USG dopochwowe - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » USG dopochwowe

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

Temat: USG dopochwowe

Witam, mam do Was pytanie. Byłam wczoraj u ginekologa w związku z początkiem ciąży. Na USG nie było jeszcze wiele widać więc lekarz mnie zaprosił na kolejną bezpłatną wizytę i ogólnie super z jego strony, ale mam do Was kilka pytań, bo z natury jestem podejrzliwa:

1. Czy to, że lekarz podczas tego badania każe kłaść ręce na piersi jest normalne ? Tak powinno wyglądać to badanie ? Bo szczerze mówiąc poczułam się dziwnie z tym.

2. Czy zakaz współżycia do następnej wizyty jest standardem w takiej sytuacji ?

Wybaczcie te pytania, po prostu nigdy nie miałam takiego doświadczenia, a jestem bardzo wyczulona na zboczeńców więc wolę się upewnić

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: USG dopochwowe
czarnamalinaa@gmail.com napisał/a:

Witam, mam do Was pytanie. Byłam wczoraj u ginekologa w związku z początkiem ciąży. Na USG nie było jeszcze wiele widać więc lekarz mnie zaprosił na kolejną bezpłatną wizytę i ogólnie super z jego strony, ale mam do Was kilka pytań, bo z natury jestem podejrzliwa:

1. Czy to, że lekarz podczas tego badania każe kłaść ręce na piersi jest normalne ? Tak powinno wyglądać to badanie ? Bo szczerze mówiąc poczułam się dziwnie z tym.

2. Czy zakaz współżycia do następnej wizyty jest standardem w takiej sytuacji ?

Wybaczcie te pytania, po prostu nigdy nie miałam takiego doświadczenia, a jestem bardzo wyczulona na zboczeńców więc wolę się upewnić

1. NIE
2. NIE (ale u mnie na USG było coś widać) - seks w każdym razie nie był przeciwwskazaniem (czy lekarz jakoś wyjaśnił oba te zalecenia?)

3

Bezpośrednio rąk na piersi nie kładłam, ale moim zdaniem naturalnym ułożeniem rąk jest położenie ich na klatce piersiowej (na brzuch nie położysz, żeby nie było żadnego ucisku na macicę), z boku nie położysz (przynajmniej tej jednej ręki, bo lekarz musi mieć swobodny dostęp, żeby Cię zbadać), no i gdzie zostaje? Pod głowę? Nie wiem, chyba dziwnie. Wiec ja naturalnie kładłam ręce na klatkę piersiową.
W normalnie rozwijającej się ciąży nie ma przeciwwskazań do seksu, jeśli lekarz zalecił wstrzemięźliwość to trzeba spytać na wizycie co się dzieje i z czego to wynika.

4 Ostatnio edytowany przez czarnamalinaa@gmail.com (2021-10-22 11:51:27)

On mi właśnie nic nie wyjaśniał, położyłam te ręce bezwiednie i od razu padło hasło:

- ręce na piersiach proszę położyć

Poza tym co do wstrzemięźliwości to stwierdził, że na tym etapie tak jest lepiej dla rozwoju płodu (nie widać jeszcze pęcherzyka)

Jemu by te ręce nawet z boku nie przeszkadzały bo stał przede mną

5

On mi właśnie nic nie wyjaśniał, położyłam te ręce bezwiednie i od razu padło hasło:

- ręce na piersiach proszę położyć

Poza tym co do wstrzemięźliwości to stwierdził, że na tym etapie tak jest lepiej dla rozwoju płodu (nie widać jeszcze pęcherzyka)

Jemu by te ręce nawet z boku nie przeszkadzały bo stał przede mną

Może tak niefortunnie powiedział „ze na piersiach”, ale jak dla mnie to naturalna pozycja przy tego typu badaniu. Chyba nie doszukiwalabym się niczego niestosownego (chyba, że jakaś inna sytuacja jeszcze się wydarzyła).
Co do wstrzemięźliwości to może właśnie fakt, że jeszcze nie był widoczny pęcherzyk i tak trzeba. Cierpliwości i zdrówka!

6 Ostatnio edytowany przez Ewe131 (2021-10-22 11:55:42)

.dubel.

Dzięki ❤️ Po prostu wolałam zapytać, jeśli taki to standard to ok, po prostu nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

8 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2021-10-22 12:19:27)

Dzięki ❤️ Po prostu wolałam zapytać, jeśli taki to standard to ok, po prostu nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Szkoda, że jego o to nie zapytałaś wink byłoby mniej podejrzliwie. Następnym razem w takiej sytuacji po prostu pytaj dlaczego. Będzie prościej.

9 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-10-22 14:36:11)

Z tymi rękoma, to nie ma znaczenia, ale z tym współyżyciem to przesadził, pierwsze słyszę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie, dzień przed wizytą byłoby zrozumiałe, może się przesłyszałaś? A ta darmowa wizyta to niby z jakiej okazji, po znajomości, to jeszcze bym zrozumiała, chyba, że jest takim filantropem wink

Nvm mnie to też zdziwiło, ale jeszcze jestem oszołomiona faktem ciąży więc nvm pomyślałam że miły gość.

Z tematem współżycia to powiedział konkretnie: proszę się wstrzymać na razie ze współżyciem do następnej wizyty.

Wiecie to moja 1 ciąża, długo wyczekiwana więc uznałam że może faktycznie może to zaszkodzić. Ale ze naszły mnie wątpliwości to chciałam się Was dopytać jak to wygląda na Waszych wizytach

11 Ostatnio edytowany przez blueangel (2021-10-22 15:47:01)

ja mialam zakaz kilka tygodni wspolzycia, ale to bylo pod koniec ciazy. przeciwwskazaniem bylo to, ze szyjka sie obnizyla i dziecko moglo sie urodzic za wczesnie.

12

blueangel napisał/a:

ja mialam zakaz kilka tygodni wspolzycia, ale to bylo pod koniec ciazy. przeciwwskazaniem bylo to, ze szyjka sie obnizyla i dziecko moglo sie urodzic za wczesnie.

To jest inna para kaloszy.

Chyba, że autorka wcześniej poroniła i on dmucha na zimne. Chociaż nie wiem, czy gin w tak wczesnej ciąży może stwierdzić zagrożenie poronieniem.

Czasem zdarza się kobietom "przegapić" ciążę, więc normalnie współżycie nie ma nic do rzeczy.

To moja pierwsza ciąża, staraliśmy się 2 lata. Nie miałam poronienia na moim koncie. Nvm czy on jest z tych dmuchających na zimne bo jak pytałam o witaminy to powiedział że kwas foliowy na tym etapie w zupełności wystarczy. Taki raczej powiedziałabym z luzackim podejściem człowiek.

14 Ostatnio edytowany przez wieka (2021-10-22 16:58:44)

Zapytaj na wizycie czemu miała służyć ta wstrzemięźliwość, ale raczej nie przyznawaj się jak złamiersz zakaz big_smile Lekarze nie lubią jak nie stosujemy się do ich zaleceń.

15

Jak jesteś niepewna to idź skonsultuj z innym lekarzem. Ja w ciąży brałam bodajże witaminy Pregna Plus.

16

W usg transvaginalnym najczęściej kazali mi lekarze ręce trzymać pod pośladkami - badanie jest wówczas mniej nieprzyjemne.
Co do wstrzemięźliwości- też miałam takie zalecenia na samym początku ale u mnie wystepowaly plemienia.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » USG dopochwowe

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024