Jak rozpoznać mężczyznę z osobowością narcystyczną? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Jak rozpoznać mężczyznę z osobowością narcystyczną?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Jak rozpoznać mężczyznę z osobowością narcystyczną?

Zauważyłam dziwne zachowanie pewnego szefa nauki jazdy i zastanawiam się czy nie przejawia cech osobowości narcystycznej. Tak, zdaje sobie sprawę, że kurs na prawko to zbyt krótko aby kogoś ocenić, ale chciałabym poznać czy da się kogoś rozpoznać na samym początku jaki jest - nie chciałabym się zauroczyć w takim typie ani w przyszłości tworzyć związku. A pytam się o tę osobę, bo nie wiem czy dobrze zinterpretowałam to zaburzenie u niego.

Mianowicie oto kilka cech, które są według mnie podejrzane u tego szefa:
- arogancja i pewna mowa ciała (niby w żartach mówił że jest dobry, przechwalał się że on by to wszystko zdał za 1-szym itp.; patrzył się natarczywie prosto w oczy bez mrugnięcia w trakcie rozmowy) Niby robi wrażenie takiego cwaniaczka, zaradnego
- brak empatii(jednej kursantce powiedział "czym ty się stresujesz?!" i zaczął wytykać jej błędy aż w końcu się popłakała a ten coraz gorzej zaczął podnosić głos jaka jest kiepska z jazd; innej zaś powiedział, że zda jeśli pokaże cycki)
- ma złą opinię "podrywacza"(chociaż to ma młodszą żonę i ciągle się nią chwali i co razem robią - na fb) i mogło się zmienić, ale nadal są pogłoski, że ma głupie gadki w stosunku do innych kobiet,
- jest kłótliwy i nerwowy(z relacji innych instruktorów("nerwowy") i można wyczuć od niego oziębłość, ponadto byłam świadkiem jak się kłócił
- mówi tylko o sobie (na jazdach to większość czasu mówi o swoim życiu, osiągnięciach, gdzie był itd.)
- nie gratuluje gdy zdasz egzamin tylko "dlaczego za X razem?"  albo w ogóle(nawet jak są nieszczere - ok, nie wymagam ale kursanci lubią słuchać takie gadki) chyba że zdasz za 1 i dasz na fejsbuczku.
- skarżył się na żonę/narzeczoną (mówił kursantom co się mu nie podoba - niby jedna rzecz, ale po co?)
- krytykowanie innych pracowników, że są słabi swoim kursantom (swoi pracownicy - PO CO NADAJE NA SWOICH PRACOWNIKÓW? To niech ich zwolni skoro są tacy a nie każe im zostać gdy go nie ma?)

Może po prostu taki jest w pracy. Ale szczerze, że wątpię - skoro na zewnątrz nie potrafi panować nad sobą to w domu musi być gorzej. Niestety jestem osobą, która wszystko pamięta co ktoś jej powiedział - nieraz jest to wada, ale też zaleta. Interesuje się trochę psychologię.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak rozpoznać mężczyznę z osobowością narcystyczną?

1. w codziennym życiu/pracy/szkoleniu lub na kursie - na płaszczyźnie obcej - jak można rozpoznać takiego człowieka?
2. w relacjach damsko-męskich?

dużo o sobie mówi? przechwala się ? podkreśla sukcesy?
mało interesuje się sprawami drugiej strony ?

4

Ja czytałam gdzieś, że osoba narcystyczna na początku znajomości zrobi wszystko, by dobrze wypaść. Nikt nie robi tak świetnego pierwszego wrażenia jak narcyz! Osobiście znałam taką dziewczynę - ludzie po 2 minutach jedli jej z ręki. Ale to wrażenie trwa tylko do czasu aż poznasz narcyza bliżej. Wtedy okazuje się, że on/ona używa ludzi, że otacza się nimi, by uzyskać podziw, zaczynają się gierki typu przyciąganie - odpychanie. Najpierw uwielbiasz narcyza - on traktuje Cię źle, więc Ty się wycofujesz - wtedy narcyz znów roztacza czar, któremu trudno się oprzeć. To się dzieje dlatego, że w głębi narcyz jest zakompleksiony, zwyczajnie nadrabia miną, więc podświadomie myśli, że ktoś kto go lubi, musi być przez to nic nie wart, głupi jakiś, skoro go lubi. Narcyzm bierze się z niedoboru miłości i uwagi w dzieciństwie.

Podejrzliwie traktowałabym wszystkie nadmierne próby popisania się, zrobienia dobrego wrażenia - podkreślam NADMIERNE. Wiadomo, że każdy się stara na początku, ale jeśli ktoś wydaje się wręcz cudowny, świetnie ubrany, dowcipny, błyskotliwy, to najpewniej jest to narcyz albo inny psychol wink

5

CatLady napisał/a:

Ja czytałam gdzieś, że osoba narcystyczna na początku znajomości zrobi wszystko, by dobrze wypaść. Nikt nie robi tak świetnego pierwszego wrażenia jak narcyz! Osobiście znałam taką dziewczynę - ludzie po 2 minutach jedli jej z ręki. Ale to wrażenie trwa tylko do czasu aż poznasz narcyza bliżej. Wtedy okazuje się, że on/ona używa ludzi, że otacza się nimi, by uzyskać podziw, zaczynają się gierki typu przyciąganie - odpychanie. Najpierw uwielbiasz narcyza - on traktuje Cię źle, więc Ty się wycofujesz - wtedy narcyz znów roztacza czar, któremu trudno się oprzeć. To się dzieje dlatego, że w głębi narcyz jest zakompleksiony, zwyczajnie nadrabia miną, więc podświadomie myśli, że ktoś kto go lubi, musi być przez to nic nie wart, głupi jakiś, skoro go lubi. Narcyzm bierze się z niedoboru miłości i uwagi w dzieciństwie.

Podejrzliwie traktowałabym wszystkie nadmierne próby popisania się, zrobienia dobrego wrażenia - podkreślam NADMIERNE. Wiadomo, że każdy się stara na początku, ale jeśli ktoś wydaje się wręcz cudowny, świetnie ubrany, dowcipny, błyskotliwy, to najpewniej jest to narcyz albo inny psychol wink

Zauważyłam dziwne zachowanie pewnego szefa nauki jazdy i zastanawiam się czy nie przejawia cech osobowości narcystycznej. Tak, zdaje sobie sprawę, że kurs na prawko to zbyt krótko aby kogoś ocenić, ale chciałabym poznać czy da się kogoś rozpoznać na samym początku jaki jest - nie chciałabym się zauroczyć w takim typie ani w przyszłości tworzyć związku. A pytam się o tę osobę, bo nie wiem czy dobrze zinterpretowałam to zaburzenie u niego.
Mianowicie oto kilka cech, które są według mnie podejrzane u tego szefa:
- arogancja i pewna mowa ciała (niby w żartach mówił że jest dobry, przechwalał się że on by to wszystko zdał za 1-szym itp.; patrzył się natarczywie prosto w oczy bez mrugnięcia w trakcie rozmowy) Niby robi wrażenie takiego cwaniaczka, zaradnego, zabawnego. Normalnie dusza towarzystwa w tłumie, błyszczy opowiadaniami a oziębły na jazdach(krytykuje wszystko, ciągle mówi o sobie - powiesz coś a on musi dopowiedzieć coś od siebie co on robi).  Spytasz się o znak? On ci powie "tak to ten znak, ale ja już jeżdżę na pamięć". Zawsze musi coś dopowiedzieć.
- brak empatii(jednej kursantce powiedział "czym ty się stresujesz?!" i zaczął wytykać jej błędy aż w końcu się popłakała a ten coraz gorzej zaczął podnosić głos jaka jest kiepska z jazd; innej zaś powiedział, że zda jeśli pokaże cycki)
- ma złą opinię "podrywacza"(chociaż to ma młodszą żonę i ciągle się nią chwali i co razem robią - na fb) i mogło się zmienić, ale nadal są pogłoski, że ma głupie gadki w stosunku do innych kobiet,
- jest kłótliwy i nerwowy(z relacji innych instruktorów("nerwowy") i można wyczuć od niego oziębłość, ponadto byłam świadkiem jak się kłócił
- mówi tylko o sobie (na jazdach to większość czasu mówi o swoim życiu, osiągnięciach, gdzie był itd.)
- nie gratuluje gdy zdasz egzamin tylko "dlaczego za X razem?"  albo w ogóle(nawet jak są nieszczere - ok, nie wymagam ale kursanci lubią słuchać takie gadki) chyba że zdasz za 1 i dasz na fejsbuczku.
- skarżył się na żonę/narzeczoną (mówił kursantom co się mu nie podoba - niby jedna rzecz, ale po co?).
- krytykowanie innych pracowników, że są słabi swoim kursantom (swoi pracownicy - PO CO NADAJE NA SWOICH PRACOWNIKÓW? To niech ich zwolni skoro są tacy słabi a nie każe im zostać gdy go nie ma?)

Może po prostu taki jest w pracy. Ale szczerze to wątpię - skoro na zewnątrz nie potrafi panować nad sobą to w domu musi być gorzej. Niestety jestem osobą, która wszystko pamięta co ktoś jej powiedział - nieraz jest to wada, ale też zaleta. Interesuje się trochę psychologią.

6

W związku z tym, że założyłaś dwa wątki dotyczące tego samego problemu, zostały one ze sobą połączone. Bardzo proszę, abyś w przyszłości nie dublowała tematów - jest to sprzeczne z Regulaminem Forum. Proszę także, abyś przed założeniem kolejnego wątku korzystała z wyszukiwarki, mamy już bowiem wątki dotyczące osobowości narcystycznej.
Z pozdrowieniami, Olinka

7

CatLady napisał/a:

/.../ ale jeśli ktoś wydaje się wręcz cudowny, świetnie ubrany, dowcipny, błyskotliwy, to najpewniej jest to narcyz albo inny psychol wink

Co to za logika? Jak ktos jest świetnie ubrany to znaczy TYLKO, że jest świetnie ubrany.
Jak ktos jest błyskotliwy to znaczy, że jest błyskotliwy.
Bywają ludzie błyskotliwi, dowcipni, cudowni i świetnie ubrani. I nie są psycholami.

A co do pytania autorki wątku, to nie odpowiemy na Twoje pytanie, bo najlepiej to widać jak sie kogoś zna kilka miesięcy co najmniej... ale gburem ten facet jest na pewno.

8

To jest taki kogucik. Zawsze naj. "Modnie odziany" chociaż wygląda w tym żałośnie. Zero własnego stylu. Najczęściej przy każdej kobiecie napina się jak plandeka w starym Żuku i wygląda jeszcze żałośniej.

9

Zgadzam się w pełni z CatLady. Miewałem takie pierwsze randki, "żarło" aż za dobrze, kilka godzin potrafiło minąć jak kilka minut, a po fakcie nagle zdawałem sobie sprawę, że przez 95% czasu mówiła o sobie. Począwszy od fantastycznych osiągnięć na gruncie osobistym i zawodowym, a skończywszy na błahostkach, które miałyby sugerować wyjątkowość jej osoby. Do tego ciągła konieczność przeglądania się w czyichś oczach, szukanie podziwu i atencji, z jednoczesnym brakiem zdrowego dystansu do własnej osoby. Nastrój jak sinusoida, od "jestem fantastyczna, wyjątkowa, niepowtarzalna", do "jestem do niczego", a ty zaprzeczaj, że wcale nie. Kameleon któremu dopiero co poznani ludzie jedzą z ręki (zresztą to określenie jak i opis "potrafię dostosować się do ludzi z nowego otoczenia" padały wprost z ich ust). IMO w dłuższym czasie osobowość strasznie męcząca, która może być "poskromiona" wyłącznie przez inną, którą ona sama podziwia (gdyż czuje się w jakichś aspektach od niej gorsza i chce "równać w górę"). Tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia z prawdopodobnymi narcyzami wink

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Jak rozpoznać mężczyznę z osobowością narcystyczną?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024