Moja dalsza edukacja - co mógłbym zrobić - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Moja dalsza edukacja - co mógłbym zrobić

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Moja dalsza edukacja - co mógłbym zrobić

Temat być może w złym dziale, ale nie znalazłem żadnego bardziej odpowiedniego, więc musi być.
Chciałbym poradzić się Was wszystkich, bo wiem, że nie tylko kobiety udzielają się na tym forum, co ja mógłbym ze sobą zrobić, bo szczerze powiem, że niestety sam tego nie wiem.
Czuję presję społeczeństwa na studia, i coraz bardziej podąża za mną właśnie ta myśl, by jakieś studia skończyć. Właściwie to staję się coraz bardziej zdeterminowany a może i nawet zdesperowany by mieć wykształcenie wyższe.
Niestety, nie wszystko idzie po mojej myśli. Nigdy tak naprawdę nie myślałem, że kiedykolwiek będę się wybierał na studia, bo myślałem, że się nie nadaję, że sobie nie poradzę, i prawdę powiedziawszy wciąż się tego boję, ale teraz już jestem dorosły i zmieniła mi się mentalność, wiem że bez ciężkiej pracy się nie obejdzie, dojrzałem można by powiedzieć choć szkoda, że dopiero teraz.
Mam 22 lata, jestem po technikum, kierunek informatyka, maturę zdałem, egzaminu zawodowego już nie. Nie byłem nigdy prymusem z matematyki, na maturze skromne 44%. W szkole nie uczyłem się prawie wcale, pewnie stąd te wyniki, a moja siostra już ma mgr na typowo matematycznym i bardzo trudnym kierunku, a mnie nawet na takie studia by nie przyjęli. Dodatkowo za nogę trzyma mnie sytuacja rodzinna (więcej w innych moich wątkach) i finansowa. Byłem już na studiach ale jak prędko je zacząłem tak prędko je rzuciłem, ale przez te niecałe 2 lata sporo się zmieniło, na lepsze o dziwo.
Nie wiem, co mógłbym teraz zrobić, przez jakiś czas zastanawiałem się, czy nie iść do szkoły policealnej, na kierunek informatykę i zdać ten egzamin zawodowy, ale naszły mnie wątpliwości, czy tym sposobem nie stracę 2 lat, które mógłbym poświęcić na coś innego. Nie wiem, czy mogę liczyć na studia w normalnym trybie, czy może szukać coś na niestacjonarnym, zaocznym, albo wieczorowym, nawet biorę pod uwagę studia płatne, ale wtedy musiałyby być zaocznie. Prawdę mówiąc w mieście, do którego mi najbliżej (Cze-wa) jest mały wybór, w dodatku ta słynna politechnika częstochowska...
Nie wiem co mam ze sobą zrobić i to jest problem, potrzebuję dobrego pomysłu, bo nie jest mi łatwo sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moja dalsza edukacja - co mógłbym zrobić

Mam 22 lata, jestem po technikum, kierunek informatyka, maturę zdałem, egzaminu zawodowego już nie.

Z tego co pamiętam to jeszcze możesz przystąpić do zawodowego (przez 5 lat po niezdaniu na starych warunkach, a potem automatycznie na nowych), wiec studium policealne z informatyki ci niepotrzebne (zreszta uczą tego samego co na technikum).

Mam ten dyplom i leży u mnie na półce i się kurzy wink Pracy z nim nie znalazłam (wymagany jest min. inż w ogłoszeniach), aczkolwiek nauczyłam sie czegoś praktycznego wiec nie żałuje.

Nie porównywałabym się do siostry, kolegi, wnuczka pani Jadzi z warzywniaka - każdy człowiek jest inny, każdy ma inne uzdolnienia. Moi rodzice wykonują zawód ''ścisły'' (matma x geografia), brat był dobry z biol-chem a ja jedyna z tej rodziny humanistka. Mimo najszczerszych chęci na studia inżynierskie się nie nadaje.

No coz,ciezko ci coś polecić bo sam najlepiej wiesz z czego jesteś dobry, a potem to juz szukać studiów/studium/kursów/zawodów w tym kierunku.

Chodzi o taką szkołę/kurs/studia/studium/cokolwiek, żebym sobie poradził. Moje zainteresowania nie są jasno ukierunkowane, mógłbym być i informatykiem i operatorem dźwigu.

4

Jeśli zdawałeś ten stary egzamin, a nie ten nowy z podzieleniem na kwalifikacje to śpiesz sie! Na starych zasadach to już jest chyba ostatni lub przedostatni rok organizowany.

5

ale nie chodzi o twoje zainteresowania, tylko z czego jesteś dobry.
no, to dwa zawody dla siebie juz podałeś. Jeśli boisz się porażki to zacznij od łatwiejszego.

6

Wielu najbogatszych ludzi na świecie często nie ma nawet matury. W niektórych branżach doświadczenie jest ważniejsze, wiec wcale nie musisz iść na studia a nikt nie wie lepiej od Ciebie samej co będzie dla Ciebie najlepsze, więc nie słuchaj innych smile

7

Z taką słabą maturą bez sensu iść na studia. Pójdziesz na słabą uczelnię i nic z niej nie wyniesiesz.

Idź do technikum/szkoły policealnej.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Moja dalsza edukacja - co mógłbym zrobić

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024