Wypada czy nie wypada ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Wypada czy nie wypada ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Wypada czy nie wypada ?

Mam problem . Robimy wesele w sierpniu br. W sumie robimy je ze względu na to ze moja mama miała dolozyc 10 tys. Ogolnie nie stać nas na jakieś wielkie wesele , ma być około 70 osób. Moja teściowa daje nam na torta. Ale do rzeczy. Moja mama wymyśliła ze skoro się nam  dokłada to zaprosi tez rodzine swojego partnera...są ze sobą jakieś 6 lat. Średnio znam jego rodzine . W sumie to wcale bo widziałam ich raz na urodzinach mamy.  Mama twierdzi ze będzie jej głupio gdy ich nie zaprosi a on ma sporą rodzine... nie rozumiem. Wy byście zaprosili obcych w sumie ludzi ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-01-18 18:09:08)

Odp: Wypada czy nie wypada ?
Blackbeauty napisał/a:

Mam problem . Robimy wesele w sierpniu br. W sumie robimy je ze względu na to ze moja mama miała dolozyc 10 tys. Ogolnie nie stać nas na jakieś wielkie wesele , ma być około 70 osób. Moja teściowa daje nam na torta. Ale do rzeczy. Moja mama wymyśliła ze skoro się nam  dokłada to zaprosi tez rodzine swojego partnera...są ze sobą jakieś 6 lat. Średnio znam jego rodzine . W sumie to wcale bo widziałam ich raz na urodzinach mamy.  Mama twierdzi ze będzie jej głupio gdy ich nie zaprosi a on ma sporą rodzine... nie rozumiem. Wy byście zaprosili obcych w sumie ludzi ?

Na tort a nie na "torta"
Robić wesele tylko dlatego, że dają trochę kasy a w zamian chcą zaprosić obce osoby to bez sensu.
Wesele na 70 osób to koszt  znacznie większy.  Mało prawdopodobne aby się zwróciło.

Mama może zrobić swoje wesele skoro ma partnera.

Nie stać cię to nie rób imprezy. Nie będziesz musiała wyciągać ręki po cudze pieniądze i dostosowywać się do jego życzeń.

4

Nie zapraszaj tych, których zapraszać nie chcesz. Mamie powiedz, że Twoje wesele - Twoja sprawa. Jak wycofa wkład finansowy to zrezygnujcie z robienia wesela.

5

Blackbeauty napisał/a:

Przede wszystkim to twojej mamie nie bardzo wypada wciskać gości na nie swoje wesele, nawet jeśli coś tam chce wam finansować.
Choć, i pomijając już jej wkład w to, to po to też jest wesele, by zacieśniać więzi z rodziną? Jeśli traktujesz jej partnera jak rodzinę, to mogłabyś kogoś od niego zaprosić, ale kogoś jemu rzeczywiście bardziej bliskiego. Choćby poznacie się.

Tak jak wyżej pisano - jeśli nie chcesz (a nie musisz chcieć) zapraszać kogokolwiek z tamtej strony, a matka, mimo twojej niechęci co do tego pomysłu, będzie chciała nadal finansować na swoich zasadach, to możesz nie przyjmować tej pomocy i nie organizować na razie niczego lub tylko uroczysty obiad u siebie w domu wśród najbliższych.

6

Nie będę oryginalna twierdząc, że postępowanie mamy wydaje mi się nie w porządku. Nie wiem co nią kieruje, ale jeśli chce Wam pomóc, a jednocześnie z uwagi na swój wkład finansowy usiłuje stawiać warunki, które są dla Was nie do zaakceptowania, powinniście z nią na ten temat szczerze porozmawiać. To jest przecież Wasz ślub i Wasze wesele, macie pełne prawo spędzić ten dzień wśród osób, które znacie i lubicie, czego z samego założenia raczej nie da się powiedzieć o kimś, kogo widziało się raz w życiu.

7

Nigdy bym nie zrobiła wesela, gdyby mnie nie było na nie stać. Z mężem finansowalismy wszystko sami, dzięki czemu rodzice nic nie mieli do powiedzenia.
Na Twoim miejscu odmówiłabym tych pieniędzy i problem byłby z głowy.

8

Blackbeauty napisał/a:

Rozmawiałaś o tym z mamą? Możliwe, że mama po prostu nie zdaje sobie sprawy, że możesz czuć się niezręcznie i po prostu nie chcieć obcych ludzi na weselu. Do tego jesli mama  mieszka razem z partnerem i prowadzą wspólną "kasę", to może dlatego mama czuje się w obowiązku zaprosić kogoś z jego strony. Moim zdaniem powinnas przede wszystkim z mamą jak najszybciej porozmawiać i przedstawić jej swoje zdanie na ten temat. Myslę, ze dojdziecie do jakiegoś konsensusu, bo najgorsze są niedomówienia i niejasności. Powodzenia smile

9

Dziękuje za odpowiedzi , nawet za te z poprawieniem pisowni, przecież człowiek uczy się całe życie smile O weselu myslelismy już dawno. Chcemy kupić działkę i sie kiedyś wybudować i później raczej już nigdy wesela nie zrobimy a oboje tego bardzo chcemy. Skoro nadarzyła się okazja ze moja mama chce sie dołożyć i mogłoby nas to mniej wynieść to czemu nie ? Tylko gdy już zapłaciłam zaliczkę za sale mama nagle wyskoczyła z takim pomysłem i po prostu dla mnie to nielogiczne i nie fair. Rozmawiałam z nią o tym bo sama do mnie zadzwoniła i mi to powiedziała. Powiedziala ze musi to przemyśleć i zebrać opinie od innych. Po rozmowie z narzeczonym stwierdzamy ze jeśli mama dalej zostanie przy swoim to nie będziemy brać od niej pieniędzy i damy radę sami ☺️

10

Nigdy, przenigdy bym się nie zgodziła, żeby na jednym z najważniejszych dni w moim życiu siedziała grupa obcych mi osób. Generalnie ja nie zamierzam ciągnąć kasy od rodziców na swój ślub i wesele za x lat, ale na waszym miejscu spięłabym pośladki i odłożyła te 10 tyś niż siedziała z obcymi ludźmi. Nie znasz ich, nie wiesz, czy nie odwalą czegoś głupiego, czy nie napsują Ci krwi...
To jest dzień Twój i Twojego narzeczonego, partner mamy może nawet nie przyjść, jak mu się nie podoba. To nie jego wesele. Będą robić, to zaproszą jego rodzinę

11

Blackbeauty napisał/a:

Dziękuje za odpowiedzi , nawet za te z poprawieniem pisowni, przecież człowiek uczy się całe życie smile O weselu myslelismy już dawno. Chcemy kupić działkę i sie kiedyś wybudować i później raczej już nigdy wesela nie zrobimy a oboje tego bardzo chcemy. Skoro nadarzyła się okazja ze moja mama chce sie dołożyć i mogłoby nas to mniej wynieść to czemu nie ? Tylko gdy już zapłaciłam zaliczkę za sale mama nagle wyskoczyła z takim pomysłem i po prostu dla mnie to nielogiczne i nie fair. Rozmawiałam z nią o tym bo sama do mnie zadzwoniła i mi to powiedziała. Powiedziala ze musi to przemyśleć i zebrać opinie od innych. Po rozmowie z narzeczonym stwierdzamy ze jeśli mama dalej zostanie przy swoim to nie będziemy brać od niej pieniędzy i damy radę sami ☺️

Oj, przepraszam za post wyżej, nie przeczytałam odpowiedzi, a widzę, że tutaj już sprawa trochę rozjaśniona
I powiedz mi, jak się sprawy mają? Na czym stoicie? Mama uległa czy zaparcie chce wcisnąć rodzinę męża?

12

powiedz otwarcie, że nie chcesz obcych ludzi na swoim weselu. masz do tego prawo, a twoja mama zachowuje się śmiesznie...
jakby mnie nie było stać to bym zrobiła małe wesele, a jak mama chce niech da 10tys w kopertę.

13 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2020-03-02 18:55:18)

Jak się tak zastanowić to na większości ślubów i wesel młoda para ma obcych sobie ludzi.
Bo często nie zna się rodziny i znajomych świeżo poślubionego małżonka co jest normalne.
Lecz często nie zna się także zaproszonych przez siebie gości, osoby towarzyszące a nawet partnerów życiowych osób, które dobrze znamy z rodziny, przyjaciół.
Nie wiadomo jak się zachowują po alkoholu, zmęczone.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Wypada czy nie wypada ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024