Netkobietki, właśnie urządzam kuchnię i tak się zastanawiam, czy jest jakaś moda nakazująca aby sprzęty były jednej marki? Koleżanki uparcie twierdzą, że jeśli tak zrobię to będzie wyglądać bardzo elegancko i prestiżowo... Ale czy prestiż jest najważniejszy? Czy funkcjonalność, wygoda i bezawaryjność? Przy okazji może pochwalcie się swoim sprzętem, chodzi mi konkretnie o lodówkę (wolnostojącą), mikrofalę (do zabudowy), piekarnik (do zabudowy), płytę indukcyjną (do zabudowy) i zmywarkę (do zabudowy). Poradźcie jakich producentów unikać, jakie macie doświadczenia itp.
Dotychczas w mojej kuchni królował Electrolux i Whirlpool, złego słowa powiedzieć nie mogę o ich agd, chociaż odkurzacz centralny Electroluxa to jakaś totalna porażka..
W Mediaexpercie pan sprzedawca kiedy oglądałam sprzęty próbował wmówić że najlepsza jest Amica i tylko Amicę mi poleca, nic innego mi nie sprzeda, żebym potem nie klęła na niego i takie tam. To co mówi sprzedawca należy dzielić na dwa, albo mówi prawdę bo jest fajnym sprzedawcą, albo wciska Amicę bo tak ma narzucone odgórnie. Czyli na dwoje babka wróżyła
Mój mąż też jest zdezorientowany, bo jak twierdzi "kiedyś agd robili inżynierowie, a dzisiaj robią księgowi"...
Jeśli chodzi o sprzęt AGD, marka, marce nie równa. Dlaczego? Kilka lat temu, gdzie technika nie rozwijała się w kosmicznym tempie jedna, dwie marki wybijały się przed szereg. Dzisiaj jest inaczej, większość sprzętów typu AGD jest zbliżona jakościowo (przez taką konkurencję rynkową- muszą wręcz!). Ja osobiście ostatnio odnawiałam kuchnie mamie. Zmywarkę whirpool- coś ok 1300zł. podstawowe programy- 6. (a po co i więcej, skoro używa się ze dwóch ), kuchnię gazowo- elektryczną Amica- 1400zł, lecz nie do zabudowy, z tych większych... w sensie szerokości 80cm, lodówkę wymieniałyśmy dwa lata temu, tu z kolei indesit. Wszystko w kolorze srebrnym. Ogólnie mogę wszystkie sprzęty polecić, działają bez zarzutów. Kiedyś kierowałam się też tym, że electrolux ohoho najlepsza firma czy mastercook. Tu liczy się cena marki bardziej. Ja szperałam dużo po necie, biegałam po sklepach dodatkowo pytając o możliwości sprzętów, jeśli chodzi o zmywarkę, mogę polecić bosh'a, jest super, ale też i cena super, bo około 1900 zł.
Ja już markom nie ufam.
Moja znajoma prowadzi hotelik - parę lat temu był tam wymieniany sprzęt przy okazji generalnego remontu, w tym pralki, suszarki i zmywarka. Nie jest to sprzęt przemysłowy tylko normalna oferta z marketu.
Pralki - dwa identyczne modele - maksymalna eksploatacja, pralki są używane po kilka/kilkanaście godzin dziennie - jedna działała bez zarzutu dopóki jej grzałka od kamienia nie wysiadła, ale to typowa awaria, po naprawie dalej robi swoje.
Druga używana identycznie - jeszcze na gwarancji popsuł się programator, naprawa, kolejna awaria, wymiana na nowy. gdzieś w międzyczasie poszła grzałka, ale to już tylko dlatego, że nikt sobie d*y nie zawraca odkamienianiem. Potem poszedł bęben od "nadmiernej eksploatacji". Chociaż obie są używane tak samo i w jednej niemal każda część została wymieniona ciągle się psuje, a druga w tych samych warunkach działa bez zarzutu.
Suszarki są różnych marek i czasem się psują, ale to już w związku z nadmierną eksploatacją. Przy czym jedna jest wrażliwa jak dziecko i ciągle trzeba ją czyścić bo inaczej się psuje, drugiej może urosnąć futro na filtrze a i tak będzie działać.
Dlatego według mnie nie ma reguły co do sprzętu a jedynie warto unikac modeli zadkich, bardzo fikuśnych, i supernowoczesnych bo ich serwisowanie będzie koszmarem
A wszystko co w strefie sredniej zależy od szczęścia co nam się trafi - wystarczy model z niewielką wadą fabryczną i wystarczająco krwi napsuje.
Zgodzę się, że sprzęt jednej marki w kuchni wygląda ładnie, jeśli lubimy żeby nam wszystko do wszystkiego pasowało włączając w to małą plakietkę z nazwą producenta jest to dobre rozwiązanie.
Urządzając mieszkanie jakiś rok temu po raz drugi zdecydowałam się na Samsunga. W rodzinnym domu sprawdził się fantastycznie, zero awarii przez 5 lat, a i ceny były przystępne.
Akurat ja omijam wielkie sklepy z AGD, mam taki malutki sklepik, w którym właściciel ściąga sprzęt jaki zażyczy sobie klient, a cenowo jest dużo korzystanie niż w dużych sieciach, wszystko kupione 50-200 zł taniej
Kupując sprzęt warto zapytać o ilość reklamacji jakie mają na dany model/markę i poszperać sobie w internecie jak działa ewentualny serwis gwarancyjny.
Wszystko jedno co kupisz... Teraz Ci co mają marki zamawiają sprzęt w różnych fabrykach, często jedna fabryka robi sprzęt dla wielu różnych producentów. Do tego producenci mają "wysoką" i "niską" półkę, gdzie sprzęt się różni tylko napisami, albo kolorem. Chodzi o to, aby od tych ludzi co mają kasę wydoić np. 900zł za płytę grzewczą albo i więcej, a od tych co nie mają kasy za taki sam sprzęt wziąc 300zł.
Wszystko jedno co kupisz... Teraz Ci co mają marki zamawiają sprzęt w różnych fabrykach, często jedna fabryka robi sprzęt dla wielu różnych producentów. Do tego producenci mają "wysoką" i "niską" półkę, gdzie sprzęt się różni tylko napisami, albo kolorem. Chodzi o to, aby od tych ludzi co mają kasę wydoić np. 900zł za płytę grzewczą albo i więcej, a od tych co nie mają kasy za taki sam sprzęt wziąc 300zł.
Racja. Podobnie jest z żywnością. Producenci robią masowo żarcie, później leci to na np. sklepu typu Alma i Biedronkę. Gdzie w Biedrze owe jedzenie jest o wiele tańsze. Oglądałam kiedyś program, gdzie taki system prowadzono przy produkcji dżemów.
Czyli jestem zdecydowana! Ale jeszcze nie wiem na co Z pewnością pomieszam różne marki, ale jeszcze nie wiem jakie roszady porobię...
Co do zaufania do opinii o marce to też niezbyt pewne rozwiązanie, u mojego męża w pracy zaufali marce Miele, zakupili lodówkę i mikrofalę tejże renomowanej firmy i niestety niewypał straszny. Lodówka grzała zamiast chłodzić, kilka razy przyjeżdżał serwisant, naprawiał i tak co chwilę. A w mikrofalce świrowały przyciski, raz działały a innym razem nie, albo przycisk z funkcją A uruchamiał funkcję B. Paranoja jakaś.
Od opinii w internecie można zgłupieć, przeważnie niezadowolony i wkurzony klient zasiada do internetu i pisze opinię kiepską. Klient, któremu się poszczęściło w wyborze nie zaprząta sobie tym głowy. Tak mi się wydaje...
W pierwszym mieszkaniu miałam wszystko jednej marki, potem było mniej kasy i w drugim mam wszystko innych i też jest ok Byle działało i do siebie pasowało
9 2014-06-17 21:19:29 Ostatnio edytowany przez Arsenalo (2014-06-17 21:30:08)
Jeśli chodzi o sprzęt, kupowałem urządzenia marki Bosch. Tylko okap mam Amici, ponieważ przy tych samych parametrach był 200 zł tańszy. Płyta indukcyjna, lodówka, piekarnik (tu szczególnie jestem zadowolony - błyskawicznie nagrzewający się), pralka są ok. Natomiast zdecydowanie mniej jestem zadowolony ze zmywarki. Poprzednia Amici myła dokładniej.
I nie ukrywajmy, twój chłop ma sporo racji. Np. Dzisiejsza pralka i jej funkcjonowanie przewidziane jest na ok. 5 lat. Dziś nikt nie robi pralek, czy lodówek na 20 lat. Potem do wyrzucenia, bo każda naprawa jest nieopłacalna.
mi się podoba sprzęt od amiki. Jak patrzyłam ostatnio to mają fajne zestawy agd pod zabudowe. Do tego zwracają po kilkasetzłotych za takie zakupy, więc chyba się zdecydujemy. Im więcej sprzetu się kupu tym wyższy zwrot. Jak policzyliśmy, to wychodzi bardzo korzystniej.
Ja jeśli o markę chodzi to mam wszystko jednej firmy. Jak remontowaliśmy kuchnię to zrobiliśmy w zabudowie i postawiliśmy na Electroluxa. Sprzęt trwały i dobrze się sprawdza. Teraz będziemy wyposażać łazienkę i chciałabym poza pralką parową też suszarkę parową do ubrań, też pewnie wybierzemy tej marki.
ja mam cały sprzęt firmy Mastercook i szczerze polecam
Ja jeśli o markę chodzi to mam wszystko jednej firmy. Jak remontowaliśmy kuchnię to zrobiliśmy w zabudowie i postawiliśmy na Electroluxa. Sprzęt trwały i dobrze się sprawdza. Teraz będziemy wyposażać łazienkę i chciałabym poza pralką parową też suszarkę parową do ubrań, też pewnie wybierzemy tej marki.
Muszę przyznać, że masz dobry gust, te sprzęty są genialnie zaprojektowane, nowoczesne, piękne, gdyby nie ich funkcjonalność można by się pokusić o słowo gadżet. No coś pięknego. Ja jestem wzrokowcem i muszę mieć pięknie
Wydaje mi się, że nie ma sensu skupiać się na jednej marce, jeśli znajdziesz lepszą lodówkę jednej marki, a piekarnik z innej.
Zresztą warto sobie przejrzeć różne oferty, zanim na cokolwiek się zdecydujesz. Na przykład idź do RTV EURO AGD czy jakichś innych sklepów z takimi sprzętami i obejrzyj je na żywo.
Jedyna opcja, w której kupowanie wszystkiego od jednego producenta ma sens, to wtedy gdy mają spójną stylistykę. Czyli na przykład wszystko jest stylizowane na retro.
Z AGD jak z samochodem-albo trafisz na dobry egzemplarz albo nie. Ja mialam pare marek i kazda sie psula. To co mnie nie zawiodlo To piekarnik whirpool'a ale nie caly elektroniczny, kupiony 5 lat temu, piekarnik Nardi-mam od dwunastu lat, uzywam dosc czesto, zero problemow. Zmywarki Aristona psuly sie strasznie, od trzech lat mam IGNIS i nie narzekam (Ignis produkuje z tych samych czesci co inna znaczaca marka ale nie moge sobie przypomniec ktora. Ogladalam dwie identyczne zmywarki-identyczne powtorze-jedna Ignis, druga lepszej marki-zero roznicy oprocz ceny). Mialam tez zmywarke REX-a, ktora tez nie byla najlepsza. Lodowke w Polsce kupilam Polarisa, 5 lat temu i jestem bardzo zadowolona, Ignis kupiony 13 lat temu, dziala bezawaryjnie, Whirpool'a nie polecam chyba,ze teraz sie poprawil.
Wydaje mi się, że nie ma sensu skupiać się na jednej marce, jeśli znajdziesz lepszą lodówkę jednej marki, a piekarnik z innej.
Zresztą warto sobie przejrzeć różne oferty, zanim na cokolwiek się zdecydujesz. Na przykład idź do RTV EURO AGD czy jakichś innych sklepów z takimi sprzętami i obejrzyj je na żywo.
Jedyna opcja, w której kupowanie wszystkiego od jednego producenta ma sens, to wtedy gdy mają spójną stylistykę. Czyli na przykład wszystko jest stylizowane na retro.
Moim zdaniem jak się kupuje jedną markę to nie tylko dla retro. Ja patrząc na sprzęt sprawdzam czy jest dobry, jakie są opinie, ale mam wszystko w jednym stylu to raz, nie koniecznie retro. Patrząc na electroluxa, wiem, że mają multum serwisów i w razie W, mam pod nosem, jak nie jeden to drugi.
Nie wiem czy jest większy sens w patrzeniu się na to aby wszystko było jednej marki. Mama obecnie można dobrać sobie sprzęt w jednym stylu ale wielu marek .Sama mam na przykład płytę marki Amica, okap Samsunga, mikrofalówkę również Samsunga, zmywarkę Indesit , piekarnik Electrolux oraz lodówkę LG. Jak widzisz jeden wielki misz masz ale za to wszystko do siebie pasuje oraz nic się ze sobą nie gryzie.
A i tak jak koleżanka kupowałam w sklepie rtv Euro agd. Głównie z uwagi na raty. Sprzęt nie jest taki tani a tam była możliwość brania produktów na kilka rat tak więc sobie to wszystko spokojnie spłacałam przez 2 lata.
18 2015-11-25 17:54:50 Ostatnio edytowany przez kobieta020 (2015-11-25 17:55:39)
Ja zdecydowanie jeżeli chodzi o sprzęty agd to najbardziej lubię electroluxa, są naprawdę solidnie zrobione,ładnie się prezentują i służą przez lata. Lodówkę to już mam prawie 5 lat - jeszcze od ślubu i to cieszy:)
Mi nie koniecznie chodzi o jedną markę, ale o jeden kolor. Mam taką retro kuchnię, biało-czarne podłoga i biało-czarne meble, a wszystkie sprzęty „luźne”, nie zabudowane są czerwone. Szukałam fajnej wyciskarki do soków czerwonej ale jakoś nie znalazłam:( może możecie coś polecić? Nie lubię kupować zabawek na 5 minut, która by się zaraz popsuła albo był problem z częściami zamiennymi
20 2016-07-11 13:39:03 Ostatnio edytowany przez Olinka (2016-07-11 22:19:30)
Mi nie koniecznie chodzi o jedną markę, ale o jeden kolor. Mam taką retro kuchnię, biało-czarne podłoga i biało-czarne meble, a wszystkie sprzęty „luźne”, nie zabudowane są czerwone. Szukałam fajnej wyciskarki do soków czerwonej ale jakoś nie znalazłam:( może możecie coś polecić? Nie lubię kupować zabawek na 5 minut, która by się zaraz popsuła albo był problem z częściami zamiennymi
Bardzo fajna kuchnia:) ja tez lubię jak wszystko do siebie pasuje, z tymże u mnie wszystko jest czarno-srebrne:) A co do wyciskarki to patrzyłaś na [spam]? Ja tam kupiłam swoją, ale z tego co widziałam mają też czerwone:) ma bardzo dobre opinie i jeżeli Ci się zepsuje, to zawsze masz z 10 lat gwarancji
O fajnie:) w sumie spoko, że można dokupić tez dodatkowe części, będzie nie tylko ładnie ale i praktycznie:)
Uważam, że zakup sprzętu jednej marki jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli miałabym Ci jakąś polecić, byłaby nią Candy – posiadam lodówkę tej firmy, pralkę, a nawet chłodziarkę do wina i wszystkie te urządzenia działają bez zarzutu.
Kupowanie sprzętu AGD od tego samego producenta posiada pozytywne jak i negatywne strony. Najważniejsza według mnie z negatywnych to jednak jest kiedy dany produkt u konkurencyjnego dystrybutora jest o wiele tańszy bądź użyte materiały w czasie produkcji są wyższej jakości niż produkt od naszego producenta. Z pozytywów widzę, że od jednej firmy masz gwarancję na przedmioty i nie musisz szukać, która gwarancja do którego elementu domu pasuje, co ułatwia załatwianie papierkowej roboty. Osobiście wybrałbym tam gdzie wychodzi lepiej czyli kilka producentów specjalizujących się w danych AGD i wybranie najkorzystniejszych ustawień, oczywiście żeby miało to jeszcze jakiś efekt wizualny, czyli pasował do otaczającej go przestrzeni, elementów. Podstawowa kompozycja, która jest uniwersalna zawsze i raczej to się szybko nie zmieni, to oczywistość czerń oraz biel, które tworzą idealną harmonię.
Sama jestem w trakcie kompletowania. Jakieś opinie na temat marki Bosh?
Sama jestem w trakcie kompletowania. Jakieś opinie na temat marki Bosh?
Na pewno koleżanka spamerka zaraz tu wskoczy i poratuje. Ewentualnie Ty sama, bo takie kwiatki też już nie zaskakują .
2 miesiące temu zaczęliśmy używać kuchni po remoncie - co się dało wybierałam z Boscha, bo wcześniej chyba tylko na ich sprzęcie się nie zawiedliśmy (indukcja, piekarnik, zmywarka, pralka, suszarka - Bosch; lodówka samsung ze względu na to, że miała większą pojemność zamrażarki, chociaż te w zabudowie są dużo mniejsze niż zwykłe wolnostojące). Jak na razie wszystko sprawdza się świetnie.
No i muszę tutaj wspomnieć, że piekarnik do zabudowy z funkcją pary jest wręcz genialnym rozwiązaniem, chociaż nie tanim. Najlepszy zakup w kuchni. Możliwości nie będę opisywała bo znajdziesz w opisie, ale np. mikrofalówka jest zbędna bo wszystko w piekarniku podgrzejesz. Gotować na parze się da itp. jak ktoś jest laikiem to ideał bo ciężko coś zepsuć. Tylko patrz na modele z pojemnikiem na wodę, bo są też takie co wodę wlewasz samemu do środka. Ogólnie odkamienianie go jest bardzo proste, takie jak w ekspresie do kawy
Od czasu od kiedy mamy to do ogrzewania jedzenia chyba ani razu nie użyliśmy mikrofali. Piekarnik robi to znacznie lepiej.
Mam Lidlomixa, Airfryera i InstantPot od jakiegoś czasu, ja korzystam z tego pierwszego, czasami z Airfryera, a mąż ze wszystkich. Super urzadzenia, ułatwiają życie w kuchni. No i przez cały rok multigrill elektryczny:
https://ezakupowo.pl/Multigrill-elektry … ings-c3274
Ogólnie lubie stawiać na nowości w kuchni.
Ja nie wyobrażam sobie kuchni bez ekspresu do kawy Po przeczytaniu wielu opinii zdecydowałam się na De'Longhi Rivelia,bo ma dwa pojemniki na kawę. Raz można pić np. Arabicę, a potem Robustę. Jest łątwy w obsłudze, ma dotykowy wyświetlacz. Podoba mi się w nim też system LatteCreama, a także funkcja Coffee Routines. Poza tym bardzo ładnie wygląda na blacie w kuchni!
Weźcie też pod uwagę Thermomix. Mam i uwielbiam. Kupiłam żeby córka mogła sobie przygotowywać obiad (No dobra- dla mnie i młodszej siostry też) i teraz niekoniecznie ją dopuszczam. Z aplikacją Cookidoo działa fantastycznie - przepisów mnóstwo. Generalnie urządzenie dla pasjonatów gotowania ale i dla „kulinarnie wycofanych”, bo przy przepisach z cookido prowadzi „za rączkę”. No i ta możliwość planowania jadłospisu z lista zakupów przesyłanych na telefon. I ja akurat gotowanie polubiłam. https://rodzinagotuje.pl/czego-nie-robic-w-thermomix/ Na tej stronie ogólnie jest rozpiska zalet i wad.
Jeśli chodzi o kuchnię:
Hit: szuflady w dolnych szafkach+ w nich pojemniki do sortowania rzeczy (np. na torebki z płatkami i takimi tam). Naczynia do zapiekania z ceramiki Bolesławiec https://andyceramika.pl/
Otwarta półka nad blatem na codziennie używane talerze i kubki. Kit: niezabezpieczona ściana przy stole.