Majas23 napisał/a:blueangel napisał/a:wyniki to radzilabym obgadac z lekarzem. na moje oko to pol na pol, ale ja lekarzem nie jestem.
od siebie moge jedynie dodac, ze jak pierworodka to te staranie sie bez zabezpieczen moze i kilka lat potrwac. za drugim dzieckiem pojdzie juz szybciutko
Szczerze? Urolog nam wmawia, że wyniki są super. Po przeczytaniu na internecie jakie są normy to wątpię w te wyniki.
Nie zabezpieczamy się od 3 lat.
Uwaga, to będzie rada. Ostrzegam wcześniej, żebyś znowu nie mówiła, że jad.
Ogólnie przez 3 lata statystycznie powinniście już zaliczyć wpadkę, ALE biorąd pod uwagę Twój temat, w którym mówisz, że uprawialiście seks raz na tydzień albo i rzadziej bo jemu opadał, to może po prostu ciężko Wam się było wstrzelić w odpowiedni czas.
Co ja bym zrobiła w tym momencie: z wynikami badań to tylko lekarz, na forum nikt Ci profesjonalnie nie zinterpretuje. Natomiast zamiast do urologa ja bym skierowała się do poradni leczenia niepłodności.
Przy czym masz praktycznie 100% szans na to, że zanim Was zaczną diagnozować powiedzą Wam, żebyście przez 6-12 miesięcy uprawiali seks regularnie co 2-3 dzień przez cały cykl. Jeżeli po tym czasie ciąży nie ma, to faktycznie zaczyna się zwykle diagnostyka.
Plus dla Ciebie jest taki, że jesteś młoda i możesz poświęcić te pół roku na próbowanie i zobaczysz. Tylko tu też musisz pogadać z partnerem, bo u niego jest problem z seksem pod presją i pytanie czy presja na dziecko znowu się nie odbije negatywnie na tym, co jest między Wami.
No i najbardziej kontrowersyjne co Ci napiszę, ale ja bym się z dzieckiem wstrzymała, aż faktycznie sprawy, które opisałaś w poprzednim temacie się nie ustabilizują. Wiem, że pisałaś, że jest lepiej, ale poczekałabym czy to zmiana stała czy chwilowa. Bo jeżeli to kwestia chwilowa, to nie wiem czy dziecko będzie odpowiedzialnym krokiem.