Mam problem, wiem ze niektórzy bedą sie z tego śmiać, bo ja sama wiem że nie jest to normalne.
otóż chodzi o to że bardzo boje się spać sama w domu w nocy.... w pokoju moge byc sama ale jesli nikogo nie ma w domu to mam głupie wyobrażenia że ktoś chodzi po domu... albo że zobacze jakaś zmarłą osobe... wiem głupie to. ale nie potrafie poradzic sobie z tymi lekami... zawsze gdy jestem sama w domu mam przed oczami wszystkie zmarłe osoby.... i nie tylko, wiem że za młodu naoglądałam sie zbyt wielu horrorów i pewnie miedzy innymi dlatego tak mam.. ale na prawde chciałabym przezwycieżyć ten strach, nie martwic sie tym ze zostaje sama w domu. tym bardziej ze mój chopak wyjezdza na kilka dni na delegacje 300 km od naszego miejsca zamieszkania. a mieszkam tylko z nim...
Macie dla mnie jakies porady. ? może ktoś tak miał ? i udało mu sie wrocic do "normalności" z góry dziekuje za wszystkie porady i odpowiedzi. PS. zbędne komentarze proszę zachować dla Siebie. Pozdrawiam
.
3 2016-06-01 14:44:04 Ostatnio edytowany przez Averyl (2016-06-01 14:46:39)
Spróbuj medytacji.
Spróbuj wykonać najprostsze ćwiczenie - skoncentrować się na oddechu, nie jakimś specjalnym oddychaniu, tylko skup się np. na nosie - spróbuj poczuć jak powietrze przepływa przez nos, albo jak rozszerza się klatka piersiowa w czasie oddychania. Jak przyjdą jakieś myśli, to nie skupiaj się na nich za bardzo, spróbuj powrócić do obserwacji oddechu.
Możesz zrobić sobie inne ćwiczenie - połóż się i zacznij wsłuchiwać się we wszystkie nawet najbardziej odległe dźwięki, po prostu wsłuchaj się w nie. Jeśli usłyszysz zgrzytanie, chrobotanie - spróbuj skupić się na tym co słyszysz, a nie co ten dźwięk oznacza. Z czasem przekonasz się, że te dźwięki to nie przerażające duchy zmarłych, tylko zwykłe przedmioty codziennego użytku - woda w rurach, wiatr w drzewach, odgłosy urządzeń elektrycznych.
Możesz spróbować takiego uważnego słuchania w czasie czyjejś obecność w domu, wtedy kiedy lęk nie paraliżuje ciebie, a potem gdy zostajesz sama.
Skupienie się na jednej prostej czynności, ograniczenie tysiąca myśli, wyobrażeń, bardzo wycisza i reklasuje.
Dziekuje bardzo za rade na pewno wezme to pod uwage