Kumpela ciągle chce pożyczać pieniądze, co robić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Kumpela ciągle chce pożyczać pieniądze, co robić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 40 ]

1 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-11-26 20:36:42)

Temat: Kumpela ciągle chce pożyczać pieniądze, co robić?

Cześć,
kumpela ciąglę "żebra" o pieniądze, na początku były małe sumki 100...200 nie było problemu oddawała, ale ostatnio pożyczyłam 500 zł, oddała we wrześniu 100 że niby w ratach, ale w październiku już nie oddała ani złotówki, bo mam poczekać coś musi zapłacić itd.
Ostatnio twierdziła że będa mieli dodatkową kasę na święta itd, to zwróci wszystko i prosi jeszcze o 100 zł, bo jakieś opłaty, paliwo itd.

Co ciekawe ma męża, mieszkają w domu pod Bydgoszczą, mają 2 synków (czyli pewnie 500 zł biorą) wypasione auto Volvo XC70 bodajże, podobno są spłukani budową mieszkania, a do tego interes męża (bo on prowadzi działalność) ostatnio słabo idzie.

Tylko co mnie to obchodzi, ja nie mam domu, mieszka w bloku i mam mniejsze dochody niż oni na miesiąc.
Jest o tyle perfidna i bezczelna, że "chociaż" 100 zł to mogę jej pożyczyć więcej nie chce (na razie)
Sama niby nie ma a twierdzi że to tylko 100 zł.

Poza tym inni u mnie w rodzinie twierdzą, że ona to robi celowo, ma kasę ale musi coś opłacić itd nie chce budżetu naruszac, no bo co? dzieci chodza głodne?

Wkurza mnie to że ja powiem że nie pożycze, to głupie komentarze właśnie że to tylko 100 zł, albo jeśli nawet nie, to mówi no trudno szkoda, za 2-3 tygodnie to samo.

Mam jej pożyczyć jak jeszcze nie oddała poprzedniej kasy? Poza tym raz kiedyś można ale nie non-stop co miesiąc.

Te jej argumenty są słabe że np w aucie może jeszcze przejechać 50 km jej pokazuje a wypłatę ma np 2-iego.
Albo że jakieś ubezpieczenie musi opłacić. Nikt jej ani mężowi nie chce pomóc, czy ja pomogę, czy pomogę i przeleje np 100 zl albo 200..

Może innych też tak porobiła i nie oddała do końca i teraz nie pożyczają.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kumpela ciągle chce pożyczać pieniądze, co robić?

Serio?
ile masz lat? 13? ze boisz sie ze koleżanka sie na ciebie pogniewa?

Przestań być jej sponsorem i tyle.
Mówisz wprost ze nie pożyczysz już jej ani złotówki, oraz to ze ma ci oddać te pieniądze które pożyczyła i tyle.
Obrazi siei zerwie kontakt?
tym lepiej dla ciebie,pozbędziesz sie sępa z otoczenia.

3

ty od niej pozycz smile

4 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2022-11-26 21:35:30)

Miałam taką znajomą, która tak żebrała, wtedy były to mniejsze sumy. Radzę zerwać kontakt z tą kumpelą, nie spotykać się i nie odpowiadać  na te telefony.Może ta znajomość z nią trwa, bo jej pożyczasz?

5

Nie chodzi o to że się obrazi, tylko przykładowo jak zrobić żeby nie pytała o "pożyczkę".
Poza tym jak stracimy kontakt to tych pozostałych swoich pieniędzy już raczej nie otrzymam.

Czyli nie odpisywac na messengerach, nie odpisywać na whatssap, ale mogą się zacząć telefony chyba że nie odbierać.

6

Lisikaa napisał/a:

Nie chodzi o to że się obrazi, tylko przykładowo jak zrobić żeby nie pytała o "pożyczkę".
Poza tym jak stracimy kontakt to tych pozostałych swoich pieniędzy już raczej nie otrzymam.
.

Coś to "dziwne" jest
ciekawe czy tylko od Ciebie tak pożycza

7

Lisikaa napisał/a:

Czyli nie odpisywac na messengerach, nie odpisywać na whatssap, ale mogą się zacząć telefony chyba że nie odbierać.

Ile łącznie na ten moment Ci nie oddała?
Czy to na tyle wielka kasa dla Ciebie, że jest warta takiego upominania się?

Możesz napisać oficjalne wezwanie do zapłsty i jej wysłać, a wcześniej po prostu powiedzieć, że więcej nie pożyczysz.

Możesz też zagadać do jej męża. Czy on o tych pożyczkach wie?

8

Lisikaa napisał/a:

Nie chodzi o to, żeby nie odpisywać i nie odbierać. Chodzi o to, żeby jak normalny, dorosły człowiek, spokojnie powiedzieć - wybacz, nie mogę pożyczyć ci więcej pieniędzy, nawet małej sumy, dopóki nie zwrócisz mi poprzedniej pożyczki. Proszę, żebyś zrobiła to jak najszybciej, ponieważ odczuwam brak tej sumy w swoim budżecie, nie mogę czekać do stycznia.

9

No tylko pytanie czy ona to zrozumie, co to pozyczania od innych - ponoć pytała tez mojej kuzynki bo ją zna, ale ona nie pożyczyła jej.
Na ten moment dług to 400 zł, nie wiem czy warty upominania się, ale jesli będzie kontakt, upominanie itd to też ona sama będzie prosić o kolejny przelew
Męża jej znam słabo, więc jedyny kontakt na fb ale nie wiem czy to nie przesada.
Po prostu pożyczyła raz 500 zł i ustalone były że odda w ratach bo nie jest w stanie całości oddać.
I raz przelała 100 zł (bo chodzi o to że jak dostanie wynagrodzenie) czyli za wrzesień, ale za październik w listopadzie już nie...teraz niby powinna 200 zł przelać, ale skoro wciąż chce pożyczać to ja tego nie rozumiem, to jak odda?

Chodzi o to że pewnie mają jakieś raty do płacenia i czyimś kosztem chce to spłacać. Bo wątpię żeby nie miała co jeść.

10

400 zł to mały koszt, by pozbyć się pijawki

11

Lisikaa napisał/a:

Autorko,jeśli nie będziesz się upominać ty pierwsza, to na co ty liczysz? 500 zł pożyczyłaś tak sobie i kumpela ci dyktuje warunki, na jakich zasadach ci odda. A może ona uzna, że nie musi ci nic oddawać? Póki co nie masz żadnych dowodów, że jej cokolwiek pożyczyłaś. I śmieszne jest to, ze zdecydowała ci oddawać po 100 zł, szkoda, że nie 50 zł. Za pół roku te same pieniądze będą mniej warte niż teraz.
Jak chcesz uniknąć dalszych pożyczek,możesz jej powiedzieć, żeby najpierw oddała to, co pożyczyła, wtedy będzie ok. A jeśli nie umiesz powiedzieć nie, to staraj się mało kontaktować lub wcale.

12

Na Twoim miejscu Autorko powiedziałabym ze nie pozycze 100 zł bo póki co wisi Ci jeszcze 400 zł i nie trzyma się ustaleń co do spłaty.  Ty też masz wydatki, szczególnie ze teraz ida święta a nie zarabiasz kokosów. A skoro chce pożyczyć  100 zł bo to "tylko" 100 zł to jakim cudem tych tylko 100 zł sama nie ma? Niech będzie poważna bo to serio już jest wkurzające szczególnie ze wiesz ze pożycza też od innych. Zastanowiłabym się też głośno czy jej mąż wie o tych pożyczkach. Może to ja wystraszy i skloni do spłaty. Bo idę o zakład ze na życie kasę ma ale brakuje na jej pazurki i fatalaszki dlatego pożycza na boku bez wiedzy męża.
Jeśli nie odda to wtedy blokada wszędzie i zero gadki. Tylko ze mam wrażenie że Ty się jej jakoś boisz odmawiać. Jakby Ci bardzo zależała zeby Cie lubiła. Tylko ze ona lubi nie Ciebie tylko darmowe pożyczki na wieczne nieoddanie których jej udzielasz.

13

Lisikaa napisał/a:

No tylko pytanie czy ona to zrozumie

a co jest w tym trudnego do zrozumienia? Powiesz jej wprost - proszę o zwrot pieniędzy, które ci pożyczyłam. Co tu można źle zrozumieć?

Lisikaa napisał/a:

Na ten moment dług to 400 zł, nie wiem czy warty upominania się, ale jesli będzie kontakt, upominanie itd to też ona sama będzie prosić o kolejny przelew

Nieważne o co ona będzie prosić, ważne jak Ty na to zareagujesz, fakt, że ktoś prosi Cię o pożyczkę, wcale nie oznacza, że musisz się zgadzać i musisz pożyczać. Jeśli 400 zł to dla Ciebie nie jest duża suma, to moim zdaniem odpuść tej pijawce zwrot i nie kontaktuj się z nią już więcej.

Lisikaa napisał/a:

I raz przelała 100 zł (bo chodzi o to że jak dostanie wynagrodzenie) czyli za wrzesień, ale za październik w listopadzie już nie...teraz niby powinna 200 zł przelać, ale skoro wciąż chce pożyczać to ja tego nie rozumiem, to jak odda?

Nie odda. Będzie zwlekać, przeciągać i prosić o kolejne pożyczki.

Lisikaa napisał/a:

Chodzi o to że pewnie mają jakieś raty do płacenia i czyimś kosztem chce to spłacać. Bo wątpię żeby nie miała co jeść.

ale co Cię to obchodzi co oni maja, a czego nie maja? Długi się spłaca, koniec i kropka.

14 Ostatnio edytowany przez madoja (2022-11-27 13:26:16)

Też mam takiego znajomego, ale dla mnie to akurat przyjemność, cieszę się że mogę komuś pomóc. Ważne że zawsze oddaje.
Ostatnio też tak zrobił, że pożyczył 500 zł, po miesiącu oddał 250 i zaraz znów pożyczył 250, by za miesiąc oddać 500.
Tylko że on zawsze przeprasza, tłumaczy się i mówi dokładnie kiedy odda (zawsze - oprócz tego jednego razu - dotrzymał terminu). Nigdy nie używa słów "tylko 100 zł". I zawsze jest pomocny, odwdzięcza się.

No i u mnie jest tak, że naprawdę go lubię, jesteśmy przyjaciółmi. Może jest inaczej  gdy to jest tylko koleżanka.

Powiedz jej, że najpierw prosisz o oddanie poprzedniego długu, wtedy jej pożyczysz. Bez złości, po prostu ze zbolałą minką, że Tobie też się nie przelewa.

15

Aby przestała pożyczać musisz zażądać zwrotu całej kwoty jak najszybciej smile Nic tak nie odstrasza pożyczaczy jak widmo przymusu oddania długu lol Wtedy zerwie z Tobą kontakt i problem z głowy. A to, że tych pieniędzy już nie odzyskasz to pewne jak w banku. Nauka kosztuje, Ty musiałaś za nią zapłacić w żywej gotówce. Odbierz lekcje, wyciągnij wnioski na przyszłość  i żyj dalej w spokoju i harmonii smile

Lisikaa, zacznijmy od tego, na co się umówiłaś z koleżanką. Na przykład: jak pożyczałaś kumpeli te 500 zł, to jaki termin zwrotu ustaliłyście? Czy umówiłaś się z nią na zwrot całej kwoty na raz czy zwrot w ratach?

17

Lisikaa napisał/a:

Cześć,
kumpela ciąglę "żebra" o pieniądze, na początku były małe sumki 100...200 nie było problemu oddawała, ale ostatnio pożyczyłam 500 zł, oddała we wrześniu 100 że niby w ratach, ale w październiku już nie oddała ani złotówki, bo mam poczekać coś musi zapłacić itd.
Ostatnio twierdziła że będa mieli dodatkową kasę na święta itd, to zwróci wszystko i prosi jeszcze o 100 zł, bo jakieś opłaty, paliwo itd.

Co ciekawe ma męża, mieszkają w domu pod Bydgoszczą, mają 2 synków (czyli pewnie 500 zł biorą) wypasione auto Volvo XC70 bodajże, podobno są spłukani budową mieszkania, a do tego interes męża (bo on prowadzi działalność) ostatnio słabo idzie.

Tylko co mnie to obchodzi, ja nie mam domu, mieszka w bloku i mam mniejsze dochody niż oni na miesiąc.
Jest o tyle perfidna i bezczelna, że "chociaż" 100 zł to mogę jej pożyczyć więcej nie chce (na razie)

Poza tym inni u mnie w rodzinie twierdzą, że ona to robi celowo, ma kasę ale musi coś opłacić itd nie chce budżetu naruszac, no bo co? dzieci chodza głodne?

Wkurza mnie to że ja powiem że nie pożycze, to głupie komentarze właśnie że to tylko 100 zł, albo jeśli nawet nie, to mówi no trudno szkoda, za 2-3 tygodnie to samo.

Mam jej pożyczyć jak jeszcze nie oddała poprzedniej kasy? Poza tym raz kiedyś można ale nie non-stop co miesiąc.

Te jej argumenty są słabe że np w aucie może jeszcze przejechać 50 km jej pokazuje a wypłatę ma np 2-iego.
Albo że jakieś ubezpieczenie musi opłacić. Nikt jej ani mężowi nie chce pomóc, czy ja pomogę, czy pomogę i przeleje np 100 zl albo 200..

Poczytaj sobie o asertywności, a w szczególności o asertywnej odmowie.

Widać, że czujesz się wykorzystywania - i prawidłowo.
Powiedz jej szczerze o swoich odczuciach.
Coś w stylu: "Czuję się źle kiedy pożyczasz ode mnie pieniądze i nie oddajesz ich na czas. Mam też swoje wydatki i problemy, a ciągłe pożyczanie Tobie i brak oddawania w terminie bardzo mnie frustruje. Chciałabym, żebyś oddała mi moje pieniądze i następnym razem nie prosiła o kolejną pożyczkę." Jeżeli przyjaciółka się zdenerwuje tzn. że to nie była przyjaciółka smile

Co do pożyczania, to ja mam swój schemat, który zawsze wykorzystuję, a mianowicie:"Nie pożyczam pieniędzy, bo takie mam zasady. Mam nadzieję, że to zrozumiesz i uszanujesz."

18 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-11-28 10:12:15)

Tamiraa napisał/a:

I śmieszne jest to, ze zdecydowała ci oddawać po 100 zł, szkoda, że nie 50 zł. Za pół roku te same pieniądze będą mniej warte niż teraz.

No niby tak ale gdyby uparcie przystawać przy swoim czyli że ma to być zwrot pełnej kwoty, to by tych pieniędzy nie było zapewne. Już chyba lepiej zgodzić się na spłatę po 100 zł, czy czekać pół roku aż odda jednorazowo całość?

Lucy-on-the-roof napisał/a:

Lisikaa, zacznijmy od tego, na co się umówiłaś z koleżanką. Na przykład: jak pożyczałaś kumpeli te 500 zł, to jaki termin zwrotu ustaliłyście? Czy umówiłaś się z nią na zwrot całej kwoty na raz czy zwrot w ratach?

No to było tak, że po przelaniu napisała że dostanie np 2-ego wypłatę i zwróci, a potem nagle bliżej 2-ego że będzie oddawać w ratach bo nie ma całości, ale obiecuje że odda co do grosza wszystko, z resztą do tej pory oddawała to raczej nie powinnam mieć wątpliwości, czy jakoś tak.

Jeśli chodzi o asertywność to nie to jest problemem, mnie psychicznie wykańcza, wieczne odmawianie, czyli odmówię raz okej...ale za chwilę znowu nękanie, zapytanie itd, moim zdaniem to jest wynik tego że dostawała pieniądze ode mnie.
Jakby od początku się nie zgodzić nawet na złotówkę, to by nie było myślę tego problemu, to był błąd po prostu.
Tak mi się przynajmniej wydaje. Próbuje jak to się mówi przekabacić, a może się uda.

Może to głupie porównanie, ale jak taki pies, dasz mu raz a on nie odejdzie tylko już wtedy cały czas będzie siedział przy Tobie i żebrał. No bo raz dostał i wie że może dostać.

19

Tylwyth Teg napisał/a:

Aby przestała pożyczać musisz zażądać zwrotu całej kwoty jak najszybciej smile Nic tak nie odstrasza pożyczaczy jak widmo przymusu oddania długu lol Wtedy zerwie z Tobą kontakt i problem z głowy. A to, że tych pieniędzy już nie odzyskasz to pewne jak w banku. Nauka kosztuje, Ty musiałaś za nią zapłacić w żywej gotówce. Odbierz lekcje, wyciągnij wnioski na przyszłość  i żyj dalej w spokoju i harmonii smile

Dlaczego ma nie idzyskac pieniędzy?
Ti by znaczyli, że koleżanka jest złodziejką.
W grudniu oewnie piwie, że sama rozumiesz, idą święta  nie możesz pozbawiać mnie pieniędzy przed świętami.
Z resztą ma męża, nie jest samotna, bezrobotną, bez pracy  dachu nad głową i bliskich.

20

Autorko, a co Ty, bank jesteś?

Rozumiem gdyby przyjaciel mnie poprosił raz na ruski rok, w szczególnej sytuacji, ale takie wieczne sępienie nie mieści mi się w głowie. Ja bym tam, nie tyle odmówiła, co w ogóle zerwała stosunki z nią.

21 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-11-28 16:46:48)

Zgadza się, natomiast od początku znajomości jest taka trochę wykorzystywaczka, teraz dopiero to widzę.
Np jakieś wyjście nigdy nie zaproponuje że wyłoży za taxówkę, albo jakieś kino itd. dawne czasy, a teraz po prostu wg mnie wybadała sytuacje od kogo może pozwolić, są osoby (zdecydowanie) które w ogóle by nie pożyczyły, bo takie już są.
Tutaj by nie miały tego problemu, a inni starają się pomóc ale no kobieta jest perfidna to inna sprawa.
Wkurza mnie to że ona zawsze super się ubiera, buciki, nigdy w dresie, jedynie w domu, wygląda jak 100 milionów, coś ala Kożuchowska, a tutaj sępki kasę i tak jest zawsze, mam kumpele co to tylko do roboty lepiej idą ubrane, a tak włosy lekko tłustę, dresy i gdzieś podjadą do sklepu czy idą pobiegać. A ta zawsze musi super wyglądać, taki fałszywy obraz siebie, w żrelacji między ludzkiej też jest super, do rany przyłóż, na prawdę konkretna, rozmowna i miła.

A najlepsze jest to że jak nastanie 1-y danego miesiąca to spokój, nie ma jej, zapada się jak kamień w wodę, no bo dostanie wypłatę i kasa jest.
Może po prostu z mężem umówieni są że ona coś tam płaci i jej schodzi kasa i potem nie ma czy jak? No nie wiem ale to w sumie nie jest istotne.

22

Jak asertywność nie jest problemem? big_smile przecież Ty grama asertywności w sobie nie masz, jakbyś miala, to dawno byś jej przestała pożyczać.

Jak dla mnie dalej rozwiązaniem jest tutaj poinformowanie jej męża i poproszenie o spłatę.
A potem jak będzie chciała to mówisz wprost, że nie pożyczasz i koniec

23 Ostatnio edytowany przez KoralinaJones (2022-11-28 17:12:25)

Autorko, prosta sprawa. Konsekwentnie dopominasz się o oddanie Ci reszty pożyczonych pieniędzy. Do czasu oddania pełnej kwoty mówisz koleżance, że niestety, lecz nie jesteś w stanie pożyczyć jej kolejnej kwoty właśnie z uwagi na fakt, że jeszcze nie oddała Ci poprzedniej pożyczki ewentualnie proponujesz jej, że z uwagi na to, że postępuje w ten sposób - kolejną umowę pożyczki spiszecie na piśmie (serio). Uwagi, że to "tylko mała kwota" kwitujesz, że dla Ciebie nie są to małe kwoty i żeby miała to na uwadze. Na koniec masz świadomość tego, że w ostateczności koleżanki mieć nie będziesz. Czyli jak to mówią: chcesz stracić przyjaciela, pożycz mu pieniądze. wink

24

Lady Loka, ja już jej nie pożyczam od dawna, od momentu pożyczki 500 zł nic nowego nie ma.
Ale chodzi o nachodzenie, o pytania, o męczenie itd.

A co do męża, moim zdaniem włączanie jeszcze do tego męża jest bezsensu, mam naskarżyć na nią? Takie trochę dziecinne wg mnie.
To jeszcze zacznie mnie wyzywać po co go informuje czy coś, teraz będzie cisza bo 1-grudnia i kasa będzie, aż do czasu tak po 15-tym.
Natomiast czy koleżanki mieć nie będę? hm ona i tak się odezwie, bo to jest człowiek bez skrupułów, bez jakiegoś honoru itd.
Tak na prawdę do końca tygodnia powinna przelać albo resztę albo chociaż dalej jakąś część tym razem 200 zł, zobaczymy.

25

Lisikaa napisał/a:

Lady Loka, ja już jej nie pożyczam od dawna, od momentu pożyczki 500 zł nic nowego nie ma.
Ale chodzi o nachodzenie, o pytania, o męczenie itd.

A co do męża, moim zdaniem włączanie jeszcze do tego męża jest bezsensu, mam naskarżyć na nią? Takie trochę dziecinne wg mnie.
To jeszcze zacznie mnie wyzywać po co go informuje czy coś, teraz będzie cisza bo 1-grudnia i kasa będzie, aż do czasu tak po 15-tym.
Natomiast czy koleżanki mieć nie będę? hm ona i tak się odezwie, bo to jest człowiek bez skrupułów, bez jakiegoś honoru itd.
Tak na prawdę do końca tygodnia powinna przelać albo resztę albo chociaż dalej jakąś część tym razem 200 zł, zobaczymy.

Tak! Skoro kobieta jest niesłowna, pożycza i teraz masz problem ze zwrotem, to jak najbardziej możesz podbić do jej męża. Nie na zasadzie, że "bo ona głupia wzięła i nie oddała", ale np. zapytać go, czy wszystko u nich ok, skoro o a tak pożycza.

Jestem przekonana, że mąż po prostu o tym nie wie.
I co z tego, że Cię będzie wyzywać czy że przestanie się odzywać? Potrzebna Ci taka osoba w życiu?

I nie, nie masz asertywności, skoro dajesz się tak nachodzić i męczyć. Powiedziałabyś jej raz mocniej do słuchu i szybko miałabyś spokój.

26 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-11-29 17:13:52)

No a co mam zrobić? krzyknąć odpier...się? Grzecznie odmawiam ale skoro już dostała kilka razy to żebra dalej.
Nie bardzo tez widzę sens informowania męża bo w jakim celu? skarżypyta? 15 letnia dziewczynka która musi naskarżyć rodzicom?
Takie to trochę dziecinne wg mnie.

27

Lisikaa napisał/a:

No a co mam zrobić? krzyknąć odpier...się? Grzecznie odmawiam ale skoro już dostała kilka razy to żebra dalej.
Nie bardzo tez widzę sens informowania męża bo w jakim celu? skarżypyta? 15 letnia dziewczynka która musi naskarżyć rodzicom?

Po prostu jej odmów i upomnij sie o zwrot tych 400 zlotych. Grzecznie, ale stanowczo. I niestety pogódź się z tym, że się na Ciebie smiertelnie obrazi. Przynajmniej już więcej Ci sepić nie będzie.

28

Lisikaa napisał/a:

"Nie przychodź do mnie więcej po pieniądze, bo Ci i tak nie dam".
Cóż, skoro wolisz stracić kasę to Twój wybór. Ja bym normalnie pogadała z jej mężem, to nie jest skarżenie.

Unieś się dumą, pożyć jej jeszcze z tysiaka i płacz tutaj dalej nie mając deka asertywności i żadnego sposobu na ściągnięcie długu.

29 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-12-03 14:58:09)

Chyba wykrakaliśmy, albo co niektórzy dobrze rozeznali sytuację, już minął 1-wszy, a kumpela się nie odzywa i nie wpłaca ani żadnej mniejszej sumy ani całości. Teraz nie wiem czy olać temat oddania kasy i się w ogóle już nie kontaktować i nie odpowiadać jej, czy dać jej znać że kolejny miesiąc i nie oddaje?
W 1 przypadku kasy może nie odzyskam ale święty spokój już tak, w drugim być może odda ale znowuż będzie chcieć pożyczać.

Co za masakra, żeby tak od kogoś pożyczyć i nie oddawac.. roll

30

Oczywiście, że zgłosić się po kasę.
Jak nie odda, to będziesz miała spokój przez dłuższy czas.

A jak odda, to przy najbliższej okazji jak będzie znów chciała pożyczyć, to powiedź, że masz duże wydatki i nie masz.
Jak się już później nie odezwie, to niedużo stracisz.

31

Ja byłam taką dojną krową, dokąd się nie pokapowałam, że po prostu inni mają taki sposób na życie. Ja im "pożyczałam" pieniądze na wieczne nie oddanie a sama zaiwaniałam żeby takie sumy zarobić. Teraz zmądrzałam.. Kosztowało to trochę, bo to czego mi ci potrzebujący nie oddali wystarczyłoby na dobrej klasy samochód, ale teraz wiem jak z nimi postępować bo nauka w las nie idzie smile
Teraz po prostu nie pożyczam.. A jak ktoś chce ode mnie kasy to proponuję żeby zapracował.. np. trawnik mi skosił, albo kuchnię pomalował... I tyle go widziałam smile
Tak że tego...

32 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-12-05 10:48:41)

Słuchajcie ta dziewczyna jest jakaś niepoważna, nie zdążyłam się odezwać kiedy odda kasę, a ona już sama w między czasie się odezwała, czy poratuje i przeleje 100 zł.
Ja jej na to, że jeszcze wisi mi resztę kasy, no ona pamięta ale odkąd dostała wypłatę ma sporo wydatków, także jeszcze w tym miesiącu przeleje większą sumę, nie obiecuje że całość, ale coś tam odda  (słowo klucz "coś tam")

Ja się już nie odezwałam, masakra jedna wielka, jacy ludzie są bezczelni, rozumiem pożyczyć i się nie odzywać chociaż i to jest nieporozumieniem ale jeszcze pożyczać dalej? Ja mam ją utrzymywać czy jak?

Na dodatek ja swojego wynagrodzenia za listopad nie mam jeszcze, a ona dostała bo w budżetówce to raczej równo jakoś chyba w okolicy 1-wszego przelewają.

33

I co, dalej uważasz, że odda?:D
Dalej twierdzisz, że masz to pod kontrolą? Ja Ci mówiłam, że nie odda, a przyjdzie po więcej.

Napisz do jej męża.

34

Ale tu nie chodzi że pod kontrolą tylko że jacy ludzie są perfidni.
Poza tym raz mi może nie oddać, więcej tego nie zrobi bo po prostu nie pożyczę :-)

To jest tak że raz się kogoś oszuka, wykorzysta etc. zaufanie odbudowuje się baaaardzo długo i tutaj jest ten przypadek.

Natomiast ja nie rozumiem, tego co piszecie i co w necie ludzie podają, że chcesz stracić przyjaciela - pożycz mu kasę, ale jak widać dziewczyna bez honoru nadal się odzywa czyli ta "znajomość" trwa w najlepsze.

Napisałam do męża na fb.

35

Lisikaa napisał/a:

Napisałam do męża na fb.

Już nie masz "przyjaciółki"

36

Z tą kumpelą nie tak prosto, wczoraj wydzwaniała - ja nie odbierałam, może chciała pogadać dlaczego do jej męża się odzywam :-)
Także przyjaciółki może nie mam ale znajomość jest jak widać nadal, tzn tak myślę, może znów kasę chce wydoić

37

Co Ty masz z tej znajomości prócz bycia bankomatem? To koleżanka czy znajoma bo zapewne pijawka.
Miałam taką, pożyczała od jednych by oddać drugim w tym też brała,, chwilówki"
Pogadaj z nią, nagraj rozmowę byś miała dowód na pożyczkę i obietnicę zwrotu. Bo pewnie umowy  nie spisałyście .Mąż mógł nie wiedzieć o jej pożyczkach i może się przed nim wypierać. Znajomy,, grał" pożyczał od wszystkich/ a to niby miał wypadek, a to komuś musiał dać w łapę, a to okazja życia się trafiła i trochę mu brakuje/ żona nie wiedziała. A rachunki  za mieszkanie były nie płacone kilka miesięcy.
Inna znajoma na,, chwilówki" zrobiła długu na 100tyś, mąż jak się dowiedział/ od dorosłych dzieci w swoje urodziny/ mało trupem nie padł. I nie wiadomo  na co starsza kobieta, rencistka je wydała.

Zażądaj zwrotu kasy jak się będzie migać powiedz że masz nagranie i zgłosisz to na policję.
A późnie zerwij kontakt bo dziewczyna ewidentnie ma problem. Ale to nie jest Twój problem. Dopóki znajdzie się,, dawca" będzie biorca

38 Ostatnio edytowany przez Lisikaa (2022-12-12 12:06:23)

Tak, no problem jest taki, że do tej pory zwracała wszystkie pożyczki, to teraz coś pękło i nie oddaje, pozostało 400 zł, dlatego to jest co najmniej dziwne.
Dla mnie ktoś kto wiecznie musi pożyczać to albo powinien zmienić pracę albo wziąć konkretny kredyt czy coś no nie wiem.
A co mam z tej znajomości? No bywały wyjścia (ostatnio rzadziej), wspólne spędzania sylwestrów, czy nawet jakieś wyjazdy na wakacje.
Ostatnimi czasy odkąd ma rodzinę już bardzo rzadko.

Ja jestem inna bo mi by było głupio że komuś wiszę kasę może ktoś potrzebuje a ja mam to gdzieś i kilka miesięcy to już trwa, no tak trochę niegrzeczne to jest wg mnie, a do tego osoba niby która wszystkie zasady savoir vivre stara się stosować aż w nadmiarze, jak widać chyba nie do końca.

Ale to jest tak zawsze łazęgi jakieś nie są kieszonkowcami w komunikacji, metody na wnuczka/policję itd. to też ludzie super ubrani i grzeczni, chamstwo w pracy ze strony pracodawcy to też domena prezesów w marynarkach i wyglądający jak milion złotych.

Ta dziewczyna też jest słodko-pier... w kontaktach między ludźmi do rany przyłóż, jaka kochana i miła, niektórzy pewnie w tym temacie po rozmowie z nią by pomyśleli że to ja coś nie bardzo, a to jest po prostu "gra", zawsze super ubrana, zawsze jak do kogoś przychodzi to przynosi coś, albo piecze itd., podziwia mieszkania, czyjeś fryzury itd.
No a widać kim jest na prawdę.

39

Lisikaa napisał/a:

Cześć,

Żelazna reguła, NIKOMU, nie pożycza się kasy, nawet własnej matce. Od pożyczek są banki, tam niech idą jak nie potrafią żyć w granicach własnych dochodów. To jest taki typ ludzi, unikać. Jak chce następne 100 to powiedz że coś wypadło i nie masz, a jeszcze dorzuć że sama musiałaś od kogoś pożyczyć i że by się przydało aby ci oddała to co ci zalega bo masz ostatnio jakieś nieplanowane wydatki i potrzebujesz tej kasy. Niech pożyczy od innych jeleni i ci odda, a potem nigdy już jej nie pożyczaj ponownie, bo to jej nadużywanie twojej przyjaźni używając cie jak darmowy bank. Nie bądź głupia. Takich znajomych nie potrzebujesz do niczego, to zwykłe pijawki.

40 Ostatnio edytowany przez AleksB (2023-01-23 05:23:26)

Farmer napisał/a:

400 zł to mały koszt, by pozbyć się pijawki

Ale i 400 nie chodzi ulicą. Upominać się, dzwonić do niej co pare dni i upominać do skutku, bo potrzebne ci na X czy Y na już. Odda to urwac kontakt. Proste.

Posty [ 40 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Kumpela ciągle chce pożyczać pieniądze, co robić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024