Porada - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Porada

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Porada

Mam 24 lata i duży problem z samoakceptacją,przez co mam problem z nawiązywaniem kontaktów z ludźmi o mężczyznach nie wspomnę. Ciężko nawiązuje kontakt z mężczyznami ponieważ uwažam że nie zasługuje na miłość, szczęście(i tu nie chodzi o użalanie się nad sobą bo nie nawidzę tego). Po prostu potrzebuję porady

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Porada

Spróbuj iść do psychologa, on doradzi Ci terapię. Sama mam podobne problemy i planuję tak zrobić. Myślę, że to pomoże.

Tylko problem jest w tym że nie mam możliwości iść do psychologa. Myślałam że może samemu jakoś uda się tego pozbyć, nabrać większej wiary w siebie.

4

katarzynaniscior napisał/a:

Tylko problem jest w tym że nie mam możliwości iść do psychologa. Myślałam że może samemu jakoś uda się tego pozbyć, nabrać większej wiary w siebie.

Przykro mi, ale nie pomożesz sobie sama.
Dlaczego nie możesz iść do psychologa?

Pracuje za granicą i po prostu nie mam czasu.

6

A jak Twój stan się całkowicie pogorszy, zaczniesz mieć np. myśli samobójcze, to też nie znajdziesz czasu?

Powinnaś zadziałać teraz, póki jeszcze problem jest mały i prawdopodobnie nie wymaga leczenia farmakologicznego.
Zainwestuj w siebie i swoje zdrowie. To najważniejsze, co masz.

7 Ostatnio edytowany przez mari0 (2017-12-29 10:29:50)

Jakoś mnie to średnio przekonuje bo nie wierzę, że pracujesz 24h na dobę i 7 dni w tygodniu.
Zagranicą też znajdziesz psychologów , nawet jeśli nie znasz języka to w każdym większym mieście znajdzie się jakiś polski psycholog.
W ostateczności możesz też zaczerpnąć porady psychologa online, są rozmowy na skype itp.

Nie lubię rozmawiać z obcymi ludźmi o swoich problemach, ale pewnie macie rację. Dziękuje

9

Nie lubię rozmawiać z obcymi ludźmi o swoich problemach, ale pewnie macie rację. Dziękuje

Chcesz rozwiązać swój problem, czy nie? Proste pytanie.
Jeśli tak, to musisz wyjść poza swoją skorupę i tyle.
Jeśli nie - to nie rozumiem, po co w ogóle tu napisałaś.

Napisałam dlatego że nie spotkałam się nigdy z podobną sytuacją i nie znam nikogo takiego kto ma taki sam problem. Ktoś kto nie boryka się z tym problemem nie wie jak to jest kiedy np.poznasz (w moim przypadku chłopaka) kogoś, on chce się z tobą spotkać ale ty odwlekasz, wymyślasz wymówki żeby się z nim nie spotkać mimo tego że chcesz tylko dlatego że z góry założyłaś sobie że jest coś z tobą nie tak i i tak nic z tego nie wyjdzie. Mimo tego że ludzie w koło uważają że jestem normalna, wartościowa( to są tylko słowa, w które ja nie wierzę bo sama mam o sobie inne zdanie). Myślałam że to nie jest poważny problem, że może ktoś ma taki sam problem jak ja i że może uda mi się uzyskać jakąś poradę jak samemu sobie z tym poradzić a tak naprawdę nie myślałam że w takiej sytuacji jest potrzebny psycholog.

11

Miliony ludzi ma ten problem. Zerową samoocenę i brak samoakceptacji. Dobry specjalista pomoże Ci dojść do przyczyn takiego stanu.

12 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2017-12-30 09:38:41)

Nie masz, a dokładniej nie dajesz sobie, szans na poznanie problemów osoby Tobie podobnej. Nie, nie dlatego, że takich osób nie ma (jak napisała Cyngli problem jest, niestety, powszechny a prawdopodobnie i Ty "bliźniaków' masz na wyciągnięcie ręki), ale dlatego, że do podobnych wyznań może dojść wówczas, gdy albo ufa się drugiej osobie, albo jest się zdesperowanym (ale takie wyznania nie następują przy zdawkowym 'dzień dobry').

To, co jest efektem Twego myślenia o sobie, to... kompletny brak zaufania do innych i przypisywanie im, delikatnie rzecz nazywając, nieczystych intencji. Nie mając do nikogo zaufania, nie decydujesz się na skorzystanie z pomocy specjalisty; by informacja o braku zaufania nie była widoczna wymyślasz różne powody (kłaniają się zdania z mej sygnatury), które wedle Ciebie usprawiedliwiają postawę "Zosi-samosi".

Prosisz o wskazówki. Oto one:
1. przestań żyć trudnymi doświadczeniami (pewnie z czasów dzieciństwa) i oskarżać innych, niewinnych ludzi, o kłamstwa
2. zmień kierunek swej uwagi: z siebie na innych
3. przestań porównywać siebie z kimkolwiek innym
4. sporządź uczciwą listę swych zalet
5. przestań grać rolę nieudacznika życiowego i/lub ofiary
6. polub siebie.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Porada

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024