Gryzienie ze stresu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Gryzienie ze stresu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Gryzienie ze stresu

Cześć, mam taki mały problem. Jak byłam mała to obgryzałam paznokcie. Teraz dochodzę do wniosku, że przyczyną był stres. Ale nie jakaś konkretna sytuacja tylko podświadome zdenerwowanie, którego nawet nie byłam świadoma. Teraz już nie obgryzam, mam ładne dłonie ale przeniosło się to na coś innego. Gryzę wewnętrzne strony policzków. Tego nie widać, czasami tylko mam twarz delikatnie spuchniętą ale oprócz mnie nikt tego nie zauważa. Chciałabym się pozbyć tego nawyku tylko nie wiem jak. Nie mogę wyeliminować przyczyny stresu bo jej po prostu nie widzę. To jest tak jakoś... głęboko we mnie. Ma ktoś pomysł co mogę z tym zrobić?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez zaklopotana123451 (2016-08-12 20:16:46)

Odp: Gryzienie ze stresu

Hej. Musisz wejrzeć głębiej w siebie i dostrzec to, co Cię stresuje. A na pewno jest tego jakaś przyczyna. Może sytuacja rodzinna, może problemy w szkole/pracy, a może jakieś złe wspomnienia, które nie dają Ci spokoju. Wyrządzasz sobie krzywdę i tak być nie powinno. Albo samej uda Ci się znaleźć przyczynę tego zachowania, albo szukaj pomocy u specjalistów. Bo nie warto w życiu tak się stresować, lepiej próbować się z tym uporać i mieć spokojne, szczęśliwe życie.

3

pomaga kontrola oddechu i medytacja jak i psychoterapia czyli wmawianie sobie pozytywnych rzeczy
ujscie dla stresu to sport ostatnio modny jest nordic walking
ewentualnie dobra komedia
nie polecam przemocy hororow ani ogladania tv bo lansujesz sobie problemami mozg
no i z wysilkiem brak witamin tak samo ze stresu dalbym ci zdrowie odzywianie

4

Niestety jest to zaburzenie na tle nerwowym. Można spróbować domowych sposobów takich jak żucie gumy, malowanie ust( co ma zapobiec odruchowi gryzienia) i trzeba zgłosić się do dentysty, żeby sprawdził czy nie doszło do jakiegoś zakazenia i jesli domowe sposoby nie pomogą a problem tkwi gdzieś głęboko, to trzeba pójść do psychologa. Psycholog potrafi znaleźć przyczyne nawet jesli sami sobie nie zdajemy sprawy z istnienia problemu. Z paznokciami sprawa jest łatwiejsza bo są specjalne płyny do smarowania paznokci, które skutecznie hamują obgryzanie.

5

Psychoterapia = wmawianie sobie pozytywnych rzeczy ??? Dawno nie słyszałam większej bzdury.
Do autorki- terapia być może odpowie na Twoje pytania, ale uzbrój się w cierpliwość.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Gryzienie ze stresu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024