Zazdrość o kobiety - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Zazdrość o kobiety

Dzień dobry.
Chciałabym podzielić się moimi problemami, późną osoby, które mają podobnie i dowiedzieć się jak sobie radzą. Jestem zazdrosna o koleżanki z pracy mojego faceta, jestem zazdrosna nawet o dziewczyna, która jest dziewczyna jego kumpla, bo wydaje mi się, że coś mogłoby między nimi zaiskrzyc. Ciągle widzę gdzieś jakieś podstępy, momenty w których on patrzy się na nią zbyt długo, że ja obserwuje i inne dziwne sytuacje..  jesteśmy ze sobą prawie 3 lata, na początku związku nie miałam problemów z zaufaniem, dopiero gdy dowiedziałam się, że ukrywa swój kontakt z dawną koleżanka o której mi nie mówił. Po tej akcji moje zaufanie do niego leglo w gruzach i od tamtej pory sobie nie radzę. Były takie momenty, że podejrzewałam nawet moja najlepsza przyjaciółke o to, że oni coś razem swiruja... to jest chore. Gdy tylko pojawia się jakaś kobieta w naszym życiu jego to ja widzę w niej zagrożenie. W pewnym momencie tak już się zalamalam moimi myślami i ciągłym analizowaniem, że stwierdziłam, że muszę iść to leczyć. Do psychiatry chodze już parę miesięcy, leki bardzo pomogły. Ale to czasami wraca. Jak sobie poradzić z taką chora zazdrościa?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zazdrość o kobiety

Niestety nie pomogę. Wiem, że gdybym była chorobliwie zazdrosna to przy pracy mojego męża bym ześwirowała. On jeździ codziennie po ludziach, po różnych miastach i tak naprawę nigdy nie mam pewności gdzie jest. Może mówić jedno, robić drugie, ale zaufanie to podstawa.

3

Ciekaw tylko jestem, jak partner reaguje na takie sceny czy wybuchy zazdrości. Przeciętnego człowieka to może bardzo szybko wykończyć psychicznie..

4

Zdaje sobie z tego sprawę, dlatego podjęłam się leczenia. Na poczatku było bardzo ciężko mu z tym, ale zawsze staral sie być opanowany i mnie uspokajał. Z tym, że w bardzo złych momentach już nie miał sił, nie wiedział jak ze mną rozmawiać, czasem mam wrażenie, że bal się cokolwiek mówić, bo nie wiedział jak zareaguje.

5

Leeejdi napisał/a:

Dzień dobry.
Chciałabym podzielić się moimi problemami, późną osoby, które mają podobnie i dowiedzieć się jak sobie radzą. Jestem zazdrosna o koleżanki z pracy mojego faceta, jestem zazdrosna nawet o dziewczyna, która jest dziewczyna jego kumpla, bo wydaje mi się, że coś mogłoby między nimi zaiskrzyc. Ciągle widzę gdzieś jakieś podstępy, momenty w których on patrzy się na nią zbyt długo, że ja obserwuje i inne dziwne sytuacje..  jesteśmy ze sobą prawie 3 lata, na początku związku nie miałam problemów z zaufaniem, dopiero gdy dowiedziałam się, że ukrywa swój kontakt z dawną koleżanka o której mi nie mówił. Po tej akcji moje zaufanie do niego leglo w gruzach i od tamtej pory sobie nie radzę. Były takie momenty, że podejrzewałam nawet moja najlepsza przyjaciółke o to, że oni coś razem swiruja... to jest chore. Gdy tylko pojawia się jakaś kobieta w naszym życiu jego to ja widzę w niej zagrożenie. W pewnym momencie tak już się zalamalam moimi myślami i ciągłym analizowaniem, że stwierdziłam, że muszę iść to leczyć. Do psychiatry chodze już parę miesięcy, leki bardzo pomogły. Ale to czasami wraca. Jak sobie poradzić z taką chora zazdrościa?

A poza braniem leków od psychiatry, co jeszcze robisz, by pracować nad swoją zazdrością?

6

Jak dla mnie to cala sprawa jest bez sensu.
Bierzesz leki bo partner Twoje zaufanie naciagnal tak bardzo, ze strzelilo?
Jak masz sie wyleczyc skoro masz powody by mu nie ufac? Twoje podejrzenia sa wyolbrzymione, ale nie bezdpodstawne.
Oczywiscie, Twoje zachowanie ma znamiona chorobowe i nie jest zdrowe.
Jednak branie lekow i psychiatra wyglada na to, ze jest po to by utrzymac ten zwiazek. Bo Ty przy pomocy przytepienia probojesz uciszyc swoje emocje.
Proponowalabym takie rozwiazanie:
Rozstan sie z facetem. Idz na terapie po to by poznac powod 'dlaczego?' dlaczego odczuwalas taka zazdrosc, co w Tobie to powodowalo. Bo jego oszustwo to tylko zapalnik czegos co juz w sobie nosilas. Nie wchodz w kolejny zwiazek do kiedy nie poznasz powodow i nie zrozumiesz swojego myslenia i uczuc. Poczekaj, az sie zagoisz i wtedy poznasz kogos innego.
To jest to co da Ci szczescie na 100%

7

No cóż staram się mu zaufać na nowo po prostu. Pracujemy nad wszystkim wspólnie. Dużo rozmawiamy, wspieramy się non stop. To co opisałam w poście to jest tylko kawałek naszego wspólnego życia. Bardzo dużo razem przeszliśmy w tak krótkim okresie czasu.

Nie wyobrażam sobie kończyć z Nim związku, ponieważ Go kocham niewyobrażalnie mocno i nie chce nikogo innego. On nawet nie chce słyszeć o rozstaniu. Raz próbowałam odejść, ale to mnie prawie wykończyło. Tracąc Jego stracę również część siebie, ponieważ mimo tej sytuacji, tej zazdrości we mnie przeżyliśmy Ze sobą wspaniale chwilę i chce żeby było ich więcej. Chciałam jedynie porady jak sobie z tym radzić.

Byłam też u psychoterapeutki, ponieważ okazało się, że bardzo duża rolę w tym wszystkim odgrywa moja przeszłość i dzieciństwo. Rodzice się rozwiedli,  byłam świadkiem wielu kłótni i słów, które nie powinnam nigdy słyszeć. Widziałam Też na własne oczy jak ojciec zdradza moja mamę. Dlatego kiedy ktoś mi mówi, że powinnam zerwać, bo wtedy na pewno odnajdą siebie i zrozumiem to jest w błędzie. Właśnie dlatego, że taki problem mogę mieć w każdym związku, ponieważ kiedyś moja psychika została bardzo "pokiereszowana" przez życie.

8

Leeejdi napisał/a:

(...) Jak sobie poradzić z taką chora zazdrościa?

Zneutralizować, tkwiące w Tobie, jej przyczyny.

9

Wielokropek napisał/a:
Leeejdi napisał/a:

(...) Jak sobie poradzić z taką chora zazdrościa?

Zneutralizować, tkwiące w Tobie, jej przyczyny.

Tak, próbuje. Sęk w tym, że wizyty np u psychoterapeuty są drogie. Wiem, że pomagały, ale mamy takie "czasy"teraz, że nie jestem w stanie sobie pozwolić na co tygodniowe wizyty tam. Dlatego próbuje jakoś to ogarnąć sama, z pomocą partnera..I przez to napisałam też tutaj.

10

Wspólnie z partnerem pracujesz nad swoja zazdrością o jego osobę? Na czym ta praca polega?

11

spróbuj znależć kogoś z doświadczeniem na NFZ. Bo ciężko samemu przepracować to, chociaż nie mówię, że to niemożliwe.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024