Szpinak w kuchni - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Szpinak w kuchni

Mam pytanko. Moja dziewczyna uwielbia szpinak i chciałbym jej zrobić niespodziankę. Znacie jakiś naprawdę ciekawy przepis na potrawę ze szpinakiem? Nie powinna być zbyt trudna, gdyż nie jestem wirtuozem kuchni, ale chciałbym ją czymś miło zaskoczyć.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Szpinak w kuchni

Naleśniki ze szpinakiem:) po prostu smażysz placki naleśnikowe, a nadzinei szpinakowe nei jest trudne, podsmażasz cebulkę na szklisto, wrzucasz szpinak, doprawiasz i dodajesz - obowiązkowo- czosnek:) on nadaje szpinakowi aromat!!! i takim farszem smarujesz ciasto:) Możesz ten farsz wykorzystać tez do przekładania płatów ciasta makaronowego do lasagne:) i tak powstanie szpinakowa lazania!!!:)  na wierzch oczywiście full sera żółtego:)

3

Odp: Szpinak w kuchni

Dodam jeszcze ze jak rozmrażasz szpinak to koniecznie go na patelnie i poduś moment na masełku. Smakuje wybornie taki szpinak smile

4

Odp: Szpinak w kuchni

Spróbuj z makaronem penne

Składniki:
- makaron penne (mogą być zwykłe rurki lub świderki)
- szpinak
- czosnek
- wegeta
- żółty ser

Wykonanie:
Szpinak umyty pokrojony ugotować a mrożony rozmrozić na patelni doprawić wegetą i wyciśniętym czosnkiem położyć na makaron posypać żółtym serem.

Niektórzy dodają do szzpinaku jajko. Ja robiłam też z serem feta, do szpinaku wystarczy dodać pokrojoną fetę, naprawdę świetny pomysł. Takie fetowo-szpinakowe nadzienie, może być też wykorzystane jako farsz do naleśników lub pierogów;)

5

Odp: Szpinak w kuchni

Ja mam trochę ostrzejszą wersję:

- makaron kokardki (ugotowany al dente)
- szpinak najlepiej świeży, ale dobry i sprawdzony jest z Frosty w liściach
- śmietana 30tka
- 15 dkg gorgonzoli
- 10 dkg tartego sera
- sól, pieprz, czosnek

Sos: topisz ser gorgonzola w śmietanie kremówce, dodajesz sól i pieprz do smaku.
Rozmrażasz szpinak na odrobinie oliwy z roztartymi 3 ząbkami czosnku.
Do żaroodpornego naczynia wsypujesz połowę makaronu rozmieszanego z sosem, przekładasz szpinakiem, na to drugą porcję makaronu z sosem, posypujesz żółtym serem i podlewasz niewielką ilością mleka. Przykrywasz i do rozgrzanego (180 st.) piekarnika na 15 minut.

Do tego najlepsza sałatka pomidorowa ;-))
Polecam

6

Odp: Szpinak w kuchni

Gratin ze szpinaku.                                                                                                                                          składniki
500 g umytych i oczyszczonych liści szpinaku
4 łyżki masła
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki zimnej kremówki
2 żółtka
łyżka tartego parmezanu (dowolnie)
łyżka uprażonych orzeszków piniowych (dowolnie)
sól
pieprz
sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i poczekać, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać szpinak, mieszać, aż wszystkie liście zmiękną, przyprawić. Całkowicie odparować płyn z patelni. W małym (o średnicy ok. 16 cm) naczyniu żaroodpornym ułożyć ciasno warstwę szpinaku, posypać orzeszkami piniowymi. Kremówkę ubić na sztywno, dodać żółtka i ser, wymieszać. Wylać masę na szpinak, wstawić do gorącego piekarnika pod rozgrzany opiekacz. Piec, aż wierzch się zrumieni.
                                                                                                                   (autorka; Agnieszka) Kręglicka.

7

Odp: Szpinak w kuchni

Kocham szpinak.. przepisy ciekawe z pewnością wypróbuję smile

(dzisiaj też jadłam szpinak) xD

8

Odp: Szpinak w kuchni

Od jakiegoś czasu chodzi za mną szpinak i na pewno wkrótce coś stworzę, a przyznam, że do tej pory nie stosowałam smile Mam już parę pomysłów, trochę wskazówek, mam nadzieję, że będzie smacznie, a na pewno zdrowo smile

9

Odp: Szpinak w kuchni

Mmmm szpinaczek ? uwielbiam. Robię standardowo ? masło, czosnek, śmietana. Do tego dla moich kubków smakowych obowiązkowo feta (mieszam aż do rozpuszczenia) i czasami na koniec wbijam jajko.
Ciasto francuskie nacinam po obu stronach dłuższych boków w paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 8 cm
       
Na środkową część wyłożyłam szpinakowy farsz, na to fileciki z kurczaka (albo polędwiczki bądź paseczki z piersi ? co tam jest pod ręką) generalnie mięcho ma być surowe i nie za grube. Na to dałam suszone pomidory i na wierzch dałam jeszcze trochę fety. Następnie  zamknęłam farsz paskami powstałymi z nacięcia ciasta zakładając je na siebie na zmianę (cos na kształt chałki). Posmarowałam rozbełtanym żółtkiem i na tym samym papierze, w które ciasto było zawinięte, na blaszce ? wjazd do piekarnika (czas i temp. pieczenia podają na opakowaniu ? średnio 20 min. bo mięso w środku musi się upiec).
Po upieczeniu kroimy w poprzek na plastry.

10

Odp: Szpinak w kuchni

Kocham szpinak, to przepyszne i niedocenione warzywo, które zrobiło rewolucję w mojej kuchni.

11

Odp: Szpinak w kuchni
Kama24 napisał/a:

Kocham szpinak, to przepyszne i niedocenione warzywo, które zrobiło rewolucję w mojej kuchni.

Miło będzie, jeśli podzielisz się z nami przepisami smile

12 Ostatnio edytowany przez n_talcia25 (2011-10-09 13:45:03)

Odp: Szpinak w kuchni

witajcie smile

mmmmm...ale super przepisy!!! big_smile az slinka cieknie i w brzuszku burczy big_smile
uwielniam szpinak i tez zawsze lubie kombinowac i laczac go ze wszytskim!

ja np uwielbiam KURCZAKA W SZPINAKU Z WARZYWAMI!!

piersi kurczaka kroje w kostke, podsmazam wraz z warzywami z mrozonek!

w garnku rostapiam zamrozony szpinak (latem swiezy smile
) z maslem i wbijam jajko! dodaje przesitowane zabki czosnku, sol pieprz i mieszam do rozpuszczenia! aaa i jeszzcze smietane do zup! z jakas duza lyzke!

dodaje szpinak do paltelni gdy juz warzywa zmiekna i mieszam razem wszytsko! daje na 2 minuty pod przykryciem! w miedzyczasie gotuje wode na ryz.

danie jest szybkie i naprawde dobre big_smile

druga ulubiona moja wersja to piers kurczaka faszeruje serem zoltym i szpinakiem i paruje pod przykryciem! podaje albo z ziemniakami albo z ryzem! smile pychota!!! zdrowe i jakze szybkie big_smile

13

Odp: Szpinak w kuchni

Jakiś czas temu wreszcie rozpoczęłam moją przygodę ze szpinakiem i jestem zachwycona. Podałam już przepis na cannelloni z użyciem szpinaku, a dziś:

Roladki z kurczaka ze szpinakiem - 2 porcje

2 filety z piersi kurczaka
100-150g twarożku wiejskiego - miał być serek ricotta, ale akurat nie miałam, a twarożek świetnie się sprawdził
80g świeżego szpinaku
jajko + odrobina vegety
płatki kukurydziane
zioła prowansalskie

Mięso opłukałam i oczyściłam, pozbawiając tłuściejszych kawałków, a następnie delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Potem przygotowałam farsz: twarożek zmieszałam ze szpinakiem i doprawiłam ziołami prowansalskimi. Następnie położyłam na filetach, które zwinęłam w roladki.
Do panierki wykorzystałam płatki kukurydziane, ponieważ nie miałam bułki tartej - świetnie smakowało! Oczywiście uprzednio zanurzyłam roladki w roztrzepanym jajku z odrobiną vegety. Piekłam w temp. 200st przez 20m. na folii aluminiowej pokrytej odrobiną oliwy. Podałam z ryżem, warzywami ugotowanymi na parze i sosem grzybowym (zagęszczona reszta zupy grzybowej). Smacznego.

https://lh4.googleusercontent.com/-h2WhWLOurx0/Tw15-hyciuI/AAAAAAAAFXI/jUqfkWe4BE4/s720/Nieprzerobione-roladki%252520z%252520twaro%2525C5%2525BCkiem%252520i%252520szpinakiem%252520w%252520panierce%252520kukurydzianej.JPG?gl=IE

14

Odp: Szpinak w kuchni

Możesz dodać do tradycyjnego szpinaku co robisz bynajmniej ja daję serka białego taki wiejski tak się nazywa on ma tam małe kawałki serka jest bardzo dobry z tym serkiem ten szpinak.

15

Odp: Szpinak w kuchni

Kolejna odsłona szpinaku. Zainspirowało mnie kilka przepisów, a ostateczna wersja, zaadoptowana pod mój gust, jest następująca:

Reginette ze szpinakowym pesto

makaron reginette (długie grube wstążki o pofalowanych brzegach) - 200g na cztery osoby
szpinak (najlepiej świeży, ok. 200g)
łyżka masła
dwa jajka
sól i pieprz (najlepiej sól morska)

Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku al dente. Szpinak, po oderwaniu twardych łodyżek i umyciu, poddusiłam na masełku. Następnie przełożyłam do blendera i zmiksowałam.
W tym czasie ugotowałam także jajka na twardo.
Następnie połączyłam gorący makaron ze szpinakiem, dodatkowo wierzch dania ozdobiłam pokrojonymi w kostkę jajkami. Całość posypałam delikatnie solą morską. Można też doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smaczne i szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo zdrowe.

https://lh6.googleusercontent.com/-jja3ahFN7ow/T5aFxcsmWvI/AAAAAAAAFhE/PX8Pfqs-Arw/s800/Makaron%2520ze%2520szpinakowym%2520pesto.JPG?gl=IE

16

Odp: Szpinak w kuchni

Podpatrzyłam kiedyś w jakimś programie jak Jamie Oliver przygotowywał piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta i teraz potrawa na stałe gości w naszym domu.

Mrożony szpinak "odparowuję" na patelni, przyprawiam porządnie czosnkiem, pieprzem i solą. Odstawiam do ostygnięcia. Fetę w zalewie z oliwy, z dodatkiem suszonych pomidorów, lekko rozgniatam widelcem. Mieszam ze szpinakiem.
Piersi kurze osuszam, przyprawiam solą i pieprzem. W każdej piersi nacinam "kieszeń", którą wypełniam farszem szpinakowym. Mięso spinam wykałaczką. Smażę filety na złoty kolor, żeby nie zesmażyły się na sucho, przykrywam patelnię papierem do pieczenia i nie smażę ich na za ostrym ogniu. Piersi są potem cudnie soczyste.

Moja mama ma przepis na tartę ze szpinakiem.
Kupuje gotowe ciasto francuskie, podpieka je chwilę w piekarniku, wykłada na to podsmażony, przyprawiony czosnkiem, solą i pieprzem szpinak, chyba wymieszany z odrobiną śmietany jest też. A na to masę żółtego sera i siup do piekarnika znowu. Pychotka. Ważne jest tylko, żeby szpinak dobrze na patelni odparował.

I jeszcze robię czasami pierogi ze szpinakiem. Do farszu na ruskie pierogi dodaję szpinak przysmażony z cebulką, czosnkiem i mocno doprawiony pieprzem.

17

Odp: Szpinak w kuchni

Post przeniesiony:

rysio51 napisał/a:

Zawijańce ze szpinakiem

Składniki:

- Pierś z kurczaka ( jedna, duża, podwójna)
- 10 ? 20 dag surowego boczku
- Mrożonka szpinakowa ( zazwyczaj 450 gram)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)
- Oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w plastry tak jak na kotlety i przyprawiamy pieprzem, solą, czerwoną papryką, pokrojoną cebulą i startym czosnkiem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Mięso musi się trochę przegryźć z przyprawami, dlatego dobrze jest to zrobić na 2-3 godziny przed pieczeniem. Mrożonkę szpinaku rozmrażamy na patelni, lekko podsmażamy i doprawiamy. Kiedy szpinak już będzie gotowy kładziemy go na surowych kotletach, po czym zawijamy. Podobnie jak roladki. Następnie na każdego zawijańca kładziemy plaster boczku. Pieczenie w piekarniku ma jeden poważny minus. Woda i tłuszcze z mięsa szybko odparowywują. Plaster boczku sprawi, że zawijaniec będzie soczysty i nabierze specyficznego aromatu. Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tam brytfannę. Po około 20-30 minutach, kiedy mięso już się zarumieni, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i czekamy jeszcze jakieś 10-20 minut. Na koniec wyjmujemy zawijańce na talerz i rozkoszujemy się ich smakiem. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem.

18

Odp: Szpinak w kuchni

Najlepiej smakują świeże liście szpinaku np. z dużą ilością szczypioru podsmażany na maśle i do tego jajka smile
Albo zwyczajnie z dodatkiem czosnku pieprzu i odrobiny soli.

19 Ostatnio edytowany przez aniolek27 (2014-05-20 17:11:38)

Odp: Szpinak w kuchni

Polędwiczki nadziewane szpinakiem źródło: TeleTydzień

Na 4 porcje:
6 polędwiczek wieprzowych
cebula
3 łyżki oleju
2 opak. szpinaku mrożonego
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki śmietany
topiony serek ziołowy
6 plasterków boczku
łyżeczka suszonego oregano
opak. krokietów ziemniaczanych lub frytek
świeże oregano do dekoracji

Wydrąż długą łyżką dziurę w każdej polędwiczce. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Dodaj szpinak i 2 łyżki wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj ok. 10 min, po czym ostudź chwilę. Dodaj serek i wymieszaj farsz.

Wypełnij farszem polędwiczki - dopraw pieprzem i owiń plasterkami boczku. Całośc podsmaż na dużej patelni. Posyp oregano i smaż obracając 15 min. na wolnym ogniu.

Krokiety lub frytki przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Polędwiczki zdejmij z patelni, chwilę ostudź i pokrój ostrym nożem na plastry. Porozkładaj na talerze i udekoruj listkami oregano.


Naleśniki ze szpinakiem źródło: TeleTydzień

Na 10 porcji:
CIASTO:

2 jaja
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 łyżki oliwy
szczypta soli

NADZIENIE:

2 pęczki świeżego szpinaku lub opak. mrożonego
200 g białego chudego sera
50 ml jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
łyżeczka masła
sól i pieprz

Przygotuj ciasto. Jaja roztrzep ze szklanką mleka, dodaj dwie szklanki mąki i zmiksuj na gładką masę, posól. Smaż z obu stron na lekko złotawy kolor (nie wymaga tłuszczu ale ciasto lepiej odchodzi z patelni, gdy skropisz ją oliwą).

Przygotuj nadzienie. Ser biały zmiel i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw solą i pieprzem.

Szpinak umyj, odetnij łodygi, liście jeszcze raz przepłucz (jeśli użyjesz mrożonki lekko roztop). Na patelni rozgrzej masło, dodaj liście szpinaku i podduś pod przykryciem. Dodaj posiekany czosnek. Podduś razem ok. 2-3 min., dopraw solą, pieprzem i przestudź.

Na każdym naleśniku rozsmaruj biały ser. Na ser nałóż nadzienie szpinakowe i zwiń naleśnik. Przed podaniem podgrzej na patelni.


Rogaliki ze szpinakiem źródło: TeleTydzień

Na 20 sztuk:
300 g ziemniaków
150 g masła
350 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka ziarna sezamowego
150 g mrożonego szpinaku
mała cebula
ząbek czosnku
2 lyżki masła
50 g fety
sól i pieprz
gała muszkatołowa

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, gdy lekko ostygną, przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto.

Szpinak rozmroź i odsącz. Na 2 łyżkach masła zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chwilę smaż. Szpinak lekko przestudź i wymieszaj z fetą.

Przygotowane ciasto rozwałkuj i powycinaj trójkąty. Na każdy trójkąt  nałóż po łyżce farszu. Posmaruj brzegi trójkątów jednym żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody i zwiń rogaliki. Przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem, posmaruj wierzch rogalików żółtkiem i posyp ziarnem sezamowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C przez ok. 25 m.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024