Jaką terapię wybrać - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jaką terapię wybrać

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Jaką terapię wybrać

Cześć. Jestem w związku, w którym od jakiegoś czasu nie układa się dobrze. Doszliśmy do momentu, w którym powiedziałam - albo idziemy na terapię, albo każdy w swoją stronę.
Ja już wiem, że potrzebuję terapii dla siebie. Chcę poznać schematy wg których działam, poznać siebie i ogarnąć kilka spraw. Mój partner jest DDA, nigdy się nie leczył. Zapisałam się już do psychoterapeuty, co jednak bardzo zabolało partnera i obraził się, bo myślał, że pójdziemy na terapię par. Ja na razie nie chcę iść na terapię par, ponieważ uważam, że muszę popracować nad swoją osobą, nad tym czego naprawdę chcę i kim jestem. Uważam, że partner powinien rozprawić się z przeszłością, bo cały czas w nim to siedzi.
I tutaj prośba o poradę: w jakich sytuacjach wskazana jest terapia par, a kiedy indywidualna? Pewnie najlepiej byłoby równocześnie chodzić na obie, ale na to mnie nie stać. Czy uważacie, że gdy jest się w zwkiązku, gdzie są problemy z komunikacją, ataki złości, ciche dni i tym podobne toksyczne zachowania, powinno się o tym rozmawiać na terapii par, czy najpierw ogarnąć swoją osobę indywidualnie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaką terapię wybrać
katiek napisał/a:

Cześć. Jestem w związku, w którym od jakiegoś czasu nie układa się dobrze. Doszliśmy do momentu, w którym powiedziałam - albo idziemy na terapię, albo każdy w swoją stronę.
Ja już wiem, że potrzebuję terapii dla siebie. Chcę poznać schematy wg których działam, poznać siebie i ogarnąć kilka spraw. Mój partner jest DDA, nigdy się nie leczył. Zapisałam się już do psychoterapeuty, co jednak bardzo zabolało partnera i obraził się, bo myślał, że pójdziemy na terapię par. Ja na razie nie chcę iść na terapię par, ponieważ uważam, że muszę popracować nad swoją osobą, nad tym czego naprawdę chcę i kim jestem. Uważam, że partner powinien rozprawić się z przeszłością, bo cały czas w nim to siedzi.
I tutaj prośba o poradę: w jakich sytuacjach wskazana jest terapia par, a kiedy indywidualna? Pewnie najlepiej byłoby równocześnie chodzić na obie, ale na to mnie nie stać. Czy uważacie, że gdy jest się w zwkiązku, gdzie są problemy z komunikacją, ataki złości, ciche dni i tym podobne toksyczne zachowania, powinno się o tym rozmawiać na terapii par, czy najpierw ogarnąć swoją osobę indywidualnie?

Sa terapie na NFZ. Idzcie na taka konsultacje i zapytajcie.
Musicie miec skierowanie od rodzinnego albo od psychiatry i umowic sie w osrodku.

3

Odp: Jaką terapię wybrać

Nie znam się na terapii par, ale na youtube jakiś czas temu natknęłam się na kanał Między Parami, który może Cię zainteresować. Mają tam też filmiki o osobach DDA w związku.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Jaką terapię wybrać

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024