Szanowne Panie!
Jestem studentką studiów magisterskich na kierunku Praca Socjalna, na Uniwersytecie Łódzkim. Prowadzę badania dotyczące płci jako czynnika determinującego wykluczenie społeczne. Może któraś z Was zechciałaby się podzielić własnymi doświadczeniami i opinią?? A może Wasze drugie połówki miałyby coś do powiedzenia na ten temat?
Pytania zawarte w kwestionariuszu dotyczą ról społecznych pełnionych przez kobiety i mężczyzn, sytuacji na rynku pracy, przemocy domowej oraz obecnej sytuacji kobiet w Polsce i sprawy aborcji.
Zapraszam do wzięcia udziału w badaniu poniżej pytania zawarte w kwestionariuszu, niestety nie mogę wstawić linku do aplikacji, z góry dziękuję za odpowiedzi!
• podstawowe
• zawodowe
• średnie
• wyższe
• mężczyzna
1. Jeśli któraś z płci jest obiektem dyskryminacji ze strony płci przeciwnej w Polsce, to która?
• Kobiety
• Mężczyźni
2. Czy kiedykolwiek poczuł/a Pan/i, że jest ofiarą dyskryminacji ze względu na swoją płeć?
• Tak
• Nie
Jeśli TAK to dlaczego?
…............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
3. Które ze stereotypów związanych z kobietami są zgodne z Pana/i poglądami?
• Kobieta gospodyni domowa
• Kobiety lepiej radzą sobie z dziećmi, bo są ciepłe i wrażliwe
• Kobiety są słabe fizycznie, więc nie powinny podejmować „męskich” zawodów
• Kobiety są gorszymi kierowcami
• Każda kobieta chce być żoną i matką
• Kobiety są emocjonalne i mają skłonność do histerii
• Kobieta - Matka jest mniej wartościowym pracownikiem, dlatego trzeba jej płacić mniej
• Żadne z wyżej wymienionych
4. Które zdania na temat mężczyzn uważa Pan/i za bliskie swojemu poglądowi?
• Mężczyźni nie powinni płakać
• Mężczyzna jako żywiciel rodziny
• Mężczyzna jest silny fizycznie i psychicznie
• Prawdziwy mężczyzna musi być męski
• Mężczyzna nie angażuje się w prace domowe
• Żadne z wyżej wymienionych
Pytanie tylko dla mężczyzn:
5. Czy z tytułu przypisywanych cech i funkcji społecznych (siły, mądrości, żywiciela rodziny, itp.) czuje Pan, że nie spełnia się dobrze w swoich rolach?
• Tak
• Nie
6. Czy Pani/ Pana zdaniem kobiety nie powinny pracować, lecz zostać w domu i zajmować się rodziną?
• Uważam, że kobieta powinna zajmować się tylko domem i dziećmi
• Uważam, że powinna realizować się zawodowo
• Uważam, że kobieta powinna łączyć rolę matki i żony z pracą zawodową
• Nie mam zdania
7. Czy mężczyźni powinni dzielić się obowiązkami domowymi z kobietami?
• Uważam, że to rola kobiety
• Myślę, że powinni pomagać
• Mężczyźni nie są od tego, powinni zapewnić byt rodzinie
• Nie mam zdania na ten temat
8. Kto powinien Pani/ Pana zdaniem brać urlop rodzicielski po narodzinach dziecka?
• Kobieta
• Mężczyzna
9. Czy możliwe jest udane połączenie roli matki z karierą zawodową?
• Tak
• Nie
• Nie mam zdania
10. Czy niektóre zawody powinny być wykonywane tylko przez kobiety lub tylko przez mężczyzn?
• Tak
• Nie
• Trudno powiedzieć
11. Czy Pani/ Pana zdaniem w naszym kraju mamy do czynienia z dyskryminacja ze względu na płeć, jeśli chodzi o wysokość wynagrodzenia za pracę?
• Tak
• Nie
• Trudno powiedzieć
12. Czy zdarzyło się Pani/ u zostać pominiętym w awansie z uwagi na płeć?
• Tak
• Nie
13. Czy kiedykolwiek był/a Pan/i ofiarą przemocy domowej?
• Tak
• Nie
Jeśli zaznaczył/a Pan/i odpowiedź NIE proszę przejść do pytania numer 16.
14. Kto był sprawcą przemocy?
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
15. Jakiej formy przemocy Pan/i doświadczył/a?
• Szarpanie, bicie, kopanie, policzkowanie, popychanie
• Wyzwiska, upokarzanie, ciągła krytyka
• Ograniczanie snu i pożywienia
• Kontrolowanie wydatków
• Ograniczenie spotkań z rodziną
• Ograniczenie korzystania z telefonu
• Zabieranie pieniędzy
• Wykorzystywanie seksualne
• Wzbudzenie lęku
• Pozbawienie poczucia bezpieczeństwa
• Inne (jakie?) …....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
16. Czy Pana/Pani zdaniem, gdyby ofiara przemocy naprawdę cierpiała, odeszłaby od sprawcy?
• Tak
• Nie
17. Czy Pana/Pani zdaniem przemoc w rodzinie to sprawa prywatna, nikt nie powinien się wtrącać?
• Tak
• Nie
18. Czy Pana/i zdaniem zmiana dotychczasowego kompromisu aborcyjnego (zakaz przerwania ciąży z powodu wad letalnych płodu) odbiera kobietom prawo do podejmowania decyzji o sobie i swoim ciele?
• Zdecydowanie tak
• Tak
• Nie
• Zdecydowanie nie
• Nie mam zadania
19. Czy jest Pan/i za liberalizacją prawa do aborcji, do 12 tygodnia życia płodu?
• Tak
• Nie
• Trudno powiedzieć