Jak to jest być nauczycielem? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Jak to jest być nauczycielem?

Strony Poprzednia 1 4 5 6

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 326 do 335 z 335 ]

326

Odp: Jak to jest być nauczycielem?

nie wiem i nigdy nie chciałabym się przekonać, bo to niewdzięczna i trudna praca, nie bez kozery kiedyś się złorzeczyło innym - obyś cudze dzieci uczył wink Dzisiaj chyba niewiele się zmieniło w tym względzie. Podejrzewam nawet, że nauczyciele mają gorzej. Niejednokrotnie muszą jeszcze użerać się z rodzicami tych wszystkich "geniuszy".  Tym bardziej szacun dla nich. Zwłaszcza w tym dniu smile

Zobacz podobne tematy :

327

Olinka napisał/a:

Dziś Dzień Nauczyciela, z tej okazji wszystkim przedstawicielom tej trudnej profesji życzę mnóstwa sukcesów oraz ogromnej przyjemności z pracy z młodzieżą, a przy okazji być może kogoś jeszcze uda mi się zachęcić, by opowiedział jak to jest być nauczycielem smile.
Jak oceniacie swoją pracę, co przynosi Wam największą satysfakcję, a co sprawia najwięcej trudności? Czy gdybyście dziś raz jeszcze mieli wybierać swoją ścieżkę zawodową - wybór byłby taki sam?

Dzięki za zyczenia:)
Wybrałabym z pewnością zawód nauczyciela smile
Odpowiada mi zarówno fakt pracy z młodymi ludźmi,formy i to,że wielu rzeczy przydatnych mi w funkcjonowaniu z moją nastoletnią córką dowiaduję się od uczniów:)
Trudności sprawia mi akceptacja gadania nauczycielek ( bo od mężczyzn tego nie słyszałam) jak to mają ciężko i jak mało zarabiają a więc w związku z tym starać się nie ma po co.I słyszę to także od nauczycielek młodszych ode mnie-o dziwo- bo zawsze myślałam,że to domena starszych.
Mam też często trudności z zachęceniem bardziej krnąbrnych uczniów do tego,że np. języka obcego warto się uczyć.Dzieciak nie widzi sensu bo jego tata pracuje na budowie za granicą i nie zna języka.I zyje i zarabia.
Satysfakcję przynosi mi tekst gdy uczeń mówi,że nigdy nie lubił angielskiego ale odkąd go uczę to polubił:)

328

gojka102 napisał/a:

Satysfakcję przynosi mi tekst gdy uczeń mówi,że nigdy nie lubił angielskiego ale odkąd go uczę to polubił:)

Gojko, widocznie masz coś takiego, co nazywamy powołaniem do pracy wink, w tym wiesz w jaki sposób przekazać uczniom posiadaną wiedzę oraz w jaki sposób do nich dotrzeć, a równocześnie sprawia Ci to przyjemność.

Moim zdaniem dobry nauczyciel, to ten, który potrafi się z młodzieżą komunikować, nie udaje wszechwiedzącego i nieomylnego, nie wywyższa się, a kiedy trzeba umie też zejść do poziomu ucznia - aby go lepiej zrozumieć. Nie wspominając o indywidualnym podejściu do każdego, bo tak jak każdy z nas jest inny, tak samo każde dziecko/nastolatek/młody człowiek jest inny i inną trzeba znaleźć do niego drogę.

329

Witam, ja również zastanawiam się nad byciem nauczycielem. Już jak byłam mała udawałam nauczycielkę mówiąc do siebie i poprawiałam własne zeszyty hehe. Jednak kiedy wybierałam zawód skupiłam się na tym aby był dobrze płatny. Wiem, że są osoby który tutaj piszą, że nauczyciele dużo zarabiają, jednak dla mnie to bardzo małe pieniądze. Z tego też powodu + "znajomości" nie ma tak wielu dobrych nauczycieli wg mnie. Mam dobrą prace po studiach inżynierskich a po pracy od kilku lat już udzielam korepetycji. Wiem, że najbardziej spełniam się jako nauczycielka, jednak brakuje mi odwagi aby zaryzykować i obniżyć swój status. Jestem zła trochę na nauczycieli którzy idą w tym kierunku bez powołania zabierając miejsce tym którzy rzeczywiście mają do tego serce. Myślę, że dla nauczycieli z pasją dobrą alternatywą jest organizowanie jakiś prywatnych zajęć, można przynajmniej wtedy uczyć na jakiś swoich zasadach które uważają za dobre.

330

Nathii napisał/a:

Od dziecka marzyłam żeby zostać nauczycielem. Niestety tak się złożyło że wybrałam inny zawód ale ciągle żałuję że nie zostałam nauczycielem. I chciałabym się dowiedzieć jak to jest być nauczycielem tak naprawdę (plusy i minusy) tej pracy i czy łatwo jest znaleźć prace. Rozważam wszystkie za i przeciw ponieważ myślę nad studiami podyplomowymi z pedagogiki.

Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia i porady.

A myślałaś może o udzielaniu korepetycji? Bo praca w szkole nie jest dla wszystkich, niestety. Szkoła to instytucja. Wiesz, biurokracja, i tak dalej.

331

W tym świątecznym dniu, życzę Wam, kochani nauczyciele, wytrwałości, satysfakcji i wiary, że to co robicie naprawdę ma sens. Bo ma! I ufam w Waszą niezłomność, że pomimo takiej presji na pozbawianie Was swobody w kształtowaniu młodych umysłów, wyrośnie nam mądre, świadome swojej wartości, a równocześnie pozbawione sztucznych ograniczeń następne pokolenie.
Wszystkiego, co najlepsze! http://emotikona.pl/emotikony/pic/0vishenka_33.gif

332

Pracowałam bardzo długo w handlu, ale moim marzeniem była praca jako nauczyciel. W wikeu 40 lat postaowiłam spełnić marzenia i zaczełam studia na WSKZ z przygotowania pedagogicznego. Studia bardzo przyjemne jak i sama uczelnia na wysokim poziomie. Od roku pracuję jako nauczyciel i jestem bardzo zadowolona smile

333

Ania2778 napisał/a:

Od roku pracuję jako nauczyciel i jestem bardzo zadowolona smile

Czego uczysz? wink
Czy tak może tylko polecasz szkołę?

334

Olinka napisał/a:
Ania2778 napisał/a:

Od roku pracuję jako nauczyciel i jestem bardzo zadowolona smile

Czego uczysz? wink
Czy tak może tylko polecasz szkołę?

Nauczam języka niemieckiego w technikum smile. Wcześniej przez wiele lat w swojej pracy miałam kontakt z tym językiem, więc była to dla mnie naturalna ścieżka

335

Bycie nauczycielem to power trip. Nie polecam, ludzie są słabi i bardzo szybko zaczynają wykorzystywać swoją pozycję, przewagę nad innymi. Moi koledzy z roku stali się ludźmi, z którymi nie mam już ochoty mieć kontaktu. Przemoc w szkole udziela się wszystkim...

Posty [ 326 do 335 z 335 ]

Strony Poprzednia 1 4 5 6

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Jak to jest być nauczycielem?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024