Partner z osobowością anankastyczną - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Partner z osobowością anankastyczną

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez wroaski1 (2016-02-02 01:24:23)

Temat: Partner z osobowością anankastyczną

Po latach maltretowania się  nagle dowiedziałam się, że mój mąż ma charakter anankastyczny.
Jest człowiekiem bardzo inteligentnym, więc próbowałam przekonać go do zainteresowania się tematem, przedyskutowania sprawy
w cichej nadziei, że jeszcze się porozumiemy. Niestety, nic z tego, dla niego wszelkie tego typu sprawy to  bzdury i wymysły psychiatrów.
A ja jestem niewdzięczna i rozhisteryzowana.
Nie potrafię do niego dotrzeć.  Czy ktoś może wie, jak z takim człowiekiem rozmawiać i czy to w ogóle ma jakiś sens?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Partner z osobowością anankastyczną

Co Ci najbardziej w nim przeszkadza ?Pytam,bo mam chyba ten sam typ osobowości,może mógłbym Ci pomóc wink

3

wroaski1 napisał/a:

Niestety, nic z tego, dla niego wszelkie tego typu sprawy to  bzdury i wymysły psychiatrów.

Bo dla takich ludzi rozmowa o uczuciach, emocjach i problemach na ich tle są bzdurą. Problemy są intelektualizowane, a jeśli nie da się tego zrobić, tzn. że ich nie ma. Nie oznacza to, że tak jest, a jedynie, że w ten sposób funkcjonuje ich mechanizm obronny.

wroaski1 napisał/a:

A ja jestem niewdzięczna i rozhisteryzowana.

Bo jeśli uzna, że problem nie istnieje, tzn, że sama go tworzysz, ergo jesteś niewdzięczna i rozhisteryzowana.

Nie dotrzesz do niego, bo sytuacja tylko będzie się powtarzać. Jego problemy dotyczą sfery całej osobowości, a więc zmiana jest bardzo trudna i wymaga długotrwałej psychoterapii. Najpierw jednak sam musiałby dostrzec, że jego cechy osobowe stanowią problem, a w przypadku osobowości anakastycznej jest to prawie niemożliwe. Możliwości otwierają się jeżeli zaostrzeniu ulegalą niektóre cechy utrudniające codzienne funkcjonowanie np. kompulsywność, ale i tu
nie ma gwarancji, że dostrzeże w tym problem. Wszystko zależy od tego jak bardzo jest anankastyczny. Sama raczej nie będziesz w stanie mu pomóc, ale być może będziesz go mogła skłonić do terapii. Uczestnicząc w niej wspólnie z nim nauczysz się w czym dokładnie objawia się taka osobowość, poznasz tym samym lepiej swojego partnera i będziesz mogła pomóc w jego terapii. Innych rozwiązań jak do tej pory nie wynaleziono.
Ostatecznie pozostaje rówenież akceptacja partnera z całym inwentarzem problemów i tylko Ty sama możesz stwierdzić czy stać Cię na coś takiego, bo łatwo zapewne nie jest i nie będzie.

4

Jesteś pewna że zdiagnozowałaś trafnie partnera, znam wielu perfekcjonistów i ludzi stosunkowo spiętych, którzy nie mają takich zaburzeń. Pozdrawiam

5

Myślę że problem jest w tobie bo nie powinnaś tego zauważyć po wielu latach tylko od razu. Najmniejsza oznaka obojętności, ignorancji, braku współczucia, braku zainteresowania problemami, niechęć do prowadzenia dialogu jest dla mnie sygnałem dla zaprzestania kontaktu.

6

Dziękuję za odpowiedzi. Nie jest to wszystko pocieszające.

7

Od blisko roku chodzę do psychiatry i lecze swoją nerwicę.
A dlaczego?  Bo rozstałam się  z mężem po 13 latach, a właściwie on mnie porzucił.

Juz dawno doszłam do wniosku że mój mąż jest anankastyczny:(
A do tego schizoid chyba
Mieszanka wybuchowa!!!

8

Znam pary gdzie jedna ze stron jest osobowością anankastyczną. Mimo wszystko to trudna miłość. Sztywność zasad czy przywiązywanie dużej wagi do szczegółów całkowicie pochłania jedna ze stron. Z reguły ta druga jest bardziej emocjonalna i wrażliwa odczuwając chłód, cierpiąc z powodu braku właściwej komunikacji interpersonalnej.  Nigdy nie byłam w takiej relacji, ale raczej długo bym nie wytrzymała.

9

Mój jeszcze mąż pobił rekord samego siebie udowadniając opłacalność kupowania liczi.
Oddzielił skorupki od pestek i miąższu i ważył kolejno.

albo prowadził dziennik w exelu ile minut córka uczy się  a ile korzysta z gier komputerowych.
Ponieważ bilans wyszedł na minus córa przestała się uczyć i odciął ją od gier.

wychowywanie w tym duchu nie miało szans.  Teraz zajmuję się dzieckiem sama.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Partner z osobowością anankastyczną

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024