Witam, tez potrzebowałabym pomocy napisaniu w planu pracy. Mój temat: Wpływ kryzysu z lat 2008-2009 na wyniki finansowe na pzykładzie danego przedsiębiorstwa(tu:piekarnia).
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
jestem studentka zarzadzania dzialalnoscia gospodarcza i niewiem jaki temat pracy wybrac mysle nad Nawiązanie umownego stosunku pracy lub Przedsiębiorca i jego działalność gospodarcza ? uzasadnienie wyboru formy organizacyjno-prawne jej prowadzenia; pomoglibyscie nad napisaniem planu do ktoregos z tych tematow?
Witam Panie
Proszę o pomoc w znalezieniu literatury do mojej pracy licencjackiej. Mogą być książki, artykuły (bardzo wskazane)!!! Potrzebuję wielu książek, ale nie mam już pomysłów.
Do takich podrozdziałów muszę znaleźć literature:
ROZDZIAŁ I
OBRAZ NAUCZYCIELA EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJ W LITERATURZE.
1.1 Ustalenia terminologiczne niezbędne dla podjętej problematyki.
1.2 Osobowość, talent i autorytet pedagogiczny.........
1.3 Czynniki wpływające na degradację autorytetu lub jego wzrost.........
1.4 Kwalifikacje i kompetencje nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej.........
1.5 Nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej w świetle dotychczasowych badań.........
Idź do biblioteki czy czytelni, weź jakąś fajną encyklopedię pedagogiczną i poszukaj haseł np. edukacja wczesnoszkolna, nauczyciel, autorytet pedagogiczny itd. itp. Pod hasłami jest mnóstwo odsyłaczy do literatury. Ja tak znalazłam dużo książek,
możesz przejrzeć czasopismo "Charaktery", portal Wiedza i Edukacja (wpisz w google)
masm pytanie. w mojej pracy umieściłam tabelke z ksiazki. tylko ze tabelka ta zajmuje mi cale 4 stroy pracy i niewiem czy moze tak byc? czy promotor mi to wykresli jak zobaczy.
Cześć wszystkim. Mam nadzieje że ktoś tu zajrzy i mi pomoże. Pisze prace licencjacką i nie wiem jak zacząć. Musze napisać strukturę 1 rozdziału. Temat: Osamotnienie dziecka w grupie rówieśniczej u uczniów klas ponadgimnazjalnych i jego skutki... Nie mam pojęcia jak zacząć. Proszę o pomoc
Witam
pisze prace licencjacka to znaczy zaczynam, mam wybrany temat "Zmiana ustroju państwa w stanach nadzwyczajnych" wysłałam wstępny plan do promotora i napisał ze jest zły i ze mam napisać nowy a kompletnie nie wiem jak
proszę pomóżcie
Witam
Piszę pracę na temat WIZERUNEK MĘŻCZYZNY NA ŁAMACZ PRASY KOBIECEJ i chyba jestem jakaś nie ogarnięta bo nie mogę sobie poradzić z niby zwykłym planem pracy. Napisałam kilka problemów szczegółowych ale nie wiem jak je dalej pociągnąć np. co to jes prasa kobieca? Typologia ? i co dalej ... BARDZO PROSZĘ O POMOC)))):
hej dziewczyny ![]()
Potrzebuje jakiś wskazówek odnośnie mojej pracy licencjackiej
wybrałam na początek temat :wpływ portali społecznościowych na młodzież (ew. ogólnie na życie człowieka)
Od czego zacząć ?
Czy mogłabym liczyć na waszą pomoc?
Hej.Piszę pracę licencjacką na temat roli doradztwa zawodowego w planowaniu ścieżki kariery zawodowej ucznia gimnazjum.Jeżeli chodzi o część badawczą pracy to mam już sprecyzowany cel-tj.ankieta z uczniami gimnazjum oraz wywiad z doradcą zawodowym.
Problem mam z zaczęciem pracy..
Plan pracy ciągle mam roboczy..
W pierwszym rozdziale chciałam poruszyć temat kariery zawodowej,w drugim temat poradnictwa zawodowego a w trzecim sylwetka szkolnego doradcy zawodowego. Co sądzicie?
Książki ciągle tylko donoszę z biblioteki a kompletnie nie wiem jak to ugryźć.
Malinka
Witam, baaaaaardzo prosze o pomoc w napisaniu planu pracy magisterskiej. Mój temat to "Ewolucja długu publicznego w Polsce od 2001 roku" Pierwszy rozdział bedzie ogólny o długu ale co dalej???
142 2012-11-27 10:02:49 Ostatnio edytowany przez Animus (2012-11-27 11:03:12)
Cześć wszystkim. Mam nadzieje że ktoś tu zajrzy i mi pomoże. Pisze prace licencjacką i nie wiem jak zacząć. Musze napisać strukturę 1 rozdziału. Temat: Osamotnienie dziecka w grupie rówieśniczej u uczniów klas ponadgimnazjalnych i jego skutki... Nie mam pojęcia jak zacząć. Proszę o pomoc
Jejku, przepaść bez dna. Podstawowe pytanie: MACIE PROMOTORÓW?
To oni są od tego, żeby Wam pomóc w planie pracy i naszkicowaniu zawartości kolejnych rozdziałów.
Szukajcie rozwiązań w realnym świecie, a nie w Internecie.
Gosia163, wybrałem Twój post, bo jest w nim pytanie, jak zacząć?
Zacząć trzeba od książek pt: "Jak pisać pracę naukową". Jest ich trochę. Potem sięgnąc trzeba do książek pt "Metodologia pracy naukowej". Pisanie pracy naukowej nie różni się od pisania referatu, (jeśli oczywiście referat pisało się uczciwie, a nie przy pomocy Ctrl + c i Ctrl + v) czy szkicu. Poszczególne rozdziały są referowaniem tematu rozdziału. Wszystko podporządkowane spójnie tematowi pracy.
Wstęp pisze się na końcu, bo jest omówieniem zawartości poszczególnych rozdziałów.
W Twoim temacie jest kilka nieścisłości: Co robią dzieci w grupie rówieśniczej w klasach ponadgimnazjalnych? Dzieci tam nie powinno być, a jak się znalazły, to pewnie dlatego, że chcesz eksperymentalnie zbadać ich osamotnienie. W tej grupie wiekowej znajduje się tylko młodzież. Potem pojawia się słowo "skutki": skutki czego?, osamotnienia? pewnie chodzi raczej o konsekwencje osamotnienia dla rozwoju osobowości... kontaktów rówieśniczych... kontaktów interpersonalnych... ciąg dalszy może być różny, ale... musi być jakiś ciąg dalszy tego tematu, bo inaczej jest za szeroko.
Samo pojęcie "OSAMOTNIENIA" jest nieprecyzyjne. Słusznie, że nie wiesz jak zacząć, bo nie wiesz co to jest osamotnienie. I pewnie nie będziesz wiedzieć, bo na ten temat pewnie w literaturze naukowej niewiele znajdziesz albo nic.
Proponuję poszukać pod hasłem "poczucie osamotnienia" albo "odmienność" a jeszcze lepiej "alienacja" albo "piętno społeczne".
Gdybyś jednak zmodyfikowała temat i zajęła się konkretnym zagadnienie na przykład "Piętno jako przyczyna alienacji w grupie rówieśniczej młodzieży ponadgimnazjalnej na podstawie badań własnych", to będziesz miała z górki, bo weźmiesz książkę , np. Heatherton, Kleck, Hebl, Hull "Społeczna psychologia piętna" Warszawa 2008 i masz tam gotową koncepcję, z podaną literaturą przedmiotu.
Te wszystkie problemy są skutkiem wycofania przedmiotu "Metodologia pracy naukowej" z wyższych uczelni. Zastąpiono je wykładami promotorów na temat metodologii, ale nie wszyscy, niestety, mają pojęcie o metodologii badań i dlatego studenci potem mają takie pytania, jak w tym wątku i błądzą we mgle.
Witam
Piszę pracę na temat WIZERUNEK MĘŻCZYZNY NA ŁAMACZ PRASY KOBIECEJ i chyba jestem jakaś nie ogarnięta bo nie mogę sobie poradzić z niby zwykłym planem pracy. Napisałam kilka problemów szczegółowych ale nie wiem jak je dalej pociągnąć np. co to jes prasa kobieca? Typologia ? i co dalej ... BARDZO PROSZĘ O POMOC)))):
Pięknie, takie pytania należy stawiać.
1. Co to jest wizerunek (image)?
2. Co to jest "prasa kobieca"? Które tytuły zaliczymy do niej? (to już Twój wybór, jak ją zdefiniujesz, jeśli nie znajdziesz definicji u kogoś gotowej). Prasa kobieca a literatura feministyczna - ważne zagadnienie.
3. A potem podejście do mężczyzny, koncepcje męskości, różnica między mężczyzną, facetem, facetonem (znalazłem kiedyś takie pojęcie w którejś gazecie kobiecej).
4. Wizerunek jako odzwierciedlenie rzeczywistości i programowanie poglądów, wpływanie na postrzeganie Mężczyzn przez Kobiety.
5. Można we wnioskach pokusić się o naszkicowanie wpływu przyjętego wizerunku (opiekun, pantoflarz macho, padalec, świnia, władca, obrońca, mąż dzielny) na życie Kobiet.
Witam, baaaaaardzo prosze o pomoc w napisaniu planu pracy magisterskiej. Mój temat to "Ewolucja długu publicznego w Polsce od 2001 roku" Pierwszy rozdział bedzie ogólny o długu ale co dalej???
Drugi rozdział: ekonomia długu publicznego - dwie koncepcje makroekonomiczne: Hayek'a i Keynes'a,
Rozdział trzeci: Ewolucja - rok po roku informacje o narastaniu , spłatach, analizy, prognozy
Wnioski końcowe
[...]
a tak tak coś w tym drugi rozdziale zeby nie bylo tej ekonomi w pracy.
Witam wszystkich, Podobnie jak koleżanka wyżej, mam problem z ułożeniem planu pracy.
Tytuł pracy to " Dochody budżetu państwa na rok 2013r." Promotor zaznaczył że ma być to praca o charakterze problematycznym więc nie wiem czy rozdział I - ogólnie o budżecie, II - dochody podatkowe, III - dochody niepodatkowe - będzie na miejscu.
W IV chciałabym rozwinąć aktualne problemy i sposoby ich rozwiązania. Ale czy jeden rozdział wystarczy? Prosiłabym o pomoc jak to może wyglądać to inaczej. Z góry wielkie dzięki.
145 2012-11-27 11:50:35 Ostatnio edytowany przez Animus (2012-11-27 11:56:32)
Animus napisał/a:[...]
a tak tak coś w tym drugi rozdziale zeby nie bylo tej ekonomi w pracy.
W pracy o takim temacie "żeby nie było tej ekonomii"? A, przepraszam, to czemu wybrałaś taki temat związany z ekonomią?
Witam wszystkich, Podobnie jak koleżanka wyżej, mam problem z ułożeniem planu pracy.
Tytuł pracy to " Dochody budżetu państwa na rok 2013r." Promotor zaznaczył że ma być to praca o charakterze problematycznym więc nie wiem czy rozdział I - ogólnie o budżecie, II - dochody podatkowe, III - dochody niepodatkowe - będzie na miejscu.W IV chciałabym rozwinąć aktualne problemy i sposoby ich rozwiązania. Ale czy jeden rozdział wystarczy? Prosiłabym o pomoc jak to może wyglądać to inaczej. Z góry wielkie dzięki.
Jak na pracę problemową (a nie problematyczną) to temat jest sformułowany bardzo problematycznie !
Trzeba Promotorowi zaproponować modyfikację tematu, żeby był w nim problem. Np. "Składniki dochodów budżetu państwa (koniecznie podać nazwę państwa) na rok 2013 a ich wpływ na... sytuację materialną rodzin... sytuację socjalną społeczeństwa... rozwój gospodarczy... " (tu można tworzyć i wybierać alternatywne sytuacje)
Wtedy temat zostanie zawężony do konkretnego składnika w budżecie (działu) i będzie zawierał porównanie z poprzednimi budżetami i wpływem na wybraną sytuację.
bardziej w kierunku finansów myslalam
147 2012-11-27 11:58:06 Ostatnio edytowany przez Animus (2012-11-27 12:16:45)
bardziej w kierunku finansów myslalam
Ale finanse to ekonomia właśnie. Zaręczam, że koncepcje makroekonomiczne są bardzo ważnym zagadnieniem i dość przyjemnie się je czyta (oczywiście, gdy czerpie się przyjemność z czytania i poznania nowych zagadnień).
Proszę o pomoc w znalezieniu literatury do mojej pracy licencjackiej. Mogą być książki, artykuły (bardzo wskazane)!!! Potrzebuję wielu książek, ale nie mam już pomysłów.
Do takich podrozdziałów muszę znaleźć literature:
ROZDZIAŁ I
OBRAZ NAUCZYCIELA EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJ W LITERATURZE.
1.1 Ustalenia terminologiczne niezbędne dla podjętej problematyki.
1.2 Osobowość, talent i autorytet pedagogiczny.........
1.3 Czynniki wpływające na degradację autorytetu lub jego wzrost.........
1.4 Kwalifikacje i kompetencje nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej.........
1.5 Nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej w świetle dotychczasowych badań.........
Jaka to uczelnia?
Po co rozdzielać punkty I. 1.2 i I. 1.3. Degradacja autorytetu to brzmi dziwnie. Czynniki można śmiało umieścić w punkcie I. 1.2.
Na temat edukacji wczesnoszkolnej są tony literatury... ale w bibliotece. Literaturę najlepiej dopasować do wykładowców z danej uczelni dlatego zapytałem o uczelnię, ale rozumiem, że to może nie być kwestia na forum publiczne, dlatego proszę skorzystać z e-maila.
Witam serdecznie wszystkie Panie (oraz Panów)
Jestem studentką, której właśnie przyszło się zmierzyć z napisaniem pracy licencjackiej. Niestety na chwilę obecną utknęłam w martwym punkcie (wena się skończyła, a dobre pomysły uciekły do konkurencji). Bardzo bym prosiła o pomoc wszystkie dobre duszyczki, które mają akurat chwilkę czasu. Boże broń nie chodzi mi o napisanie za mnie pracy, bo to chcę zrobić sama. Potrzebuję tylko kilku wskazówek, pomocy żeby zacząć:-)
Mój temat to ?Jak historia miasta wpływa na jego wizerunek?. Jest to połączenie reklamy, pr oraz historii. Myślałam, żeby pierwszy rozdział był czystą teorią (historia miasta, wizerunek- co to jest?). Trzeci rozdział to będzie studium przypadku. Niestety tu pojawia się problem i luka (czytaj drugi rozdział). Kompletnie nie mam na niego pomysłu:/
Drogie Internautki może potraficie mi jakoś pomóc/naprowadzić mnie na właściwy tor?
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc:-)
149 2012-11-29 13:37:43 Ostatnio edytowany przez troublemaker (2012-11-29 13:39:12)
Bakal wysłałam Ci maila z linkiem do artykułu który może Ci pomóc.
moja propozycja:
Rozdział 1:
1. Położenie i zarys historyczny miasta
2. Współczesny wizerunek miasta
Rozdział 2;
1 .Istota wizerunku -definicje.
2. Typy wizerunku miasta.
3. Funkcje wizerunku miasta.
4. Metody kształtowania wizerunku.
Rozdiał3:
STUDIUM PRZYPADKU -i tu już musisz zawrzeć wpływ poszczególnych zdarzeń historycznych oraz poszczególnych podmiotów na wygląd miasta.
Bakal wysłałam Ci maila z linkiem do artykułu który może Ci pomóc.
moja propozycja:
Rozdział 1:
1. Położenie i zarys historyczny miasta
2. Współczesny wizerunek miastaRozdział 2;
1 .Istota wizerunku -definicje.
2. Typy wizerunku miasta.
3. Funkcje wizerunku miasta.
4. Metody kształtowania wizerunku.Rozdiał3:
STUDIUM PRZYPADKU -i tu już musisz zawrzeć wpływ poszczególnych zdarzeń historycznych oraz poszczególnych podmiotów na wygląd miasta.
troublemaker Bardzo dziękuję Ci za pomoc:*
nie ma za co;) chętnie pomagam jeśli jestem w stanie;)
Witam,
mam problem muszę napisać plan pracy licencjackiej, stworzyłam wstępny plan ale promotor uznał ,że jest zły i nijak ma się do tematu. Może ktoś miał podobny temat lub ma jakiś pomysł jak zmienić ten co mam. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, gdyż sama nie mam doświadczenia w pisaniu tego typu prac.
Tytuł pracy: Organizacja, funkcjonowanie i obsługa kancelaryjna Urzędu Skarbowego na przykładzie Urzędu Skarbowego w XYZ
PLAN:
Rozdział I
Administracja Skarbowa w Polsce
1.1 Rys historyczny
1.2Statut Urzędów Skarbowych
Rozdział II
Organizacja Urzędu Skarbowego w XYZ
2.1 Funkcjonowanie Urzędu Skarbowego
2.2 Komórka Organizacji i Logistyki
2.3 System Kancelaryjny Urzędu
Rozdział III
Obsługa Kancelaryjna w Urzędzie Skarbowym w XYZ
3.1 Podział prac kancelaryjnych
3.2 Rejestrowanie spraw oraz gromadzenie akt spraw w teczkach aktowych
3.3 Przechowywanie akt spraw załatwionych
Promotor powinien wskazać błędy w twoim planie i zasugerować jak nalezy jej poprawić.
Tego właśnie nie zrobił:( najgorsze jest to że już nie mam pomysłu jak to zmienić...a muszę mu oddać poprawimy plan pracy:(
Nie jest to moja dziedzina ale spróbuję pomóc. Może uprość trochę ten plan.W pierwszym rozdziale zawrzyj ogólna teorię odnośnie Urzędów skarbowych. To czym są, czym się zajmują jaką posiadają strukturę organizacyjną jakie mają zadania i komu/czemu podlegają, jakie posiadają kompetencję. W rozdziale drugim opisz bardziej szczegółowo poszczególne zadania urzędu skarbowego wraz ze wskazaniem kto/jaki dział zajmuje się poszczególnymi zadaniami.
Rozdział trzeci no to już oczywiście odnosi się tylko i wyłącznie do Urzędu skarbowego jaki jest przykładem w Twojej pracy. Oczywiście przedstaw jego strukturę organizacyjną, być może lekko różni się od tej ogólnikowej. No i możesz tu wymienić z nazwiska poszczególne osoby zajmujące wyższe stanowiska. Dalej przedstaw regulamin organizacyjny tego urzędu . W tym rozdziale możesz tez wykazać jakie innowacje zastosował dany urząd jeśli chodzi o obsługę petentów lub poprawę funkcjonowania tego urzędu.. (Nie wiem czy się tego podejmiesz ale możesz również przeprowadzić krótką ankietę wśród petentów, która wykaże czy petenci są zadowoleni z obsługi i jakie ewentualnie można wprowadzić zmiany)
Oczywiście to co tu napisałam to tylko taka moja idea, i niekoniecznie jest to poprawne.
Mimo wszystko mam nadzieję, że coś z tego Ci się przyda;)
Pozdrawiam
P.S.powinnaś zapytać promotora jak on to widzi. W końcu od tego jest żeby Cię naprowadzać..
Witajcie
po kilku nieprzespanych nococh, mam temat pracy,, ROLA WSPÓŁCZESNEJ KOBIETY W OPINII MIESZKAŃCÓW XXX" i tu znowu wielka pustka w głowie, i pytanie jak ułożyć plan o czym pisać?
może ktoś miał podobny temat i może dać jakieś konkretne wskazówki. {Myślałam aby o piać roli społecznej, roli kobiety w rodzinie, w pracy, o edukacji kobiet? ale to tylko luźne pomysły}
będę wdzięczna za każdą rade
może przedstaw najpierw jakby miał wyglądać Twój plan a my potem ewentualnie podzielimy się z Tobą naszymi zastrzeżeniami i radami..
troublemaker dziękuję bardzo za pomoc, dało mi to trochę do myślenia;)
nie ma sprawy;) mam nadzieję, że przyda Ci się coś z tego co napisałam./
Pozdrawiam
Pomoże ktoś w opracowaniu rozdziału teoretycznego i metodologi do tematu: Specyficzne trudności w czytaniu i pisaniu u dzieci w młodszym wieku szkolnym. Będę wdzięczna za wszelkie propozycje.
161 2012-12-08 19:36:45 Ostatnio edytowany przez nellady (2012-12-08 19:37:00)
Mam problem z napisaniem koncepcji;(( Cel, hipotezy mialam wszystko zle;/
Moj temat to formy spedzania wolnego czasu osob w podeszlym wieku. Moze ma ktos jakies przykladowe hipotezy dotyczace tego tematu? Nie chodzi mi o wszystkie, ale moze mnie to nakieruje...
Czesc, nie napisze nic nowego, mam problem, nie wiem jak napisac zmienne i wskazniki do pracy lic. co w sumie dziwne bo hipotezy potrafie;/ chyba. Ale zmiennych sama nie dam rady, temat "Kompetencje do komunikowania się międzykulturowego nauczycieli w Suwałkach". Przeprowadzam ankiete o ich postawach wobec osob odmiennych kulturowo, i tu tez mam problem bo duzo mi brakuje gdyby ktos chcial wypelnic to moje gg 2930578, to wysle.moze macie jakis pomysl na te zmienne i wskazniki;/
Temat Telewizja: wróg czy przyjaciel czasu wolnego chłopców i dziewcząt? Na podstawie badań uczniów w wieku 10-13 lat w Szkole Podstawowej xxxxxx.
Problem główny
Czy oglądanie telewizji przez dziewczęta i chłopców w wieku 10-13 lat prowadzi do bardziej pozytywnych bądź negatywnych skutków na organizacje ich czasu wolnego?
czy to jest ok?
Witam! Licencjata zdaję już nowym system,mam 100 pytań do opracowania. zastanawiam sie nad pytaniem " zaburzenia procesow socjalizacyjnych w roznych fazach rozwoju i ich znaczenie we wspolczesnej rzeczywistosci". mozecie polecic jakas literature? zna sie kto na tym? macie jakies notatki? pomozecie jakos?
LICZE NA WAS! ![]()
PSYCHOLOGIA SPOŁECZNA - Aronson - na pewno tam to znajdziesz
Hej czy ktoś mógłbym mi coś doradzić, otóż mam temat ?IMIGRANCI Z KRAJÓW MUZUŁMAŃSKICH W EUROPIE NA PRZYKŁADZIE WIELKIEJ BRYTANII?
Zaczęłam pisać taki to oto sobie plan. Ale nie wiem co mogłabym zawrzeć w tym 3 rozdziale? Jutro jadę do promotora i muszę już mu to jakoś nakreślić mniej więcej.. Gdyby ktoś był tak miły i coś podpowiedział,doradził to będę ogromnie wdzięczna
.
A jeszcze mam pytanie jak jest ten Rozdział I, Rozdział II, Rozdział III to jak je można by zatytułować? Czy trzeba to w ogóle robić?
Rozdział I
1.1 Historia islamu w skrócie
1.2 Pojęcie integracji
1.3 Rozmieszczenie muzułmanów w krajach Unii Europejskiej
Rozdział II
2.1 Główne przyczyny migracji
2.2 Integracja kulturowa muzułmanów w Wielkiej Brytanii
2.3 Nastawienie Brytyjczyków do imigrantów z Bliskiego Wschodu
2.4
Rozdział III
Hej czy ktoś mógłbym mi coś doradzić, otóż mam temat ?IMIGRANCI Z KRAJÓW MUZUŁMAŃSKICH W EUROPIE NA PRZYKŁADZIE WIELKIEJ BRYTANII?
Zaczęłam pisać taki to oto sobie plan. Ale nie wiem co mogłabym zawrzeć w tym 3 rozdziale? Jutro jadę do promotora i muszę już mu to jakoś nakreślić mniej więcej.. Gdyby ktoś był tak miły i coś podpowiedział,doradził to będę ogromnie wdzięczna
.
A jeszcze mam pytanie jak jest ten Rozdział I, Rozdział II, Rozdział III to jak je można by zatytułować? Czy trzeba to w ogóle robić?
Rozdział I
1.1 Historia islamu w skrócie
1.2 Pojęcie integracji
1.3 Rozmieszczenie muzułmanów w krajach Unii EuropejskiejRozdział II
2.1 Główne przyczyny migracji
2.2 Integracja kulturowa muzułmanów w Wielkiej Brytanii
2.3 Nastawienie Brytyjczyków do imigrantów z Bliskiego Wschodu
2.4Rozdział III
Dlatego akurat taki temat wybrałaś?
Masz już go zatwierdzony?
Obawiam się, że możesz mieć problem z bibliografią, no chyba że język angielski nie sprawia Ci najmniejszych problemów.
W ogóle cudowny temat do przeprowadzenia badań.
No mój angielski nie jest na jakimś ekstra poziomie. Nie jeszcze nie mam go zatwierdzonego,ale jeśli chodzi o tematykę imigrantów z krajów muzułmańskich to zakres moich zainteresowań,może niekoniecznie Wielka Brytania. To już teraz nie wiem co mam zrobić, jeśli mówisz że będzie problem z literaturą. Może coś podpowiesz
? Bo ja dopiero pierwszy raz w życiu piszę (to praca licencjacka) i nawet nie mam nikogo do kogo mogłabym się zwrócić z pomocą
(oprócz promotora,którego wiecznie złapać nie można).
169 2012-12-19 15:26:59 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2012-12-19 15:28:18)
Wiesz, mam na myśli to, że żeby twoja praca była możliwie rzetelna to musi dotykać jak najbardziej problemu. Trochę sobie nie wyobrażam pisać w Polsce na temat sytuacji imigrantów w Anglii, no chyba że mówię, ktoś bardzo dobrze posługuje się językiem i bez problemu wyszuka potrzebną literaturę, ale to i tak jakieś trochę naciągane mi się wydaje.
Czemu nie spróbujesz opisać imigrantów w Polsce?
Co studiujesz?
Wiesz, mam na myśli to, że żeby twoja praca była możliwie rzetelna to musi dotykać jak najbardziej problemu. Trochę sobie nie wyobrażam pisać w Polsce na temat sytuacji imigrantów w Anglii, no chyba że mówię, ktoś bardzo dobrze posługuje się językiem i bez problemu wyszuka potrzebną literaturę, ale to i tak jakieś trochę naciągane mi się wydaje.
Czemu nie spróbujesz opisać imigrantów w Polsce?
Co studiujesz?
Studiuje Europeistykę. Dzisiaj właśnie byłam u promotora,to też mi powiedział,żeby napisała o imigrantach z krajów muzułmańskich w Polsce. Ale nic więcej mi nie powiedział i nie doradził(dziwny koleś
, zadając mu mnóstwo pytań odpowie na dwa i dziękuję.. Muszę jakoś sobie z tym sama poradzi. Więc proszę o pomoc,co mogłaby zawierać ta praca. Już muszę się na coś zdecydować,bo do końca stycznia mamy czas na oddanie podania do dziekanatu z potwierdzeniem tematu
.
Po pierwsze. Twoje źródła muszą podawać przeszłość, ale również teraźniejszość, więc jeśli chodzi o teraźniejszość to bardzo często wchodzą w grę tylko artykuły w gazetach (może National Geographic?).
Rozejrzyj się maksymalnie za tekstami źródłowymi, książkami, aczkolwiek temat fajny.
Rozdział pierwszy zawiera najbardziej ogólne informacje, pojęcia. A kolejne rozszerzają tematykę. Tylko ja studiowałam socjologię no i na socjologii praca wygląda trochę inaczej. Praca składa się z trzech części: teoretyczna, metodologiczna i analiza. Teoretyczna musi zawierać 2-3 rozdziały.
Ale ogólnie wszystkie podrozdziały muszą tworzyć całość.
Witam!
Piszę pracę na temat roli ojca w życiu dziecka. Mam takie pytanie czy ktoś pisze w tym temacie i czy macie jakieś e-booki? Ogólnie potrzebuję każdą książkę jednak jeśli ktoś miałby z niżej wymienionych byłabym bardzo wdzięczna jeśli by mi ktos przesłał.
Augustyn J. SJ, Ojcostwo. Aspekty pedagogiczne i duchowe,
Dąbrowska Z., Współczesne ojcostwo w swym zróżnicowaniu i rozwoju
Delumeau J., Roche D., Historia ojców i ojcostwa,
Fijałkowski W., Ojcostwo na nowo odkryte
Pulikowski J., Warto być ojcem: najważniejsza kariera mężczyzny
Pulikowski J., Czy w dzisiejszych czasach warto być ojcem? [w]: D.
Półtawska W., Wychowanie mężczyzny do ojcostwa w rodzinie
173 2013-01-02 23:35:15 Ostatnio edytowany przez motoko90 (2013-01-02 23:40:45)
Witam ![]()
Jestem studentką 3 roku turystyki i rekreacji, i właśnie mam problem, otóż muszę napisać spis treści pracy licencjackiej i nie wiem od czego zacząć. Tematem mojej pracy jest " Turystyka ekstremalna na wybranych przykładach" . Nie jestem do końca pewna o czym mogła bym napisać. Myślałam o survivalu i le parkour, może jeszcze o Kajakarstwie górskim i lotniarstwie, ale do końca pewna jeszcze nie jestem.
I tu właśnie mam pytanie czy ktoś może miał podobny temat pracy i mógłby mi pomóc.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pomysły.
Pozdrawiam
Witam,
powiem szczerze, że jest to pierwsze forum, na które odważyłam się zarejestrować i "pochwalić" swoim żałosnym problemem..
a mianowicie...
Studiuje prosty i jakże oblegany kierunek jakim jest zarządzanie i jeśli chodzi o pisanie pracy licencjackiej to nie mam kompletnie weny ani tym bardziej zdolności do pisania takich rzeczy
niestety... gonią mnie terminy - do zakończenia semestru muszę zwrócić całą pracę, aby promotorka zaliczyła mi seminarium.
Dodam tylko, że moja Pani promotor niestety nic nie pomogła, pokazała się 2 razy i kazała pisać - nie mam zbyt przyjemnych relacji z tą kobietą.
Kolejnym problem prócz weny stanowi podmiot o którym miałabym pisać. I znowu jest mi głupio przyznać się, że nie wiem jak do tego podejść.. czy oprzeć się na danych podanych na stronie internetowej bez "zgody" podmiotu czy mogę podjąć pisanie pracy o czymś/kimś kto nie będzie o tym wiedział i będzie to tylko do wglądu mojej uczelni..?
Temat pracy jak większość twierdzi jest wielki jak "rzeka", tzn.:
"Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie XYZ"
plan pracy jest prosty, bo mojej promotorce było tak wygodniej - wysłałam jej przez siebie stworzony plan pracy, który doprowadziła do stanu rzeczywistego:
ROZDZIAŁ 1: Zarządzanie zasobami ludzkimi - ogólna charakterystyka.
1.1 Definicje zarządzania zasobami ludzkimi.
1.2 Cele zarządzania zasobami ludzkimi.
1.3 Strategia zarządzania zasobami ludzkimi.
1.4 Bariery wdrażania strategii zarządzania zasobami ludzkimi.
ROZDZIAŁ 2: Charakterystyka wybranych funkcji personalnych.
2.1 Rekrutacja i selekcja.
2.2 Motywowanie.
2.3 Wynagradzanie.
2.4. Ocenianie.
ROZDZIAŁ 3: Zarządzanie zasobami ludzkimi na przykładzie firmy ?.
3.1 Charakterystyka firmy.
3.2 Historia działalności.
3.3 Struktura organizacyjna.
3.4 Realizacja wybranych funkcji pracowniczych w firmie.
ZAKOŃCZENIE
Jak większość osób czytających tą wiadomość pewnie stwierdzicie, że nie ma w tym nic trudnego można pisać wszystko i o wszystkim itp..
Jestem perfekcjonistką - chciałabym to doprowadzić do takiego stanu z jakiego była bym dumna - choć wiem że mi się to nie uda, bo jest za mało czasu... - nie wiem czego mam się chwycić? Od czego zacząć? Czy pisać swoimi słowami czy włożyć w to mniej pracy i nie przekombinować, oprzeć się tylko na przypisach ? Skupić się na książkach nowszych czy takich z których pewnie większość już skorzystała ?
Jeśli by się znalazła jaka Dobra Duszyczka, która udzieliła by mi porad w tym zakresie będę dozgonnie wdzięczna za pomoc
z góry dziękuję
<3
papi a mam pytanie, czy masz.moze dostep do jakiegokolwiek przedwiebiorstwa zatrudniajacego wiecej niz kilkanascie osob? twoja praca patrzac po tytule jest w 80 procentach empiryczna, badawcza, wiec nie wiem jak ja chcesz napisac bez danych wewnetrznych jakiejkolwiek firmy. przeciez zadna szanujaca sie firma nie zamieszcza listy płac w internecie ani sciezki kariery zawodowej. musialabys sie zwrocic do jakies firmy z prosba o udostepnienie takich danych do celow naukowych.
Ja odniosłam wrażenie że dwa pierwsze rozdziały są czysto teoretyczne, a dotyczący firmy jest tylko rozdział trzeci, który nie pokrywa się z zakresem teoretycznym. No ale skoro promotor przyjął to spoko.
Czasu na pisanie pracy moim zdaniem było dość, tylko trzeba było wziąć się do pracy od razu.
Jeśli chodzi o podmiot. Dane w internecie są ogólnodostępne więc możesz je wykorzystać bez zgody (tak mi się wydaje) z podaniem oczywiście źródła.
To prawdopodobnie znajdziesz, ALE....
3.4 Realizacja wybranych funkcji pracowniczych w firmie.
na podstawie jakich danych opiszesz ten podpunkt? Takich danych w Internecie nie znajdziesz
Witam Was,
Zaczynam pisać pracę dyplomowa niestety idzie mi kiepsko...Proszę Was o pomoc w doborze punktów do planu tematu: eufunkcje i dysfunkcje turystyki religijno-pielgrzymkowej.
W pracy zastosuję ankietę i wywiad (chyba).
Nie mogę sobie tego wszystkiego sprawnie poukładać brakuje mi ciekawych pomysłów...będę wdzięczna za każdą radę;)
Pozdrawiam
Ja mam temat "Wpływ kultury popularnej na kulturę etniczną górali z Podhala".
Mam średniego promotora, dlatego proszę Was o radę.
Mój spis treści raczej jest ubogi, wygląda mniej więcej tak:
Rozdział 1
1. Charakterystyka kultury popularnej
2. Charakterystyka kultury etnicznej
Rozdział 2
1. Kultura etniczna górali z Podhala (ich historia, tradycje itp)
Rozdział 3
1. Wpływ kultury popularnej na kulturę etniczną
Zaczęłam pisać pracę, jakieś notatki na tej podstawie, promotor tylko chwali czy dobrze, ale nie mogę się dowiedzieć od niego więcej merytorycznych uwag, a sama nie wiem jak poprawić ten plan pracy. Może pomożecie? Byłabym bardzo wdzięczna, bo wiem, że plan nie jest taki jak powinien.
Witam:) Mam taką prośbę, jakby ktoś był w stanie mi pomóc przy pisaniu pracy magisterskiej. Konkretnie chodzi mi o arkusz obserwacji na temat Bajkoterapii w wieku przedszkolnym. Byłabym wdzięczna pozdrawiam:)
papi a mam pytanie, czy masz.moze dostep do jakiegokolwiek przedwiebiorstwa zatrudniajacego wiecej niz kilkanascie osob? twoja praca patrzac po tytule jest w 80 procentach empiryczna, badawcza, wiec nie wiem jak ja chcesz napisac bez danych wewnetrznych jakiejkolwiek firmy. przeciez zadna szanujaca sie firma nie zamieszcza listy płac w internecie ani sciezki kariery zawodowej. musialabys sie zwrocic do jakies firmy z prosba o udostepnienie takich danych do celow naukowych.
W tym jest właśnie problem... że dostępu do firmy nie mam... moja firma w której pracuje niestety nie udostępni mi żadnych danych - nie wiem może się martwią że wyjdą jakieś "brudy".
2 pierwsze rozdziały to czysta teoria tak naprawdę... tylko ten trzeci rozdział jest przygnębiający... ;(
Ja odniosłam wrażenie że dwa pierwsze rozdziały są czysto teoretyczne, a dotyczący firmy jest tylko rozdział trzeci, który nie pokrywa się z zakresem teoretycznym. No ale skoro promotor przyjął to spoko.
Czasu na pisanie pracy moim zdaniem było dość, tylko trzeba było wziąć się do pracy od razu.Jeśli chodzi o podmiot. Dane w internecie są ogólnodostępne więc możesz je wykorzystać bez zgody (tak mi się wydaje) z podaniem oczywiście źródła.
To prawdopodobnie znajdziesz, ALE....3.4 Realizacja wybranych funkcji pracowniczych w firmie.
na podstawie jakich danych opiszesz ten podpunkt? Takich danych w Internecie nie znajdziesz
masz rację - pierwsze punkty są ogólnie dostępne - a co do ostatniego pkt nie wiem na prawdę jak mam Go opisać... ale zawsze mogę Go zmienić.
Co do planu który "przyjął" promotor - to była czysta interpretacja mojej promotorki, mojego nie zaakceptowała. Zmieniła Go do takiej wersji jak jest powyżej zamieszczona..
182 2013-01-10 22:37:38 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-01-10 22:39:02)
Dodałam parę punktów do mojego planu, jutro Wam wkleję, mam nadzieję, że doradzicie, wtedy będę czuła się pewniej.
Hej,
Macie jakieś pomysły odnośnie mojego tematu..?
Niestety i ja muszę dołączyć, może ktoś z was doda mi trochę pomysłów i weny.
Kończę 'bezpieczeństwo narodowe'. Temat pracy - Zabezpieczenie logistyczne ludności w sytuacjach zagrożeń.
I rozdział - oczywiście definicje kryzysu, rodzaje zagrożeń, zasady postępowania w sytuacjach zagrożenia, i w sumie nie wiem co dalej.
W drugim rozdziale przydałoby się coś zbadać... myślałam o mapie mojej miejscowości, wyznaczeniu punktow infrastruktury krytycznej i przedstawieniu kilku przykładowych sytuacji i rozwiązań co wtedy zrobić. Np. wylewa rzeka w porcie - budowa zabezpieczen, ewakuacja luudnosci, dostawy itd.
W 3 rodziale juz komplenie nie wiem co napisać.
Ratujcie
Papi powiem tak. Ja również pisałam prace odnośnie jednego z elementów zarządzania zasobami ludzkimi. Również miałam problemy z przedsiębiorstwem o którym chciałam pisać. I wiesz co zrobiłam? Zadzwoniłam do firmy w której pracuje mój tata (pracuje tam od 30laty) i zapytałam czy oni byliby mi w stanie pomóc. Pani z sekretariatu zapewniła mnie, że porozmawia o tym z prezesem i jeśli on sie zgodzi to nie ma problemu. Prezes kojarzy bardzo dobrze mojego tatę więc oczywiście się zgodził;) Kiedy chodziłam tam po dokumenty pani z sekretariatu była bardzo miła i bardzo pomocna. może Ty również powinnaś się rozejrzeć czy ktoś z Twojej rodziny lub bliskich znajomych nie mógł by Ci pomóc.
Niestety i ja muszę dołączyć, może ktoś z was doda mi trochę pomysłów i weny.
Kończę 'bezpieczeństwo narodowe'. Temat pracy - Zabezpieczenie logistyczne ludności w sytuacjach zagrożeń.
I rozdział - oczywiście definicje kryzysu, rodzaje zagrożeń, zasady postępowania w sytuacjach zagrożenia, i w sumie nie wiem co dalej.
W drugim rozdziale przydałoby się coś zbadać... myślałam o mapie mojej miejscowości, wyznaczeniu punktow infrastruktury krytycznej i przedstawieniu kilku przykładowych sytuacji i rozwiązań co wtedy zrobić. Np. wylewa rzeka w porcie - budowa zabezpieczen, ewakuacja luudnosci, dostawy itd.
W 3 rodziale juz komplenie nie wiem co napisać.Ratujcie
Karlaaa, to, o czym masz pisać, zależy od tematu pracy i planu pracy.
Jeśli temat Twojej pracy jest ogólny, to nie możesz pisać o swojej miejscowości, bo wtedy temat musiałby mieć uszczegółowienie "Zabezpieczenie logistyczne ludności w sytuacjach zagrożeń na podstawie miejscowości X". Możesz jednak poszukać w materiałach logistycznych swojej miejscowości informacji i dokonać ekstrapolacji.
Generalnie, nie możesz wiedzieć o czym pisać, bo nie masz planu pracy. To tak, jakby murarz przyszedł budować dom, a inwestor mu powiedział "Proszę mi wybudować dom".
Temat jest zatwierdzony przez uczelnię, a plan pracy przez promotora. To u promotora szukaj pomocy. Przecież masz promotora.
Uwaga metodologiczna: jak napisałaś pierwszy rozdział, to przecież korzystałaś z jakiejś literatury. Tam też masz pewien plan w spisie treści. Możesz tam szukać inspiracji.
Temat pracy został zatwierdzony. Rozmawiałam z promotorem, gdy wybierałam temat i powiedziałam mu o swojej wizji pracy.
Tzn ja chciałam, żeby wyglądała mniej więcej tak:
I rozdział - definicje kryzysu, ogólne uwarunkowania, rodzaje zdarzeń, zasady postępowania podczas kryzysu,
II rozdział - bardziej rozbudowany, logistyczne podejście do sytuacji kryzysowych, czyli - rodzaje pomocy, organizacja pomocy poszkodowanym w różnych sytuacjach, potrzeby ludności w sytuacjach zagrożeń, organizacja pomocy na różnych szczeblach administracyjych
III rozdział - nie bardzo wiem, co w nim zawrzeć, ale może - skutki określonych działań logistycznych, zapobieganie.
Ani nie zatwierdził, ani nie poprawił, ani nie odrzucił. Zapytał tylko czy będę miała możliwość dotarcia do informacji urzędowych i czy chce pisać na podstawie gminy czy swojego miasta. Z tym, że nie wiem z bardzo co miałabym 'zbadac'. Sytuacje które się kiedyś wydarzyły? Czy jak się miasto zabezpiecza? Jakie ma procedury działania ? Nie wiem.
188 2013-01-11 11:47:41 Ostatnio edytowany przez Animus (2013-01-11 11:55:05)
Temat pracy został zatwierdzony. Rozmawiałam z promotorem, gdy wybierałam temat i powiedziałam mu o swojej wizji pracy.
Tzn ja chciałam, żeby wyglądała mniej więcej tak:
I rozdział - definicje kryzysu, ogólne uwarunkowania, rodzaje zdarzeń, zasady postępowania podczas kryzysu,
II rozdział - bardziej rozbudowany, logistyczne podejście do sytuacji kryzysowych, czyli - rodzaje pomocy, organizacja pomocy poszkodowanym w różnych sytuacjach, potrzeby ludności w sytuacjach zagrożeń, organizacja pomocy na różnych szczeblach administracyjych
III rozdział - nie bardzo wiem, co w nim zawrzeć, ale może - skutki określonych działań logistycznych, zapobieganie.Ani nie zatwierdził, ani nie poprawił, ani nie odrzucił. Zapytał tylko czy będę miała możliwość dotarcia do informacji urzędowych i czy chce pisać na podstawie gminy czy swojego miasta. Z tym, że nie wiem z bardzo co miałabym 'zbadac'. Sytuacje które się kiedyś wydarzyły? Czy jak się miasto zabezpiecza? Jakie ma procedury działania ? Nie wiem.
To nie jest jeszcze plan. Plan zawiera w każdym rozdziale punkty, które szczegółowo ustalają zawartość podrozdziału i zbliżają do celu zawartego w temacie. Pierwsze, co trzeba wiedzieć: czy to jest praca badawcza, czy teoretyczna. Teoretyczna nie wymaga badań, wymaga analizy zjawiska. Praca badawcza w drugim rozdziale zawiera opis narzędzia badawczego, w trzecim analizę (przy pomocy wybranych narzędzi statystycznych) wyników badań, ich prezentację (wykresy, tabelki, obliczenia). W czwartym rozdziale są wnioski.
Karlaaa, z jakiej książki o pisaniu pracy dyplomowej korzystałaś? To jedno trzeba tu wyraźnie napisać: wiedza jest w książkach, a nie w Internecie. Internet to sieć i olbrzymie śmietnisko. Jak chcesz coś zjeść, to idziesz do marketu, a jak to ma być uroczysty posiłek to szukasz produktów ekologicznych i miejsca nastrojowego. Marketem wiedzy jest biblioteka uniwersytecka, szczególnym miejscem do uroczystych konsumpcji są wybrane biblioteki, w których są prawdziwe smakowitości.
189 2013-01-11 19:55:36 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-01-11 19:56:09)
Mój nowy plan wygląda tak (przepraszam, że bez polskich znaków, ale chodzi mi o sam zarys, Word mi tak przerobił). Jak ktoś się zna, to niech doradzi, będę wdzięczna ![]()
Plan pracy licencjackiej
?Wpływ kultury popularnej na kulturę etniczną górali z Podhala?
Wstęp
Rozdzial 1. Historia pojecia 'kultura'
1.1 Definicje kultury i typy jej definiowania.
1.2 Dyskursy mówienia o kulturze.
1.3 Związki między kulturą a naturą.
1.4 Wnioski dotyczące kultury, krótkie podsumowanie.
Rozdzial 2. Geneza powstania kultury popularnej.
2.1 Cechy charakterystyczne kultury popularnej.
2.2 Przyczyny powstania.
2.3 Przejawy kultury popularnej.
2.4 Cele, które stawia sobie kultura popularna.
2.5 Definicja kultury etnicznej
2.6 Rodzaje etniczności.
2.7 Czym wyróżnia się etniczność?
Rozdzial 3. Historia górali z Podhala i cechy charakterystyczne dla ich etniczności
3.1 gwara
3.2 ubior ludowy
3.3 muzyka goralska
3.4 rzemioslo goralskie
3.5 domy kultury, muzea
(punkty 3.1-3.5 obejmują przeszłość i teraźniejszość Podhalan)
Rozdzial 4.Wpływ kultury popularnej na kulturę etniczną (ogólnie).
4.1 Skutki (dla Polski).
4.2 Pozytywne i negatywne aspekty.
4.3 Wpływ kultury popularnej na kulturę etniczną górali z Podhala.
4.4 Wpływ na wszelkie przejawy: gwarę, muzykę góralską, lokale gastronomiczne, rzemiosło ludowe itd.
4.5 Pozytywne oraz negatywne skutki zjawiska, rozważenie czy nadal możemy mówić o ?czystej? kulturze etnicznej.
4.6 Konsekwencje dla nas, ?ludzi z zewnątrz? i szanse na poznanie kultury etnicznej górali z Podhala w obecnych czasach.
Na takim konkretnym planie to można popracować. No to po kolei.
Rozdział 1. Rys historyczny pojęcia 'kultura' (historia jest zbyt zobowiązująca, a rys to zawężenie)
1.1 Definicje kultury i ich typy (krócej, bez powtórzenia słowa)
1.2 Dyskursywne ujęcia zjawisk kulturowych (dyskurs to pewien szczególny rodzaj rozmowy lub wypowiedzi, poddany rygorom logicznego wynikania, a mówienie brzmi zbyt potocznie, czyli właśnie niedyskursywnie, bo przecież nie chodzi o popularne wypowiedzi o kulturze).
1.3 Kultura a natura - związki i różnice. (albo "wzajemne przenikanie pojęć", bo same związki sugerują pokrewieństwo zjawisk).
1.4 Podsumowanie (w takim przypadku stosuje się podsumowanie po każdym rozdziale i pewnie taka była sugestia Promotora, bo to wtedy jest strona lub dwie tekstu; jeśli chcesz uniknąć podsumowania po każdym rodziale to może zmienić te "Wnioski dotyczące kultury" na podrozdział "Kultura jako szczególny rodzaj działalności człowieka" lub "Kultura jako szczególny rodzaj twórczości")
Rozdział 2. Geneza kultury popularnej (geneza to warunki powstania zjawiska, więc "geneza powstania" to masło maślane, a ponieważ w podrozdziałach pojawia się także kultura etniczna to zdecydowanie nie można jej potraktować po macoszemu, więc może lepiej:) Geneza kultury popularnej i etnicznej
1.1 Charakterystyka kultury popularnej (słowo "cechy" bardzo zawężają Ci zakres tematyczny tego rozdziału, a trzeba pisać na temat)
1.2 Powstanie kultury masowej i jej przejawy (te cele jakoś mi nie pasują, byłoby chyba dobrze odwrócić kolejność podrozdziałów i dać najpierw powstanie, a potem charakterystykę)
1.3 Kultura etniczna i jej rodzaje (takie sformułowanie dotyczy zdefiniowania i podziału)
1.4 Podsumowanie (w podsumowaniu wtedy trzeba opisać cechy odróżniające etniczność od kultury popularnej)
Rozdział 3. Etniczność górali z Podhala (etniczność to zasadnicza cecha, więc "cechy charakterystyczne dla ich etniczności" to cechy charakterystyczne zasadniczej cechy, więc znów masło maślane; kombinowałem tu jeszcze z "wyrazami" lub składnikami etniczności", ale sama etniczność chyba wystarczająco zakreśla zagadnienie rozdziału)
1.1 Gwara w twórczości literackiej i mowie codziennej
1.2 Ubiór ludowy i architektura
1.3 Muzyka i rękodzieło (rzemiosłem są także takie zawody jak kowalstwo, fryzjerstwo, a rękodzieło dotyczy twórczości malarskiej, rzeźbiarskiej, tkackiej i zdobniczej)
1.4 Podsumowanie (w podsumowaniu można napisać o domach kultury i muzeach, w których przechowywane są i kultywowane wymienione powyżej elementy etniczne)
Rozdział 4. Wpływ kultury popularnej na kulturę etniczną.
4.1 Pozytywne i negatywne aspekty przenikania kulturowego (punkt "Skutki (dla Polski)" jest bardzo dużym niedopowiedzeniem, bo skutki czego? i dlaczego dla Polski, skoro tematem pracy są raczej skutki oddziaływania kultury popularnej na kulturę etniczną górali, więc to zupełnie w druga stronę, w tym podrozdziale umieścić także punkt 4.5, bo jest powtórzeniem tego samego i zapewne nie unikniesz powtórzeń; zawartość podrozdziału 4.3 jest taka sama jak rozdziału 4.)
4.2 Sposoby obrony odrębności etnicznej górali z Podhala (taki podrozdział wprowadzi treści o sposobach zachowania tożsamości kulturowej, można w tym podrozdziale przeanalizować prasę lokalną, szyldy firmowe i obecność elementów odrębności etnicznej: gwara, nazwy zwyczajowe obyczajów i przedmiotów).
4.3 Miejsce i rola ceprów w zatracaniu tożsamości kulturowej górali z Podhala. (stosunek do małżeństw "mieszanych", wpływ studiów na stosunek ludzi młodych do etniczności).
4.4 Podsumowanie
Rozdział 5: Wnioski końcowe
Mam nadzieję, że skorzystasz z tej zmiany.
Papi powiem tak. Ja również pisałam prace odnośnie jednego z elementów zarządzania zasobami ludzkimi. Również miałam problemy z przedsiębiorstwem o którym chciałam pisać. I wiesz co zrobiłam? Zadzwoniłam do firmy w której pracuje mój tata (pracuje tam od 30laty) i zapytałam czy oni byliby mi w stanie pomóc. Pani z sekretariatu zapewniła mnie, że porozmawia o tym z prezesem i jeśli on sie zgodzi to nie ma problemu. Prezes kojarzy bardzo dobrze mojego tatę więc oczywiście się zgodził;) Kiedy chodziłam tam po dokumenty pani z sekretariatu była bardzo miła i bardzo pomocna. może Ty również powinnaś się rozejrzeć czy ktoś z Twojej rodziny lub bliskich znajomych nie mógł by Ci pomóc.
dzięki troublemaker... pomysł jest dobry, może coś wymyślę
:*
Cześć, mam problem odnośnie koncepcji pracy licencjackiej a dokładniej chodzi mi o zmienne i wskaźniki
może ktoś wie jakie mogłabym wyróżnić w mojej pracy na temat: : Dystrybucja na przykładzie firmy kosmetycznej ORIFLAME na terenie Polski w latach 1991-2012? Z góry dziękuje za pomoc ![]()
Hej, tak jak prawie wszyscy tutaj mam problem z rozpoczęciem pisania pracy licencjackiej... A dokładniej z planem pracy. Myślę, że później będzie już z górki
studiuję administrację, wiem że zbyt późno, ale to nie jest kierunek dla mnie... Czy znajdzie się ktoś, kto przynajmniej wesprze mnie, podpowie coś? Tematu na razie nie podaję, bo po co? Dodam, że jestem samotną, młodą mamą i dlatego też nie mam czasu i weny... Proszę o pomoc. Odwdzięczę się kawą. Pozdrawiam.
194 2013-01-13 22:43:10 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2013-01-13 22:51:00)
Animus, dziękuję za pomoc i skorzystam z Twojej zmiany
Bardzo ładnie to rozpisałeś, a ja już więcej rozumiem w temacie, co daje mi motywację
Pozdrawiam ![]()
dzięki troublemaker... pomysł jest dobry, może coś wymyślę
:*
Nie ma za co;) i pamiętaj żeby nie przejmować się zbytnio profilem przedsiębiorstwa. Wszak nie istotne jest czym się zajmuje tylko jak traktuje pracowników;)