cześć dziewczyny,
chciałabym się was poradzić w kwestii przyjaciółki i faceta. Z moim partnerem jesteśmy razem od 5 lat, było bardzo burzliwie, ostatnie dwa lata dużo się kłóciliśmy, a że ja jestem bardzo emocjonalna to bardzo to przeżywałam, w ubiegłym roku rozstaliśmy się na pół roku, było wiele niemiłych sytuacji, źle się potraktowaliśmy, zachowaliśmy się jak dwoje niedojrzałych małolatów, przyjaciółka bardzo mnie wspierała w tych trudnych chwilach i robiła wszystko, żebym stanęła na nogi. Od jakiegoś czasu zaczęliśmy się spotykać ponownie, bo wciąż o sobie myśleliśmy, teraz układa nam się wspaniale, nie ma żadnych problemów i sielanka trwa już ok 4 miesiące, niestety przyjaciółka się odsunęła, twierdzi, że nie będzie się w to wtrącać, nie chce mieć kontaktu z moim chłopakiem, nie naciskam jej ale nie chce stracić przyjaźni, co robić?
Jeżeli lubisz wchodzenie po raz kolejny do tej samej rzeki, to wchodź. Kontynuuj związek, ale nie zasypuj przyjaciółki informacjami na temat tego związku i swojego partnera. Ona pomogła ci w trudnych chwilach, przy czym pewnie nasłuchała się najgorszego o nim. Ma też ma chłodniejsze spojrzenie na niego jako osobę, bo nie jest z nim w związku. Być może jest wyznawczynią idei nie pakowania się do tego samego związku, z którego się wyszło. Wreszcie nie potrzebuje powtórki z rozrywki w postaci zalewania jej wyznaniami jak to jest super, po to by za jakiś czas wylewać gorzkie żale na jej ramieniu. Pomogła raz, być może na drugi nie ma ochoty i się dystansuje.
Do utraty przyjaźni nie musi dojść. Związek między nim a Tobą jest właśnie między wami. Relacja między Tobą a przyjaciółką również jest osobna. Nie musisz na siłę starać się łączyć tych relacji, bo wywołasz tylko zgrzyty. Przyjaciółka może być sceptyczna wobec waszego zejścia i pozwól jej na to, bo dałaś jej ku temu silne podstawy. Nie potrzebujesz jej akceptacji po to by być w związku, ale też pogódź się z tym, że ze względu na przeszłe doświadczenia może uważać, że związek nie jest najlepszym pomysłem. Z czasem okaże się czy związek w nowym wydaniu rzeczywiście jest udany. Jeżeli tak będzie to może i ona z czasem przekona się do Twojego partnera.