autsajderka1 napisał/a:Myślałam, że już mi nikt nie odpisze
Z tą ankietą to świetny pomysł. A więc tak trochę się zmieniło odnośnie mojej pracy, ponieważ jestem na bezpieczeństwie wew. to praca musi być powiązana z kierunkiem i generalnie plan jest taki: 3 rozdziały, pierwszy ogolnie religia, jak kobieta jest przedstawiona w koranie itd., 2 rozdział - tu chcę zawrzeć kwestie bezpieczeństwa kobiet na i rozłożyć je na czynniki pierwsze, tzn jak bezpieczeństwo finansowe, czy mogą sie uczyć, pracować itp., 3 rozdział to stanowisko świata do tego tematu, oraz stanowiska wszystkich organizacji, wiecie głownie walczące o prawa kobiet itd. Teraz mam dwa pytania: Do końca miesiąca mam oddać zgłoszenie tematu pracy, ale kompletnie nie wiem jak to sformuować, żeby było dobrze: "Bezpieczeństwo kobiet w krajach muzułmańskich" czy może "Kobieta w islamie - różne aspekty bezpieczeństwa kobiet w krajach muzułmańskich" Co Kobietki o tym sądzicie, czy to w ogole ma sens, bo jestem zieeelona
, no i moje drugie pytanie odnośnie bibliografii - rozmawiałam ostatnio z ludźmi z roku i trochę mnie przerazili, czy na prawdę musi być aż tyle książek w tej bibliografii - czy to raczej specyfika tematu o tym decyduje? Na mój temat jest trochę książek, ale chciałam też oprzeć się na filmach dokumentalnych, artykułów, wykładów czy konferencji prowadzonych na ten mój temat. Bardzo proszę o odpowiedź
O proszę, bezpieczeństwo wewnętrzne
Twój plan pracy podoba mi się, myślę, że nic nie musisz w nim zmieniać. Temat "Bezpieczeństwo kobiet w krajach muzułmańskich" nie jest do końca dobry. Drugi, czyli "Kobieta w Islamie - różne aspekty bezpieczeństwa kobiet w krajach muzułmańskich" jest lepszy i myślę, że taki mógłby zostać.
Jeśli praca ma być badawcza to warto pamiętać, że bezpieczeństwa nie da się mierzyć. Można jedynie zmierzyć poczucie bezpieczeństwa. Wartość pracy podniosłoby zbadanie poczucie bezpieczeństwa Kobiet islamskich lub Kobiet przebywających w relacjach małżeńskich z wyznawcami islamu w Polsce, bo jedynie wtedy można do nich dotrzeć. Można także zbadać poglądy Kobiet polskich na bezpieczeństwo Kobiet w islamie i porównać je na przykład z poczuciem bezpieczeństwa Kobiet w chrześcijaństwie.
Przyjmuje się, że do napisania pracy dyplomowej trzeba przeczytać około 2 tysiące stron. Kwerenda powinna objąć dostępną literaturę przedmiotu, bo praca naukowa - choć na tym poziomie ma charakter przyczynkarski - to jednak ma dać świadectwo zapoznania się z zagadnieniem, które jest tematem pracy.