Czarna część ubioru - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czarna część ubioru

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez Sturmtiger (2020-11-05 14:30:17)

Temat: Czarna część ubioru

Dlaczego osoby najczęściej wyznania katolickiego lękają się osób, które mają na sobie czarną część ubioru? smile
Mam kolegę, który pochodzi z głęboko wierzacej katolickiej rodziny i kiedyś od słowa do słowa zeszliśmy na temat ubioru i powiedział mi, że nie nosi czarnych ubrań.

Myślę, że chodzi tutaj o to, że wg nich tylko księża mogą nosić czarne sutanny.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czarna część ubioru

Nie lekaja sie.
Twoj kolega wbija w jakies wiejskie zabobony.

3

Jestem katoliczką i do tej pory często ubieram się na czarno. Może po prostu Twój kolega nie lubi czarnego i nie ma to związku z wiarą?;>

4

Cóż każdy ma swoje.
Sam chodzę zwykle na czarno ubrany, bądź biało-czarno, więc znam ten argumentu "ubioru na cmentarz"

5 Ostatnio edytowany przez paslawek (2020-11-05 16:05:44)

Sataniści i metalowcy chodzą na czarno ubrani,a nie powinni i nie wolno,nie można tak przecież smile
Bo czarne to ciemność i to źle .
Ach jeszcze kominiarze chodzą na czarno ubrani w pracy,ale kominiarze mają chyba dyspensę .

6

Czemu nie zapytasz się kolegi? :-)
Nie nie spotkałam się z takimi przekonaniami w Warszawie

7

A w Warszawie to co innego smile

8

Lady Loka napisał/a:

Nie lekaja sie.

Bo jest ze wsi

9 Ostatnio edytowany przez paslawek (2020-11-05 17:08:36)

Sturmtiger napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nie lekaja sie.

Bo jest ze wsi

Tak na poważniej smile
moim zdaniem to że kolega jest ze wsi nie ma aż takiego znaczenia,ja "stary" Warszawiak akurat niejednokrotnie spotkałem się z uprzedzeniem do koloru czarnego i nie specjalnie miał na to wpływ chyba stosunek do księży,katolicyzmu itp (choć pewnie dla niektórych osób mógł mieć ),
w naszej kulturze czarny kolor wielu ludziom po prostu kojarzy się z żałobą, bo to u nas jeszcze jest kolor żałoby,smutku,zadumy nad i strachu przed śmiercią.
Noc też "jest ciemna i pełna strachów" ,czarne wrony i czarne koty te ostatnie ponoć są bardzo groźne smile a jeszcze czarne piątki .

10

paslawek napisał/a:
Sturmtiger napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Nie lekaja sie.

Bo jest ze wsi

Tak na poważniej smile
moim zdaniem to że kolega jest ze wsi nie ma aż takiego znaczenia,ja "stary" Warszawiak akurat niejednokrotnie spotkałem się z uprzedzeniem do koloru czarnego i nie specjalnie miał na to wpływ chyba stosunek do księży,katolicyzmu itp (choć pewnie dla niektórych osób mógł mieć ),
w naszej kulturze czarny kolor wielu ludziom po prostu kojarzy się z żałobą, bo to u nas jeszcze jest kolor żałoby,smutku,zadumy nad i strachu przed śmiercią.
Noc też "jest ciemna i pełna strachów" ,czarne wrony i czarne koty te ostatnie ponoć są bardzo groźne smile a jeszcze czarne piątki .

Czarny to też kolor elegancji, pasuje na każdą okazję.
Nie piszę o ubiorze całkiem na czarno. To wyglądało by trochę jak "strój żałobny".
Ubiór w dużej mierze zależy od gustu. Jednak najczęściej omija się czerń jak "diabła" smile

11

Sturmtiger, rzucasz generalizacjami, a na razie na poparcie masz tylko jedną osobę. Ja po raz pierwszy słyszę o tym, żeby ktoś "lękał się" koloru czarnego albo go starannie omijał. Owszem, kiedy ubierałam się głównie na czarno, moja matka mi zarzucała, że ubieram się jak na pogrzeb. Ten kolor kojarzy się z żałobą. Ale czasy, kiedy był zarezerwowany na poważne okazje, a tym bardziej pogrzeby czy kościelne funkcje, dawno minęły.

12

Sturmtiger napisał/a:

Jednak najczęściej omija się czerń jak "diabła" smile

Moze jednak powinienes porozmawiac z wieksza iloscia ludzi zamiast wyciagac takie dziwne wnioski.

Ja jestem wierzaca i nigdy nie unikalam czarnych ubran i nigdy nikt mi nic na ten temat nie powiedzial.

13

Kolor czarny w katolicyzmie, jest symbolem pokory i dystansu do świata doczesnego. Gdzieś czytałem, że sutanny u księży to pozostałość po czasach szlacheckich, a kolor dobrano jak napisałem w pierwszym zdaniu.

14

Sturmtiger napisał/a:

Dlaczego osoby najczęściej wyznania katolickiego lękają się osób, które mają na sobie czarną część ubioru? smile
Mam kolegę, który pochodzi z głęboko wierzacej katolickiej rodziny i kiedyś od słowa do słowa zeszliśmy na temat ubioru i powiedział mi, że nie nosi czarnych ubrań.

Myślę, że chodzi tutaj o to, że wg nich tylko księża mogą nosić czarne sutanny.

To element kultury. Czarny kojarzy sie z nocą, czasem niebezpieczeństwa. Na czarno nosily sie czarownice, wg. katolików diabeł jest czarny, czarny to kolor śmierci i żałoby.

Co ciekawe, w takiej Japonii jest zupelnie na odwrót i kolorem śmierci jest biały.

15

Bo księża straszą wszystkich od najmniejszego diabłami, które w kulturze są albo czarne albo czerwone.

16

Czarny jest moim ulubionym kolorem i moja szafa pełna jest czarnych ubrań. Często cała jestem tak ubrana i wtedy jedynie ożywiam tę "ponurą" całość srebrem biżuterii lub jakimś detalem innego koloru. Dzięki temu nawet kiedy byłam w żałobie nikt tego nie zauważał i nie zadawał pytań, co w tamtych okresach okazało się zbawienne dla moich emocji.

W każdym razie po raz pierwszy spotykam się z teorią, że katolicy w jakiś szczególny sposób unikają koloru czarnego.

17

Też unikam czarnych ubrań i nigdy nie skojarzyłabym tego z wyznawaną religią smile Po prostu lubię kolory, bawię się zestawianiem ich w ubiorze i tyle. Nie noszę nawet czarnych butów, torebek czy rękawiczek.  Myślę, że twój kolega coś sobie ubzdurał i się tym z tobą podzielił.

18 Ostatnio edytowany przez niepodobna (2021-01-24 21:13:37)

Jestem katoliczką i bynajmniej nie "lękam się" czarnego ubioru, a nawet osoby ubrane na czarno mocno przyciągają moją uwagę. Sama też lubię ten kolor, ale rzadko bez dodatków, zazwyczaj łączę z kontrastowymi.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czarna część ubioru

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024