Zazdrość,pamiątki po byłej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Zazdrość,pamiątki po byłej

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Zazdrość,pamiątki po byłej

Witam,mam do Was drogie forumowiczki prośbę o pomoc.
Jestem mężatką, kocham swojego męża,wiem że i on kocha mnie,za dwa miesiące na świat przyjdzie nasz syn. I niby wszystko ok,to ja mam problem ze sobą.
Mój mąż przechowuje na komputerze tysiące zdjęć swojej byłej,są to ich wspólne zdjęcia,sesje erotyczne które jej robił,i wiele,wiele innych jej zdjęć. Do tego schowane pamiątki po niej,i zdjęcia w wersji papierowej. Kiedyś poprosiłam żeby się tego pozbył, boli mnie to że,ona choć nie ma jej fizycznie, jest ciągle. Powinnam też napisać,że to wszystko na moje szczęście nie jest w naszym domu,lecz przechowywane w domu jego rodziców. Raz na samym początku naszego związku,"przemycił" niby to niechcąco,jej roznegliżowane zdjęcie.
I choć nie ma dostępu do tych zdjęć na codzień, nie rozumiem po co mu one,po co je trzyma?Czuje się przez te tysiące zdjęć,gorsza,brzydsza,mniej dla niego atrakcyjna.  Sama katuje się porównywaniem do niej,nie umiem wymazać powracającego obrazu jej erotyczne uchwyt zdjęć. Wkurza i boli mnie to że je trzyma, a zarazem zazdroszczę że ja widziałem w takim świetle,bo mnie nigdy.
Jak zwalczyć ten ból,złość,i nienawiść?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Zazdrość,pamiątki po byłej
Izagl napisał/a:

Witam,mam do Was drogie forumowiczki prośbę o pomoc.
Jestem mężatką, kocham swojego męża,wiem że i on kocha mnie,za dwa miesiące na świat przyjdzie nasz syn. I niby wszystko ok,to ja mam problem ze sobą.
Mój mąż przechowuje na komputerze tysiące zdjęć swojej byłej,są to ich wspólne zdjęcia,sesje erotyczne które jej robił,i wiele,wiele innych jej zdjęć. Do tego schowane pamiątki po niej,i zdjęcia w wersji papierowej. Kiedyś poprosiłam żeby się tego pozbył, boli mnie to że,ona choć nie ma jej fizycznie, jest ciągle. Powinnam też napisać,że to wszystko na moje szczęście nie jest w naszym domu,lecz przechowywane w domu jego rodziców. Raz na samym początku naszego związku,"przemycił" niby to niechcąco,jej roznegliżowane zdjęcie.
I choć nie ma dostępu do tych zdjęć na codzień, nie rozumiem po co mu one,po co je trzyma?Czuje się przez te tysiące zdjęć,gorsza,brzydsza,mniej dla niego atrakcyjna.  Sama katuje się porównywaniem do niej,nie umiem wymazać powracającego obrazu jej erotyczne uchwyt zdjęć. Wkurza i boli mnie to że je trzyma, a zarazem zazdroszczę że ja widziałem w takim świetle,bo mnie nigdy.
Jak zwalczyć ten ból,złość,i nienawiść?

Nie rozumiem. Piszesz, że ma tysiące zdjęć, "RAZ" na początku związku "przemycił" jedno, nie trzyma ich w domu, tylko gdzieś dalej, a TY się porównujesz i  sobie nie radzisz?
A nie porównujesz się do celebrytek w mediach? Częściej Twój mąż je ogląda niż swoją ex.

3

A czy rozmawiałaś z mężem o tym ?
Mówiłaś mu o swoich uczuciach ?
W jaki sposób się do tego odniósł, jak zareagował ?
Osobiście rozumiem Cię i uważam, że Wasze wspólne życie, to nie muzeum na wieczne przechowywanie intymnych pamiątek po byłych partnerkach.

4

Izagl napisał/a:

Raz na samym początku naszego związku,"przemycił" niby to niechcąco,jej roznegliżowane zdjęcie.

...i wtedy pomyślałabym, że jestem tylko opcją, szarą rzeczywistością, a ona pięknym wspomnieniem i niespełnionym marzeniem.
Podejrzewam, że to ona go zostawiła, a on długo nie mógł się z tym pogodzić, nawet, jeśli nie przyznał Ci się do tego.
Wtedy zamiotłaś problem pod dywan z obawy przed utratą ukochanego, pogodziłaś się z tym faktem, a teraz, cóż, myślę, że ona fizycznie nie jest w stanie Ci zagrozić, ale rozumiem, że jest Ci przykro, mając świadomość przechowywanego archiwum.
Raczej nie wszystko w domu teściów, bo komputer ma chyba w Waszym wspólnym domu?
Nie jesteś w stanie zmienić jego przeszłości i wymazać tamtej dziewczyny z jego wspomnień. Wiele osób ma jakieś zdjęcia swoich byłych i na ogół nie mają one już żadnego znaczenia, leżą zakurzone i zapomniane w jakimś lamusie. W przypadku Twojego męża, niepokojący jest fakt, że tych zdjęć jest tak dużo, a do tego jeszcze inne wciąż przechowywane pamiątki, to jakby muzeum, izba pamięci  po byłej.
Dlatego porozmawiaj z nim, spytaj dlaczego nie pozbędzie się tego wszystkiego, nie wymuszaj, nie rób awantur, bo przymus niczego nie zmieni.
Powiedz jak się z tym czujesz, czy może jesteś zapchajdziurą, marnym zastępstwem po uraconej bigini? Jeśli nie, to po co mu te wszystkie pamiątki i w takiej ilości?

5

My, kobiety mamy tendencję do porównywania się z innymi kobietami. Jedna bardziej, druga mniej. Jeśli należysz do tych "bardziej", to jeśli nie byłoby byłej o której wspominasz - porównywałabyś się do każdej kobiety na którą spojrzy lub będzie z nim rozmawiać.
Czy Ty, autorko też masz byłego? Jeśli ta kobieta wiele dla niego znaczyła, nie potrzebuje tysiąca zdjęć na komputerze żeby powracał do niej wspomnieniami.
Ja uważam, że jest to część jego życia,która mogła być jakąś lekcją, czymś co go ukształtowało i sprawiło też, że jest teraz jaki jest albo że akurat jest z Tobą.
Nawet jeśli będziesz kazała wyrzucić mu te wszystkie zdjęcia (choć i tak przecież są u rodziców) to nie wymażesz jej z głowy mężczyzny, tak już jest.
Gorzej, gdybyś przyłapywała go na tym, że te zdjęcia ogląda. Wówczas faktycznie mogłoby to boleć i wskazywać, że mężczyzna nie może odciąć się od przeszłości. Ale w takim przypadku nie byłam jakoś bardzo zaniepokojona, związaliście się ze sobą wiedząc o "ciężarze przeszłości" w postaci byłej lub także byłego, w takich sytuacjach pozostają zawsze jakieś wspomnienia.

6

Zdjęcia to tylko rzeczy. Nawet jeśli się ich pozbędzie, to i tak nie zmieni to faktu, że byli razem. Pamięć komputera można wyczyścić. Pamięci ludzkiej nie można. Pamiętaj o tym.

7

Mam zdjęcia w kopercie, a na komputerze schowane głębowo w specjalnym folderze. Nigdy tam nie zajrzałam. Erotycznych zdjęć nie wyobrażam sobie trzymać...

8

Sama nie przechowuję pamiątek po byłych, bo w zasadzie nigdy ich nie miałam - jakoś nie zbieram zdjęć, kartek, liścików.

Mój facet takie pamiątki miał, łącznie z obrączką. Nigdy go nie nagabywałam o ich usunięcie - wychodziłam z założenia, że domagając się "na siłę" usunięcia pamiątek tylko sobie zaszkodzę, wyjdę na zazdrosną paranoiczkę. Jasne, gdzieś to trochę kłóło, ale z jednej strony była nigdy nie była obecna w naszym związku i nie miałam powodów do rozkmin, czy aby na pewno on nie chciałby wrócić do przeszłości. Z drugiej strony liczyłam, że w końcu, we własnym tempie tamto przetrawi, zostawi raz na zawsze za sobą i pozbędzie się tych "reliktów". I faktycznie, etapami pozbywał się zdjęć na komputerze, szpargałów, obrączki. Wspomnień na pewno się nie pozbył - bo się nie da, bo one też go ukształtowały takim, jakim ja go pokochałam.

Ale nie zrównywałabym wspomnień z przedmiotami. Nie bez przyczyny co jakiś czas robi się gruntowne porządki, wietrzy szafy i usuwa zalegające starocie. Przedmioty mają znaczenie. Pamiątki służą podtrzymywaniu pamięci, pobudzaniu wspomnień. Czasem mogą być wyrzutem sumienia, czasem "dowodem, że kiedyś było lepiej". Jeśli ktoś nie umie się ich pozbyć, nawet będąc w nowym, poważnym i podobno spełnionym, satysfakcjonującym związku (a chyba takie z założenia ma być udane małżeństwo), to dla mnie jest sygnał, że takiej osobie same wspomnienia nie wystarczą, że np. trudno się mu pogodzić, że niektóre wspomnienia naturalnie się zacierają. Że potrzebuje przypominajek, bo jakoś chce ten związek "utrzymać żywy" przynajmniej w pamięci. I to już dla mnie jest niefajne. Nigdy też nie rozumiałam opcji "mam ale nie zaglądam" - skoro nie zaglądam, to nie potrzebuję, a skoro nie potrzebuję, to pozbywam się bez żalu. Ale to może ja - z natury nie jestem typem chomika, jak już pisałam. Więc takie charakterologiczne sprawy też trzeba mieć na względzie.

Oczywiście jest też opcja, że on po drodze zdążył o tych pamiątkach zapomnieć, skoro są w domu jego rodziców.

9

nigdy nie pozbylabym sie pamiątek czy to po eksach czy innych, bo sa dla mnie wazne. w koncu to byla czesc mojego zycia. kochalam tych ludzi, kiedyś byli najważniejsi na swiecie dla mnie. nie widze powodu zeby temu zaprzeczac i wyrzucać kawal zycia do kosza bo akurat poznalo sie kogos nowego.

10

_v_ napisał/a:

nigdy nie pozbylabym sie pamiątek czy to po eksach czy innych, bo sa dla mnie wazne. w koncu to byla czesc mojego zycia. kochalam tych ludzi, kiedyś byli najważniejsi na swiecie dla mnie. nie widze powodu zeby temu zaprzeczac i wyrzucać kawal zycia do kosza bo akurat poznalo sie kogos nowego.

Skoro takie pamiątki są dla Ciebie ''ważne'', to znaczy, że masz prawdopodobnie problem ze zamykaniem swojej przeszłość. Ex nigdy nie da się wymazać z pamięci całkowicie, ale trzymanie ''ważnych pamiątek'' pod starych związkach jest toksyczne moim zdaniem.

11

Ja też mam pamiątki po exach w domu rodzinnym w takiej mojej "skrzyni skarbów" - głównie zdjęcia. Mam nawet foty typków, z którymi flirtowałam jako nastolatka. To toksyczne? No chyba nie. Zależy, jaki kto ma do tego stosunek. Ja np. jestem sentymentalna. Nie siadam i nie beczę przy tych zdjęciach żałując, że się skończyło, ale lubię przywoływać w myślach wrażenia, zapachy, czy piękne widoki, klimat wieczoru czy wyjazdu. Do tego od czasów nastoletnich sobie wyobrażam, że kiedyś pokażę swojemu dziecku, jakie za moich czasów były towary, gdy się zakocha, czy to szczęśliwie, czy nie big_smile Jeśli to nienormalne, to jestem wariatką i dobrze mi z tym big_smile

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Zazdrość,pamiątki po byłej

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024