rumianek - zbawienny wpływ na zdrowie kobiety - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » rumianek - zbawienny wpływ na zdrowie kobiety

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

1

Temat: rumianek - zbawienny wpływ na zdrowie kobiety

Czy zastanawiałyście się kiedyś jak duże znaczenie ma zwykły rumianek na nasze zdrowie? Zawsze wiedziałam, że ma działanie przeciwzapalne i korzystnie wpływa układ pokarmowy ( na skórę także). Okazuje się jednak, że może przeciwdziałać też bardziej groźnym chorobom np.cukrzycy czytałam też gdzieś że także sepsie. A wy stosujecie jakoś rumianek? Ja piję herbatki.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: rumianek - zbawienny wpływ na zdrowie kobiety

rumianek jest dobry na oczy (zmęczenie/podrażnienia). Najlepiej robić sobie okłady, skuteczne i tanie.

3

stosowałam kiedys okłady z rumianku kiedy spuchła mi połowa twarzy, nicnie widziałam na prawe oko i rumianek mi pomógł

poza tym kiedys na babskie sprawy tez stosowałam, tzn. kiedy przeziebiłam pęcherz i strasznie swedziała i piekła mnie skóra w kroczu pare razy zrobiłam sobie taka mała saune z rumianku i te3z pomogło

4

Rumianek jest rośliną używaną w ziołolecznictwie już od setek lat. Już wtedy wykorzystywano rumianek do leczenia organizmu w przypadku chorób układu pokarmowego.

Zastosowania

Tak jak zostało napisane rumianek był i jest wykorzystywany do leczenia chorób układu pokarmowego, ale również pomaga w walce ze stanami zapalnymi skóry, oparzeniami I i II stopnia, owrzodzeniami skóry. Rumianek można stosować też w przypadku przeziębień. Poza tym rumianek działa kojąco również na hemoroidy oraz bóle głowy. Poza tym rumianek bywa też wykorzystywany w kosmetyce.

Składniki

Częścią rumianku wykorzystywaną w lecznictwie jest tzw. koszyczek rumianku. Zawiera on olejek eteryczny, flawonoidy oraz sole mineralne.

Działanie rumianku

Herbata z rumianku jest zalecana przy bólach brzucha, bowiem rumianek powoduje rozluźnienie napięcia mięśni jamy brzusznej. Rumianek przyspiesza też  proces trawienia. Roślina ta jest też wykorzystywana przy dolegliwościach narządów płciowych takich jak schorzenia okolicy genitaliów. Poza tym z dobrodziejstwa rumianku korzystają kobiety w bolesnym miesiączkowaniu. W kosmetyce zaleca się robienie z rumianku szamponu lub maseczki na twarz. Skóra staje się po jakimś czasie zdrowsza i czystsza. Szamponów czy maseczek na bazie rumianku najlepiej używać kilka razy w tygodniu.

5

fajnie że rumianek ma tak wszechstronne zastosowanie, które potwierdzają badania

6

Ja biorę tabletki Climex (Superherb) z rumiankiem na menopauzę. I bardzo je sobie chwalę, rumianek dziala delikatnie i skutecznie. Nie mam juz wahan nastroju jestem mniej nerwowa. Polecam szczerze!

7

Jak przy rumianku jesteśmy, to z tej serii najbardziej lubię krem do rąk. Niby nic takiego, ale lubię tę formę kremowania tongue

8

A ja nie lubię rumianku,ani ziół do picia ,ani kosmetyków.Trudno,taki mam gust i smak.Pozdrawiam.

9

Z tego rozumiem ze można go pić? Bo ja znam tylko robienie okładów.. Herbaty takiej nie piłam.

10

A ja stosowałam rumianek na rozjaśnienie włosów i nie tylko pojawiły się złociste refleksy, ale również poprawiła się ich ogólna kondycja! Zaparzałam sobie kilka torebek i kiedy napar był ciepławy, polewałam nim włosy. Teraz stosuję szampon i odżywkę z rumiankiem, ale to już nie jest to samo. Chyba będzie trzeba wrócić do dawnych praktyk. smile

11

no tak rumianek działa rozjaśniająco. jak mam krostki, często przykładam rumianek i zaczerwienione krostki znikają.
oczywiście raz w tygodniu na oczy-zdarza się. pić, piję, ale łączę z miętą i herbatą owocowa smile

12

rumianek jest super. wypróbowałam w przeziębieniu. naprawdę pomaga. jak doda się do niego miodu to jest całkiem smaczny smile

13

Jasne, że jest super. Mój sąsiad jest zielarzem, ma sklep z ziołami i co roku obdarowuje nas herbatkami i są przepyszne. Rumianek ma więcej zastosowań. Ja osobiście popieram, że pomaga przy zapaleniach pęcherza. Polecam artykuł naładowany zastosowaniami rumianka smile  http://ekotarg.pl/artykul/rumianek-_niepozorne_ziolo,18,42

14

green_bee napisał/a:

Jasne, że jest super. Mój sąsiad jest zielarzem, ma sklep z ziołami i co roku obdarowuje nas herbatkami i są przepyszne. Rumianek ma więcej zastosowań. Ja osobiście popieram, że pomaga przy zapaleniach pęcherza. Polecam artykuł naładowany zastosowaniami rumianka smile  http://ekotarg.pl/artykul/rumianek-_niepozorne_ziolo,18,42

Zawieszę na tym artykule zaraz oko na dłużej . Dzięki green_bee smile
Ja rumianek piję czasami, bo lubię, ale mniej niż miętę.

Polecam go na ból brzucha i na zmęczone oczy.

15

Cieszę się, że sie przydał smile

Ja też wolę miętę. Tym bardziej, że mam na balkonie w doniczce i świeżą parzę smile

Ale miętę na smak, a rumianek na jakieś dolegliwości. Mam często zapalenia pęcherza i zastosowałam się do rad - zrobiłam sobie nasiadówkę, 15 min siedziałam w misce wielkiej tongue i pomogło. Do 3 nie mogłam spać, a potem jakoś tak wyłagodził się ból. Mega ulgę poczułam.

Poza tym piękne ujęcia tego rumianku zamieścili smile

16

mnie rumianek ratuje przy zapaleniu pecherza. ciagle wraca mi ta dolegliwosc. nie robie sobie parowki tylko nasiadowke w rumianku. w miednicy siedze z 30 minut w takiej goracym naparze rozcienczonym z woda(zeby nie poparzyc pupska wink ) i zawsze mi pomaga. dobrze do nasiadowki zeby wrzucic worki z rumianku, mozna tez je przykladac i pomagaja smile

17

niki_82 napisał/a:

Ja rumianek piję czasami, bo lubię, ale mniej niż miętę.

Polecam go na ból brzucha i na zmęczone oczy.

Ja też wolę miętę od rumianku, rumianek jakoś tak wysusza, jak wypiję herbatkę rumiankową, od razu muszę czymś popić... Ale właściwości leczniczych nie można mu odmówić smile.

18

kaori napisał/a:

mnie rumianek ratuje przy zapaleniu pecherza. ciagle wraca mi ta dolegliwosc. nie robie sobie parowki tylko nasiadowke w rumianku. w miednicy siedze z 30 minut w takiej goracym naparze rozcienczonym z woda(zeby nie poparzyc pupska wink ) i zawsze mi pomaga. dobrze do nasiadowki zeby wrzucic worki z rumianku, mozna tez je przykladac i pomagaja smile

zuoełnie tak jak mnie smile

19

A ja cenie rumianek głównie za walory smakowe, pychota! big_smile

20

tissa napisał/a:

wow graty, bo nikt prawie nie lubi smaku rumianku wink

21

Czy sądzicie, że Wasz tryb życia jest zdrowy? Czynniki takie nieregularne odżywianie, używki, przebyte choroby skracają nasze lata. Ostatnio spotkałam się ze stroną http: //s mierc.org dzięki niej możemy ocenić popełnione błędy.

22

green_bee napisał/a:
tissa napisał/a:

wow graty, bo nikt prawie nie lubi smaku rumianku wink

A ja właśnie w tym momencie piję sobie rumianek nie tylko dlatego, żeby złagodzić moje bóle -> te kobiece ale też dlatego, że go bardzo lubię. smile

23 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-09 23:05:39)

Ja piję rumianek pije od dawna i jestem bardzo zadowolona. Kupuję od zawsze przez internet na stronie spam i śmiało mogę polecić. smile

24 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-03-09 23:06:09)

karolina14789 napisał/a:

Ja piję rumianek pije od dawna i jestem bardzo zadowolona. Kupuję od zawsze przez internet na stronie (...) i śmiało mogę polecić. smile

Rozumiem, że w innych sklepach nie ma rumianku wink?
Ja tez pije regularnie, lubię jego aromat i smak. Wszyscy się dziwią, bo kojarzą rumianek z niemowlakiem wink .

25

JA ostatnio popijam herbatkę rumiankową i mam wrażenie, że ma delikatnie uspokajające działanie i pomaga w zasypianiu.

Poza tym, uwielbiam piękny żółty kolor, taki optymistyczny smile

26

CatLady napisał/a:

JA ostatnio popijam herbatkę rumiankową i mam wrażenie, że ma delikatnie uspokajające działanie i pomaga w zasypianiu.
)

Myślałam, ze to melisa.

27

To faktycznie ciekawe, ja nie zaobserwowałam usypiajacego działania, no ale ja nie piję go systematycznie smile za to pomaga na ból gardła smile

28

Ja piję na ból brzucha i robię okłady na oczy

29

Zgadzam się z większością opinii. Rumianek jest super i bardzo pomocny. Napary ziołowe można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.

30

Mnie rumianek bardzo pomaga na bóle głowy. Nie takie migrenowe, tylko zwykłe w ciągu dnia, często mi się pojawiają jak dużo pracuję przy komputerze. Staram się nie brać tabletek, rumianek trochę to łagodzi. Tak samo z mdłościami.

31

rumianek jest fantastyczny jeżeli chodzi o cienie pod oczami big_smile ogólnie rumianek jest fantastyczny do picia.

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MEDYCYNA NATURALNA - ZIOŁA, ZDROWE ODŻYWIANIE, DIETY » rumianek - zbawienny wpływ na zdrowie kobiety

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2023