Chciałabym się nauczyć jeść musli ale nie potrafię. nawet po dodaniu do jogurtu. generalnie na śniadanie pierwsze jem 2 kanapki z ciemnego pieczywa, wędlinka jakieś dodatki a na drugie koniecznie jogurt słodzony owocami, tylko takie kupuję bo wolę dobre cukry a nie słodziki.
a dziś dodatkowo maż zadbał i moją linię i właśnie jem słodką bułeczkę z budyniem
Hadeska86 napisał/a:Zgadzam się, ale mogłabyś wzbogacić swoje śniadanko o białko pochodzenia zwierzęcego! Wieprzowinka to daje:)
Wieprzowinka i wieprzowinka co wy w tym widzicie? To same śmieci, świnie wszystko zjedzą nawet gdy są specjalnie hodowane w specjalnych hodowlach przez specjalnych hodowców.!!
Wieprzowinkę jesz, wiepszowinką się staniesz
Najlepsze białko dla organizmu człowieka to białko jaja kurzego!! A to można podawać na miliony sposobów: Jajeczniczka z pomidorami, z suszonymi pomidorami (mniam, najlepsza!!!), koktajle na bazie owoców, maślanki, jogurtu nat czy kefiru z białkiem surowym (tylko należy pamiętać, by wcześniej wyparzyć przez chwilke takie jajko we wrzątku, krótką chwilę, by sie nie ścieło ), do tego do osłody miodzik, trochę otrębów czy siemienia lnianego i śniadanie pychota!!!
Wędlinę moim zdaniem powinno się ograniczać do minimum - pełno w nich soli.
Chciałabym się nauczyć jeść musli ale nie potrafię. nawet po dodaniu do jogurtu. generalnie na śniadanie pierwsze jem 2 kanapki z ciemnego pieczywa, wędlinka jakieś dodatki a na drugie koniecznie jogurt słodzony owocami, tylko takie kupuję bo wolę dobre cukry a nie słodziki.
a dziś dodatkowo maż zadbał i moją linię i właśnie jem słodką bułeczkę z budyniem
Nie zmuszaj się do niczego! Musli wcale nie jest takie extra, bo dużo w nim cukru. Na te jogurty "slodzone owocami" też trzeba uważać i dokładnie czytać etykiety. Ja w ogóle zrezygnowałam z jogurtów z owocami, ponieważ kiedyś trafiłam na artykuł, w którym było napisane, ile tak na prawdę te "zdrowe" jogurty mają w sobie cukru. W małym kubeczku może byc ich z 5!!! Masakra jakaś...
134 2012-09-24 14:26:40 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-09-24 14:36:31)
A ja zajadam się produktem o nazwie: spam
Absolutnie hit żywieniowy, problem tylko z tym iż muszę go sobie sama ugotować i upiec. Wyniki prozdrowotne jednak są ogromne.
Ja bardzo lubie płatki owsiane z jogurtem, albo mlekiem. Do tego też bardzo czesto dodaje sobie owoców senozowych. I mam pyszne i zdrowe sniadanie.
dzisiaj zjadłam bułeczkę razową z pastą z makreli własnej roboty
to ja dzisiaj zaszalałam
mój kochany zrobił mi omlet z papryką, pomidorami i serem - pycha!
A ja odkryłam coś takiego, co się nazywa popping z amarantusa. Moje nowe ulubione śniadanie to teraz miska pełna poppingu, łyżka ksylitolu (nie jadam cukru) i opakowanie jogurtu naturalnego. Jest mega smaczne, ma lekką konsystencję... polecam!
A ja odkryłam coś takiego, co się nazywa popping z amarantusa. Moje nowe ulubione śniadanie to teraz miska pełna poppingu, łyżka ksylitolu (nie jadam cukru) i opakowanie jogurtu naturalnego. Jest mega smaczne, ma lekką konsystencję... polecam!
Ten cały popping przypomina mi quinoa'ę - inaczej komosę ryżową. Z tego co się orientuję, to oba produkty należą do pseudozbóż (bardzo bogate w skrobię).
hm, być może takie tosty:
jedno jajko, 3 płaskie łyżki mąki, plaster sera pokrojony w kostkę, z dwie pieczarki też w kostkę...właściwie można dawać, co się chce, no ale jajko, mąka i ser to obowiązkowo!
musli szybko może się znudzić. dlatego proponuję różnicować jego skład np. dodając codziennie inna suszone owoce: daktyle, żurawinę, banan, jagody.
No i raz musli owsiane, raz chrupkie, raz otręby granulowane, raz zwykłe "żytnie".
A jakieś swoje ulubione płatki macie na śniadanie ? Ja lubię próbowac nowych smaków, nowe odkrycie gronola z granatem
co rozumiesz pod pojęciem dobre cukry? Zaciekawiło mnie to bardzo
144 2012-09-28 16:16:33 Ostatnio edytowany przez adlernewman (2012-09-28 16:17:28)
Sniadanie to mus, inaczej bym przy biurku wymekala o 11! Nie jestem za bardzo wyrafinowana, ale chyba dietetycznie sa zbalansowane:
-jajko na miekko, kromka chleba pelnoziarnistego, jablko, czarna kawa
-jajecznica, glilowany pomidor, kawa
-muesli z jogurtem i pol banana, kawa
-salatka owocowa, kawa (a jak! musze sie obudzic o 7 rano!)
W weekendy czasem sobie zaszaleje i robie amerykanskie nalesniki z bekonem i syropem klonowym, albo pelnoziarniste muffinki, albo omlet z szynka czy nawet (ulala..) jajka benedyktynskie czy jajka zapiekane (oeufs en cocotte) z serem zoltym i smietanka. Te ostatnie tylko raz na miesiac bo maja niesamowita ilosc tluszczu i mi zle na zaladku siedza
A jezeli chodzi o platki to wole muesli, otreby, weetabix niz jakies kukurydziane czy ryzowe z tona cukru i czekolada- po prostu nie lubie, mdla mnie.
A jezeli chodzi o platki to wole muesli, otreby, weetabix niz jakies kukurydziane czy ryzowe z tona cukru i czekolada- po prostu nie lubie, mdla mnie.
Przecież nie wszystkie musli są z cukrem, np. musli Lo, są bez cukru i w kilku wersjach (więc nie są nudne). Przykładowy skład, z płatków, które mam w domu: Płatki 64,4%: (owsiane, pszenne) inulina 5,6%, mieszanka owoców 30%: daktyl suszony (daktyl, mąka ryżowa), brzoskwinia suszona (brzoskwinia, mąka ryżowa), figa suszona (figa, mąka ryżowa), morela suszona (morela, mąka ryżowa), rodzynka, śliwka suszona (śliwka, mąka ryżowa).
I pierwszy raz słyszę aby otręby były z cukrem??? Zwłaszcza wysokobłonnikowe! 100% otrąb.
Ale po części zgodzę się z Tobą, jest wiele produktów na rynku, które są dodatkowo słodzone.
To dobry skład! A jakie masz te otręby wysokobłonnikowe ?
adlernewman napisał/a:A jezeli chodzi o platki to wole muesli, otreby, weetabix niz jakies kukurydziane czy ryzowe z tona cukru i czekolada- po prostu nie lubie, mdla mnie.
I pierwszy raz słyszę aby otręby były z cukrem??? Zwłaszcza wysokobłonnikowe! 100% otrąb.
Ale po części zgodzę się z Tobą, jest wiele produktów na rynku, które są dodatkowo słodzone.
Wyraznie napisalam, ze muesli, otreby i weetabix lubie. Wlasnie dlatego, ze nie ma w nich dodatkowego cukru.
Ja tylko nie znosze tych ryzowych i kukurydzianych, ktorych tak pelno na rynku, i do ktorych dodaja tony cukru i czasem nawet czekolade. Czekolada na sniadanie? Nie, dzieki, ale nie...
A macie pomysły na jakieś dobre tosty? Co do nich włożyć? Ostatnio mam potrzebę zjeść jakieś konkretne i ciepłe śniadanie, ale parówki, jajecznice odpadają i pomyślałam o tostach...
możesz warzywa: brokuły, cukinia, papryka
A ja proponuję tosty z serem pleśniowym i jako dodatek na talerzu dżem żurawinowy. Spróbuj myślę, że ci posmakuje, moja cała rodzinka za nimi przepada.
Dzisiaj jadłam tradycyjnie owsiankę. Ale ktoś otworzył temat o tostach i jutro będą dla rodzinki tosty
Nawet jeśli jesz "zdrowe rzeczy", warto sprawdzić jakiego są pochodzenia. co z tego, że rano zjemy sobie jajko, jeżeli jest ono z olbrzymiej fermy, na której o kury się nie dba. co z tego, że kupimy sobie owoc, jeśli będzie on pryskany. Polecam poczytanie o tym w necie, dzięki temu będziesz bardziej świadomie dobierała sobie posiłki i produkty
Dlaczego tak niewiele z Was nie je starej, dobrej owsiance, którą nazywa się królewskim śniadaniem? Jej przygotowanie zajmuje może 15 min a jest zdrowa, pożywna i lekkostrawna.
Mussli? No tak, ale nie cornflakes tylko prawdziwe, porządne mussli. Jecie? Czy np. wiecie czym jest granola?
Ja owsianke jem czasem na obiad / kolacje.
hmm dzis na sniadanie jadłam kanapki z dżemem, zazwyczaj jem kanapki, rózne bo nie mam rano czasu, wazne zeby cos rano przed wyjsciem zjesc
ryż z warzywami , jajka na miękko, płatki na mleku vitness, jajejcznica, kanapki z wędlina, serem, pasztetem i na to ogórek, pomidor to zależy co jest w lodówce, omlety, parówki. kakao, kefir, jogurt, czasem zupy by się rozgrzać, zdarza się też że po prostu nie jem bo nie mogę np na kacu
157 2012-10-30 00:52:44 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-03-10 23:18:56)
Mussli? No tak, ale nie cornflakes tylko prawdziwe, porządne mussli. Jecie? Czy np. wiecie czym jest granola?
Granola -rodzaj przekaski -wytwarzana jest z pełnych ziaren zbóż i zachowuje wszystkie cenne składniki w nich zawarte, a więc witaminy z grupy B, białko roślinne i minerałów takich jak fosfor, magnez żelazo oraz cynk.
Granola jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego- Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40g błonnika dziennie
Błonnik pokarmowy, spożywany w ramach zbilansowanej diety, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza dzięki temu uczucie głody, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Podstawą Granoli jest pełne ziarno owsa. Ma ono wyższą wartość odżywczą w porównaniu do innych zbóż, szczególnie pszenicy i żyta.
W tłuszczu owsianym przeważają kwasy tłuszczowe nienasycone takie jak oleinowy i linolenowy.
zrodlo:
wstawianie linków jest niezgodne z regulaminem
Jem, uwiebiam na sniadanie i nie tylko
Wiecie, ja byłam na Dukanie (właściwie to wciąż jestem, szczęśliwie w 4 fazie, szczęśliwie lżejsza o 25 kg ) i nauczyłam się czegoś na tej diecie... Śniadanie jest KOSMICZNIE ważne, dlatego obecnie moje składa się właściwie zawsze z 2 kromek chleba razowego (białe pieczywo jem baaardzo sporadycznie, może 1-2 razy w miesiącu jak przyjdzie ochota) z szynką, serem i warzywkiem na wierzch
Do tego kawa lub herbata. Co zabawniejsze, nie czuję znudzenia takim śniadaniem. Może czasem po prostu mam ochotę na coś innego, wtedy zwykle jest to jajecznica albo bonusowo serek wiejski.
Śniadanie musi być lekkie, ale i pożywne
Witajcie;) Mam taki problem odnośnie śniadania tzn nie potrafię nic przełknąć kiedy wstaje. Piję tylko kawe i wychodzę do pracy. Dodam, że wstaje ok.4.40. Chciałabym zacząć jednak jeść coś, jednak nie wiem co moj żołądek może przyjąć tak wcześnie. Czy ktoś z was też wstaje o tak wczesnej godzinie?
ja na sniadanie jadam roznie: dwie kanapki ( zamiennie z serem, jajkiem na twardo)/ parowki sojowe/ jajka na miekko.
na cos lekkiego na sniadanie to moze jakies pieczywo typu waza i np serek wiejski?albo jakies ciastko owsiane ?
Hmm nigdy nie myślałam o tym, żeby ciastka owsiane jeść na śniadanie, ale może to nie taki zły pomysł? Spróbuje może w takim razie;)
Ja od pewnego czasu nie jem, bo jest mi nie dobrze.
Ja nie jem w domu, ale zaraz po przyjściu do pracy - w domu jeszcze nie mam ochoty, ale wiem, że śniadanie jest ważne.
Kilka tygodni temu zmieniłam śniadaniowe menu na bardzo zróżnicowane. Dziś na przykład zrobiłam sobie omlet z cukinią, cebulką, szczypiorkiem, serem i pomidorami. Podobne omlety robię często, dodaję do nich np. szczypiorek i pieczarki lub pomidory i oliwki. Oprócz tego zaczęłam jeść owsiankę z owocami, jogurt z musli i zarodkami pszennymi lub zwykłe tosty z serem. Moje śniadanie to chwila dla mnie, czas na rozplanowanie dnia i celebrację posiłku .
najczęściej jem oswiankę z owocami, np banana, śliwki, teraz maliny wcześniej truskawki, do tego cynamon na trawienie
mleko 0,5% i musli własnej roboty (siemię lniane, pestki dyni i słoecznika, nasiona goji, migdały, cynamon)
Kanapka z domowej roboty chlebem (sama piekę)+masło+wędlina
Ja jadam owsiankę prawie codziennie w wersji z jabłkiem, cynamonem lub borówkami. Wrzucam też często orzechy i inne nasiona. Uwielbiam pychota. Jak mam chwile to smażę placki owsiane bez grama mąki wszyscy moi znajomi je uwielbiają
Najczęściej jogurt naturalny z musli, bananem, cynamonem i miodem. Uwielbiam.;) Jak mam ochotę dodaje inne owoce.
Zazwyczaj kanaki z pomidorem lub ogórkiem. Czasem zdarza mi się zjeść płatki na mleku, ale jakąś wielką fanką musli to nie jestem
musli - ale takie własnej roboty , nie gotowe z kartonika, w którym jest mnóstwo cukru. Mieszam wszystkiego po trochu łatki owsiane górskie, otreby zytnie, siemię lniane zmielone, pestki słonecznika, dyni,sezam,orzechy, rodzynki, banan pokrojowy w plasterki, odrobina cynamonu wszystko zalewam kefirem lub jogurtem naturalnym. Smacznego:)
W ostatnie upały - zblendowany owoc, np. banan czy truskawki, mleko i otręby, owsianka, nasiona...
Ostatnio często tosty z serem/mozarellą, jakąś wędliną, parpyką...
- jajecznica z szynką i szczypiorkiem (czasem dodam pieczarki jak mam)
- omlet z szynką i pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym (zależy co mam )
- chlebek z szynką i pomidorem
- twarożek na słodko z chlebem
- naleśniki (no to akurat średnio zdrowe )
- płatki z mlekiem/jogurtem
- pomidor pokrojony w kostkę z jogurtem naturalnym
- jajco na miękko, gdy mam czas i chęć, choć przeważnie wychodzi mi na twardo
- grzanki z pomidorem, szynką i mozzarellą - zapiekane (grillowane?) w piekarniku - to to w ogóle miodzio jest
Jeżu kolczasty, ile ja pomidorów jem...
Niestety nie pamiętam, co dziś na śniadanie jadłam
płatki owsiane z rodzynkami i orzechami, latem z owocami
teraz jak robi się zimno to świetnie sprawdza się kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem lub imbirem (fantastycznie rozgrzewa i trzyma wirusy z daleka), czasem dodaję jeszcze rodzynki lub inne bakalie, albo dosładzam miodem
Ja wstaję około 5:00, czasem wcześniej, czasem później ..
Niezależnie jednak od godziny - zawsze przed wyjściem jem śniadanie i piję kawę.
Najczęściej to kanapki (nie jestem wybredna - ze wszystkim co znajdę w lodówce: dżem, miód, ogórek, pomidor, wędlina itd).
Żałuję jednak że nie chce mi się wcześnie rano przygotowywać ciepłego posiłku, bo podobno organizm traci energię na ogrzanie zimnego posiłku - i przez to tracimy energię w ciągu dnia..
Ja mam problemy z jedzeniem wcześnie rano, bo się czuję potem zmulona cały dzień. Godzina 7 to jest najwcześniej kiedy jestem w stanie normalnie zjeść śniadanie.
W tej chwili postanowiłam przestać jest cukry proste w dużych ilościach. Czasem sobie tylko pozwalam do śniadania pod postacią owoców, albo odrobiną miodu (jakaś 1/4 łyżeczki). Przestałam wpierniczać cukier i czuję się świetnie. Nie jem też chleba, makaronu, ryżu, ziemniaków. Tylko mięso, ryby, jaja, nabiał (głównie chudy, ale bez przesady) i warzywa - robię dużo sałatek, warzyw duszonych, pieczonych itd.
Na śniadanie jem twaróg chudy wymieszany ze zwykłym jogurtem i niedużą ilością rodzynek, czasem jajecznicę albo jaka sadzone, zapiekany ser (np. camembert), czasem mandarynki. Kawy nie piję, ale czarną herbatę lubię
Ja jem zwykle owsiankę na mleku z owocami i pestkami słonecznika
Dzisiaj zjadłam krokiety ^^ bo uwielbiam ^^
hmmm a też często jem kanapki z ogórkiem , serkiem żółtym; wędliną
jajecznice, płatki śniadaniowe
Kawka na początek a potem kopytka odgrzewane na masełku.
Do tego polewa ze śmietanką na słodko.
moje śniadanie to ostatnio rogalik maślany z masełkiem i herbatka :-)
Sadzone z tostem z chleba pełnoziarnistego Z dużą ilością bazylii i oregano oraz pieprzu ziołowego.
Na co dzień jem owsiankę z płatków owsianych i żytnich, do tego zmielone siemię lniane, migdały, orzechy, żurawina, suszone śliwki, pestki dyni, ziarna sezamu, rodzynki, daktyle, figi (ogólnie dużo bakalii). Gotuję wieczorem 2 - 3 porcje. Rano dokładam jogurt jeśli ma być na zimno, albo gorące mleko. Pyszne i sycące. W weekendy robię szwedzki stół i każdy je to, co najbardziej lubi. Polecam szczególnie dzieciom, bo mogą sobie same skomponować ulubione śniadanko
Ja na śniadanie jem owsiankę z różnymi bakaliami/miodem/jabłkami, albo jakieś kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z twarogiem, jajko/jajecznicę. Rano staram się zjeść dużo. I rzeczywiście długo nie odczuwam głodu i jej w ciągu dnia znacznie mniej niż wtedy, gdy śniadań nie jadłam.
Ja od zawsze uwielbiałam Musli. Czasem robię je sama, ale nie zawsze mam na to czas, a w sklepach nie jest łatwo znaleźć np niesłodzone - jakiś czas temu wpadłam na musli LO od Sante - są naprawdę smaczne, ewentualnie zamiast musli jem koktajl z banana i mleka do którego dodaję otręby.
Ostatnio koktaile ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, do tego banan, łyżka otrąb żytnich, 3 łyżki płatków owsianych, trochę cynamonu, słonecznik, migdały lub jakieś orzechy jak mam. Wszystko to miksuję razem. Taki koktail "trzyma" mnie do obiadu.
Jedną z moich ulubionych kombinacji jest sałatka [proporcje sobie sama dobierasz nie wiem ile jesz]:
- soczewica czerwona oczywiście gotowana
- jajko na twardo
- śliwki suszone
- opcjonalnie kiełki [nie każdy lubi nietypowe łączenia smaków]
- sos to łyżeczka mała majonezu, duża łyżka jogurtu naturalnego [czasami zamiast tego dodaję troszkę oliwy z oliwek]
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Albo jajko, śliwka suszona, szczypiorek, sól, pieprz i do tego kromka chleba
Bardzo dobry w kompozycjach na słono ale i na słodko jest pęczak
188 2014-02-06 17:45:50 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-06 18:16:20)
Ja na śniadanie uwielbiam kanapki z pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego masłem orzechowym albo jako zamiennik mieszanke otrębów, jagód Goji oraz jogurtu. Próbował tych produktów wielu różnych firm, ale najbardziej do gustu przypadła mi firma spam, mają naprawdę pyszne masło orzechowe oraz otręby owsiane.
189 2014-02-06 20:07:49 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-02-06 22:32:21)
a ja jogurt z musli spam rózne warianty ale najchętniej z jagodami goji
Witajcie,
Ja ze względu, że jestem na diecie jem:
- musli z mlekiem 0,5% (polecam sprawdzić musli co zawiera, ponieważ większość z nich zawiera dodatkowy cukier i produkty pszenne)
- kanapkę z pełnoziarnistego chleba, z szyneczką i jakimś warzywkiem => pomidorek lub ogórek
- jogurt naturalny
No i oczywiście kawa
musli z jogurtem, jajecznica z bazylią, omlet z kiełkami, kanapki z serem lazur lub jakimś innym
2 jajka sadzone(dużo przypraw) i sałatka pomidorowo ogórkowo cebulowa - super syci:)
otręby owsiane z bananem i bakaliami i oczywiście jogurtem - też długo trzyma:)
Kassandra za to, ze je takie musli bezcukrowe jak ja, dostała bana, no nieźle sante robi dobre rzeczy, to nie, banujmy ich ;p niech ludzie wiedza, że komuś przeszkadza, by ta firma mogła mieć jakieś pochwały. Ja tam wcinam ich produkty i nie będę się z tym kryła
194 2014-02-18 18:38:47 Ostatnio edytowany przez Emilia (2014-02-18 18:40:10)
A skąd ty wiesz, za co dostała bana, skoro zarejestrowałaś się, kiedy ona już miała ban? Ona go dostała za spamowanie a nie za lubienie, co innego jak użytkowniczka z długim stażem na forum i dobrymi postami coś pochwali, a co innego jak się spamer rejestruje tylko po to, żeby robić pseudomarketing szeptany. Jak ktoś w każdym poście szerzy opinie, jaka to dana marka jest zarąbista to niech się nie dziwi, że ma bana. A ciebie zgłaszam do moderatorek na obserwację. Mogę się założyć, że jesteście ze zbanowaną użytkowniczką tą samą osobą.
Edit: Ludziom przeszkadza robienie im wody z mózgu przez takie osobniczki jak ty, a nie to, że firma jest chwalona. Poza tym w tej chwili dla mnie Sante jest na cenzurowanym, co to za badziewna marka, skoro się musi uciekać do takich rzeczy jak spamowanie po forach...
zazwyczaj rano mam problemy z jedzeniem,ale staram się;) najszybciej,żeby było na ciepło,tosty z szynką,serem,dżemem. jajecznicę czasem,płatki kukurydziane, kanapki z opiekacza.Do tego dorzucam pomidory,ogórki liub inne warzywa, które akrat mam w lodówce.