Dlaczego niektóre firmy szukają lidera zespołu przez ogłoszenia? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Dlaczego niektóre firmy szukają lidera zespołu przez ogłoszenia?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: Dlaczego niektóre firmy szukają lidera zespołu przez ogłoszenia?

Przeglądając oferty pracy na różnych portalach zauważyłam, że czasem pojawia się oferta, w której poszukiwany jest lider zespołu, na przykład sprzedażowego. Dziwi mnie to, że taki lider nie jest wyłaniany spośród pracowników danego działu w tej firmie. Przecież taki pracownik najlepiej zna specyfikę pracy zespołu w tej firmie oraz jej procedury. W mojej firmie liderzy zespołów jak i kierownicy działów są wyłaniani spośród pracowników a nie brani z zewnątrz. Jak myślicie, dlaczego czasem firma woli zatrudnić lidera z zewnątrz? A może to są fałszywe ogłoszenia? Najwięcej takich ogłoszeń widziałam na portalach z ogłoszeniami drobnymi, gdzie czasem nie wiadomo, kto się ogłasza i gdzie trafiają nasze dane - ale takie ogłoszenia są też na znanym portalu typowo poświęconemu ogłoszeniom o pracę, gdzie profile pracodawców są zweryfikowane.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego niektóre firmy szukają lidera zespołu przez ogłoszenia?
pysznesalami napisał/a:

Jak myślicie, dlaczego czasem firma woli zatrudnić lidera z zewnątrz?

1.Pracownik z zewnątrz- czy to lider czy kierownik czy manager nie zna firmy i przyzwyczajeń w niej panujących, co może być dużą zaletą bo obiektywnie oceni procedury i może je zrewolucjonizować, nie będzie powielał dotychczasowych błędów. Świeża krew to po prostu świeże spojrzenie na procesy w firmie i ogólnie jej funkcjonowanie, może wdrażać i realizować nowe pomysły. Pracownikowi wewnątrz czasem ciężko szukać nowych rozwiązań bo był przyzwyczajony do starego ładu.

2. No i czynnik ludzki, można dzięki temu uniknąć buntu na pokładzie bo osoba po awansie zewnętrznym może spotkać się z niechęcią podwładnych, którzy wcześniej byli współpracownikami na tym samym poziomie w hierarchii. Nie jest łatwą sytuacja, w której jeden z członków zespołu nagle staje się szefem dla swoich kolegów. Wówczas nawet przygotowanej osobie nie jest łatwo ułożyć sobie relacje z dotychczasowymi współpracownikami, bo jakiś tam autorytet musi mieć, trudno natomiast czuć respekt wobec niedawnego kolegi i uznać jego nową pozycję, bo sam autorytet formalny, czyli zajmowane stanowisko, nie gwarantuje liderowi ani efektów, ani budowania swojej  pozycji.

3. No i najzwyczajniej w świecie- to że ktoś jest świetnym specjalistą np tej sprzedaży nie oznacza, że ma kompetencje na bycie dobrym liderem ponieważ w procesie zarządzania ludźmi jego wiedza techniczna traci na znaczeniu, za to na pierwszy plan wysuwają się umiejętności społeczne i ogólnie zupełnie inny zakres kompetencji więc być może przełożeni nie widzą w zespole nikogo do takiego awansu.

To tak w skrócie. Bo argument, że przeszkolenie pracownika, który zna organizację, jest zazwyczaj tańsze, niż jego poszukiwanie na zewnątrz to za mało aktualnie.

Co do kwestii ogłoszeń to w sumie ciężko mi powiedzieć... podobno dobry lider czy manager nie szuka pracy, bo praca szuka go sama ; )  Wiele firm daje też ogłoszenia, mimo że nie planuje aktualnie nikogo zatrudniać, bo chcą się rozeznać np. czy nie aplikują pracownicy konkurencji albo ogólnie się rozeznać "co tam słychać". Nie wiem, nie wiem.

3

Właściwie dlaczego mieliby nie szukać? Czasami takie przeskoczenie między firmami to jedyny sposób na awans dla pracownika, który chce się rozwijać. Nie może każdy w zespole zostać liderem czy managerem, więc ludzie przeskakują.

Albo tworzą się zupełnie nowe zespoły i szukają wszystkich od managerów przez liderów.

4

Często są to fałszywe ogłoszenia. Oferują stanowisko niby lidera albo managera zespołu, a tak naprawdę nie ma żadnego zespołu. To Ty masz go stworzyć i najczęściej zatrudnić się w ramach B2B. Często jest tak w branży ubezpieczeniowej. Ludzie się nabierają na stanowisko managerskie i dopiero potem okazuje się, że to pic na wodę. Przeglądając ogłoszenia warto zwrócić uwagę na to, że w pracy nie ma nic za darmo. Żadna szanująca się firma nie zatrudni nagle laika na stanowisko wyższe. Nie ma opcji, że przyjdziesz do poważnej firmy z małym doświadczeniem i ktoś Ci zrobi taką niespodziankę, ze od pierwszego dnia wskoczysz na stanowisko, na które inni pracują latami (chyba że masz znajomości). Jeśli ogłoszenie jest tak napisane, że firma stawia mało wymagań, a rzekomo dużo daje od razu, to już powinna zapalić się czerwona lampka.

Jeśli jednak masz odpowiednie doświadczenie, firma jest poważna i po prostu szukają lidera, to może wśród obecnych pracowników po prostu nie znalazł się nikt odpowiedni? Są ludzie, którzy świetnie sprzedają, ale nie umieją zarządzać. Może być też tak, ze żaden z pracowników nie odważył się powiedzieć, że chciałby przyjąć to stanowisko.

5

Kto powiedział, że to oferty dla laików? W wymaganiach jest zazwyczaj doświadczenie liderskie w dotychczasowej firmie.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Dlaczego niektóre firmy szukają lidera zespołu przez ogłoszenia?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024