Witam, zastanawiam się nad zmiana pracy i wyjazdem do Holandii do pracy w szklarniach przy rózach i innych kwiatach:) interesuje mnie konkretnie jedna firma EG PERSONEELSDIENSTEN z siedziba w Koszalinie:) czy wyjezdzal moze ktos do tej pracy za posrednictwem tej firmy? czy warunki sa faktycznie takie jak opisuja? jakie sa warunki pracy,mieszkalne i ogolna atmosfrera? bardzo prosze o opinie osób które wiedza cos na ten temat na temat tej pracy:)
Biuro eg mieści się także w Hadze, wiem ze dziennie zabierają z wypłaty 4euro za transport. Jeżeli masz mniej jak 23lata załatwiają Ci dodatek wiekowy z Belastingdienst, większość biur tego nie robi. Co do warunków mieszkalnych to nie wiem, ale znajomi mówili, ze źle nie mają. Osobiście odradzam pracę przy różach długich-jest bardzo ciężko plus pokute ręce strasznie. Przy ścinaniu krótkich róż też nie jest super. Ale praca przy orchideach jest fajna i szybko czas leci.
Nigdy nie idz na topowanie i tzw gumki- praca cały dzień na kolanach, nisko przy ziemii. Pozdrawiam
a na miejsce pracy zawoza z Koszalina czy samemu jedziesz?zakwaterowanie zapewnione?
Jeżeli jedziesz z Polski to zapewne Ci transport załatwiają, mieszkanie pewnie też. Musisz się w biurze dokładnie dowiedzieć, kwestia dogadania, nie chcę Cię w błąd prowadzić
5 2012-10-11 09:29:59 Ostatnio edytowany przez mislia007 (2012-10-11 10:11:54)
z tego co wyczytalam zakwaterowanie zapewnia firma, pokoje 1 lub 2 osobowe..a dojazd?masz do wyboru dojazd na wlasna reke samochodem( co jest dokladnie podkreslone ) badz busem/ autobusem zalatwionym przez firme..poszukaj sobie w google : "praca w holandii przy rozach":) i oczywiscie wybierz oferte z nazwa tej firmy tam mniej wiecej jest wszystko opisane jednak ja ososbiscie chcialam zasiegnac informacji od osob trzeich ktore byly tam badz slyszaly cos..:) poniewaz ogolnie warunki wygladaja calkiem ok:) dzwonilam tam bo chcialam sama czegos sie dowiedziec ale strasznie ciezko jest sie dodzwonic i choc probowalam kilkanascie razymi to mi sie nie udalo:((
W każdym razie pociągają tygodniowo 20euro za dojazd, jeżeli jeździsz ich transportem. Moi znajomi nie narzekali na te biuro. Jedni mieszkali na firmowych mieszkaniach i sobie chwalili, drudzy prywatnie mieszkali i na prace też nie narzekali. Opinii złych nie mają, wypłacalni są na pewno. Do tego dodatki z Belastingdienst dla osób nie mających ukończonych 23lat- granica wiekowa w Holandii, niektóre biura płacą grosze,a pracujesz tak samo. U mnie na firmie dziewczyny, które miały 18lat zarabiały 5euro,a robiły to co ja- a ja miałam 7. Przede wszystkim zorientujcie się przed podpisaniem umowy ile gwarantują godzin tygodniowo- jeżeli poniżej 35-40 to nie opłaca się wyjeżdżać, ledwo starczy na opłacenie mieszkania firmowego, transportu i obowiązkowego ubezpieczenia, ubezpieczenie ok. 20euro na tydzien, w tym że możecie się starać o Zorgtoeslag- dodatek do ubezpieczenia, miesięcznie zwrot koło 60euro w zależności od wysokości ubezpieczenia. Tylko, że przed wyjazdem spowrotem do kraju trzeba to zgłosić, ponieważ Belastingdienst nadal będzie Wam to płacił,a potem bedziecie musiały oddać im te pieniądze,należą się tylko wtedy, kiedy płacicie ubezpieczenie. Uważajcie, bo dużo biur robi tak, że dają do podpisania coś po holendersku, nie mówiąc co. Biorą za Was dotacje, a Wy nawet nie wiecie, ze pieniądze przechodzą na ich konto. Bylam dosyć dlugo w NL i trochę wiem na ten temat :-) więc jak coś to pisać chętnie pomogę, pozdrawiam
a jak zapiszesz sie do nich do biura to długo bedziesz czekac na wyjazd czy od razu za pare dni?kiedy chcesz jechac?ja ciagle zwlekam z wyjazdem:(
Zależy zapewne od ilości pracy. Chcesz to podam Ci numer do Hagi do biura. Ja już nie mam zamiaru wyjeżdżać, juz jest za dużo Polaków i chamstwa..
9 2012-10-12 22:47:00 Ostatnio edytowany przez leila2011 (2012-10-12 22:52:11)
to kiedys tam bym pojechała zobaczyc co to za biuro
jesli wyjade to dopiero od stycznia nie wiem jak sie ułozy,obawiam sie jakie tam warunki mieszkania ?bo i zdrowie czasem kuleje:(musze miec ubezpieczenie koniecznie zdrowotne ,nie wiem czy wtedy trzeba opłacac tez w polsce .odpukac a jak cos by w holandii sie stało?:(
tyle o tych agencjach sie czyta
a o otto co myslisz?
a ten dodatek do ubezpieczenia zeby nie odciagali to komu trzeba zgłosic wyjazd do Polski?
Przez Otto nawet się nie wybieraj, mają złą opinię zarówno w Polsce jak zagranicą ;/
W Holandii musisz mieć obowiązkowe ubezpieczenie od nich. Przed zjadem do Polski idziesz do księgowej i ona Ci wszystko załatwi. Tylko tak jak mówię, jeżeli nie gwarantują 35-40 godzin tygodniowo to nie masz po co jechać, naprawdę. Wszystko Cię zeżre. Jeżeli masz holenderskie ubezpieczenie to w razie czego jesteś pod stałą opieką medyczną, za nic nie dopłacasz, tak mi się przynajmniej wydaje.
a moze znacie jakies nazwy firm czy tez miejsca w ktorych pracowalyscie w szklarniach w holandi czy gdziekolwiek:) miejsca godne polecenia w ktorych warto bylo by starac sie o prace...?:)
Ja pracowałam przez VanKoppen, biuro godne polecenia, wypłacają wakacyjne i w ogole. Best and West aż takie źłe też nie jest, tylko u nich zawierasz umowę na rok, jeżeli jej nie dotrzymasz płacisz 250euro-ale u nich często nie ma stałej pracy. Duijdam czy jakoś tak, też dobre biuro. Ostrzegam przed Flamingo- nie płacą wakacyjnego, daja do podpisania czeki in-blanco, na których zrzekasz się wszystkich dodatków, jak Cię wywala przed wypłata to Ci zaniżaja wypłatę. A poza tym wejdz na spam - tam masz aktualne oferty pracy, opinię o biurach. Powodzenia
super tego potrzebowalam:) dziekuje z info:*:*
Hej . I co zdecydowałas się na jakieś biuro ? tez interesuje mnie praca za granica (szklarnie, produkcja) ,namowilam kuzyna wiec jest juz nas dwoch ... prace moge zaczac od zaraz ... tylko jaka agencje wybrac...
Hej.Ja tez jestem ciekawa czy wybralas juz jakies biuro,tak samo chcialabym wyjechac do pracy za granice.
Znajdźcie w internecie biuro VanKoppen , z tego biura poleciłabym Wam się wybrać :-) pozdrawiam
Sprawdzalam opinie o tej firmie i jestem na nie.
18 2012-10-29 20:30:26 Ostatnio edytowany przez BlackAngel (2012-10-29 20:44:52)
Bylam w NL dość dlugo, dużo biur poznałam, przez VanKoppen pracowało mi się najlepiej. Moi znajomi też nie narzekali. Dużo osób się dobijało, żeby znaleźć tam pracę. Tylko,że my mieszkaliśmy na przywatnych mieszkaniach.. Na pewno odradzam biuro Flamingo, same złodzieje i nic wiecej. Poszukaj na niedzieli, tam wszystkie informacje znajdziesz. Hm.. Dużo osób narzeka, każde biuro ma swoje wady. Jeżeli szukasz idealnego biura i to w NL to raczej nie znajdziesz. Jeżeli Ty im się sprzeciwisz, mają wiele osób na Twoje miejsce. Polak najgorszy dla Polaka. Jest ich tam juz za dużo.. Nie ma pracy, coraz gorzej z jej znalezieniem na dobrych warunkach. A teraz, w zimie to juz w ogole. Ja bylam w okresie letnim,a i tak było mi ciężko,bo dużo osób chce doświadczenie.. A Ty jadąc pierwszy raz go nie masz. Pracowałam w wielu branżach, od inpaku po ogrodnictwo,a i tak odsyłali mnie z kwitkiem,chociaż znam podstawę niderlandzkiego i dobrze angielski. Jeżeli nie znasz jakiegokolwiek języka to nie masz czego tam szukać. A co do godzin pracy, oferują niby 40tygodniowo,a masz 20,które pojdzie Ci na opłatę mieszkania i ubezpieczenia.. Nie obchodzi ich, że nie masz co jeść. Jestes dla nich jedynie tanią siłą roboczą..
No wlasnie zgadzam sie w zupelnosci z tym co napisalas na dole i wlasnie o to mi chodzi biora duzo pracownikow a potem niema pracy cwani sa wiecej zarobia za zakwaterowanie i zeby miec wogole na ten chleb a potem cie odesla spowrotem.Pracowalam juz za granica ale w restauracji jezyk angielski jak i niemiecki tez w stopniu komunikatywnym znam:) Natomiast w ogrodnictwie pracowalam w Polsce wiec mam jakies doswiadczenie i to nie jedno.Wiem jak jest za granica i ze polak najgorszy dla polaka..wiem ze w kazdym biurze sa jakies niedociagniecia,dlatego wyszlam z zalozenia ze lepiej jechac przez kogos gdzie juz ktos byl albo jest,co jest bardziej pewne niz przez jakies biuro wlasnie dlatego zeby nie trafic w takie miejsce jak opisalas powyzej!Pozdrawiam.
Oj to Cię zmartwie.. Teraz juz ciężko będzie znaleźć takie biuro. Oni dostają pieniądze z Belastingdienst za nowych pracowników, szczerze większość z nich z tego korzysta i na gwałt przywożą ludzi,którzy pracy nie mają. Moi znajomi także chwalili sobie biuro EG, ale radziłabym Ci się wybrać w okresie letnim, kiedy będzie wiecej pracy,bo teraz pierwszo idą Ci,co już pracowali. Bardzo sceptycznie się patrzą na prace w Polsce.. Mówią, ze nie bardzo jest to brane pod uwagę,bo Polska to Polska,a w Holandii niby inaczej. Nie rozumiem.. Bo jedna praca tylko wykonywana w innym państwie.. A nie chciałabyś wybrać się do Niemiec? Tam o wiele pewniejsza robota niż w Holandii. Pozdrawiam
Bardzo bym chciala znalezc prace w Niemczech bez porownania jest blizej i wogole,ale wlasnie dlatego ze w okresie zimowym jest trudniej myslalam ze predzej dostalabym w Holandii..Chcialam gdzies jechac po nowym roku,zastanawiam sie tez czy nie lepiej by bylo zaczac pracy od marca..
W Holandiiciężko teraz z pracą, ludzie którzy tam są latami mają ciężko,a co dopiero Ci bez podstaw języka, doświadczenia. Chcesz to znajdę numer telefonu do babki,co pośredniczy w pracy w Niemczech, okolice Berlina. Tylko nie wiem jak z mieszkaniem.
ja tez bym chciała po nowym roku jechac do Niemczech lub holandii ale by musiała byc praca z zamieszkaniem
bo bym jechała sama
Najlepiej się wybrać w sezonie letnim, kiedy wszystkie szklarnie będą szły pełną parą, w sumie w tym roku nie było pogody i nie wszystkie szklarnie ruszyły, ze względu na to, że nic nie rosło. Ale na pewno prędzej znajdziesz prace w lecie niż w zimę.. Tylko trzeba być silnym psychicznie, bo Polacy potrafią wykończyć.. Wiem po sobie, każdego dnia wracałam z płaczem do domu..
Witam serdecznie. Odradzam wszystkim firme EG PERSONEELSDIENSTEN z filia w koszalinie. Bylem wyslany przez ta firme na poczadku stycznia. Praca miala byc pewna po przyjezdzie nastepnego dnia mial przyjechac koordynator ktory mial mnie zabrac do biura. Co sie okazalo na miejscu koordynator nie odbieral ani w sobote ani w niedziele po czym raczyl napisac smsa ze przyjedzie jutro. Po rozmowie z mieszkancami dowiedzialem sie ze pracy ta firma jako tako nie posiada poniewaz jest tzw okres martwy. Owszem wysylaja pracownika na 2 albo 3 dni do pracy by miec z czego sciagnac za mieszkanie jak i ubezpieczenie. Pracownik pokazal mi wyciag z konta gdzie po odciagnieciu wszystkiego dostal 8e. Drugi lokator zmienial prace co 4 dni albo siedzial po 2 tyg w domu bez pieniedzy zaciagajac kolejne dlugi na przezycie. Co do mieszkania. Zimne porobione blokady na piecach gazowych by nie przekroczyc 17 stopni hehe bynajmniej tam gdzie ja bylem tak mieli. Mieszkanie lokatorzy musieli dogrzewac farelkami. Jednym slowem porazka osobiscie jestem na tym wyjezdzie stratny ok 800 zl, a takich ludzi jak ja jest z tego co slyszalem wiecej.
myslałam kiedys zeby jechac z nimi
to jakie teraz firmy sa dobre do pracy w holandii?
27 2013-04-09 14:50:34 Ostatnio edytowany przez julitapap (2013-04-09 14:51:39)
ktos tam teraz pracował ?jakie opinie?ja jade ze świdwina moze ktos dołączy z okolicy:) Pozdrawiam
nie które firmy znów prowadzą rekrutację jak chodzi o ogrodnictwo czy warto pracować w tych różach?
29 2013-05-29 13:56:50 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-05-29 14:13:13)
Witam serdecznie. Odradzam wszystkim firme EG PERSONEELSDIENSTEN z filia w koszalinie. Bylem wyslany przez ta firme na poczadku stycznia. Praca miala byc pewna po przyjezdzie nastepnego dnia mial przyjechac koordynator ktory mial mnie zabrac do biura. Co sie okazalo na miejscu koordynator nie odbieral ani w sobote ani w niedziele po czym raczyl napisac smsa ze przyjedzie jutro. Po rozmowie z mieszkancami dowiedzialem sie ze pracy ta firma jako tako nie posiada poniewaz jest tzw okres martwy. Owszem wysylaja pracownika na 2 albo 3 dni do pracy by miec z czego sciagnac za mieszkanie jak i ubezpieczenie. Pracownik pokazal mi wyciag z konta gdzie po odciagnieciu wszystkiego dostal 8e. Drugi lokator zmienial prace co 4 dni albo siedzial po 2 tyg w domu bez pieniedzy zaciagajac kolejne dlugi na przezycie. Co do mieszkania. Zimne porobione blokady na piecach gazowych by nie przekroczyc 17 stopni hehe bynajmniej tam gdzie ja bylem tak mieli. Mieszkanie lokatorzy musieli dogrzewac farelkami. Jednym slowem porazka osobiscie jestem na tym wyjezdzie stratny ok 800 zl, a takich ludzi jak ja jest z tego co slyszalem wiecej.
Cenna opinia! To jest własnie ważne, żeby przed wyjazdem dowiedzieć się jak najwięcej o pracy jaką mamy wykonywać, jak też o firmie pośrednictwa czy pracodawcy!
Generalnie zarobić można na każdym stanowisku, ale trzeba nie dać się oszukać, oszacować wstępnie koszty mieszkania i jedzenia, sprawdzić ile można będzie odłożyć.
Polecam opinie z Niemiec o pokojówkach i kelnerach na spam
Kamil - czy mogę mieć prośbę żebyś tą opinię zamieścił w opiniach o pracy na spam?
Z góry dzięki i zachęcam do szukania opinii w Internecie przed wyjazdem! Powodzenia
30 2018-06-25 09:26:37 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-06-27 11:28:32)
Ja osobiście pracuje przez biuro SPAM i naprawde nie narzekam. Zapewniaja godziny, mieszkania z tego co slyszalam sa naprawde zajebiste( napisałam ze slyszalam, poniewaz ja osobiście mieszkam na prywatnym). Zapewniają prace przy różnych kwiatach, warzywach.. ja osobiście pracuje na rozach w szklarnii. I miesięcznie wychodze jakos 1800€. Ale trzeba z tego sobie odliczyc za mieszkanie i ubezpiecznie. Jezeli cos tam nie wypłaca, to pisze sie do nich maila i robią korekte. Tylko ze praca na rozach to jest praca 7 dni w tygodniu i przez caly rok!
31 2018-06-26 16:48:12 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-06-27 11:29:06)
Ja osobiście pracuje przez biuro SPAM i naprawde nie narzekam. Zapewniaja godziny, mieszkania z tego co slyszalam sa naprawde zajebiste( napisałam ze slyszalam, poniewaz ja osobiście mieszkam na prywatnym). Zapewniają prace przy różnych kwiatach, warzywach.. ja osobiście pracuje na rozach w szklarnii. I miesięcznie wychodze jakos 1800€. Ale trzeba z tego sobie odliczyc za mieszkanie i ubezpiecznie. Jezeli cos tam nie wypłaca, to pisze sie do nich maila i robią korekte. Tylko ze praca na rozach to jest praca 7 dni w tygodniu i przez caly rok!
Katarzyno, dobrze, że piszesz o warunkach pracy w Holandii. Wszystkie Panie, które zastanawiają się nad zatrudnieniem w Holandii zapraszamy do odwiedzenia strony: nieregulaminowy link - tu znajdziecie wiele informacji na temat życia i pracy w naszym kraju. Powodzenia