Czy jest jakaś szansa na ciążę ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czy jest jakaś szansa na ciążę ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Czy jest jakaś szansa na ciążę ?

Witam. Staramy się o dziecku od jakiegoś czasu, ale nie wychodzi. U faceta zdiagnozowali żylaki powrózka ale bez operacji ponieważ są małe.
U mnie ginekologicznie wszystko w porządku , ginekolog mówił, że owulacje występują normalnie itp. Zrobiliśmy więc badanie spermy i wyniki są następujące :

Upłynnienie - prawidłowe
Objętość - 3,2 zakres referencyjny 1,5-
pH - 8,0 zakres ref 7,2-
lepkość - prawidłowa
Koncentracja plemników - 3mln/ml zakres 15-
Liczba plemników w ejakulacie - 10 mln zakres 39-
Ruch postępowy - 54% zakres ref 32-
Ruch całkowity - 56% zakres ref 40-
Brak ruchu - 44,00 %
Żywotność - 56% zakres ref 58-
Plemniki prawidłowe 5% zakres 4-
Liczba komórek okrągłych <5 mln/ml zakres ref 0,00-5,00

Czy wyniki są złe? Czy z takimi wynikami będzie bardzo ciężko o ciążę ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez blueangel (2021-11-11 20:33:41)

Odp: Czy jest jakaś szansa na ciążę ?

wyniki to radzilabym obgadac z lekarzem. na moje oko to pol na pol, ale ja lekarzem nie jestem.

od siebie moge jedynie dodac, ze jak pierworodka to te staranie sie bez zabezpieczen moze i kilka lat potrwac. za drugim dzieckiem pojdzie juz szybciutko

3

blueangel napisał/a:

wyniki to radzilabym obgadac z lekarzem. na moje oko to pol na pol, ale ja lekarzem nie jestem.

od siebie moge jedynie dodac, ze jak pierworodka to te staranie sie bez zabezpieczen moze i kilka lat potrwac. za drugim dzieckiem pojdzie juz szybciutko

Szczerze? Urolog nam wmawia, że wyniki są super. Po przeczytaniu na internecie jakie są normy to wątpię w te wyniki.
Nie zabezpieczamy się od 3 lat.

4

Majas23 napisał/a:
blueangel napisał/a:

Szczerze? Urolog nam wmawia, że wyniki są super. Po przeczytaniu na internecie jakie są normy to wątpię w te wyniki.

Uwaga, to będzie rada. Ostrzegam wcześniej, żebyś znowu nie mówiła, że jad.

Ogólnie przez 3 lata statystycznie powinniście już zaliczyć wpadkę, ALE biorąd pod uwagę Twój temat, w którym mówisz, że uprawialiście seks raz na tydzień albo i rzadziej bo jemu opadał, to może po prostu ciężko Wam się było wstrzelić w odpowiedni czas.

Co ja bym zrobiła w tym momencie: z wynikami badań to tylko lekarz, na forum nikt Ci profesjonalnie nie zinterpretuje. Natomiast zamiast do urologa ja bym skierowała się do poradni leczenia niepłodności.
Przy czym masz praktycznie 100% szans na to, że zanim Was zaczną diagnozować powiedzą Wam, żebyście przez 6-12 miesięcy uprawiali seks regularnie co 2-3 dzień przez cały cykl. Jeżeli po tym czasie ciąży nie ma, to faktycznie zaczyna się zwykle diagnostyka.

Plus dla Ciebie jest taki, że jesteś młoda i możesz poświęcić te pół roku na próbowanie i zobaczysz. Tylko tu też musisz pogadać z partnerem, bo u niego jest problem z seksem pod presją i pytanie czy presja na dziecko znowu się nie odbije negatywnie na tym, co jest między Wami.

No i najbardziej kontrowersyjne co Ci napiszę, ale ja bym się z dzieckiem wstrzymała, aż faktycznie sprawy, które opisałaś w poprzednim temacie się nie ustabilizują. Wiem, że pisałaś, że jest lepiej, ale poczekałabym czy to zmiana stała czy chwilowa. Bo jeżeli to kwestia chwilowa, to nie wiem czy dziecko będzie odpowiedzialnym krokiem.

5

Lady Loka napisał/a:
Majas23 napisał/a:
blueangel napisał/a:

Uwaga, to będzie rada. Ostrzegam wcześniej, żebyś znowu nie mówiła, że jad.

Ogólnie przez 3 lata statystycznie powinniście już zaliczyć wpadkę, ALE biorąd pod uwagę Twój temat, w którym mówisz, że uprawialiście seks raz na tydzień albo i rzadziej bo jemu opadał, to może po prostu ciężko Wam się było wstrzelić w odpowiedni czas.

Co ja bym zrobiła w tym momencie: z wynikami badań to tylko lekarz, na forum nikt Ci profesjonalnie nie zinterpretuje. Natomiast zamiast do urologa ja bym skierowała się do poradni leczenia niepłodności.
Przy czym masz praktycznie 100% szans na to, że zanim Was zaczną diagnozować powiedzą Wam, żebyście przez 6-12 miesięcy uprawiali seks regularnie co 2-3 dzień przez cały cykl. Jeżeli po tym czasie ciąży nie ma, to faktycznie zaczyna się zwykle diagnostyka.

Plus dla Ciebie jest taki, że jesteś młoda i możesz poświęcić te pół roku na próbowanie i zobaczysz. Tylko tu też musisz pogadać z partnerem, bo u niego jest problem z seksem pod presją i pytanie czy presja na dziecko znowu się nie odbije negatywnie na tym, co jest między Wami.

No i najbardziej kontrowersyjne co Ci napiszę, ale ja bym się z dzieckiem wstrzymała, aż faktycznie sprawy, które opisałaś w poprzednim temacie się nie ustabilizują. Wiem, że pisałaś, że jest lepiej, ale poczekałabym czy to zmiana stała czy chwilowa. Bo jeżeli to kwestia chwilowa, to nie wiem czy dziecko będzie odpowiedzialnym krokiem.

Od 3 lat nie zabezpieczamy się i powinnam już wpaść to fakt !!! Ale raz na tydzień seks uprawiamy od 2-3 miesiący max wcześniej było bardzo często.

Problemem są żylaki powrózka niby jakby je usunął to plemniki lepiej by zaczęły funkcjonować, ale nigdy go o to nie poproszę i nawet nie chce tej operacji ponieważ jest zawodnikiem MMA z tego się utrzymuje to jego pasja całe życie … koledzy mieli to samo zrobili operacje a teraz leżą z nogami do góry bo każdy wysiłek to ból . Poza tym nie poprawiło się nasienie u jego kolegów .

Jeśli chodzi o dziecko to on bardzo chce tzw oboje, ale on juz marzy o tym bo wie ze z każdym rokiem będzie gorzej. Taki sport , walk ma co raz więcej i niestety to się wiąże z braniem testosteronu …. A teraz ma czas aby te dziecko właśnie zrobić bo zszedł ze sterydów. 

Urolog jedynie zaproponował aby zamroził plemniki a ja jajeczka . I ze może kiedyś inaczej trzeba będzie sobie poradzić .

Ale wiadomo jak to facet , nie chce tego. Wie ze trzeba ale mówi ciagle ze on na pewno dziecko sam zrobi i żebym mu zaufała . No to przecież nie będę się kłócić bo dużo już zawaliłam swoim zachowaniem . Ale masz racje klinika niepłodności już powinna być u nas odhaczona mimo ze jesteśmy młodzi.

6 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2021-11-11 22:22:49)

Za częsty seks też nie jest dobry, bo znowu jest za mało plemników wink
dlatego prawdopodobnie w klinice i tak usłyszycie, że musicie przez przynajmniej pół roku uprawiać seks raz na 2-3 dni (bo to jest optymalny czas biorąc pod uwagę cykl życia plemników). Jak po tym czasie nie wpadniecie, to wtedy diagnozuje się dalej niepłodność.

7

"Problemem są żylaki powrózka niby jakby je usunął to plemniki lepiej by zaczęły funkcjonować, ale nigdy go o to nie poproszę i nawet nie chce tej operacji ponieważ jest zawodnikiem MMA z tego się utrzymuje to jego pasja całe życie …
Taki sport , walk ma co raz więcej i niestety to się wiąże z braniem testosteronu …. A teraz ma czas aby te dziecko właśnie zrobić bo zszedł ze sterydów."

Masz odpowiedź na wszystkie problemy łóżkowe. Dobry pomysł z tym zamrożeniem.

8

wieka napisał/a:

"Problemem są żylaki powrózka niby jakby je usunął to plemniki lepiej by zaczęły funkcjonować, ale nigdy go o to nie poproszę i nawet nie chce tej operacji ponieważ jest zawodnikiem MMA z tego się utrzymuje to jego pasja całe życie …
Taki sport , walk ma co raz więcej i niestety to się wiąże z braniem testosteronu …. A teraz ma czas aby te dziecko właśnie zrobić bo zszedł ze sterydów."

Masz odpowiedź na wszystkie problemy łóżkowe. Dobry pomysł z tym zamrożeniem.

Z zamrożeniem fajny pomysł i jestem za , ale on jest tak Pewny siebie tzw mówi ze on zrobi dziecko bez żadnych leków operacji i lekarzy. I co mam zrobić ? Nie chce się kłócić bo bez sensu jeśli chodzi o to . Wiem ze jest mu przykro. I nie chce go namawiać na coś czego nie chce . Bo tym bardziej się ode mnie odsunie. Powiedział ze mam mu zaufać . Ogólnie wyżej koleżanka dobrze napisała niby to faktycznie jest tak ze jak pójdziemy do kliniki to będą kazali uprawiać seks 2-3 razy w tyg przez conajmniej 6-12 mies .

9

Lady Loka napisał/a:

Za częsty seks też nie jest dobry, bo znowu jest za mało plemników wink
dlatego prawdopodobnie w klinice i tak usłyszycie, że musicie przez przynajmniej pół roku uprawiać seks raz na 2-3 dni (bo to jest optymalny czas biorąc pod uwagę cykl życia plemników). Jak po tym czasie nie wpadniecie, to wtedy diagnozuje się dalej niepłodność.

No właśnie ! On teraz sam z siebie powiedział mi ze mam go zapisać na badanie nasienia. Bo jest ciekawy jak jest teraz. Ogólnie urolog jeden koniecznie chciał usunąć żylaki i obrzezać go nawet po czym zrezygnowaliśmy bo facet był totalnie dziwny i bardzo chciał pieniędzy … drugi tez operacja i miał gdzieś ze walczy w MMA powiedział mu nawet taka głupia rzecz „jak kochasz ta kobietę to rzucisz to i poddasz się operacji ” oh nigdy tego nie zapomnę …. Ja nigdy tego nie powiedziałam . Aż sama go przekonywałam zeby nie poddawał się operacji. Trafiliśmy na trzeciego urologa i powiedział ze to nie można nazwać nawet żylakami tzw tam sa określenia 1-3 faza to nawet do jednej mówi ze nie zaliczy. Mało plemników ma bo się okazało ze ma małe jądra jak na dorosłego faceta . Nie wiem czy to kwestia dziedziczna czy co. Powiedział nam tylko tyle ze nie widzi przeciwskazań do tego aby dziecko zrobić bo mimo małej ilości plemników płodny jest i zdrowy i wyniki nie sa złe . Mamy się rozluźnić i nie stresować i tyle .

10

No nie mozna zjeść ciastka i mieć ciastka.
Informacje Twój chłopak ma.
nie rób z niego dziecka.
Ty ile masz lat?
jesteś młoda i zdrowa, to powiedziałabym wyluzuj, bo problem po jego stronie i to nie tak, że Ty powinnaś go roizwiązywać, podejmować decyzje jak mama za niego.

11

Na waszym miejscu z wynikami skontaktowałabym się z kliniką leczenia niepłodności, ale nie taką standardową, gdzie prowadzą in vitro bo z reguły polecają tylką tą metodę jako lekarstwo na wszystko, tylko z taką, która faktycznie leczy.
My staraliśmy się 2 lata, po czym jak dostałam plan leczenia to po miesiącu byłam w ciąży.

12

Maju chyba problem leży generalnie w Twoim poprzednim wątku https://www.netkobiety.pl/t126703.html

13

Osobiście polecam ciekawy artykuł o diecie wspomagającej płodność na stronie szkolarodzeniagdansk.pl

14

mąż miał wyniki morfologii nasienia 2 i żylaki powrózka, po zabiegu na zylaki kolejne badanie wykazalo morfologie plemnikow zero! lekarz powiedzial zeby czekac bo moze odbuduje sie za pol roku, ale ja juz nie chce czekac, czekamy juz ponad 5lat! w poczekalni u lekarza zaczelam rozmawiac z dziewczyna w ciazy ktora miala pdobna historie do mojej i zaszła w ciaze po akupunkturze. bylam sceptyczna ale poczytałam ze sa dobre efekty i chcielismy sprobować. ja mialam w historii 4poronienia, zaczelam miec nerwice lękową bo chcialam zajsc w ciaze ale balam sie znowu najgorszego... mąż chodził na akupunkture pół roku, wyniki nasienia - morfologia przeszła nasze najśmielsze oczekiwania - po pół roku wynosiła 8! ja chodziłam na igły pół roku, dostałam też specjalne zalecenia żywieniowe i zioła, wyregulowaly mi sie hormony i cykl, przestałam plamic w cyklu, progesteron mialam 17 w 21dc bez leków, a wczesniej był zero bez lekow, mega polecam bo byłam i psychicznie i fizycznie wyczerpana jak zaczelam terapie! jak ktos jest z dolnego slaska to ja jezdzilam do gabinetu medycyna energetyczna- pani karolina jest bardzo skuteczna, bardzo dobrze mi też igły robiły na głowę(nerwica lękowa), co ważne też zaczelam o siebie dbac i dobrze sie odzywiac, dostałam duzo cennych wskazówek. Teraz czekamy na córeczkę<3 Nie czekajcie dziewczyny tylko weźcie sprawy w swoje ręce!

15

Wcale nie jest powiedziane, że akupunktura u partnera pomogła, a czas...

16

Witam dziś powinnam mieć okres i go nie dostałam zrobiłam test co myślicie!?
https://photos.app.goo.gl/BVTtcbou7GSnwnme9

17

Nieznana26 napisał/a:

Witam dziś powinnam mieć okres i go nie dostałam zrobiłam test co myślicie!?
https://photos.app.goo.gl/BVTtcbou7GSnwnme9

Że jak wyszedł pozytywny to ciąża, a jak negatywny to nie.

18

Zamiast pytać na forum lepiej udac sie do specjalisty, ktory zinterpretuje Twoje wyniki smile Szczerze mowiac ja po kilku miesiącach bezskutecznego starania sie o dziecko poszłam do lekarza. Chyba bym zwariowała gdyby te próby miały trwać 3 lata yikes Cale szczęscie trafiłam na świetnego specjalistę w klinice Parens w Krakowie. Właśnie dzięki niemu nasze starania o dziecko nie trwały dlugo bo po znalezieniu przyczyny "niepłodności" od razu wdrożyli leczenie i baach big_smile Zaskoczyło smile

Moja żona miała słabsze wyniki, a jednak zaszła w ciążę. Cierpliwość przede wszystkim i wszystko się ułoży smile

20

AllanLewandowski napisał/a:

Moja żona miała słabsze wyniki, a jednak zaszła w ciążę. Cierpliwość przede wszystkim i wszystko się ułoży smile

Twoja żona miała badaną spermę?
To ciekawe, że potem udało jej się zajść w ciążę.

Idź spamuj swoimi czujnikami w innym miejscu.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czy jest jakaś szansa na ciążę ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024