Obowiązkowa religia bądź etyka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Obowiązkowa religia bądź etyka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez authority (2021-04-25 00:16:13)

Temat: Obowiązkowa religia bądź etyka

Czyli religia w małych miastach to ja dziękuję. Ciekawe ile piszącym tu osobom podoba się pomysł Czarnka.
Co ze szkołami w których 1,2,3 osoby nie chodzą na religię  wyczaruje się nauczyciel etyki jak jest ich kilka na krzyż czy może katecheta zostanie nauczycielem etyki...
Obowiązkowa religia niedługo zakaz rozwodów i czym my będziemy różnili się od np takiego Iranu. ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Obowiązkowa religia bądź etyka
authority napisał/a:

Czyli religia w małych miastach to ja dziękuję. Ciekawe ile piszącym tu osobom podoba się pomysł Czarnka.
Co ze szkołami w których 1,2,3 osoby nie chodzą na religię  wyczaruje się nauczyciel etyki jak jest ich kilka na krzyż czy może katecheta zostanie nauczycielem etyki...
Obowiązkowa religia niedługo zakaz rozwodów i czym my będziemy różnili się od np takiego Iranu. ?

Nie ma i nie będzie żadnego zakazu rozwodów. Ogarnij się i przestań powielać bzdury stworzone po to, żeby ludzi nakręcić przeciwko katolikom.

A obowiązkowa religia albo etyka byłaby całkiem spoko. Przynajmniej skończyłoby się wypisywanie z religii, bo jest ostatnia w planie zajęć i można wcześniej skończyć.
Chociaż ja akurat jestem za tym, żeby religia wróciła do kościołów i była robiona jako dodatkowe zajęcia w salkach przyparafialnych dla tych, którzy faktycznie tego chcą.

3

Ile razy ten upierdliwy temat będzie wracał?
Zamiast iść do przodu, znów to samo.
Lekcje religii dobrze sprawdzały się w kościele. To są dwie ODRĘBNE sprawy. Religia i szkoła.
A może byśmy wrócili do zapomnianego procederu palenia czarownic? Temu skretyniałemu dupkowi ten pomysł może spodobać.

4 Ostatnio edytowany przez Znerx (2021-04-25 10:22:03)

authority napisał/a:

ę pomysł Czarnka.

Polecam zajrzeć do obowiązujących przepisów. lol
Tych które tą od 20+ lat.

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach

Opublikowano: Dz. U. z 1992 r. Nr 36, poz. 155

uwzględnione zmiany opublikowano:
Dz.U. z 2014 r. poz. 478
Dz. U. z 1999 r. Nr 67, poz. 753
Dz. U. z 1993 r. Nr 83, poz. 390

Na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. Nr 95, poz. 425 i z 1992 r. Nr 26, poz. 113) zarządza się, co następuje:

§ 1.

1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej «szkołami», organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki:

(...)

§ 2.

1. Przedszkole i szkoła mają obowiązek zorganizowania lekcji religii dla grupy nie mniejszej niż siedmiu uczniów danej klasy lub oddziału (wychowanków grupy przedszkolnej). Dla mniejszej liczby uczniów w klasie lub oddziale (wychowanków w grupie) lekcje religii w przedszkolu lub szkole powinny być organizowane w grupie międzyoddziałowej lub międzyklasowej.

2. Jeżeli w przedszkolu lub szkole na naukę religii danego wyznania lub wyznań wspólnie nauczających zgłosi się mniej niż siedmiu uczniów (wychowanków), organ prowadzący przedszkole lub szkołę, w porozumieniu z właściwym kościołem lub związkiem wyznaniowym, organizuje naukę religii w grupie międzyszkolnej lub w pozaszkolnym (pozaprzedszkolnym) punkcie katechetycznym.

3. Jeżeli w grupie międzyszkolnej lub pozaszkolnym (pozaprzedszkolnym) punkcie katechetycznym uczestniczą uczniowie szkół (wychowankowie przedszkoli) prowadzonych przez różne organy, organy te ustalają, w drodze porozumienia, zasady prowadzenia grup lub punktów katechetycznych.

(...)

§ 3.

1. Uczniom, których rodzice lub którzy sami wyrażą takie życzenie zgodnie z § 1 ust. 1, szkoła organizuje zajęcia z etyki w oparciu o programy dopuszczone do użytku w szkole zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 22a ust. 8 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty.

2. W zależności od liczby zgłoszonych uczniów zajęcia z etyki są organizowane zgodnie z § 2 ust. 1-3. Organizacja zajęć z etyki nie wymaga porozumienia, o którym mowa w § 2 ust. 2.

3. Szkoła jest obowiązana zapewnić w czasie trwania lekcji religii lub etyki opiekę lub zajęcia wychowawcze uczniom, którzy nie korzystają z nauki religii lub etyki w szkole

lol

Problem to może być najwyżej z przestrzeganiem tych przepisów, bo np. dyrektorów/organ prowadzący wpędza to w koszty/problemy z układaniem planu. Zresztą, zawsze był. Jak pamiętam to wszyscy nosili karteczki o "nie chodzeniu na religię", a nie jak wynika z przepisów (!) "chodzeniu".
Tylko, ze to inna para kaloszy niż problem autora tematu.

5

Problem jestt w tym, że takie przepisy nie powinny w ogóle powstać, bo religia ma swoje miejsce GDZIE INDZIEJ.
A rodzice mogluby na przykład pomyśleć o zorganizowaniu w szkole jakichś pożytecznych działalności, np powrotu gabinetów stomatologocznych czy psychologicznych.

6 Ostatnio edytowany przez Snake (2021-04-25 10:55:15)

Po roku w czasie którego moje dzieci spędziły w szkole ok. 3 miesięcy jest to najpilniejsza sprawa jaka spędza mi sen z oczu jako rodzicowi!
Dokładnie zresztą o to chodzi. O gównoburzę, która zakryje ten syf jaki zrobiono dzieciom.

7

Lady Loka napisał/a:
authority napisał/a:

Nie ma i nie będzie żadnego zakazu rozwodów. Ogarnij się i przestań powielać bzdury stworzone po to, żeby ludzi nakręcić przeciwko katolikom.

A obowiązkowa religia albo etyka byłaby całkiem spoko. Przynajmniej skończyłoby się wypisywanie z religii, bo jest ostatnia w planie zajęć i można wcześniej skończyć.
Chociaż ja akurat jestem za tym, żeby religia wróciła do kościołów i była robiona jako dodatkowe zajęcia w salkach przyparafialnych dla tych, którzy faktycznie tego chcą.

No Loka, żebyś się nie zdziwiła. W konstytucji jest zapis o ochronie przez państwo małżeństwa, więc zaraz ktoś wystosuje odpowiednie zapytanie a usłużny trybunał zrobi, co mu każą.
Jakiś czas temu wydawało się totalną bzdurą, że każą kobietom rodzić potworki umierające w cierpieniu, a proszę, co mamy :-/

W kwestii obowiązkowej religii/etyki w szkołach, to jestem przeciwko. Szkoła nie musi być miejscem indoktrynacji, niech rządzi w niej nauka. Już może filozofia byłaby lepsza.

8 Ostatnio edytowany przez assassin (2021-04-25 12:31:33)

MagdaLena1111 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
authority napisał/a:

No Loka, żebyś się nie zdziwiła. W konstytucji jest zapis o ochronie przez państwo małżeństwa, więc zaraz ktoś wystosuje odpowiednie zapytanie a usłużny trybunał zrobi, co mu każą.
Jakiś czas temu wydawało się totalną bzdurą, że każą kobietom rodzić potworki umierające w cierpieniu, a proszę, co mamy :-/

W kwestii obowiązkowej religii/etyki w szkołach, to jestem przeciwko. Szkoła nie musi być miejscem indoktrynacji, niech rządzi w niej nauka. Już może filozofia byłaby lepsza.

Mam nadzieję, że dotyczy to KAŻDEJ formy indoktrynacji wink Filozofia jest zbędna, gdyż/ponieważ filozofów w Polsce mamy od groma, tylko robić nie ma komu lol

9

MagdaLena1111 napisał/a:

Powiedziane już było setki razy, że na gruncie obecnego bubla prawnego, jaki mamy nieszczęście nazywać konstytucją, innego wyroku być nie mogło. Nawiasem mówiąc, ja w październiku/listopadzie, jak tylko zaczęła się ta cała parodia powiedziałem, że czekam na opinię konstytucjonalistów z drugiej strony, niezwiązanych bezpośrednio z PiSem. Niech ktoś mi potwierdzi, że ten wyrok, jest co do zasady, sprzeczny z ustawą zasadniczą. Kazałaś mi wtedy poczekać tydzień, góra dwa, zapewniając, że takie opinie na pewno się pojawią. Mamy koniec kwietnia i...

10

szakisz napisał/a:

[Mamy koniec kwietnia i...

I koalicję piorunków z zamordystycznym, antykobiecym PiS-em lol

11

Weź szakisz przełącz TVPIs na inny kanał to usłyszysz może inne opinie :-D

12 Ostatnio edytowany przez szakisz (2021-04-27 23:04:09)

MagdaLena1111 napisał/a:

Weź szakisz przełącz TVPIs na inny kanał to usłyszysz może inne opinie :-D

Fetysz nakłania do bojkotu TVP ludzi, którzy nawet nie mają telewizji? Stare, znałem...

Snake napisał/a:
szakisz napisał/a:

[Mamy koniec kwietnia i...

I koalicję piorunków z zamordystycznym, antykobiecym PiS-em lol

big_smile

13 Ostatnio edytowany przez authority (2021-04-28 15:20:37)

Lady Loka napisał/a:
authority napisał/a:

W każdej szkole musiałby być nauczyciel etyki a obecnie jest ich paru na cały kraj.
powielam na tej konferencji było kilku ludzi z ministerstwa co zauważył natemat
W małych szkołach nauczycielem etyki będzie katecheta.... Już obecnie faworyzowane są nauki na KUL(minister Czarnek skończył KUL) na zachodzie stawia się na innowacje u nas na nowa dyscyplina "naukowa" biblistyka którą ogłosił ją na jasnej górze .... Kolejna "dyscyplina" to ma być wychowanie do życia w rodzinie. Jak będę miał dziecko to nie życzę sobie by było nauczane przez jakiego katabasa z jakimiś pseudowartościami. Czarnek uzasadnił potrzebę etyki protestami kobiet które jego zdaniem wynikają z braku etyki ....
PIS obecnie walczy o elektorat narodowców więc wszystko jest możliwe. 500+ nie pomogło dzietność spada to bolszewia idzie po linii najmniejszego oporu. Religia nie raz wchodziła z butami w moje życie.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Obowiązkowa religia bądź etyka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024