, ale na prawdę nie wiem, bo jestem ateistką. Rodzice nie ochrzcili mnie, nie mam komunii ani bierzmowania. Nie chodzimy do kościoła.
Czy seks przedmałżeński to grzech ? Czy trzeba się z tego wyspowiadać księdzu ? Jakie bywają pokuty ?
Jak grzech to trzeba się wyspowiadać. Kościół uważa, że to grzech. Tak samo jak i używanie prezerwatywy, tak samo jak pożądanie żony kolegi. Ciężkimi grzechami są też lenistwo i nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu. Myślę, że każdy jest ciężkim grzesznikiem.
Skoro nie chodzicie do kosciola to co was obchodzi czy sie z tego wyspowiadacie czy nie?
4 2020-12-08 15:57:47 Ostatnio edytowany przez Klenewa (2020-12-08 15:58:27)
Skoro jesteś ateistką to jak rozumiem, pytasz po prostu z ciekawości. Kościół naucza, że kontakty seksualne pozamałżeńskie, czyli z kochankiem lub narzeczonym, z którym nie ma się ślubu, jest grzechem ciężkim. A jest to grzechem dlatego, że jest egoizmem, jest zaspokojeniem swoich egoistycznych żądz. Może zapytasz co się zmienia po ślubie. Zmienia się to, że jest to związek sformalizowany przed Bogiem. Bóg go błogosławi i akceptuje, więc wtedy nie jest już grzechem, chyba, że jest jakiś wynaturzony.