Lęk że nigdy nie zostanę matka... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Lęk że nigdy nie zostanę matka...

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez niezbyt daleko (2020-02-19 20:13:57)

Temat: Lęk że nigdy nie zostanę matka...

Cześć dziewczyny,

w moim środowisku wiele kobiet ma już nawet więcej niż 1 dziecko lub planuje dzieci...

Ja mam 29 lat i jestem bardzo świeżo po kolejnym rozstaniu i co tu dużo mówić dopadł mnie w ten parszywy wieczór lęk...przeczytałam że od 32 roku życia są ciąże z ryzykiem. Potem uświadomilam sobie ze potrzebuje chociaż roku żeby dojść do siebie po rozstaniu... I też nie jestem jakąś super żeby od razu na skinienie głowy znaleźć odpowiedzialnego dobrego fajnego faceta...

Odbija mi dziś chyba z tego wszystkiego i ryczę..

Ps już chodzę na terapię, mam leki tez itp itd...ale ten lęk jest akurat bardzo uzasadniony bo po prostu realny

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Lęk że nigdy nie zostanę matka...
niezbyt daleko napisał/a:

Cześć dziewczyny,

w moim środowisku wiele kobiet ma już nawet więcej niż 1 dziecko lub planuje dzieci...

Ja mam 29 lat i jestem bardzo świeżo po kolejnym rozstaniu i co tu dużo mówić dopadł mnie w ten parszywy wieczór lęk...przeczytałam że od 32 roku życia są ciąże z ryzykiem. Potem uświadomilam sobie ze potrzebuje chociaż roku żeby dojść do siebie po rozstaniu... I też nie jestem jakąś super żeby od razu na skinienie głowy znaleźć odpowiedzialnego dobrego fajnego faceta...

Odbija mi dziś chyba z tego wszystkiego i ryczę..

Ps już chodzę na terapię, mam leki tez itp itd...ale ten lęk jest akurat bardzo uzasadniony bo po prostu realny

Poruszałas już ten temat w innych wątkach, wciąż toniesz w lękach, obawach i swoich projekcjach nieszczęsliwego życia bez mężczyzny, rodziny i dziecka. Dziewczyno, masz 29 lat, korzystaj z życia, zdobywaj wykształcenie i pozycje zawodową, to czas na zbijanie kapitału który będzie procentowal w późniejszych latach, gdy własnie przyjdą dzieci na świat. Nie dramatyzuj i nie popadaj w czarnowidztwo, kobiety rodzą nawet po 40-tce i robią to z wyboru, nie z przypadku. Przyjdzie na ciebie czas, nie popędzaj się, bo tylko zrobisz sobie krzywdę.

3 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2020-02-19 20:36:00)

Nie chciałabym bagatelizować Twoich lęków, jednak wydaje mi się, że mając nienajlepszy nastrój sama siebie dobijasz myślami.
Mało masz wszędzie dowodów, że Twoje lęki nie za bardzo mają podstawy? Wystarczy, że spojrzysz w dane statyczne, żeby zobaczyć w jakim wieku kobiety rodzą dzieci. Mocno się to przesunęło w górę i już tylko lekarze starej daty straszą tym zagrożeniem spowodowanym wiekiem, bo dane medyczne z ostatnich dziesięcioleci w krajach rozwiniętych przeczą jakimś sporym ryzykiem czy zagrożeniem i problemom z zajściem w ciążę.
Sama mam 27 lat (no dobra na koniec roku 28 :-D), ale dzieci nie planuję jeszcze przez kilka lat, a i potem to stoi pod znakiem zapytania, bo nie czuję się gotowa na utratę pewnych przywilejów wynikających z nieposiadania dzieci. Ale u mnie w rodzinie dużo dzieci rodziło się później i chociaż co prawda moja mama urodziła mnie w wieku 23 lat, ale mojego brata równo 12 lat później. Mojej mamy siostra urodziła 3 dzieci przed 30-tką a kolejną dwójkę już po 40tce i jakbyś ją  zobaczyłam to byś w życiu nie uwierzyła, że 5 dzieci urodziła, bo taką extra ma figurę :-D
Naprawdę martwisz się na zapas. Odchoruj teraz ten związek i żyj, co ma być to będzie :-)

4

Autorko, temat swoich lęków możesz jak najbardziej kontynuować choćby w swoim poprzednim wątku, który założyłaś raptem 6 dni temu - https://www.netkobiety.pl/t121768.html
Ponieważ uporczywie zakładasz duble, uprzedzam, że następnym razem otrzymasz ostrzeżenie.
Moderator IsaBella77

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Lęk że nigdy nie zostanę matka...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024