Czy psycholog, psychoterapeuta,pomoże mi zrozumieć poprzednią relację? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Czy psycholog, psychoterapeuta,pomoże mi zrozumieć poprzednią relację?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Czy psycholog, psychoterapeuta,pomoże mi zrozumieć poprzednią relację?

Nie za bardzo sobie radze samemu. Jednego dnia jest dobrze, innego totalnie tracę kontrolę. Codziennie rano i tak tesknie za dana osobą.
Jednak problem jest też taki, że ja bym chciał sie dowiedzieć, czy kiedykolwiek jakaś dziewczynę z przeszłości kochalem, czy może mi się wydawało. Głównie chodzi mi o ostatnią. Różne rzeczy chciałbym poruszyc z tamtej relacji, bo nie wiem co bylo sluszne, a co nie.
Specjaliści potrafią pomóc na takie tematy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy psycholog, psychoterapeuta,pomoże mi zrozumieć poprzednią relację?

Wszystkiego nie się zrozumieć, psycholog pewnie coś Ci rozjaśni, ale jak sam nie wiesz czy kochałeś, to są tylko Twoje odczucia...
Chociaż możesz nie odróżniać miłości toksycznej...
Dlatego możesz tu opisać swoją historię, ocenimy.
Ale jak nie radzisz sobie z rozstaniem, to pomóc psychologiczna Ci się przyda.

3

wieka napisał/a:

Wszystkiego nie się zrozumieć, psycholog pewnie coś Ci rozjaśni, ale jak sam nie wiesz czy kochałeś, to są tylko Twoje odczucia...
Chociaż możesz nie odróżniać miłości toksycznej...
Dlatego możesz tu opisać swoją historię, ocenimy.
Ale jak nie radzisz sobie z rozstaniem, to pomóc psychologiczna Ci się przyda.

Opisałem to w innym poście. Najlepsze, ze nie bylismy parą, a bylismy blisko 2 lata.

4

Specjalista pomoże Ci zrozumieć motywy swojego postępowania. Dotrzeć do prawdy o sobie, do której nie chcesz się z różnych względów przyznać.

5

To niepotrzebnie zakładałeś nowy wątek.

6

Agnes76 napisał/a:

Specjalista pomoże Ci zrozumieć motywy swojego postępowania. Dotrzeć do prawdy o sobie, do której nie chcesz się z różnych względów przyznać.

Chciałbym i w sobie i w innych. Tylko czy naprawdę uda się dojść do prawdy? Jakis czas temu bylem u psychoterapeuty pierwszy raz i totalnie mi sie nie podobało. Nie czulem sie tam dobrze i to był facet. Tylko wtedy na inny temat rozmawialismy. Może lepiej pójdę do kobiety. Tylko mam obawy, że kobieta będzie patrzyła przez pryzmat kobiety. I ieszcze trafię na jakąś roszczeniową panią i będzie nieobiektywna.

7 Ostatnio edytowany przez Agnes76 (2023-03-10 16:30:51)

Charlesss napisał/a:
Agnes76 napisał/a:

Chciałbym i w sobie i w innych. Tylko czy naprawdę uda się dojść do prawdy? Jakis czas temu bylem u psychoterapeuty pierwszy raz i totalnie mi sie nie podobało. Nie czulem sie tam dobrze i to był facet. Tylko wtedy na inny temat rozmawialismy. Może lepiej pójdę do kobiety. Tylko mam obawy, że kobieta będzie patrzyła przez pryzmat kobiety. I ieszcze trafię na jakąś roszczeniową panią i będzie nieobiektywna.

Tylko od Ciebie zależy czy do tej prawdy dotrzesz.
Nie zawsze chcemy  poznać prawdę, bo zdarza się, że musimy przyznać się do błędów albo intencji, które nie do końca się nam podobają.
Z jednej strony chcemy zachować dobrą samoocenę, a z drugiej trzeba wiedzieć, że tylko prawda nas wyzwoli.
W moim przekonaniu każdy jest w stanie sam dotrzeć do swoich motywów o ile nie zacznie uciekać przed odpowiedzialnością za czyny oraz  nie będzie się bał dotrzeć do źródeł motywów.
W tym momencie dobrze dać sobie prawo do błędów i  zrozumieć, że dbanie o własne szczęście to nasz obowiązek. Tu nie chodzi o ocenianie tylko o zrozumienie co nami kierowało i jaki był prawdziwy cel.

Moim zdaniem  mężczyzna lepiej rozumie mężczyznę a kobieta kobietę. Trzeba jednak widzieć, że terapeuta terapeucie nierówny. Z jednym szybciej złapiemy kontakt, co nie znaczy, że l bardziej pomoże ten, u którego będzie bardziej miło.
W gabinecie dotyka się trudnych spraw dlatego nie zawsze jest sympatycznie.

Zastanawiam się na czy miałaby polegać roszczeniowość terapeuty - co masz na myśli?

8

While we will be able to communicate with one of them more quickly, this does not always indicate that the one who will be friendlier to us will be the one who will be most helpful.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Czy psycholog, psychoterapeuta,pomoże mi zrozumieć poprzednią relację?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024