Witam. Od kilku dni znajduję w szafce z chlebem małe podłużne brązowe robaki. Mają długość 2-3 mm. Myłam całą szafkę dokładnie, wyrzuciłam wszystko, a one znów się pokazały. Co to może być?
Dodałabym zdjęcie ale nie wiem jak....
To pewnie żywiaki - malutki chrząszcze, które pasożytują na resztkach jedzenia, okruszkach.
Wyczyść porządnie szafki, pozamykaj mąkę, makaron etc. w szczelnych pojemnikach.
Jeśli dobrze kojarzę, to takie robaki-muszki. Jeśli faktycznie chodzi o nie, to trzeba "pozamykać" jedzenie i powiesić gdzieś zwykły lep.
A może jakiś raid, czy coś w ten deseń?
A może jakiś raid, czy coś w ten deseń?
Do kuchni nie bardzo, szczególnie tam, gdzie się trzyma żarcie.
Miałam podobny problem jakiś czas temu. Mikroskopijne 2-3 milimetrowe mini karaluszki. Okazało się, że zakochały się w wielkim kartonowym opakowaniu płatków owsianych które zakupiłam w jednym z kilku napadów zdrowego żywienia. Ale poza robalami nikt tych płatków nigdy nie tknął. Problem rozwiązał się od razu po zlokalizowaniu żródła ich "domostwa" w płatkach, zutylizowaniu oraz wysprzataniu wszystkich szafek włącznie z wyrzuceniem większosci przypraw, bo jak sie okazało, gustowały również w całej gamie smaków.
Swoją drogą do tej pory nie wiem co to byly za robale.. :>