Zauważyłam dziwne zachowanie pewnego szefa nauki jazdy i zastanawiam się czy nie przejawia cech osobowości narcystycznej. Tak, zdaje sobie sprawę, że kurs na prawko to zbyt krótko aby kogoś ocenić, ale chciałabym poznać czy da się kogoś rozpoznać na samym początku jaki jest - nie chciałabym się zauroczyć w takim typie ani w przyszłości tworzyć związku. A pytam się o tę osobę, bo nie wiem czy dobrze zinterpretowałam to zaburzenie u niego.
Mianowicie oto kilka cech, które są według mnie podejrzane u tego szefa:
- arogancja i pewna mowa ciała (niby w żartach mówił że jest dobry, przechwalał się że on by to wszystko zdał za 1-szym itp.; patrzył się natarczywie prosto w oczy bez mrugnięcia w trakcie rozmowy) Niby robi wrażenie takiego cwaniaczka, zaradnego
- brak empatii(jednej kursantce powiedział "czym ty się stresujesz?!" i zaczął wytykać jej błędy aż w końcu się popłakała a ten coraz gorzej zaczął podnosić głos jaka jest kiepska z jazd; innej zaś powiedział, że zda jeśli pokaże cycki)
- ma złą opinię "podrywacza"(chociaż to ma młodszą żonę i ciągle się nią chwali i co razem robią - na fb) i mogło się zmienić, ale nadal są pogłoski, że ma głupie gadki w stosunku do innych kobiet,
- jest kłótliwy i nerwowy(z relacji innych instruktorów("nerwowy") i można wyczuć od niego oziębłość, ponadto byłam świadkiem jak się kłócił
- mówi tylko o sobie (na jazdach to większość czasu mówi o swoim życiu, osiągnięciach, gdzie był itd.)
- nie gratuluje gdy zdasz egzamin tylko "dlaczego za X razem?" albo w ogóle(nawet jak są nieszczere - ok, nie wymagam ale kursanci lubią słuchać takie gadki) chyba że zdasz za 1 i dasz na fejsbuczku.
- skarżył się na żonę/narzeczoną (mówił kursantom co się mu nie podoba - niby jedna rzecz, ale po co?)
- krytykowanie innych pracowników, że są słabi swoim kursantom (swoi pracownicy - PO CO NADAJE NA SWOICH PRACOWNIKÓW? To niech ich zwolni skoro są tacy a nie każe im zostać gdy go nie ma?)
Może po prostu taki jest w pracy. Ale szczerze, że wątpię - skoro na zewnątrz nie potrafi panować nad sobą to w domu musi być gorzej. Niestety jestem osobą, która wszystko pamięta co ktoś jej powiedział - nieraz jest to wada, ale też zaleta. Interesuje się trochę psychologię.