Samobójstwo - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: Samobójstwo

Hej. Ostatnio czuję się coraz bardziej smutna i niepotrzebna. Mam myśli samobójcze. Najchętniej bym się poddała, bo nie mam w nikim wsparcia z rodziny.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Samobójstwo

Kochana, a Ty myślisz, że inni mają prawdziwe wsparcie? Jasne, może i ludzie wysłuchają, poklepią po ramieniu, ale ich guzik obchodzą cudze problemy, bo swoich mają od groma. Siłę trzeba znaleźć w sobie.

3

Terapeuta i leki pomagają. Depresja jest wyleczalna. Zwykle leczenia trwa około rok. Jeśli masz myśli samobójcze to znaczy, że masz już głęboką depresję. Bez specjalisty się nie obejdzie.

4

Dlaczego czujesz się smutna i niepotrzebna? Czy jesteś źle traktowana przez rodziców? Czy są surowi dla Ciebie? Czy zostałaś skrzywdzona?
Opowiedz proszę... Pozdrawiam Cię serdecznie!!!

5

Oczywiście, że bez specjalisty się da radę, specjalista może co najwyżej drogę wskazać,a człowiek i tak sam musi sobie dać radę, także się już trochę ogarnijcie z tymi poradami, bo co drugą osobę wysyłacie do psychiatry.

6

Dlaczego myślicie, że terapeuta i leki pomogą? A jak ktoś nie chce żyć, po co mu terapeuta i leki? Czy jak człowiek się wyleczy, to odkryje dzięki temu, że jego życie nabrało sensu, że jest szczęśliwy?

7

Co innego fantazjować o samobójstwie, a co innego chcieć i realnie planować odebranie sobie życia. W moim przypadku nasilone myśli s. były sygnałem do tego, by jednak szukać pomocy, bo bałam się dokąd mnie one zaprowadzą.
Nasilone myśli suicydalne  świadczą o depresji, a tą leczy się psychiatrycznie- proste.

8

Ale dlaczego od razu specjalista? Po co faszerować się antydepresantami?
Nie lepiej pomóc jej w inny sposób? Chociażby tutaj wysłuchać coś jej doradzić czy duchowo pocieszyć?
Jasne, że myśli samobójcze wskazują na depresję i wiadomo, że jest już źle, ale skoro napisała TUTAJ, to chyba znaczy, że szuka pomocy gdziekolwiek.

Autorko, rozumiem Twoją bezsilność, bo lata temu przechodziłam przez to samo. Nigdy nie byłam u żadnego terapeuty, specjalisty, bo tak naprawdę nikt nie wiedział o moich myślach samobójczych. Ja byłam nastolatką i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że można iść do psychologa i tralalala... rozwiązać mój problem poprzez "cudowne rozmowy". Może zabrzmi to niemożliwie i nie wszyscy uwierzą, ale mnie udało mi się wyjść samej z tej depresji. Szukałam ratunku w internecie, na forach, czatach, bo miałam tylko to. Byłam zarejestrowana na kilku portalach, poczytałam o doświadczeniach innych ludzi takich jak ja, radziłam się ich i to dzięki OBCYM ludziom z internetu uwierzyłam, że tak naprawdę sama nie jestem. Owszem, nie mam wsparcia u rodziny, nie mam przyjaciół, nie mam nikogo, ale mam jasny dowód na to, że życie jest piękne, tylko trzeba się w nim jakoś odnaleźć.

Nie poddawaj się, myślę, że jeszcze wiele przed Tobą, tylko musisz pokonać tego demona beznadziejności... A uwierz mi, że da się go pokonać.

9

Mam za sobą nieudaną próbę samobójczą. Dopiero ona mnie skłoniła do leczenia się.
Idź po pomoc, póki jeszcze możesz, proszę.

Naprawdę - warto żyć.

10

Zgodzę się z Niną, bo niezmiernie ważne jest poczucie, że jest ktoś bliski, na kogo możemy liczyć, kto wysłucha nas, nie oceni, przytuli kiedy tego potrzebujemy. Na pewno brak wsparcia rodziny, przyjaciół może powodować nasilenie objawów. W depresji często czujemy się samotne, niezrozumiałe, więc świadomość tego, że jest ktoś dla kogo jesteśmy ważne jest bardzo cenna.

11

Poniedzialkowa napisał/a:

Terapeuta i leki pomagają. Depresja jest wyleczalna. Zwykle leczenia trwa około rok. Jeśli masz myśli samobójcze to znaczy, że masz już głęboką depresję. Bez specjalisty się nie obejdzie.

Byłam u psychiatry. Przepisał mi Citaxin, który brałam od czerwca. W sierpniu zalecił jeszcze jeden lek na noc. A rozmowa z nim trwa nie dłużej niż parę minut. Nawet nie znam przyczyny swojego stanu.

12

Psychiatra w czasie tak krótkich spotkań raczej nie zdiagnozuje przyczyny depresji. Pewnie chodzisz na fundusz ? Wizyty prywatne wyglądają zupełnie inaczej, co najmniej pół godz. i ten czas jest tylko dla Ciebie. Od szukania przyczyn depresji jest psychoterapeuta.

13

takiwiatr napisał/a:

Dlaczego czujesz się smutna i niepotrzebna? Czy jesteś źle traktowana przez rodziców? Czy są surowi dla Ciebie? Czy zostałaś skrzywdzona?
Opowiedz proszę... Pozdrawiam Cię serdecznie!!!

Bo właściwie czego nie robię, to jest źle. Czytam coś - źle. Moja mama ma nerwicę i gdy wraca do domu, wyładowuje się na domownikach, nic jej nie pasuje. Od gimnazjum stopniowo traciłam apetyt i miałam coraz niższą samoocenę - często było tak: co dostałaś? 4. A ktoś dostał 5? Jakbym nigdy nie była wystarczająco mądra. Chłopak też jej nie pasował. A tata też właściwie nie potrafi rozmawiać ze mną, zresztą ona tylko mu wypomina, jaki on  nie jest zły. Niestety mój stan psychiczny się pogarsza, jeszcze jestem po operacji kręgosłupa, a w moim mieście jest dużo ofert pracy fizycznej. Staram się też podjąć pracę zdalną. Nie mam koleżanek ani kolegów ani wysokiej samooceny. Do wielu rzeczy się zmuszam, ale momentami mam ochotę się poddać.

14

Czy wiesz skąd wzięła się nerwica mamy? Czy z jej domu rodzinnego, czy może z problemów w pracy? Czy mama wie że jest chora? Czy się leczy?
Powiedz więcej o sobie. Czy masz rodzeństwo? Czy jeszcze się uczysz? Może spróbuj być więcej poza domem, na spacerze, u koleżanki, cioci, albo na jakimś kursie, z dala od toksycznej mamy. Spróbuj jednak rozmawiać z tatą, powiedzieć jak się czujesz, on chyba też cierpi w tej sytuacji.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024