Niedawno, w luźnej rozmowie, usłyszałam zdanie: „Chciałam wyjść z promocją swojej działalności w telewizji, ale mąż się nie zgadza.”. Zaraz po wypowiedzeniu tych słów nastąpiły lawinowe tłumaczenia, że w sumie partner nie ma nic do powiedzenia, ale życie, nawet zawodowe, ma wpływ na całą rodzinę i trzeba myśleć o bliskich. Promocja działalności rozmówczyni legła pod gruzami rodzinnej sielanki.
Zaczęłam się zastanawiać nad motywami życiowych wyborów kobiet. Na ile realizują swoje plany bez oporów i pod kątem własnych ambicji, a na ile kombinują, żeby pogodzić własne aspiracje ze szczęściem rodzinnym.
Pytanie na dziś.: Czy dbałość o komfort bliskich bardziej ogranicza działania kobiet od działań mężczyzn?
Myślę, że tak - że dbałość o komfort bliskich bardziej ogranicza działania kobiet od działań mężczyzn. Oczywiście nie można generalizować, ale zwykle to jednak kobiety najpierw myślą o rodzinie, a dopiero potem o sobie, swojej karierze i całej reszcie. Mężczyznom jednak przychodzi to znacznie łatwiej, ale być może właśnie dlatego, że mają świadomość, że kobieta temat domu i dzieci ogarnie.
Ja w każdym razie podejmując swoje decyzje zawsze w nich uwzględniam swoich bliskich oraz ich (decyzji) wpływ na wspólne życie. Z drugiej strony nie ukrywam, że liczę tu na wzajemność i tego samego oczekuję od męża. Dom musi funkcjonować sprawnie, a partnerstwo polega między innymi na tym, żeby liczyć się z potrzebami oraz oczekiwaniami drugiej strony, jeśli więc coś w sposób diametralny wpływa na pozostałych domowników, to warto się w tej kwestii porozumieć i wypracować jakiś kompromis.
Tak .Kobiety ,którym bardziej zależy na rodzinie będą ograniczać swoją karierę zawodową czy inne plany w odróżnieniu od mężczyzn .
Mężczyzna który kocha i szanuję partnerkę wesprze ją w planach zawodowych nie będzie jej ograniczał a taki co chce mieć babę do garów i obsługiwana będzie ją tłamsił i ograniczał. Wynika to u nich z wygody i samolubstwa