Mama na dystans - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Mama na dystans

Ciężko mi o tym pisać , bo moja Mama w dzieciństwie była dla mnie najważniejsza, najmądrzejsza, była moją przyjaciółką ( tak wtedy o niej myślałam) . Teraz mam 31 lat i nasze relacje są dosyć chłodne i chyba Mama zawsze taka była , a ja tego nie dostrzegałam. Kochała mnie , ale na dystans. Analizuję teraz swoje dzieciństwo z perspektywy osoby dorosłej i widzę , że wcale nie było tak kolorowo. Zawsze musiałam prosić Mamę , żeby spędziła ze mną trochę czasu, zauważyła mnie , chciała się ze mną pobawić itd Ona zawsze była , ale gdzieś z boku. Ja miałam jej dać spokój i zająć się sobą , żeby ona miała czas dla siebie. wtedy najczęściej spała itd. Nie pamiętam sytuacji, żeby Mama z takim ciepłem i czułością mnie przytuliła . Owszem mogłyśmy się śmiać cały wieczór, opowiadać o wszystkim , o chłopakach , o głupotach , ale zawsze czułam się jak z koleżanką . Do dzisiaj jak chcę się do niej przytulić , to ona cała sztywnieje i jest skrępowana sytuacją , wszystko obraca w żart. Miałam urodziny , nie złożyła mi życzeń, tylko napisała Wszystkiego najlepszego na Facebooku. Dodam , że mieszkamy w jednym domu. Ja na piętrze , ona na dole ze swoim facetem , mieszka z nimi mój młodszy brat. Do dzisiaj proszę ją , żeby wpadła do mnie na kawę , pogadać. Oczywiście po długich namowach wpadnie na 5 minut, po czym mówi , że jest taka zapracowana i ucieka do siebie , siada przed komputerem i siedzi na Facebooku :-( Przychodziłam do niej zapytać co słychać itd. To czasem odwróciła się od komputera , coś tam powiedziała i wracała albo do gier albo do fejsa. Czuję się z tym źle. Próbowałam z nią o tym rozmawiać, zawsze kończy się to kłótnią i już nie raz powiedziałam jej w złości okropne słowa. Powoli odpuszczam , ale boli mnie to , bo to jest moja Mama. Widzę , jak inne dziewczyny spędzają czas z Matkami , chodzą na zakupy , do kina , rozmawiają sobie. Moja przypomina sobie o mnie tylko wtedy jak się pokłóci ze swoim facetem i chce się na niego pożalić albo jak wyjeżdża i mam się zająć jej kotami. Jej całym światem jest nowy facet i chyba szuka w nim tego , czego nie dostała od swoich rodziców. Jej humor jest uzależniony od Niego.  Ja od dziecka byłam wplątywana w jej nieudane związki , co jej kiedyś wygarnęłam , bo jak 6 letnie dziecko może wysłuchiwać żali i być świadkiem nieustających kłótni. Co mam robić ?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Mama na dystans

Zająć się własnym życiem. Twoja mama nie potrzebuje takiej bliskości,  jakiej Ty potrzebujesz. Taki ma charakter i tego nie zmienisz.

3

Masz 31 lat, zajmij sie soba.

Mam wrazenie, ze usilujesz ciagle by Twoja matka odrobila zalegla lekcje z Twojego dziecinstwa. Tak sie nie da. Nawet jak byla fatalna matka, ktora nie dawala Ci odpowiedniego wsparcia emocjonalnego, to dzis jestes dorosla i nie potrzebujesz go. Pewnosc siebie, poczucie wartosci powinnac starac sie znalezc w sobie, a nie oczekiwac, ze mama wypelni Ci te luki traktujac Cie jak kilkuletnie dziecko.

Jezeli jest to mozliwe, to uwazam, ze powinnas sie wyprowadzic z domu, ktory z nia dzielisz i wynajac cos na swoja kieszen.

4

BlinkBlink napisał/a:

Widzę , jak inne dziewczyny spędzają czas z Matkami , chodzą na zakupy , do kina , rozmawiają sobie.

Inne dziewczyny mają pewnie inne problemy ze swoimi matkami.
Może masz jakąś przyjaciółkę, która chętnie pójdzie z Tobą na zakupy itp.?

5

Matki często obarczają dzieci swoimi problemami, winą za swoje błędy, czy też "przerwane na zawsze" studia z powodu ciąży. Nie wiesz co robić, zacznij rozwijać się w formie rozwoju osobistego. Ja polecam Michała Wawrzyniaka. Muuultum materiałów jest za darmo np. na YouTube.  Tylko oglądać. Po czasie zmienisz punkt widzenia. Pozdrawiam i powodzenia.

6

Wymagasz od mamy, żeby była taka jak Ty chcesz, tak się nie da.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024