Mozliwe, ze myslenie o tym w kontekscie “robienia rzeczy na okolo” niepotrzebnie Cie stresuje i sprawia, ze czujesz sie nieadekwatnie - bo w ten sposob o tym myslisz.
Wszystkie nasze zyciowe akcje mozna z pewnej perspektywy podzielic na dwie kategorie: eksploracje i eksploatacje.
Eksploatacja to wszystkie aktywnosci, ktore wykonujemy motywowani konkretnym efektem np. uczymy sie programowania bo chcemy dostac prace jako programista.
Eksploracja to aktywnosci, ktore wykonujemy motywowani wewnetrzna ciekawoscia np. uczymy sie lingwistyki bo jestesmy ciekawi w jaki sposob jezyk, ktorego uzywamy ksztaltuje to w jaki sposob widzimy samych siebie.
Regularna eksploracja sprawia, ze eksploatacja staje sie latwiejsza i pozwala osiagnac unikalne efekty - np. lingwistyka pozwala programiscie na glebsze zrozumienie jezykow programowania, co przeklada sie na efekty w samym programowaniu.
Z moich obserwacji:
Zycie ludzi, ktorzy jedynie eksploatuja swoje istniejace zasoby i skupiaja sie na konkretnych efektach jest puste i frustrujace (bo malo w nim ciekawosci i poczucia satysfakcji z glebszego zrozumienia jak dziala swiat).
Zycie tych, ktorzy jedynie eksploruja (daza za swoja ciekawoscia - czyli uczuciem) jest spolecznie nieprzydatne i nieznaczace (bo nie maja w sobie wystarczajaco dyscypliny aby byc pomocnymi - co wymaga rutyny i eksploatacji).
Ja uwazam, ze aby czuc sie spelnionym to trzeba regularnie uczyc sie czegos z czystej ciekawosci i nigdy nie przestawac dawac od siebie jakiejs wartosci innym, dzieki specjalizacji ktora wiaze sie z rutyna.
Dyscyplina i Ciekawosc sa w stosunku do siebie antagonistyczne, wiec potrzebne jest cos co pozwoli rozwiazac konflikt miedzy nimi.
W moim przypadku jest to chyba empatia, ktora motywuje mnie do poswiecenia zycia poprawie tego co widze dookola.
Bo obserwuje, ze ludzie wokol potrzebuja materialnej pomocy, ktora wymaga eksploatacji aby krotko-terminowo rozwiazac symptomy glebszych problemow.
Natomiast rozwiazanie tych glebszych problemow czesto wymaga posiadania konfiguracji wiedzy, ktora nie jest znana - co za tym idzie, jedyna droga do niej jest eksploracja w nadziei, ze kiedys ja zdobedziemy.