Hej witam jak w temacie, czy w ciągu paru tygodni czyli dwóch bądź trzech można opanować język obcy w stopniu komunikatywnym tak aby z obcokrajowcem porozumieć się bez problemu? Mam na myśli język niemiecki nie wydaje mi się zbyt trudnym językiem, uczę się go zaledwie parę dni a już mam opanowany czas teraźniejszy, przyszły, całą gamę czasowników i tp teraz przyswajam czas przeszły, wszystko zapamiętuje bez problemu, czy macie tak samo z przyswajaniem języków obcych?
Zależy co rozumiesz przez komunikatywność "ja chcieć zamówić chleba"? pisane? czytane? mówione??
Starym dobrym sposobem jest zabawa ze słuchawkami i kasetami w ciągu dnia do oporu, aż zaczniesz wyprzedzać lektora. Pomaga to w mowie, natomiast pisownia kiepściutko.
Pytanie CZEGO się uczysz. Nie raz nie dwa przekonałam się na własne oczy/ uszy, że podręcznikowe nauki są do bani bo uczą oficjalnego języka a nie pospolitego, bądź jakiś archaizmów. Po zdarzeniu się z realiami nikt Ciebie nie rozumie.
Oglądaj dużo filmów i osłuchuj się z językiem. Podstawowe zwroty na pewno ogarniesz.
Polecam metodę Emila Krebsa. Bardzo fajny kurs mp3, więc pomaga ćwiczyć mówienie i zrozumienie języka mówionego. Na prawdę przynosi efekty widzę po sobie. Jestem pewna, że jak przejdziesz cały to dasz sobie radę i będziesz komunikatywny.