Hej nie wiem czy dobrze dopasowałam wątek ale chciałam bym się was forumowiczki poradzić w kwestii pracy.Chodzi o to ze mam możliwość pracy przy zbiorze gruszek a ostatnio dowiedziałam się ze jestem w piątym tyg ciąży.Praca nie jest ciężka nie trzeba dźwigać tylko trzeba sie troszkę nachodzić.Praca jest tylko na miesiąc 9h 5 dni w tygodniu dodam ze to moja druga ciąża w pierwszą przechodziłam dobrze i tu moje pytanie czy jeśli będe się dobrze czuć mogę ten miesiąc popracować przy zbiorze gruszek ![]()
Myślę, że spokojnie możesz. Ruch w ciąży jest wskazany i jeśli będziesz dobrze się czuła, a z dzidziusiem będzie wszystko ok, to spokojnie możesz sobie zbierać gruszki. Pamiętaj tylko o regularnym jedzeniu i piciu oraz utrzymaniu odpowiedniej higieny. Absolutnie też nie wolno Ci się przeciążać, jeśli poczujesz, że 9h to za dużo - to lepiej sobie odpuścić.
Moim zdaniem jezeli z ciążą wszystko ok aa Ty się dobrze czujesz to czemu nie..
Oczywiscie uwazaj jezeli to praca gdzie jest potrzebna drabina.. rob sobie przerwy..
Możesz, jeżeli nie jest to ciąża zagrożona to nie ma problemu.
Natomiast uważaj nie tyle na nadmiar ruchu co na przegrzanie - zwracaj uwagę by nie stać na słońcu ( co w sadzie raczej ci nie grozi) i nawadniac sie odpowiednio. Upał może być grozniejszy niż wysiłek.
Jeszcze uwazalabym na nadmierne podnoszenie rak. Mozliwe ze bedziesz czula ciagniecie w dole brzucha.
W 5 tyg to spoko:) mnustwo kobiet o ciazy dowiaduje sie w okolicach 9 tyg, co wnioskuje ze caly czas pracowaly iutrzymywaly normalny tryb życia
wiec spokojnie, ja co prawda pravowalam typko do 6 tyg ale zupelnie inna praca inne warunki..
Dziekuje kobietki za wasze rady
napewno bede na siebie uważać i nie przemęczać. Jeśli uznam ze nie daje rady i za dużo wysiłku mnie to kosztuje zrezygnuje z pracy .Pozdrawiam