Robaki i grzyb w domku wakacyjnym - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Robaki i grzyb w domku wakacyjnym

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: Robaki i grzyb w domku wakacyjnym

Witam, bardzo proszę o poradę może ktoś miał podobny problem.
Kilka dni temu wróciłam z wakacji nad morzem. Wynajęliśmy z rodziną domek reklamowany w Internecie jako obiekt nowy. Sam obiekt na pierwszy rzut oka sprawiał pozytywne wrażenie wiec tego samego dnia zrobiliśmy szybki przelew w celu opłacenia pozostałej kwoty za pobyt w domku. Łącznie 2 tygodniowe wakacje wyniosły nas 7000 zł ( 500 zł za dobę). Jednak po kilku dniach w naszym domku zauważyliśmy robaki dość duże, czarne na ok 15 mm. Zostało to niezwłocznie zgłoszone właścicielce jednak ta nie potraktowała nas poważnie, stwierdziła że tutaj w okolicy wszędzie są te robaki nie są groźne i ona w swoim domu( dom na tej samej posesji co domki letniskowe). Jednocześnie prosiliśmy o podanie nazwy tego insekta, jednak właścicielka nie wiedziała co to za robak. Po tygodniu robaków było coraz więcej. Wchodziły do naszej sypialni, wychodziły z kanalizacji pod prysznicem i  ze zlewów. Po kilku dniach z pomocą Internetu udało nam się ustalić nazwę robaka był to Mącznik Młynarek. Robak ten składa jaj w żywności (głownie mącznej) oraz na powierzaniach płaskich. Spożycie takiej żywności może powodować zatrucie pokarmowe. A co dla nas jest najgorsze istnieje duże ryzyko przeniesienia go do naszych prywatnych domów w postaci jaj larw lub żywych robaków ( jeśli przez przypadek je przewieziemy w naszych prywatnych rzeczach).
Ponadto w łazience był bardzo zaawansowany grzyb na ścianie.(o czym właścicielka wiedziała i sama przyznała, że wie o nim i stosuje jakieś srodki jednak nam oddała do użytku domek z pełni rozwiniętym grzybem na ścianie) Oczywiście zrobiliśmy dużo zdjęc i nagraliśmy kilka filmików obrazujących stan domku.
Napisałam również pismo reklamacyjne żądając obniżenia ceny z 7000 zł do 5000 zł. Które przesłałam na maila do właścicielki, jednocześnie wysyłając sms informujący, że takie pismo zostało przesłane na maila.

Co więcej mogę zrobić w tej sprawie ? Czy powinnam zgłosić ta sprawę do sanepidu ?
Czy robaki są akceptowalne w takich miejscach tak jak twierdzi właścicielka ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Robaki i grzyb w domku wakacyjnym

To sie starac o czesciowy zwrot pieniedzy ja pier*** wydac 7 tysiecy zlotych na wakacje z robalami

3

Tak jak napisałam wyżej, zaraz po powrocie napisałam pismo reklamacyjne z żądaniem obniżenia ceny z 7 tys do 5 czyli ok 28%. Nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi. Jednak na miejscu zgłaszałam problem właścicielce ale opowiadała bajki żeby mnie uspokoić a nawet przyznała, że te robaki są w całym obiekcie (5 domków i na środku jej dom w którym też wynajmuje pokoje) i że u niej w kuchni też sa i ona jakoś z nimi żyje. W ogóle była zdziwiona moimi pretensjami. Tylko, że ja na co dzień nie żyje z robakami i nie wyobrażam sobie płacić za takie warunki 7 tys.

4

Iza999 napisał/a:

Tak jak napisałam wyżej, zaraz po powrocie napisałam pismo reklamacyjne z żądaniem obniżenia ceny z 7 tys do 5 czyli ok 28%. Nie otrzymałam jeszcze odpowiedzi. Jednak na miejscu zgłaszałam problem właścicielce ale opowiadała bajki żeby mnie uspokoić a nawet przyznała, że te robaki są w całym obiekcie (5 domków i na środku jej dom w którym też wynajmuje pokoje) i że u niej w kuchni też sa i ona jakoś z nimi żyje. W ogóle była zdziwiona moimi pretensjami. Tylko, że ja na co dzień nie żyje z robakami i nie wyobrażam sobie płacić za takie warunki 7 tys.

Trzeba zglosic do inspekcji niech jej sanepid wpadnie to w 5 minut sie odezwie

5

Teoretycznie ma 14 dni na odpisanie na moją reklamacje. Jednak mam wrażenie, że ona na prawdę uważa, że nic takiego się nie stało. Kobieta myśli na zasadzie "skoro ja mam robaki w domu to o co pani chodzi .. inni tak żyja". Przy zgłoszeniu problemu prosiłam o podanie nazwy robaka a ona powiedziała "Nie wiem, my na nie mówimy bączki". Kurczę mieszka z robalami a nawet nie pofatygowała się sprawdzić w necie co to za robal, dała mu ksywkę i sobie tak żyje spokojnie. Dopiero my znaleźliśmy jego nazwę co więcej robak składa ok 500 jaj głownie w żywności i istnieje możliwość przeniesienia go do swojego prywatnego domku. Wpadłam w taka panikę, że wyrzuciłam kilka worków z jedzeniem, które nam zostało ( w obawie że larwy lub jaja przywiozę do domu), jak również kilka naszych rzeczy (do których te robaki wchodziły).
Inspekcja handlowa się tym zajmie ? Czy do sanepidu zgłosić ?

6

Iza999 napisał/a:

Teoretycznie ma 14 dni na odpisanie na moją reklamacje. Jednak mam wrażenie, że ona na prawdę uważa, że nic takiego się nie stało. Kobieta myśli na zasadzie "skoro ja mam robaki w domu to o co pani chodzi .. inni tak żyja". Przy zgłoszeniu problemu prosiłam o podanie nazwy robaka a ona powiedziała "Nie wiem, my na nie mówimy bączki". Kurczę mieszka z robalami a nawet nie pofatygowała się sprawdzić w necie co to za robal, dała mu ksywkę i sobie tak żyje spokojnie. Dopiero my znaleźliśmy jego nazwę co więcej robak składa ok 500 jaj głownie w żywności i istnieje możliwość przeniesienia go do swojego prywatnego domku. Wpadłam w taka panikę, że wyrzuciłam kilka worków z jedzeniem, które nam zostało ( w obawie że larwy lub jaja przywiozę do domu), jak również kilka naszych rzeczy (do których te robaki wchodziły).
Inspekcja handlowa się tym zajmie ? Czy do sanepidu zgłosić ?

Szkoda, że nie zrobiliście zdjęć i nie przesłaliście do SANEPIDU. Ja bym od razu opuściła ten domek i wróciła do domu, a nie tłumaczyła się przed właścicielką. Byłaby podstawa do zwrotu pieniędzy.

7

Co roku jeździmy nad morze - do domków, apartamentów, mieszkań.
Do tego czasami na weekendy robimy wypady nad jeziora, do domków czy agroturystyki. NIGDZIE nie było robaków. Więc to NIE JEST normalne.

8

Oczywiście, że zrobiłam mase zdjęć i nagrałam kilka filmików. Które zresztą wstawiłam do pisma reklamacyjnego. Teraz mi wstyd, że pozwoliłam rodzinie mieszkać w takich warunkach i nie szukałam czegoś innego. Natomiast nie ukrywam, że wczasy nas troche kosztowały i przerażała nas wizja płacenia za kolejny domek. A pieniędzy za ten z robakami mogłabym tak łatwo nie odzyskać.

9

madoja napisał/a:

Co roku jeździmy nad morze - do domków, apartamentów, mieszkań.
Do tego czasami na weekendy robimy wypady nad jeziora, do domków czy agroturystyki. NIGDZIE nie było robaków. Więc to NIE JEST normalne.

Dzięki za odpowiedz, już zaczęłam myśleć że to może faktycznie normlane a ja zachowuje się jak księżniczka.

10

Iza999 napisał/a:

Oczywiście, że zrobiłam mase zdjęć i nagrałam kilka filmików. Które zresztą wstawiłam do pisma reklamacyjnego. Teraz mi wstyd, że pozwoliłam rodzinie mieszkać w takich warunkach i nie szukałam czegoś innego. Natomiast nie ukrywam, że wczasy nas troche kosztowały i przerażała nas wizja płacenia za kolejny domek. A pieniędzy za ten z robakami mogłabym tak łatwo nie odzyskać.

Nie chodzi o reklamację, a powiadomienie SANEPIDU. Za chwilę ktoś następny się nabierze  na ten domek/

11

Ja się nie znam, nie wiem czy się zgłasza do Sanepidu.
Na pewno bym tej pani powiedziała że jak mi nie zwróci tych 2 tys, to ja oraz moi znajomi wystawimy jej fatalne recenzje w Google i wtedy już nikt do niej nie przyjedzie.

Domyślam się że dla niej te robaki są normalne, jak np. muchy.
Niektóre robaczki faktycznie są normalne w pewnym okresie, np. tzw, "przecinki", ale Ty opisujesz inne.
Powinna zrobić dezynsekcję.

12

https://www.prawo.pl/akty/dz-u-1973-33- … 89030.html
Paragraf 11.

13

Bywa, że internetowe opinie są  systematycznie usuwane, chyba, że na innych stronach.

14

Dzięki za pomoc, przegrzebałam pół Internetu ale tego paragrafu nie widziałam wcześniej. Właśnie domki maja świetne opinie w Googlach, 4,9 na 61 opinii, ale nigdy nie widomo kto te opinie piszę. Ogólnie obiekt na oficjalnej stronie internetowej reklamuje domki jako "nowe obiekty". I faktycznie z tego co przeczytałam są to domki 4 letnie. Więc tym bardziej nigdy nie spodziewałabym się, że będą w takim stanie.

15

Właśnie dostałam odmowę uznania reklamacji, właścicielka twierdzi, że to my doprowadziliśmy domek do takiego stanu. I to ona po nas musiała usuwać robactwo i pleść(że niby wyhodowałam u nich na suficie grzyba w 2 tygodnie). Na wystawienie negatywnej opinii w googlach straszy nas podjęciem kroków prawnych mimo, że do opinii dołączyliśmy zdjęcia tych robaków i zdjęcia pleśni. Sprawę przekazaliśmy rzecznikowi a teraz będziemy zgłaszać sprawę do sanepidu.

16

Iza999 napisał/a:

Właśnie dostałam odmowę uznania reklamacji, właścicielka twierdzi, że to my doprowadziliśmy domek do takiego stanu. I to ona po nas musiała usuwać robactwo i pleść(że niby wyhodowałam u nich na suficie grzyba w 2 tygodnie). Na wystawienie negatywnej opinii w googlach straszy nas podjęciem kroków prawnych mimo, że do opinii dołączyliśmy zdjęcia tych robaków i zdjęcia pleśni. Sprawę przekazaliśmy rzecznikowi a teraz będziemy zgłaszać sprawę do sanepidu.

Tak zglosic to sanepidu i opinie macie prawo zostawic negatywna, bo po to kazdy ma prawo mozliwosc zostawienia opinii... wogole to jest jakas idiotka, co niby powie"ze przyjechaliscie do czystego domku poszliscie do lasu nazbierac robakow do wiaderka i wyrzuciliscie na podloge"? Bo przeciez nie jestescie tam od dawna,wiec nawet nie zdarzyli byscie na tyle nasyfic by zaleglo sie robactwo... normalnie zgloscie ta patologie i wystawcie taka opinie,ze nikt wiecej tam nie pojedzie

17

No i jeszcze wyhodowaliśmy w 2 tygodnie grzyb na ścianie, żałosne.

18 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-08-17 19:19:02)

Iza999 napisał/a:

To było do przywidzenia, kto się przyzna  do robaków i grzyba.
Trzymam kciuki za dalszy rozwój sprawy na waszą korzyść.

19

Iza999 napisał/a:

No i jeszcze wyhodowaliśmy w 2 tygodnie grzyb na ścianie, żałosne.

Nikt normalny jej nie uwierzy

20

Mam nadzieję bo mam zamiar się z nią sądzić. Rzecznik zasugerował również większą kwotę. Niestety cała sprawa pewnie będzie długo trwać.
Na razie usunęliśmy opinie z google ( wiem głupota) ale czekamy na rozwój sprawy i wystawimy ponownie kiedy będziemy mieć niezbite dowodu(opinie sanepidu itd.)

21

Iza999 napisał/a:

Mam nadzieję bo mam zamiar się z nią sądzić. Rzecznik zasugerował również większą kwotę. Niestety cała sprawa pewnie będzie długo trwać.
Na razie usunęliśmy opinie z google ( wiem głupota) ale czekamy na rozwój sprawy i wystawimy ponownie kiedy będziemy mieć niezbite dowodu(opinie sanepidu itd.)

Ja bym jej wystawila tak za miesiac druga opinie ale pod zmienionym nickiem to sie nie domysli ze to ty

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Robaki i grzyb w domku wakacyjnym

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024