Witajcie. Do tego czasu litrami pochłaniałam kawę rozpuszczalną, ale jak tak sobie poczytałam to się okazało, że jest ona strasznie niezdrowa. W związku z tym muszę się przenieść na kawę parzoną. Wiem, że na świecie są dwa gatunki kaw - arabica i robusta. Której kawy w składzie powinno być więcej arabiki czy robusty? Która jest zdrowsza i smaczniejsza? Poza tym jak lepiej przyrządzać kawę? W ekspresie czy normalnie zaparzać w filiżance?
Ja wolę arabicę bo delikatniejsza. Robusta jest mocniej palona i w Polsce popularniejsza. Robię w zaparzaczu.
"Wszystko jest trudne, nim stanie się proste" - Margaret Fuller
Ja również kocham kawę! Nie ma porównania, bez dwóch zdań lepsza jest Arabica. Oczywiście nie krytykuje Robusty bo to właśnie ona jest bardziej popularna i łatwiej dostępna w dzisiejszych czasach. Ale jeśli komuś zależy na jakości to Arabica jest zdrowsza zawiera mniej kofeiny i moim zdaniem jest lepsza w smaku, ma również wspaniały aromat. Ja lubię bardzo kawę świeżo mieloną i parzoną w ekspresie. Nie zawsze mam czas żeby taką robić. Ale jak już pić to ze smakiem!
patrząc na to ile kaw posiada w skłądzie dopuszczalną norme ochratoksyny uważam że kawa świeżo zmielona w młynku w domku jest najlepszą i najzdrowszą kawą. Nie lubie tych zwykłych ze względu na duża ilośc chemii w nich. W rozpuszczalnych to jest może z 60% kawy a reszta to...?
5 2012-08-24 12:37:50 Ostatnio edytowany przez november (2012-08-24 12:44:16)
Nie do końca się zgodzę z tym, co zostało powiedziane wcześniej na temat obu gatunków kaw. Są to kawy zupełnie inne - o innym charakterze i smaku. Ale nie można powiedzieć, że robusta jest najczęściej spotykana bo jest to nieprawda. To, że kawa ta szybciej daje owoce i jest ogólnie łatwiejsza w uprawie (zatem przede wszystkim tańsza) wcale nie znaczy, że zalewa rynek czy coś. Każdy barista Wam powie, że robusty nie da się tak łatwo kupić (mówię o osobach, które zbyt na kawie się nie znają i nie wiedzą, gdzie kupować dobrą kawę). Dlaczego? To jest bardzo proste - robusta jest po prostu bardzo gorzka i trudno jest ją pić. Trudno jest ją spotkać z dopiskiem "100 proc. robusta"... Dlatego najczęściej spotyka się mieszanki arabiki i robusty w różnych proporcjach. Często też, o czym się mało kiedy mówi, nawet kawy reklamowane jako 100 proc. arabiki to... także mieszanki. Z jakiego powodu? Bo w Polsce jest mała wiedza o kawie a arabika jest postrzegana - nie wiedzieć czemu - jako kawa lepsza. Stąd taki marketingowy chwyt. Tak naprawdę to robusta ma nie tylko więcej kofeiny, zatem faktycznie można odczuć pobudzenie (choć działanie kofeiny to też kilka ciekawych mitów), ale też jest bardziej aromatyczna i ma bardziej wyrazisty smak. Jest niestety niedoceniana właśnie przez wzgląd na goryczkę. Poza tym, mówiąc o gatunkach kaw, to istnieje kilkadziesiąt ich podgatunków, i myślę, że dopiero o nich mówiąc można mówić o lepszym, czy gorszym smaku (choć to w dalszym ciągu kwestia gustu). Można tam odróżniać posmak winogron, wanilii, wina, owoców - dosłownie dziesiątki różnych smaków (nie sztucznych oczywiście).
No i pozostaje też kwestia picia kawy. Osobiście nie znoszę kawy "po turecku" czyli zaparzanej wrzątkiem z czajnika. Moim zdaniem kupowanie nawet najlepszej i drogiej kawy, żeby ją zmielić i zalać wodą z czajnika to nonsens i strata kasy. Po prostu pełnego smaku kawy nie da się uzyskać przy pomocy gorącej wody (abstrahując od tego, że kawa nie parzy się najlepiej wrzącą wodą) bo większość substancji smakowych i aromatycznych zawartych w kawie nie rozpuszcza się w wodzie... Idąc dalej - jeśli chcesz kupić dobrą kawę i naprawdę sprawdzić jej smak, to zrób to w ekspresie. Nie przelewówce, tylko ciśnieniowym. Substancje oleiste z kawy można tylko wycisnąć.
Ja nie potrafię pić innej kawy niż ekspresu. A ta delikatna crema - mmm.. uwielbiam z rana:)
Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki <mniam mniam>
Wolę arabicę, jest delikatniejsza ; )
ja się przestawiłem na Cellini i jestem zadowolony. Różnica w smaku jest ogromna w porównaniu do np primy. Co do ekspresu to nie stać mnie na to wiem że z tego kawa jest najlepsza ale na razie trzymam się czajnika
Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki
<mniam mniam>
To fakt, nie próbowałam kawy z kawiarki - być może także jest dobra. Na pewno jednak nie odsłania całego bukietu smakowego, bo bez ciśnienia nie wydobędzie się substancji oleistych.
Być może spróbuję kawy z kawiarki.
10 2012-08-25 11:56:08 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2012-08-25 11:56:21)
Catwoman napisał/a:Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki
<mniam mniam>
To fakt, nie próbowałam kawy z kawiarki - być może także jest dobra. Na pewno jednak nie odsłania całego bukietu smakowego, bo bez ciśnienia nie wydobędzie się substancji oleistych.
Być może spróbuję kawy z kawiarki.
Zapoznaj się z tym jak działa kawiarka Kawa z kawiarki jest również jakby....gęściejsza, aromat niesamowity że o smaku nie wspomnę:)
fakt kawiarnie robią cudowne kawy ale i na stacji ostatnio dostałem naprawde świetną kawe, aż byłem w szoku ale zależy jaką kawe jeszcze maja, próbowałem raz jacobsa w kawiarni a raz cellini i cellini wygrała w smaku i aromacie.
To też chyba kwestia gustu
ależ na stracjach mają świetne kawy! tylko wolę mieć dobry przepis na dobrą kawę, którą mogę sobie sama w każdej chwili zrobic.
13 2012-08-26 12:35:48 Ostatnio edytowany przez november (2012-08-26 12:36:17)
Odnoszę wrażenie, że werp to fake dla reklamy kawy...;/
November fajnie to napisałaś
Ostatnio trafiłam do palarni kawy, gdzie podczas wypalania, właściciel opowiadał o kawach. Z tego co zrozumiałam robusta ma więcej kofeiny i to jest podstawowa różnica między tym gatunkiem, a arabicą. Poza tym i tak w większości dostępne są mieszanki
Ten kto chwali expres do kawy chyba nigdy nie pił kawy z kawiarki
<mniam mniam>
Jestem tego samego zdania! Szczęśliwy traf sprawił, że ekspres mi się zepsuł i teraz się delektuję kawą z kawiarki - pycha
Czysta arabica świeżo zmielona to marzenie, smakuje wyśmienicie bez kawiarki. Kupiłam sobie taki młynek z żarnami - ręczny. Samo mielenie kawy stało się przyjemnością!
Arabika to lepszy gatunek ziaren:)
oczywiście przychylam się do wypowiedzi poprzedniczek - świeżo mielona.... pycha!!!
Co do smaku to uważam, żę każdy powinien po prostu spróbować jednej i drugiej, żeby przekonać się, która jest smaczniejsza, więc to pytanie jest dla mnie dziwne A o parzeniu kawy to całe książki napisano, polecam Ci zajrzeć na jakąś stronę dla specjalistów w tej dziedzinie
19 2013-04-03 15:29:21 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-04-03 15:44:14)
Ja preferuję mieszanki w których jest przewaga robusty a nie arabiki. Arabika ma miły przyjemnyaromat, ale nie daje tzw. kopa. A rano właśnie tego wymagam od kawy, żeby mnie pobudziła i do tego była pyszna. I przychylam się też do grona popierającego link, bo inaczej się tej pysznejesencji nie wyciągnie z kawy. Fakt, kawiarka jest też przydatnym gadżetem, ale nie przebije dobregoekspresu. Przynajmniej według moich kubków smakowych.
ja nie o smaku kawy , tylko o KAWIARCE pare slow.
Otoz jesli chodzi o kawiarki, to te z aluminium sa szkodliwe dla zdrowia i odradzam ich uzywanie !
"Zaczynamy od podstawowego podziału kawy na Arabicę i Robustę.
Ta pierwsza jest bardziej łagodna, jej odmiany pochodzą z Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej i Afryki.
Robustę uprawia się w Wietnamie, Indiach i Indonezji.
Arabica versus Robusta
Robusta zawiera dwa razy tyle kofeiny, co Arabica.
Ziarna Arabiki są większe i bardziej podłużne.
Ziarna Robusty są mniejsze i okrągłe.
Bruzda, czyli to, co wygląda jak pęknięcie w ziarnie, w Arabice może być zakrzywione, w ziarnie Robusty jest zawsze proste.
Kawy jednorodne versus mieszanki
Kawy jednorodne to takie, które składają się z jednego rodzaju ziarna, pochodzącego z jednej plantacji i konkretnego regionu. Z nich powstają mieszanki, które najczęściej używa się do przygotowania espresso lub kawy w kafetierce, tzw. "mokka".
W mieszance zwykle przeważają odmiany Arabiki. Włosi chętnie dodają do nich ziarna Robusty, ale maksymalnie 50% calej mieszanki. Nie pija się samej Robusty, ponieważ jej bardzo specyficzny smak to ziemistość, popiół oraz bardzo wysoka, drażniąca wręcz, gorycz."
informacje podane za Liską z Whiteplate.
Zdecydowanie Robusta
23 2014-01-02 17:21:38 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-01-02 17:59:47)
a czy najlepsza tzn najzdrowsza? bo jeśli tak to polecam artykul na hellozdrowie Link do komercyjnej strony internetowej usunięty.
Jeśli chcesz się czymś podzielić, to skopiuj fragmenty tekstu i podaj źródło - nie wklejaj linków.
A zielona kawa (niepalona)? Pił to ktoś? Jakie efekty?
Zielonej kawy nie piłam, ale mnie szczerze mówiąc nie kusi Jeśli natomiast chodzi o normalną kawę to... cóż, lubię mieć różnorodność, więc posiadam kawiarkę oraz ekspres Nespresso. Z Nespresso idzie szybciej, nie muszę czekać aż się kawa zrobi, a i smak i aromat jest całkiem niezły. Kawiarka ma tę zaletę, że mogę sobie wybrać inną kawę niż tę, którą oferuje Nespresso. Jednak najlepsza jest kawa z porządnego ekspresu baristy, tylko weź sobie człowieku takiego kloca wstaw do kuchni, czekaj aż się nagrzeje i czyść po użyciu...
Co do pytania arabica, czy robusta: ja wolę arabicę, nie lubię goryczy.
Napiszę trochę obok tematu, bo chciałbym wytłumaczyć dlaczego pije kawe "po turecku". Otóż miałem ekspres i to pierdzidełko sączyło mi kawe nie jeden raz, ale ani to nie miało AROMATU, ani jakiegoś wyjątkowego smaku. Oddałem córce,gdzie był pożądany i jest chwalony od dwóch lat. Następny był przelewowy, nawet dośc markowy jakiejś firmy na S.. i to była katastrofa... , śmierdział plastikiem nie do wytrzymania, nawet po pół roku... Poszedł do kosza...
Teraz parzę w szklance kawę, którą sam mielę; jest super..jest aromat, jest smak..
Przeleciałem różne firmy od kawy, od pięciu do 30-40 zł za 250 gram. O dziwo, moj smak wybral nie te najdroższe, ale firmę raczej z dolnej półki cenowej, nie tchibo, nie jacobs, Lavazza itp. Jest to francuska marka SATI. Można wybrać arabicę lub robustę, oczywiście ziarniste.. Są także aromatyzowane, czekoladowa lub wanilia, ale niezbyt mi dopasowały.
Jeszcze pare słów o ekspresach. Podawany jest zawsze taki parametr jak ciśnienie, 5 , czy 10 , czy15 atmosfer; im więcej tym lepiej. Otóż nie bardzo widać sens w tym by ciśnienie było jaknajwiększe. W domyśle jest to ciśnienie pod jakim jest przetłaczana warstwa kawy w pojemniczku ekspresu. Tymczasem warstwa zmielonej kawy w żadnym razie nie wymaga jakiegoś monstrualnego ciśnienia pary do przetłoczenia ponieważ stanowi niejako gęste sito, przez które para wodna przechodzi bez większych oporów. Zatem, moim zdaniem, to nie ciśnienie stanowi o jakości parzenia a tempratura pary, która może być większa niż temperatura wrzenia wody - 100 st C, może sięgać 200-250 stopni C. Taka temperatura niekoniecznie musi być optymalna dla smaku, a szczególnie dla aromatu kawy.
Jednakże pozostaje zagadką, dlaczego ekspresówka parzona przez baristÓW w dużych ekspresach jest taka dobra :-)
Pozdrawiam Szan. Koleżanki
Pierre Doliński
Jestem fanką arabiki, wydaje mi się ona smaczniejsza, bardziej aromatyczna i mniej gorzka. Ale za to słyszałam, że arabica ma mniejszą zawartość kofeiny - nie wiem, czy to prawda, pewnie zależy od gatunku. Jeśli chodzi o sposób zaparzania, to nigdy nie lubiłam tych pływających fusów... Znajomy polecił mi następujący sposób parzenia - jest tak specjalny "lejek", w który wkłada się filtr taki jak do ekspresu przelewowego i działa to w zasadzie w ten sam sposób. Ten "lejek" stawia się na kubku i nasypuje kawę - zwykle trochę więcej niż wsypalibyśmy do szklanki - bo woda tylko "przeleci" przez fusy i nie będzie się długo parzyła. Kawę na filtrze zalewamy wrzątkiem i ona sobie spokojnie przepływa przez kawę, wydobywając jej smak i aromat, a na filtrze zostają fusy i pianka. Kawa parzona w ten sposób jest aromatyczna i bardzo delikatna! Polecam.
Prawda. Dlatego np. jak kupujesz ziarna do espresso to najczęściej jest to robusta, a nie arabica.
29 2015-02-12 11:19:35 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2015-02-12 12:01:11)
Jeśli już w mieszankach do ekspresu jest robusta, to jest jej mały procent. Dodaje się ją, żeby kawa była gęstsza i mocniejsza, bo robusta ma więcej kofeiny niż arabica.
Jeśli chodzi o zaparzanie, to jak kto lubi... Jeśli lubi się wypić kubek czarnej kawy, to lepiej kupować taką, do tradycyjnego zaparzania w kubku (informacje są zawsze na opakowaniu). Głównie będzie to 100% arabica, albo taką wybierać, bo jest smaczniejsza:)
Ja mam ekspres automatyczny, bo z duzego kubka wolę pić herbatę. Poza tym czytałam, że kawa zalewana wrzątkiem jest niezdrowa, bo taka temp. wypłukuje z kawy toksyny, które są szkodliwe dla układu trawienia. Woda powinna mieć między 90-95 st.C. Poza tym powinna mieć kontakt z kawą nie dłużej niż 30 sek. No i najlepiej, jeśli przechodzi pod ciśnieniem. To przepis na idealne espresso (to chyba Włosi opracowali). Aha, no i ilość kawy jakaś tam... W każdym razie to wszystko robi ekspres, a ja tylko piję sobie smaczną kawkę. Aha. No bo właśnie jeszcze kawa jest ważna, bo nawet wypasiony automat z byle czego smacznej kawy nie zrobi. No więc ja właśnie kupuję sobie do ekspresu taką mieszankęz dodatkiem robusty w sklepie [spam]. Zresztą to ich kawa: Caprissimo Fragrante. Uważam, że zawsze trzeba popróbować, a jak się nie spodoba, to można próbować dalej...... nawet te poszukiwania mogą być interesujące:)
Jak dla mnie tylko 100% Arabica. Wcześniej piłam głównie jakieś mieszanki i dlatego kawa mi nie smakowała. Arabica trafia w moje upodobania i też korzystam z kawiarki. Mam taką do robienia cappuccino i latte, bo w sumie najbardziej mi smakują kawy z mlekiem. Ostatnio zasmakowały mi kawy smakowe na bazie ziaren Kolumbia Excelso.
Zdecydowanie arabica . Kaw z domieszką robusty nie lubię, są za mocne, za ciężkie, takie "prymitywne". Od lat jestem wierna Lavazzie, klasycznej, w złotym opakowaniu. Parzę ją w ekspresie ciśnieniowym i czasem w kawiarce, choć jednak dobra kawa z dobrego ekspresu to doznanie niepowtarzalne. Mam swój rytuał: codziennie koło południa siadam z filiżanką espresso i rogalikiem przed netem i mam chwilkę dla siebie, żeby poprzeglądać swoje ulubione serwisy
. Nie wiem dlaczego, ale sama nazwa "arabica" kojarzy mi się z elegancją, dostojnością i wyjątkowością, a "robusta" z Primą z Biedronki
.
Moim zdaniem zdecydowanie Arabica. Nie dawno zamawiałam kawę ze strony firmy Sabro Jestem zachwycona smakiem i zapachem. Dokładnie jest to kawa Kawa Ziarnista "Pellini Top" 1 kg. Zamówiłam na próbę ale już chyba przy niej zostanę. Polecam.
Ja ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w pokazach dot. kawy i odpowiadając na podobne pytanie Pan stwierdził, aby nie wierzyć w napisy Arabica itd. Powiedział jasno, że kawa nie jest równa kawie i może być tak samo dobra Arabica, jak i bardzo słaba Arabica, tak samo z Robusta. Ja proponuję znaleźć sobie swoją ulubioną kawę, bo jednym smakuje to, innym coś innego Czasami też trzeba odkryć pewien smak. Pamiętam, jak moja koleżanka lubiła najtańszą kawę znanej marki
była w niej zakochana, kiedy wszyscy inni mówili, że tego się nie da pić. Wszystko się zmieniło jak kupiła kawę kilka razy droższą - tamtej torebki w pracy już nigdy nie dokończyła.
A co do metod to fakt... Kawa rozpuszczalna, sypana, świeżo mielona, z kawiarki, z przyprawami to już zupełnie inna para kaloszy
Spróbujcie przepisów na kawę turecką albo kawę arabską z przyprawami - smacznego!
To zależy jaki smak kawy preferjesz Arabica jest popularna w Europie i najecześniej taka kawa znajduje się na naszych półkach w sklepie. Z kolei Robusta bardziej populara jest w Azji. Jest troszkę bardziej słodka i zawiera więcej kofeiny niż Arabica.
Ja zdecydowanie wolę Arabice, Robusta jest dla mnie zbyt kwaśna i w ogóle mi nie smakuje
Zdecydowanie Arabica. Robusta mi nie smakuje, jest kwaśna. W sprzedaży najczęściej dostępne są mieszanki.Każdy musi znaleźć swój smak. Warto spróbować też kawy z dodatkami, np. aromatycznymi przyprawami, cynamonem, kardamonem.
37 2017-09-12 17:29:08 Ostatnio edytowany przez vinnga (2018-05-03 16:36:02)
Istnieją różne mieszanki tych kaw. W różnej proporcji i z różnych rejonów świata. Trzeba spróbować i samemu wybrać swój smak. Kawa rozpuszczalna to paskudztwo. Mogą być mieszanki kawy arabiki z domieszką robusty SPAM. Można też spotkać kawę arabikę bez żadnych domieszek SPAM
Arabica z cynamonem - polecam
Dla mnie Arabica jest najlepsza. Piję taką importowaną z Kolumbii. Sprowadza ją sklep Fogo. Ogólnie Kawa ma bardzo wyraźny smak, intensywny oraz aromat owoców czarnej porzeczki. Pachnie cudownie! Smakuje tak samo. To ziarnista do zmielenia w młynku, co jest dla mnie idealnym rozwiązaniem bo uwielbiam świeżo zmieloną. Ostatnio przerzuciłam się właśnie na taką bo nasze sklepowe w ogóle mi nie smakują, mają zbyt wiele kwasu...
Ja również wolę Arabicę i to w całych ziarnach. Wolę sam zmielić kawę i mieć pewność, że to 100% kawa. Na początku miałem zaparzacz, ale ostatnio zainwestowałem w ekspres ciśnieniowy. Polecam jeśli się zastanawiacie czy warto kupić.
Na co dzień preferuję Arabicę, ale kiedy zależy mi na intensywnym smaku i większym pobudzeniu domieszka 20-40% Robusty, jest dla mnie jak znalazł. Poza tym lubię eksperymentować z kawą więc spróbuję... Każdej!
To sprawa bardzo indywidualna - zależy od tego, jaki smak nam bardziej odpowiada Ja akurat zdecydowanie wolę Arabicę, Robusta ma dla mnie za dużo goryczki. Moja ulubioną kupuję w Bearded Coffee, nazywa się Klingon. Wstaję rano w stanie zombie, a po kawce jak nowo narodzona
Ja bardzo lubię Arabicę. Robusta jest dla mnie za mocna. Z resztą mój nick COLOMBIA wziął się od jednej z moich ulubionych Arabiczek Smak takiej kawy o poranku - miodzio!
Myślę, że to kwestia gustu i preferencji kubków smakowych. Jednym bardziej podejdzie deliatniejsza kawa, a innym bardziej zasmakuje konkretny, czarny szatan
Ja lubię mieszankę tych dwóch! zdecydowanie najlepiej mi to smakuje

Uwielbiam arabikę, piję przepuszczoną przez filter umieszczony w dripie, ma wtedy łagodny smak i jest pycha
46 2019-04-03 15:38:25 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-04-03 15:47:17)
Ja uwielbiam arabice ze sklepu internetowego SPAM, jest najlepsza <3 Odkąd zaczęłam tam zamawiać to nawet do kawiarni nie musze chdozić, bo najlepszą kawe mam w domu
Zdecydowanie wole arabice, jest delikatniejsza i bardziej aromatyczna dla mnie.
Ja uwielbiam kawę, ale ostatnio mój żołądek się zbuntował. Jak tylko wypiję zwykłą kawę zaraz mam nieprzyjemności, ostatnio kupiłam w markecie kawę Astra niby ma być łagodna dla żołądka zobaczymy czy to prawda.
Dla mnie rownież arabica jest najlepsza. Może jeśli pijecie raz tą a raz tą to nie czujecie róznicy, ale sama dla porównania kupiłam sobie raz robustę z marketu ( taką najtańszą) a arabice dobrej klasy. I zrobiłam sobie z nich kawę z ekspresu ( sypałam niewielkie ilości tak na jedną kawę) I róznica jest bardzo duża.Szczególnie w aromacie bo w przypadku dobrej świeżo palonej arabici aromat roznosił się praktycznie po całym mieszkaniu.
Najlepiej kawę kupować w manufakturach kawy gdzie bedziecie mieli pewność, ze będzie świeżo palona. Od razu poczujecie różnicę w stosunku do kawy marketowej. Ostatnio miałam okazję zamówić sobie kawę w manufakturze Mk Cafe fresh i jestem pod wrażeniem, zamówiłam sobie cały zestaw kaw (w mniejszych opakowaniach), jak na razie otworzyłam jedną Brazil Mogiana i aromat piękny, czuć posmak czekolady i cytrusów. Sama kawa dość łagodna, z niewielką dozą kwasowatości. Jesli inne kawy będą tak dobrze to bede chyba ich stała klientką.
50 2020-05-20 12:14:29 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-05-20 20:27:46)
Cześć
Kawy zawierające 100% Arabica są napewno delikatniejsze w smaku i będą zawierać mniej kofeiny.
Bardzo dobrym rozwiązaniem są mieszanki Arabiki i Robusty - ja znalazłam bardzo dobrą o nietypowym stosunku 1:1 spam.
Czysta Robusta będzie bardzo gorzka i raczej nie zdatna do picie ;-)
Prowadzą też fajnego bloga polecam <3
Jestemn zdecydowanie grupa arabicy.. jak dla mnie to jest to najlepsza kawa. smak jest nie do podrobienia.
osobiscie wole Arabicę. Na pewno nie czystą robustę. Absolutnie. Jak dla mnie dziwnie ona smakuje. Z arabici to piję albo Lavazzę, albo Mk Cafe barista. Jabobs w ziarnach ( barista - jest teraz nowa seria. I jest jeszcze kawa Carraro - taka w zielonym opakowaniu w ziarnach - tam jest właśnie 50 % arabica i 50 % robusty- w pierwszej chwili wyczujecie różnicę, że jest taka troche inna, ale mimo wszystko dosyć dobra i myślę, że warta kupna.Podałam tutaj akurat kawy , które ja używam w ziarnach do ekspresu ktory mam - kolbowy Sage z mlynkiem żarnowym. z takim młynkiem najlepiej kupujcie, nie z ceramicznym.
Młynek do kawy to jest coś fantastycznego :3 Tak aromatycznej kawy nigdzie nie znajdziesz jak w swoim własnym młynku ze świeżo zmielonych ziaren.
54 2021-01-13 14:12:31 Ostatnio edytowany przez Olinka (2021-01-13 17:25:41)
Gatunek ma znaczenie ale najważniejsza jest jakość ziaren i umiejętność ich wypalenia. Ziarna kawy to owoc mający wiele smaków i aromatów. Potrafią być bardzo owocowe, orzechowe z nutą czekolady. Kawy z marketów tego nie mają, są spalone i płaskie w smaku. Dlatego ja zamiast marketowych wybieram kawy z polskich palarni kawy, polecam wam sklep z kawą [nieregulaminowy link]. Mieszanki kaw tzw. BLENDY często łączą gatunek Arabiki & Robusty i te kawy są często genialne w smaku.
Robuste uważa się za gorsza gatunkowo kawę niż Arabica i na pewno jest kwaśniejsza. Możesz zaparza kawę, jak tylko lubisz. Wiadomo, ze najlepiej smakuje z ekspresu, ale nie każdy w domu ma. Ja korzystam z kawiarki elektrycznej. Dwie minutki i kawa gotowa Jest zdecydowanie lepsza niż zwykła zalewana.
Arabica