szew szyjkowy potrzebuje wsparcia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » szew szyjkowy potrzebuje wsparcia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: szew szyjkowy potrzebuje wsparcia

Witam drogie Panie. Jutro zaczynam 26 tydzień ciąży. Tydzien temu założono mi szew szyjkowy ponieważ szyjka skrócila się do 8 mm i 11 mm rozwarcia. Mogłam urodzić córeczkę na dniach. O szczegółach nie wiedziałam wyczytałam w wypisie. Czy są wśród was dziewczyny które miały założony szew mimo bardzo krótkiej szyjki i utrzymały ciążę? bardzo się martwię musiałam zostac w w Polsce sama bez męża gdyż nie.moge podróżować. Dużo leżę przyjmuje luteine Ale i tak bardzo się boje. Mam ciągle bóle prawej strony pachwin promieniujace do ud bagatelizowane przez lekarzy:-( . Zostały mi tylko 3 msc leżenia Ale czy to wystarczy? czy mogę zrobić coś więcej? Lekarze byli bardzo skąpi w słowach wręcz usłyszałam że ten szew i tak może się zsunac. Proszę o porady jeśli mialyscie podobne doświadczenia . Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-06-27 17:33:05)

Odp: szew szyjkowy potrzebuje wsparcia

Tak naprawdę to ten szew, jeśli jest dobrze założony, bardzo rzadko się zsuwa. Bardziej niebezpieczne są skurcze, gdyby wystąpiły po jego założeniu, bo wtedy może spowodować pęknięcie szyjki, ale o tym Cię chyba lekarze poinformowali? No i generalnie zawsze może się zdarzyć, że poród rozpocznie się przedwcześnie z zupełnie innej przyczyny i wtedy już szew nic nie pomoże - ale takie ryzyko jest zawsze.
Leż, odpoczywaj, nie stresuj się niepotrzebnie - a na pocieszenie dodam, że jak mi tydzień po terminie porodu zdjęli ten szew, żeby poród wywołać, to jeszcze 3 dni sobie chodziłam z tym 1 cm rozwarcia, więc to niestety nie jest aż takie proste big_smile
A jeszcze dodatkowo na pocieszenie - drugi syn też tydzień po terminie, ale u niego akurat zdjęcie szwu podziałało wink
A córa na samym końcu 3 dni przed terminem, ale nie dałam rady iść do szpitala na założenie szwu i tak sobie łaziłam też z 1 cm rozwarcia, mając małe dziecko. Więc - bez niepotrzebnego stresu smile

3

Dziękuję za odpowiedź. A dlaczego ściągnęli Ci szew dopiero po terminie porodu? Długo go "posiadałas"? Tak o skurczach zostałam poinformowana,nospa :-)

elena2018 napisał/a:

Dziękuję za odpowiedź. A dlaczego ściągnęli Ci szew dopiero po terminie porodu? Długo go "posiadałas"? Tak o skurczach zostałam poinformowana,nospa :-)

U nas tak ściągają. Słyszałam, że czasem praktykuje się zdejmowanie szwu np. 2 tygodnie przed planowanym porodem, ale u nas w obydwóch szpitalach zdejmuje się dopiero, jak się poród zacznie (jest się uprzedzonym, żeby właśnie nie czekać do ostatniej chwili, tylko zgłosić się od razu, jak zaczną się regularne skurcze), albo dopiero jak idzie się już po terminie na prowokację porodu, to jest to traktowane jako pierwsza z metod jego wywołania big_smile Z reguły podobno działa, tylko u mnie akurat 50/50 big_smile
Szew miałam za każdym razem od 18 tygodnia, z tym, że w następnej ciąży założono go prewencyjnie, nie było rozwarcia, dlatego też potem z córą nie poszłam po uzgodnieniu z lekarzem, że pójdę, jak się rozwarcie zrobi big_smile No, ale zrobiło się wtedy, kiedy było już za późno na zakładanie wink

5

To dobrze że szew zadziałal i ciążę się wszystkie zakończyły szczęśliwie. Mi polecono udać się ściągnąć szew w 38 tygodniu Ale chciałabym jakoś wrócić do domu do Niemiec rodzić  więc czy pójdę zdjąć też się okaże:-)

6

Przy tak krótkiej szyjce 38 tydzień to marzenie :-). jakoś też szew mnie nie uspokaja Ale może rzeczywiście powinnam się bardziej uspokoić

7 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-06-27 18:11:38)

Może mogłabyś wrócić do domu pociągiem, przynajmniej przez najdłuższą część trasy? To o wiele bezpieczniejsze niż samochód czy samolot, tylko oczywiście ktoś powinien jechać z Tobą.

Tak naprawdę nigdy nie wiadomo, co się może wydarzyć - ja widziałam w szpitalu 2 babki, u których samo założenie szwu sprowokowało przedwczesny poród - na zasadzie "pogrzebali i ruszyli"... ale też przecież nie można mieć do nikogo o to pretensji... Więc naprawdę lepiej nie stresować się niepotrzebnie, bo i sam stres może zaszkodzić smile
Życzę Ci udanego porodu w 40 tygodniu - u siebie na miejscu - i zdrowej córeczki, trzymam kciuki smile

8

Bardzo dziękuję pozdrawiam :-*

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » szew szyjkowy potrzebuje wsparcia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024