Zmiana narracji u osoby pracującej w terapii to akurat dziwić nie powinna. W terapii człowiek się zmienia, w tym zmieniają się jego emocje, postrzeganie różnych spraw. Na tym między innymi praca w terapii polega. Na zmianach. Ku lepszemu zwykle.
Tak, ale przy takiej ilości gdybania i zmian to nie dałbym sobie ręki uciąć czy obecna zmiana to efekt terapii ku lepszemu, czy jednak odpala jej się jakieś zaburzenie.
A jak przyjedzie to trudno. Z bólem przyjmuję, że to mimo wszystko urodziny córki a nie moje własne...
Jeśli przyjdzie pijany na te urodziny, możesz go po prostu wyprosić i zapowiedzieć, że powtórki nie będzie. Nigdy go już na żadne tego typu przyjęcie nie zaprosisz i żeby miał świadomość dlaczego. Zamkniesz temat raz na zawsze i będzie spokoj.
69 2024-06-20 12:28:08 Ostatnio edytowany przez Muqin (2024-06-20 12:30:16)
Zgadzam się z Salomonką, jeśli odwali jakiś numer to sam sobie w stopę strzeli w sprawie kontaktów z córką.
Jack
A zmiana narracji nie jest przypadkiem na lepszą, bardziej stabilną, bardziej "ogarniętą"? U tej konkretnej kobiety?
Jeśli jest, to uparte kierowanie się w stronę, którą sugerujesz, może świadczyć o tym, że dopasowujesz do swojego obrazka.
Sceptycyzm jest ok, można go umieścić w pakiecie "mechanizmy obronne". Nadmierny jest już nie-OK, wykrzywia odbiór rzeczywistości, jak każdy zbyt silny mechanizm obronny.
A zmiana narracji nie jest przypadkiem na lepszą, bardziej stabilną, bardziej "ogarniętą"? U tej konkretnej kobiety?
Ja tu nie widzę jakościowej zmiany pionowej. Ja tu widzę jedynie zmianę poziomą.
Tak wogole to po co autorka informowala ex o tym przyjeciu. Mogla nie mowic to by teraz nie bylo stresu.
Byłby stres później, bo córka by ojcu o urodzinach opowiedziała i on by miał pretensje o brak informacji i zaproszenia? Na przykład.
Jack, co to jest zmiana pozioma i zmiana pionowa? Wpisałam w google dodając "psychologia" i mi się nic sensownego nie wypluło, weź pokieruj cobym się rozwinęła, please.
A znane ci są pojęcia awansu pionowego i poziomego?
Zmiana pionowa to będzie zmiana jakościowa, rozwojowa.
Zamiana pozioma to będzie np zastąpienie jednego nałogu - drugim.
Niespecjalnie znane, to psychologia zarządzania chyba. Słyszeć słyszałam, ale niewiele więcej. Dzięki za dokształt.
Często dostrzegamy to, co chcemy dostrzec:)
Jeśli córka chce by jej tata był na urodzinach, to to co ty myślisz o byłym mężu powinno przestać się liczyć. To, że masz z nim kosę nie powinno wpływać na jego kontakty z dzieckiem. Ma do nich prawo tak samo córka. Nie wychowuj jej w atmosferze, że jej tata to ten zły a nowy partner jest najcudowniejszy na świecie.