Moje życie wedlug Ksiegi Rodzaju 1 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Moje życie wedlug Ksiegi Rodzaju 1

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Moje życie wedlug Ksiegi Rodzaju 1

Na poczatek wymienie korzysci regularnego czytania,rozwazania oraz praktykowania  Ksiegi Rodzaju 1,które zebralam z licznych stron chrzescijanskich zarowno polskich jak i angielskich. Oto te korzysci:
1. Zrozumienie, jak ważna jest harmonia między ciałem a duchem. Tego również uczyła święta Hildegarda
2. Uświadomienie sobie, że życie ma sens i cel
3. Inspiracja do dbania o środowisko naturalne 
4. Wzrost świadomości o roli rodziny w Bożym planie
5. Rozumienie wartości odpoczynku, jako istotnego elementu życia
6. Zrozumienie, że świat nie jest przypadkowy, ale celowy
7. Poszukiwanie harmonii z naturą i stworzeniem
8. Wzrost poczucia pokoju i harmonii poprzez zrozumienie stworzenia
9. Zrozumienie, jak ważna jest jedność z Bogiem
10. Wzrost szacunku dla innych ludzi jako współuczestników stworzenia
11. Wzrost zaufania do Bożego planu
12. Wzrost poczucia bezpieczeństwa dzięki Bożej opiece
13. Wzrost zrozumienia dla wartości ludzkiego życia
14. Inspiracja do twórczości i kreatywności
15. Odkrywanie duchowego wymiaru rzeczywistości
16. Nauka wdzięczności za dar stworzenia
17. Budowanie relacji z Bogiem jako Ojcem-Stwórcą
18. Otwieranie się na kontemplację piękna świata
19. Wzrost duchowej wrażliwości
20. Poczucie jedności z całym stworzeniem.
21.Wzrost szacunku dla stworzonego świata.
22. Lepsze poznanie Bożego charakteru – jako Stwórcy.
23. Duchowa stabilizacja – Bóg jest fundamentem
24. Budowanie nadziei – skoro Bóg stworzył świat, może nim pokierować
25. Lepsze przygotowanie do czytania całej Biblii
26. Inspiracja do nauki i poznawania stworzonego świata
27. Zrozumienie, że Bóg działa nawet tam, gdzie panuje chaos
28. Poznanie Ducha Świętego jako aktywnego już od początku stworzenia
29. Dostrzeżenie nadziei w najciemniejszych chwilach
30. Zrozumienie, że Duch Boży nigdy nie opuszcza stworzenia
31. Pogłębienie relacji z Trójcą Świętą
32. Rozumienie światłości jako obecności Chrystusa – „światłości świata”
33. Pogłębienie rozumienia Biblii jako słowa, które rozjaśnia życie
34. Zachęta do czytania i słuchania Słowa Bożego jako źródła światłości
35. Pogłębienie relacji z Jezusem jako „światłością świata”
36. Uświadomienie sobie, że porządek i struktura są częścią Bożego planu.
37. Zrozumienie, że Boże działanie jest etapowe – krok po kroku
38. Pogłębienie relacji z Bogiem przez kontemplację przyrody
39. Zrozumienie, że podział nie zawsze oznacza rozdzielenie – może oznaczać funkcjonalność
40. Pogłębienie wiary w Boże prowadzenie w codzienności
41. Zrozumienie Boga jako Dawcy życia
42. Uświadomienie sobie, że Bóg kocha różnorodność
43. Zachęta do wdzięczności za życie biologiczne i duchowe
44. Zrozumienie, że życie jest błogosławieństwem, nie ciężarem
45. Zrozumienie Boga jako Opiekuna całego stworzenia
46. Zachęta do troski o środowisko, by nie niszczyć źródeł pokarmu
47. Uznanie, że nawet najmniejsze stworzenie ma wartość w oczach Boga
48. Zrozumienie duchowego sensu jedzenia jako daru, nie tylko czynności
49. Wiara, że Bóg zna nasze potrzeby, zanim Mu je przedstawimy
50. Zrozumienie, że natura została stworzona z miłości
51. Zrozumienie, że Bóg troszczy się o nasze potrzeby materialne
52. Uświadomienie sobie, że Bóg dostarcza nam wszystkiego, co niezbędne do życia
53. Wiara, że Bóg chce, byśmy żyli w harmonii z naturą, której jesteśmy częścią
54. Uświadomienie sobie, że nasze potrzeby materialne nie są oddzielone od naszego duchowego życia
55. Poczucie odpowiedzialnosci za ochronę środowiska, by przyszłe pokolenia miały dostęp do darów ziemi
56. Zrozumienie, że Bóg troszczy się o nasze życie w całości, zarówno duchowo, jak i materialnie
57. Pogłębienie troski o zdrowie ciała i ducha poprzez odpowiednią dietę i dbałość o roślinność. Tego również uczyła święta Hildegarda
58. Zrozumienie odpowiedzialności człowieka – Człowiek został obdarzony odpowiedzialnością za świat
59. Refleksja nad wolnością woli – człowiek został stworzony z wolną wolą, co daje możliwość dokonywania wyborów.
60. Poczucie się częścią historii zbawienia – zaczynając od Księgi Rodzaju, uczestniczymy w historii zbawienia, która ma swój początek w stworzeniu
61. Poczucie więzi z innymi ludźmi – Księga przypomina, że wszyscy ludzie pochodzą od tego samego Stwórcy
62. Zrozumienie porządku w rodzinie ludzkiej – pierwszy rozdział Księgi Rodzaju wprowadza do tematu rodziny jako podstawowej komórki społecznej
63. Znajomość biblijnego języka – pierwszy rozdział zawiera ważne frazy i pojęcia biblijne, które rozwijają rozumienie Pisma Świętego
64. Poczucie Bożej obecności – stworzenie świata jest świadectwem obecności Boga w całym wszechświecie
65. Zrozumienie podstaw liturgii - wiele z rytuałów liturgicznych czerpie inspirację z Księgi Rodzaju, jak np. odpoczynek w siódmy dzień. Co prawda jest to juz przejscie do Rozdzialu 2,lecz sam fakt stwarzania swiata przez 6 dni i zakończenie stworzenia po tym czasie daje nam świadomość 7-go dnia odpoczynku
66. Rozwój duchowy – Czytanie Księgi Rodzaju 1 sprzyja duchowemu wzrostowi i zbliżeniu do Boga
67. Wzrost wiedzy biblijnej – Zrozumienie początków Pisma Świętego pomaga lepiej rozumieć całą Biblię
68. Inspiracja do twórczości – obserwując proces stworzenia, można poczuć się zainspirowanym do własnej twórczości
69. Rozwój duchowej mądrości –regularne,codzienne czytanie o Bożym planie stwarza okazję do zdobycia mądrości duchowej
70. Zrozumienie prawdziwej wolności

Oto swieci,ktorzy zyli w harmonii z Bogiem i jego stworzeniem:
1. Święty Franciszek z Asyżu – najbardziej znany święty związany z naturą. Nazywał słońce „bratem”, a księżyc „siostrą”, rozmawiał z ptakami, głosił kazania zwierzętom, a nawet zawarł pokój z wilkiem w Gubbio. Patron ekologów.
2. Święta Hildegarda z Bingen – benedyktynka, mistyczka, zielarka i uzdrowicielka. Pisała o leczniczych właściwościach roślin i kamieni, widziała świat jako harmonijną całość stworzoną przez Boga.
3. Święty Benedykt z Nursji – założyciel zakonu benedyktynów, propagował życie w rytmie natury i pracy na roli jako drogę do Boga („ora et labora” – módl się i pracuj).
4. Święty Serafin-święty, który żył samotnie w lesie, w przyjaźni ze zwierzętami (np. karmiąc niedźwiedzie), modląc się i kontemplując stworzenie.
5. Święty Kamil de Lellis – choć bardziej znany jako opiekun chorych, miał wielki szacunek do wszelkiego życia, także zwierząt – nie pozwalał ich krzywdzić.
6. Święty Jan Paweł II – często mówił o potrzebie szacunku do przyrody i odpowiedzialności za środowisko, uznając ekologię za duchowe wyzwanie naszych czasów.

A następnie postanowilam pisać  tutaj pomysły praktykowania Księgi Rodzaju 1 w życiu. Kto ciekawy lub chce praktykowac te droge do Boga razem ze mna to zapraszam do czytania

Zobacz podobne tematy :
Odp: Moje życie wedlug Ksiegi Rodzaju 1

UWAGA- Żyjąc według Księgi Rodzaju 1,gdzie wers 29 mówi o pierwotnym, zdrowym roslinnym odżywianiu człowieka postanowilam wprowadzić dietetyczne zasady odżywiania św Hildegardy, które Bóg jej objawil. Tak,więc biblijną porade zdrowotna dotycząca diety roślinnej bede rozpisywać na konkretne porady św Hildegardy,które otrzymała od samego Boga. Oczywiście nie przechodzę na dietę w 100% roslinna, jednak roslinny pokarm będzie zdecydowanie moją wiekszoscia diety. Jeżeli chcecie poprawić swoje zdrowie to czytajcie ten temat. Już wkrótce na dniach pojawia się tu konkretne porady zdrowotne inspirowane dieta biblijną z Księgi Rodzaju 1 i poradami św Hildegardy

3 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-16 12:41:47)

UWAGA-Najswietsza Maryja Panna jest najdoskonalszym stworzeniem Boga,dlatego przez to by okazac miłość Matce Bozej jako najdoskonalszej że wszystkich stworzeń praktykując przez to też Ksiege Rodzaju 1 postanowilam regularnie odmawiać Trzy Zdrowaś Maryjo, które jest niezwyle skuteczna modlitwa o czym sama się przekonałam.  I nie tylko ja,bo wielu swietych również. Do tej modlitwy was zachęcam ona naprawdę działa cuda,bo pochodzi wprost od samej Trójcy Przenajświętszej

Jak już napisalam wcześniej będę też stosować porady zdrowotne św Hildegardy według wersetu 29 Księgi Rodzaju 1. Św Hildegarda żyła w klasztorze i była bardzo utalentowana. Wśród wielu rzeczy, którymi się interesowala była też medycyna, gdzie pewnego dnia Bóg objawil św Hildegardzie tajemnicę zdrowotne każdego stworzenia i wszystkiego co stworzyl. Tak swieta opisuje jedną swoją wizję "gdy miałam 42 lata i 7 miesięcy ujrzałam nagle wielką światłość splywajaca z niebios do mojego umysłu... i usłyszałam głos "O słaby człowieku prochem jesteś i w proch się obrócisz spisuj to wszystko co widzisz i to co uslyszysz...". Od tego czasu św Hildegarda zaczęła spisywać Księgi z objawieniami,które miala. Tak powstała m in Physica -zbiór wiedzy medycznej,które dostala od Boga. A która ludzie odrzucili, bo z upływem wieków powstali inni naukowcy, lekarze i dietetycy i świat się pogubil w labiryncie diet i poradnikow od ekspertów zdrowia-dlatego teraz wszyscy jesteśmy chorzy, nawet ci co jedzą naturalne ekologiczne produkty chorują.

Dziś Wielki Czwartek. Od dzisiaj też zacznę pisać jak żyć według Księgi Rodzaju 1(mam nadzieję,że się uda ),a te porady będę przeplatać z poradami zdrowotnymi św Hildegardy wg wersetu 29 Księgi Rodzaju

Na początku zacznę od wersetu 1 Księgi Rodzaju 1 "Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię".
Jak można praktykowac ten werset?
1. Każdego dnia dziękując Bogu za dar życia.
Pan Bóg jest Stwórcą świata, jest więc też Dawca życia kazdego człowieka i każdej innej istoty żywej. Dziękując,więc Bogu za życie to bardzo dobry początek praktykowania tego wersetu. Życie to dar, nie każdemu dane jest się narodzić, niektórzy też żyją bardzo krótko,dlatego trzeba każdego dnia podziękować Bogu za dar życia

Tak jak pisałam będę też tu pisać porady zdrowotne św Hildegardy według wersetu 29 Księgi Rodzaju 1. Dlaczego? Ponieważ słowa Boga w wersie 29 dotyczą się pokarmu dla człowieka PRZED grzechem pierworodnym,czyli wtedy,gdy żaden pokarm dla człowieka nie był niczym skażony i wszystkie były zdrowe. Święta Hildegarda dostała natomiast wiedzę od Boga PO grzechu pierworodnym, czyli wtedy ,gdy już od setek i tysięcy lat wiele pokarmów naturalnych uległo skażeniu. A więc zaczynam. Ja oczywiście stosuje się w życiu do każdej porady tutaj jaka zapisze
1. SLIWKI NIE NADAJA SIĘ DO JEDZENIA DLA CZLOWIEKA tak sw Hildegarda opisuje śliwki według wiedzy przekazanej od Boga "owoce tego drzewa tak dla zdrowego jak i chorego są szkodliwe i niebezpieczne,bo budzą one w człowieku "nałóg żółciowy" wzmagaja gorzkie soki i pomnażają je" . Pamiętać należy, że św Hildegarda nie znała wtedy języka medycznego z dzisiejszych czasów, tak więc "nałóg żółciowy " oraz gorzkie soki zapewne oznaczały problemy z wątroba.
Także ja już więcej śliwek jeść nie będę, córce też ich nie będę kupować- zresztą ona nawet śliwek nie lubi  big_smile a ja sama jem je bardzo rzadko,więc napewno tęsknić za tym owocem nie będziemy. Wy jak chcecie być zdrowi to też zrezygnujcie ze śliwek jest wiele innych owoców korzystnych dla zdrowia ,o których będę też pisać

8

A ja uwielbiam śliweczki i będę ich dużo jeść.
Jesienią posadziłam kilkanaście drzewek różnych odmian śliwek, brzoskwinie, morele, renklody.
Będę jadła na surowo a nadmiar zakonserwuję, ususzę, zrobię powidła, kompoty, dżemy, może nawet nalewki jeśli coś jeszcze zostanie.
Takie późne węgierki, mocno dojrzałe, pozostające na drzewie do czasu aż ich końcówki lekko się zmarszczą, żółte w środku, słodziutkie, z łatwo odchodzącą pestką, już nie takie soczyste, ale elastyczne są przepyszne.
Śliwki mają mnóstwo wartości odżywczych, mikro i makroelementy, a do tego są naturalnym produktem moczopędnym.
I mnóstwo innych dobroczynnych działań na organizm człowieka.
Niestety cukrzycy muszą uważać na ilość spożywanych owoców.

GloriaSoul napisał/a:

Jesienią posadziłam kilkanaście drzewek różnych odmian śliwek, brzoskwinie, morele, renklody.
Będę jadła na surowo a nadmiar zakonserwuję, ususzę, zrobię powidła, kompoty, dżemy, może nawet nalewki jeśli coś jeszcze zostanie.
Takie późne węgierki, mocno dojrzałe, pozostające na drzewie do czasu aż ich końcówki lekko się zmarszczą, żółte w środku, słodziutkie, z łatwo odchodzącą pestką, już nie takie soczyste, ale elastyczne są przepyszne.
Śliwki mają mnóstwo wartości odżywczych, mikro i makroelementy, a do tego są naturalnym produktem moczopędnym.

Bardzo dobrze  to jest Twój wybor, zeby byc chora i masz do niego pelne prawo. Pan Bog przekazal sw Hildegardzie wiedze medyczna prosto z Nieba,prosto od siebie samego,a jak Ty chcesz ta wiedze odrzucic lub słuchać sie ekspertow, ktorzy maja pojmowanie świata na poziomie mniej niz 1% to droga wolna... a teraz bede tu niedlugo kontynowac dalsze porady jak zyc wedlug Księgi Rodzaju 1 i związane tez z tym porady zdrowotne sw Hildegardy

Werset 1 Ksiegi Rodzaju 1- skoro Pan Bóg jest Dawca życia to również dla człowieka życie ludzkie od poczecia do naturalnej smierci powinno byc ważne

11 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK (2025-04-18 22:05:28)

Chyba już tu wspominalam modlitwa Zdrowaś Maryjo z połączeniem Chwała Ojcu praktykowana 3x dziennie każdego dnia. Trojca Swieta uczestniczyła w dziele stworzenia świata,natomiast Maryja-Matka Boża jest najbardziej idealnym stworzeniem, dlatego Księga Rodzaju 1 może też być praktykowana przez te modlitwe "Chwała Trójcy Świętej z Pozdrowieniem Anielskim ". Będę wam tu na forum pisać moje postępy w tej modlitwie,tyle ,że już w innym moim istniejącym już temacie. Ten temat będę uzupełniać w swoim czasie.

12 Ostatnio edytowany przez Julia life in UK. (2025-04-21 13:01:31)

Muchówki, dwuskrzydłe (Diptera) – rząd owadów. Charakteryzuje się jedną parą skrzydeł. Druga para skrzydeł uległa uwstecznieniu i występuje w postaci przezmianek (halteres). Skrzydła są cienkie, błoniaste oraz przezroczyste.

Niektóre gatunki muchówek są zupełnie pozbawione skrzydeł. Duża, ruchomo osadzona na tułowiu głowa zaopatrzona jest w parę dużych oczu złożonych. Oprócz tego występują zwykle na głowie trzy przyoczka. Czułki albo krótkie dwuczłonowe, kończące się szczecinką, albo znacznej długości i składające się z większej liczby członów. Na odnóżach znajdują się również narządy słuchu w postaci włoskowatej. Narządy gębowe w zależności od pobieranego pokarmu: kłujące, liżące, gryzące lub ssące. Warga dolna zmieniona w ssawkę o kształcie rynienki, w której mieszczą się szczeciniaste żuwaczki (mandibula). Do ssawki otwierają się przewody gruczołów ślinowych; może się ona też kończyć poduszeczkowatym rozszerzeniem, tzw. labellą. U samców muchówek żuwaczki zupełnie się nie rozwijają. Segmenty tułowia są silnie ze sobą pozrastane. Odwłok składa się z 9 lub 10 segmentów. Nogi muchówek kończą się pięcioczłonowymi stopami zaopatrzonymi w pazurki lub przyssawki.

GloriaSoul napisał/a:

Konicznie popij je duza iloscia mleka.

14

Julia life in UK. napisał/a:

Muchówki, dwuskrzydłe (Diptera) – rząd owadów. Charakteryzuje się jedną parą skrzydeł. Druga para skrzydeł uległa uwstecznieniu i występuje w postaci przezmianek (halteres). Skrzydła są cienkie, błoniaste oraz przezroczyste.

Niektóre gatunki muchówek są zupełnie pozbawione skrzydeł. Duża, ruchomo osadzona na tułowiu głowa zaopatrzona jest w parę dużych oczu złożonych. Oprócz tego występują zwykle na głowie trzy przyoczka. Czułki albo krótkie dwuczłonowe, kończące się szczecinką, albo znacznej długości i składające się z większej liczby członów. Na odnóżach znajdują się również narządy słuchu w postaci włoskowatej. Narządy gębowe w zależności od pobieranego pokarmu: kłujące, liżące, gryzące lub ssące. Warga dolna zmieniona w ssawkę o kształcie rynienki, w której mieszczą się szczeciniaste żuwaczki (mandibula). Do ssawki otwierają się przewody gruczołów ślinowych; może się ona też kończyć poduszeczkowatym rozszerzeniem, tzw. labellą. U samców muchówek żuwaczki zupełnie się nie rozwijają. Segmenty tułowia są silnie ze sobą Escape Road City pozrastane. Odwłok składa się z 9 lub 10 segmentów. Nogi muchówek kończą się pięcioczłonowymi stopami zaopatrzonymi w pazurki lub przyssawki.

To bardzo inspirujące i głębokie spojrzenie na Księgę Rodzaju 1!

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Moje życie wedlug Ksiegi Rodzaju 1

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024