Kochani!
Może pamiętacie mój ostatni temat o problemie alkoholowym. Postanowiłam udać się na spotkania AA i mam możliwość zacząć od jutra, w mojej miejscowości jest spotkanie nawet w niedziele na 11:15. Nigdy nie orientowałam się, jak takie spotkania przebiegają i gdzie się je ustala, poczytałam o tym trochę i mam do Was pytanie, żeby nie zrobić z siebie idiotki. Otóż nie spodziewałam się, ze spotkania mogą odbywać się w kościele i takie właśnie czeka mnie jutro. I tu pytanie do tych doświadczonych z Was- nie chciałabym się pomylić i wbić ludziom na msze, czy to się odbywa gdzieś na tyłach, czy wtedy grupa ma wynajęty kościół i wchodzi się normalnie jak na msze? Dziwi mnie ta godzina, bo o 11 jest typowa niedzielna msza zazwyczaj, nie bardzo wiem jak się tam dostać, ktoś pomoże?
Ogólnie czuje światełko w tunelu, ze w ogóle się na to zdecydowałam, ale trochę czuje dyskomfort, ze pierwsze spotkanie i akurat kościół a ja jestem niewierząca. Jednak poczytałam trochę do AA i ponoć są bezstronni a miejsce spotkania nie ma związku ze specyfika grupy. Hmmm
1 2019-09-21 11:25:44 Ostatnio edytowany przez Buszująca w zbożu (2019-09-21 11:26:34)
2 2019-09-21 11:48:31 Ostatnio edytowany przez paslawek (2019-09-21 12:01:05)
O nie to znowu ja
Jest zupełnie inaczej mityng to nie nabożeństwo Na ogól wynajmuje się salkę od parafii bo za grosze i maja wolne miejsca, czasem jest to oznakowane,czasem nie, możesz się spytać.AA nie jest związane z żadną religią choć wielu aowców to katolicy ja byłem ewangelikiem(teraz to sam nie wiem nie obchodzi mnie to) i nikt nie robił afery o to są i niewierzący.
Z doświadczenia podpowiem Ci ze będziesz wiedzieć kogo się spytać .
Na mityngu nic nie musisz możesz nikt nie ma Ciebie prawa przesłuchać wypytywać itp
Możesz sobie usiąść i słuchać Grupy AA są autonomiczne każda ma swoje zwyczaje i tradycje jak chcesz to podnosisz rękę i mówisz o sobie nie chcesz to nie.Mityngi są otwarte i zamknięte.
Czasem pytają czy jest ktoś nowy a w niektórych grupach nie.
Do AA się nie można zapisać,nie można też nikogo wyrzucić z AA można pić można się przekimać na mityngu ale nie ma się prawa przeszkadzać w wypowiedziach innych zdawać w ich trakcie pytań ..
Jedynym warunkiem uczestniczenia w AA jest chęć zaprzestania picia pewnie przeczytałaś już o tym
Postaraj się słuchać a nie oceniać ludzi i ich wypowiedzi nie nastawiaj się jakoś negatywnie.
Mnie na samym początku odrzuciło co jest "normalne" ale niektórzy od razu poczuli się jak u siebie.
Nie będę Ci odbierał Twoich wrażeń sugerując zbyt wiele masz prawo do swoich.Bądź ciekawa otwarta nie spinaj się to sami swoi.Akceptują Ciebie jak ja.Na pewno nie zrobisz z siebie idiotki gwarantuje
Nikt nie ma prawa Ciebie osądzać i oceniać potępiać diagnozować.
Wszyscy to takie same ancymony choć każdy ma swoja historię
Trzymaj się pozdrowienia Paweł
Do AA się nie można zapisać,nie można też nikogo wyrzucić z AA można pić można się przekimać na mityngu ale nie ma się prawa przeszkadzać w wypowiedziach innych zdawać w ich trakcie pytań ..
Na pierwszym mityngu można zadawać pytania. Bóg to jest raczej taka siła wyższa, taka moc która pozwala wyzdrowieć co widać po ilości osób na mityngach ( jaką religię wyznajesz nie ma znaczenia). Jak kolega napisał spotkanie raczej w salce nie w kościele, może tak i lepiej bo można się w tłum wmieszać . Popieram Twoją decyzję, najlepsza jaką mogłaś podjąć.
Dzieki za odpowiedzi, chłopaki ale czy na drzwiach kościoła będzie jakieś info, którędy mam wejść na taki miting? Chodziło mi o to, żebym nie wparowała na msze
dawno nie byłam w kościele a już szczególnie w tym i nie wiem, kogo zapytać. Ogólnie tez na rozpisce w internecie było przy tej dacie i godzinie, ze drugi miting otwarty, co to znaczy i skad mam wiedzieć, który jest który? Czuje się jak niewidomy w lesie w tym temacie
trochę mam stresa, ale na szczęście z gadaniem o sobie problemu nie mam.
Jeden problem = jeden wątek.
Kontynuuj dyskusję w swoim poprzednim temacie: https://www.netkobiety.pl/t119652.html
Zapoznaj się również ponownie z regulaminem, i nie zaśmiecaj forum dublami.