Potrzebujesz pomocy w pisaniu prac dyplomowych? - pisz tutaj! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Potrzebujesz pomocy w pisaniu prac dyplomowych? - pisz tutaj!

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 326 do 383 z 383 ]

326

Odp: Potrzebujesz pomocy w pisaniu prac dyplomowych? - pisz tutaj!
Nemezys napisał/a:
autsajderka1 napisał/a:

Myślałam, że już mi nikt nie odpisze tongue Z tą ankietą to świetny pomysł.  A więc tak trochę się zmieniło odnośnie mojej pracy, ponieważ jestem na bezpieczeństwie wew. to praca musi być powiązana z kierunkiem i  generalnie plan jest taki: 3 rozdziały, pierwszy ogolnie religia, jak kobieta jest przedstawiona w koranie itd., 2 rozdział - tu chcę zawrzeć kwestie bezpieczeństwa kobiet na i rozłożyć je na czynniki pierwsze, tzn jak bezpieczeństwo finansowe, czy mogą sie uczyć, pracować itp., 3 rozdział to stanowisko świata do tego tematu, oraz stanowiska wszystkich organizacji, wiecie głownie  walczące o prawa kobiet itd. Teraz mam dwa pytania: Do końca miesiąca mam oddać zgłoszenie tematu pracy, ale kompletnie nie wiem jak to sformuować, żeby było dobrze: "Bezpieczeństwo kobiet w krajach muzułmańskich" czy może "Kobieta w islamie - różne aspekty bezpieczeństwa kobiet w krajach muzułmańskich" Co Kobietki o tym sądzicie, czy to w ogole ma sens, bo jestem zieeelona big_smile , no i moje drugie pytanie odnośnie bibliografii - rozmawiałam ostatnio z ludźmi z roku i trochę mnie przerazili, czy na prawdę musi być aż tyle książek w tej bibliografii - czy to raczej specyfika tematu o tym decyduje? Na mój temat jest trochę książek, ale chciałam też oprzeć się na filmach dokumentalnych, artykułów, wykładów czy konferencji prowadzonych na ten mój temat. Bardzo proszę o odpowiedź

O proszę, bezpieczeństwo wewnętrzne smile Twój plan pracy podoba mi się, myślę, że nic nie musisz w nim zmieniać. Temat "Bezpieczeństwo kobiet w krajach muzułmańskich" nie jest do końca dobry. Drugi, czyli "Kobieta w Islamie - różne aspekty bezpieczeństwa kobiet w krajach muzułmańskich" jest lepszy i myślę, że taki mógłby zostać.

Jeśli praca ma być badawcza to warto pamiętać, że bezpieczeństwa nie da się mierzyć. Można jedynie zmierzyć poczucie bezpieczeństwa. Wartość pracy podniosłoby zbadanie poczucie bezpieczeństwa Kobiet islamskich lub Kobiet przebywających w relacjach małżeńskich z wyznawcami islamu w Polsce, bo jedynie wtedy można do nich dotrzeć. Można także zbadać poglądy Kobiet polskich na bezpieczeństwo Kobiet w islamie i porównać je na przykład z poczuciem bezpieczeństwa Kobiet w chrześcijaństwie.

Przyjmuje się, że do napisania pracy dyplomowej trzeba przeczytać około 2 tysiące stron. Kwerenda powinna objąć dostępną literaturę przedmiotu, bo praca naukowa - choć na tym poziomie ma charakter przyczynkarski - to jednak ma dać świadectwo zapoznania się z zagadnieniem, które jest tematem pracy.

Zobacz podobne tematy :

327

Dziękuję za pomoc smile
Przeczytam te książki (ewentualnie streszczenia ) i na pewno coś wybiorę. Mój temat nie jest trudny więc przykładów jest wiele. Pasuje mieć 3-5 mniej więcej. Gdybym wzięła mniej to nie bardzo byłoby o czym gadać tyle czasu, a z kolei więcej przykładów spowodowałoby, że nie wyrobie się w czasie i obniżą mi za niezrealizowanie tematu.

328

Witam,
czy wie ktoś może, czy jeżeli na licencjacie pisałam pracę na temat motywacji pracowników, czyli z dziedziny Zarządzania zasobami ludzkimi (ZZL), to czy będąc na magisterce mogę pisać pracę o rekrutacji i selekcji, albo ogólnie o zarządzaniu zasobami ludzkimi, jeżeli jest ona z tej samej dziedziny (czyli ZZL) co praca licencjacka?
I jeszcze pytanie,  jeżeli bym pisała ogólnie o ZZL to pojawi mi się podrozdział o motwacji, bo motywacja należy do ZZL to czy mogę pisać taką pracę, czy nie? Bo teoretycznie nie wiem czy można na ten sam temat pisać albo jeżeli tematy są z tej samej dziedziny...czy ktoś wie coś na ten temat?
Z góry dzięki

329 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-02-18 14:39:09)

sympatyczna22 napisał/a:

Witam,
czy wie ktoś może, czy jeżeli na licencjacie pisałam pracę na temat motywacji pracowników, czyli z dziedziny Zarządzania zasobami ludzkimi (ZZL), to czy będąc na magisterce mogę pisać pracę o rekrutacji i selekcji, albo ogólnie o zarządzaniu zasobami ludzkimi, jeżeli jest ona z tej samej dziedziny (czyli ZZL) co praca licencjacka?
I jeszcze pytanie,  jeżeli bym pisała ogólnie o ZZL to pojawi mi się podrozdział o motwacji, bo motywacja należy do ZZL to czy mogę pisać taką pracę, czy nie? Bo teoretycznie nie wiem czy można na ten sam temat pisać albo jeżeli tematy są z tej samej dziedziny...czy ktoś wie coś na ten temat?
Z góry dzięki

O a jak studiujesz przez 5 lat ZZL to na jaki inny temat chcesz pisać. To chyba oczywiste, że obie prace będą z tematyki ZZL. Tematyka ZZL jest na tyle rozległa, że znajdziesz spokojnie inne zagadnienie niż na licencjacie.

Z tego co się orientuje to nie ma przeciwskazań, żeby pisać nawet na ten sam temat. To wszystko zależy od promotora. On zawsze pyta o temat pracy licencjackiej i jeśli uzna, że jest on zbyt zbieżny może nie zgodzić się.

Co do podrozdziału o motywacji to myślę, że to nie będzie problem.

330 Ostatnio edytowany przez JustynaG (2014-02-18 14:41:32)

Też pisałam z ZZL lic. i z tego co mówiła promotorka, nie można pisać na temat taki sam lub b.podobny np, jak piszesz o szkoleniach jako obszarze zadaniowym ZZL a na mgr chciałabyś pisać o ocenianiu jako obszar zadaniowy ZZL.
Jeśli robisz mrg z ZZL,normalne,że praca będzie o tym:)
Zapytaj najlepiej promotora, bo nie wiem,czy każda uczelnia ma taki sam regulamin.

po dodaniu wskoczył mi post LeeBee, ale widzę rozbieżność - u nas niby było powiedziane, że temat nie może być taki sam.:)

331

no tyle że teraz studiuje zarządzanie personelem, a wcześniej zarzadzanie logistyczno-marketingowe.. ale mogliśmy wtedy pisać o tej motywacji, dlatego nie wiedziałam czy teraz bym mogła o tej rekrutacji.. ale wg mnie to dwa odmienne tematy, nie? 

A co myślicie, jeżeli pisałabym "Rekrutacja i selekcja pracowników w przedsiębiorstwie" to mogę tylko ankiety na ten temat przeprowadzać z pracownikami jednego konkretnego przedsiębiorstwa, czy to wystarczy, czy lepiej przeprowadzić wywiad z osobą która przeprowadza rekrutację w danej firmie a dodatkowo przeprowadzić ankiety wśród pracowników tego przedsiębiorstwa i to porównać?

332

JustynaG mi chodzi o to, że teoretycznie nie ma przepisów, że nie można pisać na ten sam temat (przynajmniej na moich uczelniach nie było). Czasem praca magisterska może być nawet kontynuacją licencjackiej, z tym, że musi być odpowiednio poszerzona, więc summa summarum lepiej pisać nową na inny temat. Oczywiście w praktyce promotorzy zazwyczaj nie zgadzają się na zbieżny temat po to żeby student sobie sprawy nie ułatwił.

Sympatyczna, jeśli pisałaś o motywacji, a teraz o rekrutacji i selekcji to nie sądzę, żeby był problem, bo te tematy nie są zbieżne.

Co do narzędzi badawczych to musisz ustalić z promotorem. Na mojej uczelni preferowane są badania na przykładzie danego przedsiębiorstwa, ale ja np. robię badania wśród pracowników branży (gdyż nie mam dostępu do żadnego konkretnego przedsiębiorstwa, które miałoby odpowiednią liczbę pracowników z badanej przeze mnie grupy).
Ale sądzę, że wywiad z jedną osobą to będzie za mało.

333

Ale mi chodziło o to że na przykład wywiad z osoba odpowiedzialną  za rekrutację a dodatkowo ankiety wśród pracowników tej samej firmy... i na koniec takie porównanie...
Tylko nie wiem czy w tym temacie rekrutacja i selekcja pracowników mogę badać np. tylko pracowników czy jest to temat gdzie lepiej pozyskać dane od osoby rekrutującej? Hmm albo czy można badać zarówno pracowników, jak i osobę odpowiedzialną za rekrutację z tej samej firmy?

Bo jak będę miała ankiety to zawsze można dać wykresy, tabele itp. i lepiej się opracowuje.

334

LeeBee dlatego też napisałam,że nie wiem, czy to w jakiś sposób regulują regulaminy. Pewnie jeśli student jest ambitny i naprawdę ma pomysł na to,o czym pisać i jak pisać i jak temat na mgr poszerzyć, to i problemów z tym by nie było. Ale najczęściej to właśnie może być postrzegane jako pójście na łatwiznę,dlatego u nas przynajmniej tematy nie mogły być te same. ?(choć nie wiem,jak było w praktyce,może ktoś pisał ma ten sam temat)
sympatyczna22 myślę, że akurat rekrutacja i selekcja to tematy, w których warto, aby wypowiedziała się osoba zajmująca się rekrutacją. Zależy jaka to firma, ile osób zatrudnia,czy zawsze rekrutacja i selekcja odbywała się tak samo,czy używano tych samych narzędzi. Byc może nie i wtedy wiedza takiej osoby może być bardzo przydatna.

Reszta już w Twoich rękach, pisz plan, na seminarium marsz i powodzenia:) Oczywiście daj znać o czym ostatecznie pisałaś i jak wyglądały badania.

335

Dziękuję smile

myślałam po prostu nad tym by mieć to z perspektywy firmy i z perspektywy pracowników firmy..
bo nie wiem czy mi się zgodzi promotor aby napisać badania na podstawie tego co powie jedna osoba w wywiadzie na temat tego jak rekrutuje i selekcjonuje pracowników... dlatego chciałam do tego jeszcze dołączyć ankiete skierowaną do pracowników którzy zatrudnieni są w tej firmie, bo skoro tam pracują to powinni przejść przez te dwa procesy... czy to jest dobry pomysł aby zaproponować go promotorowi?

336

Zaproponować zawsze można:)
Faktycznie, opinia tylko jednej osoby nie będzie wystarczająca zapewne. Połączenie powinno być dobrym pomysłem, zwłaszcza że to praca mgr.

337

No długo nad tym myślałam i takie coś wymyśliłam.
Tylko z osobą przeprowadzającą rekrutacje i selekcje planuje zrobić wywiad, a pracownikom którzy tam pracują ankietę.
Chociaż w sumie i w jednym i w drugim przypadku będę pytała o to samo, tylko że kierownika ustnie i potem to ładnie w tekst ułożę, a u pracowników opracuję wyniki na podstawie ankiety. i będę miała obraz jednej i drugiej strony do porównania.

Jeszcze raz dzięki smile

338

Z tematem zarządzania nie pomogę, ale jeśli chodzi o różnicę między licencjatem, a magisterką, to można pisać na identyczny temat - jedynie go rozbudować o kolejne badania/wnioski itd. Nie ma ŻADNYCH problemów z tym samym tematem wink

339 Ostatnio edytowany przez Animus (2014-02-22 13:12:13)

sympatyczna22 napisał/a:

Tylko z osobą przeprowadzającą rekrutacje i selekcje planuje zrobić wywiad, a pracownikom którzy tam pracują ankietę.
Chociaż w sumie i w jednym i w drugim przypadku będę pytała o to samo, tylko że kierownika ustnie i potem to ładnie w tekst ułożę, a u pracowników opracuję wyniki na podstawie ankiety. i będę miała obraz jednej i drugiej strony do porównania.
smile

Wprowadzacie się w błąd. Istnieje zapis, dotyczący prac licencjackich i magisterskich. Nie dla wszystkich jest on czytelny, ale to juz przyczyna znikomej wiedzy z metodologii nauk.

PRACA NAUKOWA na poziomie licencjatu i magisterium ma charakter przyczynkarski, doktorat jest rozprawą.

Ponieważ jest to praca naukowa o charakterze przyczynkarskim więc dany temat może się tylko raz przyczynić do rozwoju nauki, bo za drugim razem będzie to już tylko powielenie opracowania tego samego tematu.

Z tego powodu nie może być tak, jak napisała Nemezys:

Nemezys napisał/a:

jeśli chodzi o różnicę między licencjatem, a magisterką, to można pisać na identyczny temat - jedynie go rozbudować o kolejne badania/wnioski itd. Nie ma ŻADNYCH problemów z tym samym tematem wink

To identyczny, czy rozbudowany?

Słowa mają swoją wartość i nie można nimi tak sobie dowolnie operować. Właśnie dlatego, żeby temat nie był identyczny (w domyśle: aby ktoś nie kupił sobie gotowej pracy i nie bronił czyjejś pracy dyplomowej !!!) dookreśla się zakres badawczy pracy poprzez dodanie konkretnego przedsiębiorstwa, szkoły, placówki lub miasta. Wtedy dziedzina pozostaje ta sama, a obszar się zmienia.

Zastosowane metody badań opisuje się w rozdziale pracy, w którym trzeba zastosowanie takich metod uzasadnić. Prócz promotora są jeszcze recenzenci i warto się liczyć z tym, aby praca jednak miała wartość naukową. Warto także pomyśleć o wpisach w CV na potrzeby przyszłego poszukiwania miejsca pracy: podobne tematy pracy licencjackiej i magisterskiej świadczą o skłonności do chodzenia na łatwiznę i małej potrzebie poszerzania wiedzy i podejmowania się nowych wyzwań.

Wywiad z jedną osobą to się nadaje do gazety, a nie do pracy naukowej (chyba, że tematem pracy jest na przykład: "Metoda rekrutacji pracowników przez Anielę Kociubińską w Przedsiębiorstwie Oczyszczania Wężowych Terrariów w Pcimiu Dolnym".

Nawet wtedy jednak te oryginalne metody rekrutacji w części metodologicznej należy odpowiednio uzasadnić i porównać z innymi, o których mówi literatura przedmiotu.

Praca dyplomowa (jak sama nazwa wskazuje) ma na celu wykazanie się opanowaniem pewnej dziedziny wiedzy i metody badań naukowych przyjętych w metodologii badań. Dyplom jest świadectwem wiedzy i umiejętności porządkowania zjawisk i wysnuwania logicznych wniosków. Jakże często się o  tym nie pamięta.

340

sympatyczna22 napisał/a:

Jeszcze raz dzięki smile

Chcesz porównywać jeden wywiad z ankietami? To nie ma racji bytu, jeden wywiad nie może być reprezentatywny. I w jakiej metodologii byłby to osadzony wywiad? Jakościowej, ilościowej? I o co chodzi z "ładnym ułożeniem w tekst" masz zamiar edytować to co Ci powie żeby ładnie brzmiało.

341

Hej smile Chciałabym prosić o poradę. Piszę pracę licencjackę na temat analiza dochodów i wydatków gminy XYZ w latach 2009-2013. Mam problem z dochodami, czy można przedstawić je jakoś w tabeli albo na wykresie czy wszystko opisywać.... Poza tym źródłem jedynym jest budżet gminy więc i nie wiem też jak to zapisać. To moja pierwsza praca, promotor taki, że nie pomaga nic, więc proszę o pomoc. Pozdrawiam smile

342

Animus napisał/a:

Z tego powodu nie może być tak, jak napisała Nemezys:

Nemezys napisał/a:

jeśli chodzi o różnicę między licencjatem, a magisterką, to można pisać na identyczny temat - jedynie go rozbudować o kolejne badania/wnioski itd. Nie ma ŻADNYCH problemów z tym samym tematem wink

To identyczny, czy rozbudowany?

Słowa mają swoją wartość i nie można nimi tak sobie dowolnie operować. Właśnie dlatego, żeby temat nie był identyczny (w domyśle: aby ktoś nie kupił sobie gotowej pracy i nie bronił czyjejś pracy dyplomowej !!!) dookreśla się zakres badawczy pracy poprzez dodanie konkretnego przedsiębiorstwa, szkoły, placówki lub miasta. Wtedy dziedzina pozostaje ta sama, a obszar się zmienia. .

Może tak być. Przykładowo, licencjata mogę pisać na temat "Bezpieczeństwo w Warszawie", a magisterkę na temat "Porównanie bezpieczeństwa w Warszawie i Krakowie" (oczywiście upraszczam). Wtedy rozbudowujesz temat o Kraków, ale temat Warszawy bierzesz se swojego licencjata.

343

koniczynkak napisał/a:

Hej smile Chciałabym prosić o poradę. Piszę pracę licencjackę na temat analiza dochodów i wydatków gminy XYZ w latach 2009-2013. Mam problem z dochodami, czy można przedstawić je jakoś w tabeli albo na wykresie czy wszystko opisywać.... Poza tym źródłem jedynym jest budżet gminy więc i nie wiem też jak to zapisać. To moja pierwsza praca, promotor taki, że nie pomaga nic, więc proszę o pomoc. Pozdrawiam smile

Jedno nie wyklucza drugiego. To ma być analiza, więc najlepiej zestawić dane w tabelce i potem je analizować w opisie.

Oczywiście, że to nawet nie będzie jedna tabelka, bo przecież dochody i wydatki gminy mają wiele składowych, więc na przestrzeni tych czterech lat zapewne te wielkości się zmieniały. I to jest właśnie przedmiotem pracy.

Budżet ma swoje działy. Zestawiaj dane z tych działów i opisuj dokonaną analizę. Potem wnioski trzeba sformułować w kolejnym rozdziale.

Powodzenia.

344

Witam:) Piszę pracę licencjacką na temat ,,Roli ojca we współczesnym świecie w opinii studentów". Pierwszy rozdział mam już napisany i mam problem z metodologią a raczej z napisaniem problemu głównego i zmiennej i wskaźników do niego. Bo mój problem główny jak na razie brzmi ,,Czy opinie studentów na temat roli ojca we współczesnym świecie są pozytywne czy negatywne" Ale w ankiecie raczej nie mogę zadać wprost pytania o opinie, tylko ta opinia wyniknie z badań i dlatego mam problem z określeniem wskaźników do zmiennej - opinia studentów. Dodam od razu że na pomoc promotora nie mam nawet co liczyć... Błagam pomóżcie

345

karollla2501 napisał/a:

Widziałam, że ktoś już polecał sprytną bestie. Osobiście korzystałam z usług tej firmy i jestem bardzo zadowolona. Współpraca świetna oraz praca napisana na bardzo wysokim poziomie. Nie mam jeszcze możliwości wrzucania linków ale jak wpiszecie w wyszukiwarce - pisanie prac sprytna bestia to na pewno znajdziecie:)

Osobiście nie polecam tej firmy. Rozpoczęliśmy współpracę w lutym, w maju miało być zakończenie, a okazało się, że byliśmy dopiero w połowie. W końcu otwarcie mi napisali, że jak zapłacę więcej to wtedy przyspieszą zakończenie. Żenada.

346

eMe napisał/a:
karollla2501 napisał/a:

Widziałam, że ktoś już polecał sprytną bestie. Osobiście korzystałam z usług tej firmy i jestem bardzo zadowolona. Współpraca świetna oraz praca napisana na bardzo wysokim poziomie. Nie mam jeszcze możliwości wrzucania linków ale jak wpiszecie w wyszukiwarce - pisanie prac sprytna bestia to na pewno znajdziecie:)

Osobiście nie polecam tej firmy. Rozpoczęliśmy współpracę w lutym, w maju miało być zakończenie, a okazało się, że byliśmy dopiero w połowie. W końcu otwarcie mi napisali, że jak zapłacę więcej to wtedy przyspieszą zakończenie. Żenada.

Naprawdę tak ciężko napisać prace licencjacką czy magisterską?
Nie dziwne, że potem dyplomem z tytułem magistra czy licencjata można sobie tyłek podetrzeć skoro studenci mają takie podejście do sprawy.
ŻENADA.

347

Witam, trafiłam na tą stronkę przypadkiem, ale widzę, że dobrze trafiłam. Mam problem z pierwszym rozdziałem pracy licencjackiej... Temat to: ZAJĘCIA KOREKCYJNO-KOMPENSACYJNE W KLASACH 1-3. Badania będę robić na niedużej grupie dzieci w mojej miejscowości. Kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Pomożecie:)?

348

Od tego jest promotor ,aby poinstruował, wyjaśnił na czym polega  dany rozdział, co ma być w nim zawarte, omówił z studentem napotkany problem , wytłumaczył w czym rzecz i jak to ma wyglądać, aby miało ręce i nogi
Na renomowanych  uniwersytetach   promotorzy przykładają się do swojej funkcji, na badziewiackich uczelniach typu zapłać  i zejdź mi z oczu studenciaki zieleni jak zaczynali  tak samo kończą zielono ,  bez żadnego  postępu

Promotor powinien udzielić rady jak się do tego zabrać , aby to miało ręce i nogi

349

Tak, od tego jest promotor, ale nasz jest na tyle zamotany, że na ostatnią chwilę kazał nam pozmieniać tematy, bo po jakiejś tam konferencji dowiedział się, ze skoro studiujemy EWiP to mamy pisać w tym temacie, a nie w jego (tzn. pedagogika specjalna). Dla mnie to było oczywiste, że skoro wybrałyśmy ten kierunek to powinnyśmy pisać coś w tym temacie, ale cóż zrobić... Niestety seminarium nam się już skończyło, a na ostatnie promotor nawet nie przyszedł, dlatego zwróciłam się o pomoc tutaj.

350

ratunku! ja tez mam problem sad chcialabym pisac prace mgr cos o rozwoju nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej lub o kompetencjach nauczycieli eduk. wczesnoszk. ale zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac! jaki mialby byc problem badawczy? jakie pytanie zadac, bo niby temat jest ale nie wiem co chciałabym zbadac... i jakią technike do tego i kto bedzie objety badaniami??? co by do tego pasowalo? pomozecie??? i nie piszcie ze promotor jest od tego bo on wlasnie kaze mi napisac problem badawczy cele metody zmiennie itd..... musze mu to wyslac w tym tyg!

351

Witam,

Właśnie jestem na etapie analizy badań do swojej pracy licencjackiej z Socjologii i jestem w kropce bo kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Promotor wyjaśnił mi to jakoś po łebkach, więc zwracam się z prośbą do Was o jakieś zwięzłe wytłumaczenie jak to się robi.

Z tego co się dowiedziałam, powinno wyglądać to tak, że biorę każde pytanie z wywiadu swobodnego pod lupę i opisuję najczęściej pojawiające się odpowiedzi i popieram je jakimś cytatem z wywiadu oraz dopisuję te rzadziej pojawiające się odpowiedzi i również umieszczam za nimi cytat? Czy tak powinno to wyglądać?

Bardzo prosiłabym o wyjaśnienie.
Dziękuję i pozdrawiam.

352

Posty przeniesione:

tulipan544 napisał/a:

Czy ktoś mógłby mi doradzić jak mam poprawić spis treśc
1. Podstawowe zagadnienia  teoretyczne dotyczące przebiegu pracy ????????????????????????????????????.6
2. Funkcjonowanie Domów Pomocy Społecznej???????????????????????????????????????????????7
3. Wybrane aspekty etiologii upośledzenia umysłowego  ..????????????????????????????????????????????????????103.1    Charakterystyka upośledzenia  umysłowego w stopniu lekkim?????????????????????????????????????????????????14 
Paragraf 4.  Formy terapii zajęciowej
4.1. Rys historyczny terapii zajęciowej???????????????????????????????????????????????16
4.2. Pojęcie ?terapia zajęciowa???????????????????????????????????????????????..17
4.3. Wybrane formy terapii zajęciowej
4.3.1. Arteterapia ????????????????????????????????????????????????..............22
4.3. 2. Muzykoterapia????????????????????????????????????????????.24
4.3. 3. Choreoterapia ?????????????????????????????????????????????????????27
4.3.4. Biblioterapia ?????????????????????????????????????????????????????30
4.3.5. Ergoterapia ??????????????????????????..........................................................................33
4.3.6. Rekreacja ?????????????????????????????????????????????????????36
Część II Badawcza
1. Przedmiot i cel badań ?????????????????????????????????????????????????????38
2. Problem badawczy ?????????????????????????????????????????????????????39
3. Pytania badawcze???????????????????????????????????????????????.39
4. Metody , techniki , i narzędzia badawcze ?????????????????????????????????????????????????????39
5. Charakterystyka badanej grupy ??????????????..??????????????????????????????????????.41
6. Organizacja i przebieg badań ???????????..................................................................................................................45
Część II. Analiza wyników badań i ich interpretacja             
Wnioski z całości badań                      ??????????????????????...................................................................................59
Zakończenie?????????????????????????????????????????????60 Bibliografia ?????????????????????????????????????????????????????62
Spis Wykresów ??..??????????????????????????????????????????????????.64
Spis Tabel?????????????????????????????????????????????????..65
Aneks ????????????????????????????????????????????????????...67

prosze o pomoc .

maga164 napisał/a:

Ja co prawda nie pisałam licencjackiej tylko inżynierską i magisterską, ale zaczynaliśmy ogólnie od rozdział pt. wstęp. Poza tym nie wiem czy jest sens wyróżniać "pytania badawcze", czy może zawrzeć je w dziale problem badawczy. Trudno doradzać bo nie wiem jaka jest specyfika twoich studiów i wymagania promotora. Gdyby to była moja praca pisana pod kierownictwem mojego promotora co w części badawczej najpierw byłby : 1. cel i zakres badań 2. problematyka (problem badawczy) 3. Metodyka, a w ostatniej części w której masz przedstawić wyniki nie masz faktycznego podrozdziału wyniki - masz tylko wnioski a wnioski to nie wyniki, a to nie to samo.

Pod względem technicznym mam nadzieję że nie zamierzasz robić spisu treści ręcznie, tylko wykorzystasz automatyczny spis treści, bo inaczej to katorga.

żywa napisał/a:

jak dobrze że ja nie będę musiała pisać takich bzdurnych wywodów tongue

olivia84 napisał/a:

wstęp jest podstawą! poza tym wydaje mi się, że 4 rozdział jest za bardzo rozbudowany w porównaniu do pozostałych. Wg mnie lepiej mniej rozdziałów, ale bardziej rozbudowanych.

353

Posty przeniesione:

halcia22 napisał/a:

"FITNESS JAKO FORMA WSPÓŁCZESNEJ
AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ POLAKÓW"
  tak brzmi moj temat pracy niby prosty ale nie mam pojęcia jak sie do niego zabrac
jest to smieszne bo sama jestem aktywna fizycznie, chodze na silownie stosuje diete  wiec nie powinien stanowic dla mnie problemu a jednak:( prosze pomozcie mi
Mam spis tresci i  pomocna literaturę ale nie wiem jak np rozpoczac wstep co tam napisac

Emilia napisał/a:

A nie możesz zapytać promotora? Powinien ci dać jakieś wskazówki... W wstępie zazwyczaj daje się ogólny rys problemu i kilka tez, które będzie się udowadniać. Czyli moim zdaniem w tym przypadku powinnaś napisać ogólnie o trybie życia współczesnego Polaka i o tym, że obecnie jest widoczny trend rozwojowy w aktywnościach fizycznych, nie wiem dokładnie jak to ująć, ale pewnie będziesz wiedzieć o co chodzi (czyli babki ćwiczą z Chodakowską i nie tylko, biegają, tańczą zumbę etc.). Społeczeństwo zwraca coraz większą uwagę na zdrowy styl życia, dietę i ruch. I potem możesz pisać o tym, że fitness staje się coraz bardziej popularny, szczególnie wśród kobiet, coraz więcej klubów i siłowni się otwiera, powstają w necie blogi o fitnessie, możesz zwrócić uwagę, że ten rodzaj sportu jest wszechobecny w mediach i w necie na wszelkich portalach społecznościowych itp. A potem po takim wstępie do wstępu streść krótko całą pracę, o czym będziesz pisać w kolejnych rozdziałach. Mam nadzieję, że choć trochę ci pomogłam smile.

halcia22 napisał/a:

niestety na promotora nie mam co liczyc.. Bardzo dziekuje za twoja rade
smile

354 Ostatnio edytowany przez Animus (2014-08-27 12:50:34)

tulipan544 napisał/a:

Czy ktoś mógłby mi doradzić jak mam poprawić spis treśc
.

Brak proporcji między poszczególnymi rozdziałami. Podaję wzór:

1. Wstęp.
2. Rozdział I. Teoretyczny
2.1
1.2
2.3
... ewentualnie więcej, ale proporcjonalnie
3 Rozdział II. Metodologia badań.
3.1
3.2
3.3
4. Rozdział III. Analiza wyników badań.
4.1
4.2
4.3
5. Wnioski
6. Aneksy (to także tabele i wykresy)
7.  Bibliografia

355

Czy ktoś z was wie o co chodzi ze zmiennymi pośredniczącymi? Mój temat to:   wyznawane wartości a postawy wobec kohabitacji. Miałam już wszystko napisane, zmienne zależne, niezależne, cele , problem i nagle okazało się że wszystko jest źle i konieczne są zm. pośredniczące.
Ktoś ma jakiś pomysł na ogarnięcie mojego tematu?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły i sugestie.

356

Hej,
potrzebuję waszej pomocy w napisaniu planu pracy licencjackiej... mój temat to ,,Praca jako forma rehabilitacji osób z niepełnosprawnością''
praca teoretyczna bez badań.

357

witam! czy moglby mi ktos pomoc w pisaniu pracy mgr na temat ksztalcenia nauczycieli? ankiete chce przeprowadzic w szkole, czy nauczyciele chetnie sie szkola, podejmuja kursy, jakie, dlaczego, co im to daje itp.
jesli chodzi o teorie nie bardzo wiem jak sie zabrac. czy mam wyjasnic pojecie ksztalcenie,  napisac cos ogolnie o zawodzie nauczyciela, jakies jego cechy, kompetencje? ,

jaki powinnam dac probolem badawczy, jak go ujac? pomozecie cos? smile

z gory dziekuję smile

358

Mam problem z napisaniem problemów szczegółowych i hipotez szczegółowych.
Problem główny jak mi się wydaje to : Czy działania Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie spełniają oczekiwania podopiecznych?
Hipoteza główna: Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie podejmuje wiele działań i inicjatyw na rzecz poprawy jakości życia osób niepełnosprawnych, które w większym stopniu spełniają ich oczekiwania.
Z rysunku przedmiot badań własnych wymysł promotora badane powinny być: 1. charakterystyka osób korzystsających z pomocy. 2. formy wsparcia w ocenie podopiecznych i pracowników. 3 rodzaje dostepnej pomocy. Ktoś pomoże.

359

Cześć, potrzebuję porady. Piszę pracę licencjacką na temat "Rola i znaczenie kobiety w średniowieczu". Pomożecie w znalezieniu odpowiedniej bibliografii? Oczywiście znalazłam kilka pozycji np. książki Regine Pernoud i Georges'a Duby. Ale chciałabym poznać Wasze zdanie jakie jeszcze pozycje powinnam uwzględnić. Bardzo proszę o odpowiedzi.

360

lila333 napisał/a:

Cześć, potrzebuję porady. Piszę pracę licencjacką na temat "Rola i znaczenie kobiety w średniowieczu". Pomożecie w znalezieniu odpowiedniej bibliografii? Oczywiście znalazłam kilka pozycji np. książki Regine Pernoud i Georges'a Duby. Ale chciałabym poznać Wasze zdanie jakie jeszcze pozycje powinnam uwzględnić. Bardzo proszę o odpowiedzi.

Brak roli w średniowieczu.

pomocnikgargamela napisał/a:
lila333 napisał/a:

Brak roli w średniowieczu.

Nawet pobieżne przejrzenie Internetu pozwala zorientować się, że takie role istniały.
Lilo, może spróbujesz zajrzeć do dobrej encyklopedii? Szukaj umieszczonych w niej kobiet, żyjących w tych czasach. Kim były, jakie pełniły funkcje w tym okresie historycznym?

362

Znalazłam kilka książek, które są poświęcone kobietom i ich roli w średniowiecznym społeczeństwie. Teraz tylko mam pytanie jak podzielić i zatytułować poszczególne rozdziały?

lila333 napisał/a:

Znalazłam kilka książek, które są poświęcone kobietom i ich roli w średniowiecznym społeczeństwie. Teraz tylko mam pytanie jak podzielić i zatytułować poszczególne rozdziały?

Może w najprostszy sposób? Kulturę rozbić na podrozdziały: literatura, muzyka, sztuka. Osobnymi następnymi rozdziałami mogą być: religia, władza/polityka, miłość.

364

Witam, mam pewien problem podczas pisania pracy magisterskiej a dokładnie drugiego rozdziału, temat mojej pracy to: miłość i zdrada wśród nastolatków. Zaczynam pisać rozdział metodologiczny i mam ogromny problem z ustaleniem hipotez oraz problemów badawczych. Jeśli ktoś byłby tak uprzejmy i chciałby mi pomóc to proszę o komentarz albo odpowiedź na maila. Pozdrawiam i z góry dziękuje.

365

Witajcie! Pisze prace licencjacką o monografii szkoły podstawowej. Mam ogromny problem z bibliografią gdyż nie mam pojęcia z jakie literatury mogę skorzystać.

366

Witam!!!!
Będę pisała pracę magisterską na temat, "Rola nauczyciela w edukacji wczesnoszkolnej" i mam pustkę w głowie. Potrzebowałabym spis treści, może ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję i pozdrawiam smile

367

Mam bardzo duży problem w pisaniu pracy licencjackiej. Moja Pani promotor nie udziela mi żadnych pomocnych rad. Zabrałam się za to już jakiś czas temu ale nie jestem zadowolona z efektów. Jestem na specjalności zarządzanie instytucjami publicznymi i samorządowymi a tematem mojej pracy ma być: "Funkcjonowanie sektora MSP w relacjach z wybranymi jednostkami publicznymi", chciałam badać w jaki sposób i na ile efektywnie gmina w której mieszkam wspiera podmioty gospodarcze w w/w sektorze. Tak jak wspomniałam zaczęłam pisać już pracę skupiając się w pierwszym rozdziale na scharakteryzowaniu sektora msp i na tym się zawiesiłam ponieważ nie mam pojęcia o co chodzi z tym celem pracy, hipotezami badawczymi i pytaniami badawczymi (nikt mi tego nie wytłumaczył i nie pomógł sformułować) mam wrażenie że błądzę jak dziecko we mgle, nie wiem co pisać, nie wiem jak podzielić tą pracę, jak skonstruować plan ramowy aby łatwiej mi to szło. Proszę pomóżcie mi, bo kolejna wizyta u mojej pani promotor zapewne znów skończy się na zdaniu: musi pani sama czytać i sama wiedzieć co jest ważne a co nie, ja dawno pisałam swój doktorat i nie pamiętam już jak to jest... (a doktorat pisała z msp). Może lepiej byłoby zupełnie inaczej zacząć pisać tą pracę....
Z góry dziękuję.

368

awaria69 napisał/a:

Mam bardzo duży problem w pisaniu pracy licencjackiej.

Jakiego rodzaju jest to problem, bo obawiam się, że chodzi o wybór tematu. Temat pracy wybiera się zgodnie z zainteresowaniami własnymi, a nie po stwierdzeniu zainteresowań promotorki. Pytanie zasadnicze: czytałaś pracę doktorską promotorki?

awaria69 napisał/a:

Moja Pani promotor nie udziela mi żadnych pomocnych rad. .

Promotor nie jest od udzielania rad. Praca licencjacka jest pracą własną studenta. Uwaga promotorki:

awaria69 napisał/a:

kolejna wizyta u mojej pani promotor zapewne znów skończy się na zdaniu: musi pani sama czytać i sama wiedzieć co jest ważne a co nie, ja dawno pisałam swój doktorat i nie pamiętam już jak to jest... (a doktorat pisała z msp). Może lepiej byłoby zupełnie inaczej zacząć pisać tą pracę....

jest zupełnie zasadna. Być może obroniła pracę doktorską zupełnie przypadkiem i dlatego nie pamięta. Promotorkę przecież wybrałaś sobie sama, to czemu teraz na nią narzekasz.

awaria69 napisał/a:

Zabrałam się za to już jakiś czas temu ale nie jestem zadowolona z efektów. Jestem na specjalności zarządzanie instytucjami publicznymi i samorządowymi a tematem mojej pracy ma być: "Funkcjonowanie sektora MSP w relacjach z wybranymi jednostkami publicznymi",

Co to znaczy, że się za to zabrałaś? Ile masz napisanych stron? Dlaczego nie jesteś zadowolona a efektów? Przecież jest to specjalność Twojego kierunku studiów. CO robiłaś przez dwa lata?

awaria69 napisał/a:

chciałam badać w jaki sposób i na ile efektywnie gmina w której mieszkam wspiera podmioty gospodarcze w w/w sektorze.

Skoro to chciałaś badać, to dlaczego tego nie robisz. Ilu przedsiębiorców odwiedziłaś? Jaką metodę badań wybrałaś? Zapewne nie masz co pisać, bo nie zrobiłaś nic, co możesz opisać? Czy odwiedziłaś wójta swojej gminy? Czy skierował Cię do odpowiedniej osoby zajmującej się tymi sprawami? Sprawdziłaś, jakie i ile firm MSP się znajduje w Twojej gminie?

awaria69 napisał/a:

Tak jak wspomniałam zaczęłam pisać już pracę skupiając się w pierwszym rozdziale na scharakteryzowaniu sektora msp i na tym się zawiesiłam ponieważ nie mam pojęcia o co chodzi z tym celem pracy, hipotezami badawczymi i pytaniami badawczymi (nikt mi tego nie wytłumaczył i nie pomógł sformułować)

Czy znasz pojęcie samo-pomocy? Jak umiesz liczyć, to możesz liczyć na siebie. Czemu sama sobie nie pomagasz? Pisanie pracy zaczyna się od planu pracy. Pisania planu pracy można się nauczyć z księżek o pisaniu prac dyplomowych. Jakie książki z metodologii nauk przeczytałaś? Czy zapytałaś promotorkę o autorów i tytuły takich prac? Nawet nie musisz pytać, bo możesz zajrzeć, z jakich książek ona korzystała przy pisaniu swojego doktoratu. Zacznij od jego przeczytania.

awaria69 napisał/a:

... ponieważ nie mam pojęcia o co chodzi z tym celem pracy, hipotezami badawczymi i pytaniami badawczymi (nikt mi tego nie wytłumaczył i nie pomógł sformułować)

Nie masz pojęcia, bo nie uzbroiłaś swojej pamięci pojęciami z lektur. Co znaczy "mieć pojęcie"? Znaczy to: opanować aparat pojęciowy stosowany w danej dziedzinie nauki do opisu wybranego zagadnienia. Cel pracy wynika z tematu. Hipotezy badawcze też wynikają z tematu i Twojej metodologii badań. To Ty je wybierasz. Nikt inny nie musi mieć takiego podejścia jak Ty, bo to Twoja praca. Pytania badawcze także Ty układasz? Zacznij od czytania lektur z metodologii pracy naukowej, a się odwiesisz. Nie można wydobyć z umysłu tego, czego wcześniej się tam nie zasadziło. Autorzy książek CI pomogą. Wystarczy ich czytać. Maturę masz za sobą, więc czytać ze zrozumieniem powinnaś już umieć.

awaria69 napisał/a:

mam wrażenie że błądzę jak dziecko we mgle, nie wiem co pisać, nie wiem jak podzielić tą pracę, jak skonstruować plan ramowy aby łatwiej mi to szło.

Dziecko błądzi, bo jest dzieckiem. Dojrzałość polega na znajomości metod poruszania się we mgle. Kształcenie jest wyposażaniem umysłu w przydatne narzędzia.

awaria69 napisał/a:

Proszę pomóżcie mi, bo kolejna wizyta u mojej pani promotor zapewne znów skończy się na zdaniu: Może lepiej byłoby zupełnie inaczej zacząć pisać tą pracę....

Czyje to zdanie? (Na marginesie: "tę" a nie "tą"). Być może lepiej byłoby zacząć inaczej, ale tego nie można stwierdzić bez przeczytania tego, co napisałaś? Może wystarczy zacząć od czegoś wcześniej, a to, co napisałaś zostawić na później?

Gdybyś miała wątpliwości --> pisz na e-maila.

369

Witajcie!

Aktualnie buduję metodologię do pracy dyplomowej... Potrzebuję pomocy.
Obawiam się, że mój temat pracy jest zbyt obszernie sformułowany i stąd moje problemy z rozpisaniem zmiennych i hipotez... Proszę o rady/pomoc.

mój temat pracy to:  Nieadekwatne osiągnięcia uczniów zdolnych

Pozdrawiam

370

Witam p[iszę pracę magisterską i mam problem mój temat brzmi "Model interpersonalnych zachowań nauczyciela w ich samoocenie oraz ocenie uczniów. " i mój problem związany jest z określeniem Problemy szczegółowe, zmienne i wskaźniki. Bardzo proszę o pomoc

371

Cześć, potrzebuję pomocy z planem pracy licencjackiej na temat: "Problems with Translating English Proverbs and Sayings in Newspaper Articles", filologia angielska

372 Ostatnio edytowany przez MissWallace (2015-11-26 18:49:54)

Ja mam pytanie odnośnie swojej pracy...kontaktowałam się z kilkoma przedstawicielami firm z prośbą o udostępnienie kilku potrzebnych mi informacji do napisania pracy, ale niestety spotykałam się odmową hmm więc doszłam do wniosku,że chyba będę musiała pisać o hipotetycznym przedsiębiorstwie czyli czyli firmie XYZ...i w związku z tym nasuwa mi się pytanie czy te informacje mam tak po prostu brać z kosmosu?? Pytałam się swojej pani promotor co mam z tym fantem zrobić, ale jak zwykle usłyszałam, żebym lepiej poszukała firmy, że trzeba walić drzwiami i oknami itp., ale niestety nie mam zbyt wielkiego pola do manewru. Więc jak to jest z tym hipotetycznym przedsiębiorstwem?
Z góry dziękuję za pomoc smile

373

Witajcie,
w żadnym wypadku nie polecam SprytnejBestii, to kompletna porażka. Po pierwsze zdarli kasę i to naprawdę dużą kwotę za niewspółmiernie małą robotę. Prosili o dobrze przygotowane wytyczne do napisania pracy, a osoba, która to pisała chyba nawet tego nie przeczytała. Otrzymana od nich praca była kompletnie nie na temat. Poprawek nie zrobili. Kasy nie chcą oddać. NIE POLECAM NIKOMU!!!!!

374

Witam serdecznie czy ktoś mógłby mi pomóc mam temat pracy zabawy i pasje edukacyjne dzieci w wieku przedszkolnym i nie wiem co z zmienną niezależna a zmienną zależną i wskaźnikami pomocy

375

Witam serdecznie pisze ponieważ mam problem  z praca licencjacka temat zabawy i pasje edukacyjne dzieci wieku przedszkolnym jakie dobrać wskaźniki i zmienne niezależne i zależne  ?

376

A może porozmawiaj na ten temat z promotorem.

377 Ostatnio edytowany przez Bella919 (2017-04-13 12:37:48)

Drogie net kobietki/net studentki !

Potrzebuje waszej pomocy ! mianowicie, do konca kwietnia musze oddac czesc teoretyczna swojej pracy magisterskiej ! A zupelnie nie potrafie sie do tego zabrac ;( jestem na studiach jednolitych, i nie ogarniam ;(

mój temat to :

Sytuacje stresowe a zachowania agresywne u dziewcząt i chlopców w wieku adolescancyjnym.

Czy może ktoś pomóc mi zaczac? nakierowac mnie? pomoc postawić mi pytania badawcze? itp itd?

Prosze...

378

Witam potrzebuje pomocy potrzebne mi jest przedsiębiorstwo które posiada budżety do pracy magisterskiej .
A potrzebne są budżety operacyjne i finansowe
Ne mam przedsiębiorstwa nikt nie chce udzielić takichh danych

379

Witam,
Powinnam pisać prace magisterską z form spędzania czasu wolnego wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Niestety nie bardzo wiem jak mam się za to zabrać, gdyż na licencjacie mielimy pytania praktyczne i teoretyczne i z nich mieliśmy zaliczenie. Nie mam bladego pojęcia jak pisze się takową pracę, gdyż raczej jestem umysłem ścisłym, aniżeli humanistycznym. Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi chociaż w napisaniu I i II rozdziału - I - ogólnie o Wolnym czasie na podstawie literatury, a II o rozwoju dziecka w wieku wczesnoszkolnym z uwzględnieniem czasu wolnego, jaki ono ma wpływ ? Myślę, że resztę dam radę opracować sama.
Z góry dziękuje

380 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-17 21:09:00)

Na umieszczanie reklam na forum jest płatne znajdziesz sporo materiałów na ten temat.
Pozdrawiam

381 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-17 21:06:47)

Jak szukasz jakiegoś serwisu to najpierw sprawdź jego reputację w Internecie - na przykład na nieregulaminowy link

382 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-17 21:06:17)

Urszula783 napisał/a:

Na spam

I jest jeszcze jedna strona z materiałami z pedagogiki - nieregulaminowy link

383

Hej dziewczyny !
Czy możecie mi Pomóc ze znalezieniem tematu do pracy licencjackiej?
Studiuje Zarządzanie Przedsiębiorstwami i kompletnie nie mam pomysłu na temat..

Posty [ 326 do 383 z 383 ]

Strony Poprzednia 1 … 4 5 6

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Potrzebujesz pomocy w pisaniu prac dyplomowych? - pisz tutaj!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024